[Teszt] LEGO 2K Drive

LEGO 2K Drive

sQrNagy Csaba2023.06.04. 15:35

Az elmúlt 25 évben a kaliforniai Visual Concepts neve egyértelműen összefonódott a különböző licencelt sportjátékokkal. Az 1988-as alapítását követően ugyan még kísérletezetek egy keveset a platformer, verekedős és shoot ‘em up műfajban, azonban később szinte kizárólag az NHL, NFL, MLB, WWE és NBA hárombetűs mozaikszavai után tűnt fel a logójuk. Egészen mostanáig, amikor váratlanul egy abszolút kompetens kart-kalandot is sikerült a boltok polcaira gurítaniuk a LEGO 2K Drive formájában! Sajnos a kiadói részleg már nem volt képes hasonlóan kellemes meglepetést okozni.

A fő történetszál Bricklandia négy tenyérnyi nyílt világán vezet keresztül, ahol egy szabadon választott néma minifigura műanyagjába bújva igyekszünk eljutni az áhított Sky Cup Grand Prix döntőjébe. A LEGO adaptációk hangulatát örző rövid intro hanyagul kikacsint a negyedik fal fölött, majd pillanatok alatt felvázolja a banális alapszituációt Clutch Racington visszavonult mentor karakterével és a minden különösebb indok nélkül rögtön nemezisünkként fellépő Shadow Z-vel. A könnyed, pörgős átvezető képsorok és az infantilis humor egyértelműen a fiatalabb korosztályt célozza meg, amihez szerencsére az öklömnyi elemeivel könnyedén átlátható felhasználói felület és a remek kezelhetőség is asszisztál.

A kék sündisznó baráti társaságától ellesett adaptív járműrendszer automatikusan idomul az elénk kerülő terepviszonyokhoz, pillanatok alatt váltva például egy aszfaltszaggató sportkocsi hasonmás, a dagonyázó quad és a hullámokon sikló motorcsónak között - amit természetesen a pályák vonalvezetése is kihasznál. Az egyszerűen elsajátítható, ugyanakkor némi mélységet is őrző irányítás közel tökéletes árkád alapot nyújt a versenyzéshez: reszponzív, villámgyors és éppolyan szórakoztató a hosszú egyenesek megnyúló látképe alatt, mint a finoman keresztbe fűzött íveken és a derékszögű kézifékes fordulókban. Amire szükségünk is lesz a startvonaltól a célszalagig tartó kocka-káosz közepén.

A fejlesztők ugyanis egy egészen pofátlan és átlátszó rubber-banding megoldással kényszerítenek bele a folyamatos fizikai kontaktusba és az erőnyerők aktív használatába. Így soha nincs teljesen veszve egy futam a boly végén rekedve, de elhúzni sincs lehetőségünk a riválisoktól egy biztos győzelem tudatában. Ez nyilvánvalóan segít kiegyenlíteni a különböző képességű játékosok esélyeit, de teljesen elveszi a fejlődés jutalmazó érzését. A nyolc különböző power-up ráadásul nem elég karakteres, változatos vagy izgalmas ahhoz, hogy konstans rájuk legyünk utalva - és csupán egy ad defenzív eszközt a kezünkbe. Kétségtelenül látványos és adrenalin pumpáló a folyamatos harc, de aki a műfajon belül inkább a pontos vezetést és a technikás levágásokat preferálja az valószínűleg csalódni fog.

Főleg mert a Story Mode gerincét adó 26 klasszikus versenyt is csupán a már megszokott egyszerű gyűjtögetni valók, egy maréknyi repetitív kihívás és a hatféle külön is elérhető minijáték tagolja a térképen. Keresd meg ezt. Törd össze azt. Gyűjts össze ebből ennyit. Ugrass ilyen messzire. Bökdösd ezt el sután odáig. Ezek a melléktevékenységek valószínűleg már a pelenkásokat sem fogják váratlanul érni, de legalább segítenek kitolni a nagyjából 6-8 órás fő történetszál kínosan szűkös játékidejét - olykor kötelező jelleggel, ha a soron következő történeti mérföldkő magasabb szintet követel meg. Na meg minden dob némi aprót a sovány malacperselybe!

A játék legerősebb tartóeleme ugyanis egyértelműen a hatalmas járműkínálat és a garázsunk lehetőségekben gazdag építő módja, amihez soha nem lehet elég Brickbux a zsebünkben. Itt tényleg szinte bármit összerakhatunk! A remek oktató szekció komótosan vezet végig a teljes eszköztáron, ami utána könnyedén képes hosszú órákra beszippantani bárkit, akibe szorult még némi gyermeki kreativitás. A rendszer aránylag egyszerűen kezelhető, átlátható és rugalmas. Ha az asztalodon össze tudsz valamit rakni, akkor szinte biztos, hogy a képernyőn is - és vice versa. Az előre épített szettek és a különböző egyedi LEGO darabkák fokozatosan oldhatóak fel a kampány során és a térkép ikonjainak körbejárásával. Egy jelentős részéhez azonban kénytelenek leszünk átbotorkálni a szomszédba…

Hogy az Unkie’s Emporium virtuális boltjának ajtaja mögött pár perc alatt elherdáljuk a nehezen összekuporgatott játékbeli valutánkat. A tesztidőszak első napjaiban egy teljes kampány végigjátszás például maximum három-négy egyedi jármű megvételére volt mindössze elegendő és már terelt is minket tovább az aktuális szezonbérlet, valamint a lokális játékpénzünk (HUF) beváltása felé. A versenyek után járó jutalmazás azóta átesett ugyan egy kisebb finomhangoláson, de a 2K sajnos ezúttal sem volt szégyenlős a mikrotranzakciókat illetően - ami egy elsősorban a fiatalabb korosztályt megcélzó címnél különösen aggályos. Valószínűleg ennek köszönhető ráadásul az is, hogy jelenleg nincs lehetőség kreálmányaink közzétételére és a mások által felépített járművek használatára. Pedig máris fantasztikus dolgok születtek a szub-reddit tanúsága szerint!

Technikai oldalról az Unreal Engine 4 egy részleteiben olykor meglepően elnagyolt, de az összképet tekintve kellemesen élénk és vidám látványvilágot pakol a képernyőnkre. Bár az arányok néhol következetlenek, a realisztikus környezetben szétszórt LEGO modellek továbbra is jól mutatnak egymás mellet és kielégítően hullnak apró építőkockákra ha keresztülszáguldunk rajtuk. A grafikus motorra jellemző textúra streamelési probléma továbbra is megfigyelhető, valamint a tenyérnyi nyílt világok között sincs sajnos közvetlen átjárásunk, de a gyorsutazás töltőképernyője azért nem ég majd be az OLED panelünkbe a szükséges néhány másodperc alatt. Hasonló színvonalat képvisel Jamie Christopherson könnyed, bár kissé felejthető zenei anyaga és a szóvicceket szállító szinkrongárda is.

A LEGO 2K Drive egy meglepően magabiztos kitérő tehát a Visual Concepts sportjátékok uralta portfoliójában. Az árkád vezetési modell kezes és szórakoztató, a látványvilág kellően sebes és kontrasztos, a pálya nyomvonala pedig ügyesen használja ki az adaptív járműrendszert. Bár a fő történetszálat rövidre vágták, a játékidő némileg kitolható az osztott képernyős kooperatív vagy az online kompetitív módokkal. A garázsunk kreálmányainak pedig tényleg csak a képzeletünk szab határt! Illetve a pénztárcánk, mert a szolgáltatás alapú felépítésnek köszönhetően a tartalom jelenleg picit szűkös és nehezen elérhető mikrotranzakciók igénybevétele nélkül. Ami egy F2P modellnél még talán bocsánatos bűn, de itt szemrebbenés nélkül ráírtak 44.990 forintot az Awesome Rivals Edition árcímkéjére.

PLATFORM PS5 (tesztelt), XSX|S, PS4, XBO, NSW, PC
KIADÓ 2K Games FEJLESZTŐ Visual Concepts
MEGJELENÉS 2023. május 19. ÁR 20.990 - 44.990 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

1 órája
1

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

8 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

9 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==