[Teszt] LEGO 2K Drive

LEGO 2K Drive

sQrNagy Csaba2023.06.04. 15:35

Az elmúlt 25 évben a kaliforniai Visual Concepts neve egyértelműen összefonódott a különböző licencelt sportjátékokkal. Az 1988-as alapítását követően ugyan még kísérletezetek egy keveset a platformer, verekedős és shoot ‘em up műfajban, azonban később szinte kizárólag az NHL, NFL, MLB, WWE és NBA hárombetűs mozaikszavai után tűnt fel a logójuk. Egészen mostanáig, amikor váratlanul egy abszolút kompetens kart-kalandot is sikerült a boltok polcaira gurítaniuk a LEGO 2K Drive formájában! Sajnos a kiadói részleg már nem volt képes hasonlóan kellemes meglepetést okozni.

A fő történetszál Bricklandia négy tenyérnyi nyílt világán vezet keresztül, ahol egy szabadon választott néma minifigura műanyagjába bújva igyekszünk eljutni az áhított Sky Cup Grand Prix döntőjébe. A LEGO adaptációk hangulatát örző rövid intro hanyagul kikacsint a negyedik fal fölött, majd pillanatok alatt felvázolja a banális alapszituációt Clutch Racington visszavonult mentor karakterével és a minden különösebb indok nélkül rögtön nemezisünkként fellépő Shadow Z-vel. A könnyed, pörgős átvezető képsorok és az infantilis humor egyértelműen a fiatalabb korosztályt célozza meg, amihez szerencsére az öklömnyi elemeivel könnyedén átlátható felhasználói felület és a remek kezelhetőség is asszisztál.

A kék sündisznó baráti társaságától ellesett adaptív járműrendszer automatikusan idomul az elénk kerülő terepviszonyokhoz, pillanatok alatt váltva például egy aszfaltszaggató sportkocsi hasonmás, a dagonyázó quad és a hullámokon sikló motorcsónak között - amit természetesen a pályák vonalvezetése is kihasznál. Az egyszerűen elsajátítható, ugyanakkor némi mélységet is őrző irányítás közel tökéletes árkád alapot nyújt a versenyzéshez: reszponzív, villámgyors és éppolyan szórakoztató a hosszú egyenesek megnyúló látképe alatt, mint a finoman keresztbe fűzött íveken és a derékszögű kézifékes fordulókban. Amire szükségünk is lesz a startvonaltól a célszalagig tartó kocka-káosz közepén.

A fejlesztők ugyanis egy egészen pofátlan és átlátszó rubber-banding megoldással kényszerítenek bele a folyamatos fizikai kontaktusba és az erőnyerők aktív használatába. Így soha nincs teljesen veszve egy futam a boly végén rekedve, de elhúzni sincs lehetőségünk a riválisoktól egy biztos győzelem tudatában. Ez nyilvánvalóan segít kiegyenlíteni a különböző képességű játékosok esélyeit, de teljesen elveszi a fejlődés jutalmazó érzését. A nyolc különböző power-up ráadásul nem elég karakteres, változatos vagy izgalmas ahhoz, hogy konstans rájuk legyünk utalva - és csupán egy ad defenzív eszközt a kezünkbe. Kétségtelenül látványos és adrenalin pumpáló a folyamatos harc, de aki a műfajon belül inkább a pontos vezetést és a technikás levágásokat preferálja az valószínűleg csalódni fog.

Főleg mert a Story Mode gerincét adó 26 klasszikus versenyt is csupán a már megszokott egyszerű gyűjtögetni valók, egy maréknyi repetitív kihívás és a hatféle külön is elérhető minijáték tagolja a térképen. Keresd meg ezt. Törd össze azt. Gyűjts össze ebből ennyit. Ugrass ilyen messzire. Bökdösd ezt el sután odáig. Ezek a melléktevékenységek valószínűleg már a pelenkásokat sem fogják váratlanul érni, de legalább segítenek kitolni a nagyjából 6-8 órás fő történetszál kínosan szűkös játékidejét - olykor kötelező jelleggel, ha a soron következő történeti mérföldkő magasabb szintet követel meg. Na meg minden dob némi aprót a sovány malacperselybe!

A játék legerősebb tartóeleme ugyanis egyértelműen a hatalmas járműkínálat és a garázsunk lehetőségekben gazdag építő módja, amihez soha nem lehet elég Brickbux a zsebünkben. Itt tényleg szinte bármit összerakhatunk! A remek oktató szekció komótosan vezet végig a teljes eszköztáron, ami utána könnyedén képes hosszú órákra beszippantani bárkit, akibe szorult még némi gyermeki kreativitás. A rendszer aránylag egyszerűen kezelhető, átlátható és rugalmas. Ha az asztalodon össze tudsz valamit rakni, akkor szinte biztos, hogy a képernyőn is - és vice versa. Az előre épített szettek és a különböző egyedi LEGO darabkák fokozatosan oldhatóak fel a kampány során és a térkép ikonjainak körbejárásával. Egy jelentős részéhez azonban kénytelenek leszünk átbotorkálni a szomszédba…

Hogy az Unkie’s Emporium virtuális boltjának ajtaja mögött pár perc alatt elherdáljuk a nehezen összekuporgatott játékbeli valutánkat. A tesztidőszak első napjaiban egy teljes kampány végigjátszás például maximum három-négy egyedi jármű megvételére volt mindössze elegendő és már terelt is minket tovább az aktuális szezonbérlet, valamint a lokális játékpénzünk (HUF) beváltása felé. A versenyek után járó jutalmazás azóta átesett ugyan egy kisebb finomhangoláson, de a 2K sajnos ezúttal sem volt szégyenlős a mikrotranzakciókat illetően - ami egy elsősorban a fiatalabb korosztályt megcélzó címnél különösen aggályos. Valószínűleg ennek köszönhető ráadásul az is, hogy jelenleg nincs lehetőség kreálmányaink közzétételére és a mások által felépített járművek használatára. Pedig máris fantasztikus dolgok születtek a szub-reddit tanúsága szerint!

Technikai oldalról az Unreal Engine 4 egy részleteiben olykor meglepően elnagyolt, de az összképet tekintve kellemesen élénk és vidám látványvilágot pakol a képernyőnkre. Bár az arányok néhol következetlenek, a realisztikus környezetben szétszórt LEGO modellek továbbra is jól mutatnak egymás mellet és kielégítően hullnak apró építőkockákra ha keresztülszáguldunk rajtuk. A grafikus motorra jellemző textúra streamelési probléma továbbra is megfigyelhető, valamint a tenyérnyi nyílt világok között sincs sajnos közvetlen átjárásunk, de a gyorsutazás töltőképernyője azért nem ég majd be az OLED panelünkbe a szükséges néhány másodperc alatt. Hasonló színvonalat képvisel Jamie Christopherson könnyed, bár kissé felejthető zenei anyaga és a szóvicceket szállító szinkrongárda is.

A LEGO 2K Drive egy meglepően magabiztos kitérő tehát a Visual Concepts sportjátékok uralta portfoliójában. Az árkád vezetési modell kezes és szórakoztató, a látványvilág kellően sebes és kontrasztos, a pálya nyomvonala pedig ügyesen használja ki az adaptív járműrendszert. Bár a fő történetszálat rövidre vágták, a játékidő némileg kitolható az osztott képernyős kooperatív vagy az online kompetitív módokkal. A garázsunk kreálmányainak pedig tényleg csak a képzeletünk szab határt! Illetve a pénztárcánk, mert a szolgáltatás alapú felépítésnek köszönhetően a tartalom jelenleg picit szűkös és nehezen elérhető mikrotranzakciók igénybevétele nélkül. Ami egy F2P modellnél még talán bocsánatos bűn, de itt szemrebbenés nélkül ráírtak 44.990 forintot az Awesome Rivals Edition árcímkéjére.

PLATFORM PS5 (tesztelt), XSX|S, PS4, XBO, NSW, PC
KIADÓ 2K Games FEJLESZTŐ Visual Concepts
MEGJELENÉS 2023. május 19. ÁR 20.990 - 44.990 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

6 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

10 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

22 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

6 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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