ID@Xbox Digital Event: ígéretes szezon elé néz az indie program

ID@Xbox Digital Event: ígéretes szezon elé néz az indie program

mcmackoGéczy Attila2023.02.06. 15:00

Az Xbox brand igen régóta komolyan veszi az indie fejlesztőket - a szerelem még valamikor a Live Arcade korszakban indult, mára pedig az ID@Xbox Digital program keretein belül találkozunk jobbnál-jobb játékokkal. Sokkal-kevéssel? Ez jó kérdés, az viszont nem vitás, hogy a minőség tekintetében válogatott finomságok jönnek velünk szembe. Most a legutóbbi zárt körű ID@Xbox digitális eseményen (Digital Event) az európai címeken volt a fókusz, lássuk, mit tudtunk meg a sajtórendezvény során.

Első körben ugye azt, hogy a Microsoft nagyon szeretné továbbra is fenn tartani azt a munkakultúrát, ami az indie fejlesztések környékén zajlik. Game Pass, Cloud Gaming, és minden, ami a Microsoft környezetében már régóta bejáratott. De más szempontból is fontos, hogy az indie-k egy megalapozott infrastruktúrába olvadnak be: jelesül a fejlesztési támogatás, ingyenes toolok és természetesen a marketing háttér is segíti a játékok elkészültét, amelyek talán már annyira nem is mondhatóak ezek után "függetlennek".

THE LAST CASE OF BENEDICT FOX

A Plot Twist játéka jobban nézett ki a bemutató során, mint eddig bármikor. Benedict Fox játéka 2023 tavaszán érkezik PC, Xbox platformra - természetesen Game Pass debütálóként.

A videóban láthattuk a hub-ot, valamint egy kicsit belenézhettünk egy olyan kalandozós részbe, ahol már vastagon benne voltunk a sztoriban. Az adventure elemek izgalmait a tárgyak keresgetése, a fejlesztések, az NPC-k szerepe, na meg a sztori lassú kibontakozása fokozza majd. És természetesen egy olyan lore, amihez az európai sötét tündérmesék, meg a lovecrafti borzalmak is szépen passzolnak. A játék metroidvania-szerű térképéből is láthattunk részeket. Meg a nyomozásból. Ez például számomra sokkal izgalmasabbnak tűnt, mint a harc. Na meg érdemes a hangokra is odafigyelni: a Benedict Fox prezentációja ilyen téren is hátborzongató immerziót ígér.

Bartek Lesiakowski (kreatív rendező, Plot Twist) megerősítette azt is, hogy a negyvenes-ötvenes évek filmjei, a húszas-harmincas évek jazz muzsikái (illetve az innen érkező ihletek) is hozzátesznek majd az atmoszférához, és arra is garanciát vállalt, hogy fejlesztőként a játékmenet hivatkozások tekintetében is megfelelő helyeken kapiskáltak.

A kontraszt például a játék egyik fő mozgatóeleme lesz. Ahol kontraszt van, ott dolgok ütköznek-súrlódnak, és ott van helye az érdekes játékmechanikáknak, grafikai megoldásoknak és történetmesélésnek.

A bemutatót megtekinthetitek a lenti videólejátszóban.

EVERSPACE 2

Az Everspace 2-t elég régóta követi a cikk írója, főleg a rengeteg update és sajtóközlemény végett, amely a szerkesztőségi postafiókba érkezett az idők során, és a játék korai hozzáférése is elérhető egy ideje.

A jelenlegi bemutatóból remek akciókat és nagybetűs "kalandozást" láthattunk. Az Everspace 2 ugyanis egy RPG elemekkel teletűzdelt, 30+ órás kaland lesz, de ha valaki a mellékküldetésekre is ráfekszik, akár 70+ órányi egyjátékos tartalmat ki tud passzírozni az űrkirándulásból.

Az Everspace 6 csillagrendszere 100+ kézzel készített lokációval várja a kalandorokat. Miért fontos ez? Azért is, mert az űrjátékok mostanában sokszor tartalmaznak procedurális térképeket. Itt viszont a tengeralatti merülésektől az utolsó meteoritrajig minden táj kézműves munka eredménye. Aki az első rész után parázik a random/roguelike játékmenettől, azt ismét meg tudjuk nyugtatni - a folytatás nem ilyen megközelítésben készült, bár a loot és a harc nagyon fontos elem továbbra is. A terepet hét frakció lakja be, a mesebeli hetes viszont nem csak itt jelenik meg. Ennyi társat tudunk magunk mellé toborozni.

A játék Ancient Rifts címen brutális endgame tartalmat fog hozni, amiben hordák ellen fogsz csatázni, hogy megszerezd a játék legendás, legerősebb fegyvereit. De ezt már tudjuk egy ideje.

Nos, a PC-n április hatodikán debütáló egypontnulla valamikor nyáron érkezik Xbox Series gépekre is. Az Everspace 2 amúgy PC Game Pass Game Preview-ben már elérhető, és ezen a platformon pörgethető lesz később, az 1.0 után is.

Planet of Lana

A Planet of Lana továbbra is pályázik 2023 leglátványosabb filmszerű platformere címére. A csodálatos képi világot a műfajra jellemző agyalós gameplay fogja feldobni. A látványhoz most nem a kék ég birodalma asszisztált, hanem egy mocsaras táj, amiben az izoláció, az elkülönülés érzése külön szerepet kapott.

A Thunderful/Wishfully párosa által gondozott játékot Adam Stjärnljus (kreatív rendező, Wishfully) vezette fel. A bemutatóban már láthattuk Lana, és az általam csak "Kis Fekete Mukinak" becézett lény párosának együttműködését, amint a mocsárvidéken próbálnak átjutni. A cuki bizémizét amúgy tényleg Muinak hívják, akivel halandzsanyelven kommunikálunk (Adam szerint külön a játékhoz készült a nyelvezet), és aki segítő társként lép a játékmenet aktív elemévé. A Limbo simán beugrik a videó alapján (az Another World-öt külön kiemelte a fejlesztő), de ezektől mindenképp kellemesebb hangulatú játékról beszélhetünk, még akkor is, ha a gépek és a természet ütközéséről szóló játék melankolikus húrokon játszik. A vizualitás mellett a zenei háttérről is megemlékeztek, amelyet a The Last Guardian (Takeshi Furukawa) zeneszerzője komponált, és csodálatos, már-már Ori-ra emlékeztet taktusokkal csendül, morog, bong, zeng.

Külön trailert nem kaptunk, de a felvezető screenshot jól mutatja, hogy körülbelül mi várható a "swamp" területről és az ott rejlő titkokról.

LIGHTYEAR FRONTIER

A Lightyear Frontier egyelőre csak Early Access formát ígér 2023 tavaszára, de a koncepcióval tökéletesen egybeillik a korai hozzáféréses megoldás. A határvidékek felfedezőiként új gazdaságot kell építenünk az idegen bolygók felszínein. A farmjátékok mechanikája így az űr-felfedezősdi stílusával, valamint mechás mozgással és manipulációval bővül ki. A fő cél nem a dominálás, sokkal inkább a természettel való harmónia kialakítása egy fenntartható gazdaság kialakításával.

A játék többféle biómát kínál majd, a játékmenetben pedig a kraftolás, kereskedés, kutatás és kincskutatás is kiemelkedő szerepet kap. Na meg a mecha fejlesztése, amivel annak a működése is befolyásolható lesz. A terep felfedezése közben akár szomszédolhatunk is, vagy 3 baráttal koopolhatunk - saját kalandunk megosztása, vagy bolygónk bemutatása végett.

Saját rancsunkat idegen, háziasított állatokkal tölthetjük fel, ami egy jópofa adalék azok számára akik a xenozoologia gyakorló hívei akarnak lenni. A látvány? Az is oda fog tenni, nézzétek csak meg a lenti galériát!

A Lightyear Frontier elemeit láttuk már külön-külön működni, és ha valaki azt mondja, hogy íme egy újabb űrkolonizálós játék, vagy a következő farmszim, akkor annyira nem jövök lázba. De a bemutató után megtetszett a koncepció - igen szimpatikus az Lightyear Frontier alapvetően békés megközelítése, a színpompás látványa, na meg a tény, hogy a fenntarthatóság és felelős gazdálkodás üzenetét hordozza. Várjuk!

Resident Evil 4 – 5 tipp, hogy túléld a spanyol kiruccanást

A négyes számú Resident Evil is remake formájában éled újra, tesztünk után pedig most néhány tippel is készültünk számotokra, hogy felkészülten vághassatok neki a kalandnak.

13 órája
1

Redemption Reapers

Tapasztalt japán nagyágyúkat bevetve támad a körökre osztott taktikai játékok piacán a Redemption Reapers, de úgy tűnik a rutin sem mindig garancia a minőségre.

15 órája
2

MindsEye: az EVERYWHERE metaverzumának úttörője

Leslie Benzies, a Rockstar Games egykori elnökének ambiciózus projektje újra megmutatta magát néhány látványos villanással.

15 órája
5

EDGE #383 pontszámok

Címlapon a Rockstar North egykori alkalmazottaiból verbuválódott Build a Rocket Boy debütáló alkotása, az Everywhere. De a pontszámok is érdekesek!

16 órája
2

Oculus Publishing: tíz évnyi VR tapasztalat

A Meta a belsős Oculus Studios csapatok mellett a külsős fejlesztőket és partnerstúdiókat is támogatja. Jelenleg több mint 150 címet.

16 órája

LEGO 2K Drive: megtörtént a hivatalos bejelentés

Több napi szivárgás után végre hivatalosan is leleplezték a LEGO Racers spirituális utódját! Ráadásul nem is kell rá sokat várni...

17 órája
3

PS5-re is megjelenhetett volna a Redfall

A Microsoftnak azonban más tervei voltak az Arkane játékával.

18 órája
6

Atari x Nightdive Studios felvásárlás

A mára francia kézbe került legendás vállalat felvásárolta a retro játékok felújítására és kiadására szakosodott stúdiót.

18 órája

Pixel Ripped 1978: az Atari virtuális világaiban

Az ARVORE sorozata trilógiává bővül, ráadásul mostantól nem kell fiktív retro címekre szorítkoznia. Megkapta az Atari támogatását!

19 órája
1

Júniusban érkezik a Crash Team Rumble

Napra pontos megjelenési dátum. Előrendelés. Pár perc gameplay. Na meg egy zárt tesztidőszak jövő hónapban!

20 órája

Layers of Fear: 11 perc gameplay

A Bloober Team és az Anshar Studios először enged betekintést a trilógiát lezáró folytatásba. Ami egy újragondolás is egyben.

20 órája

State of Unreal összefoglaló: a jövő valótlanul erős grafikát hoz majd

Fortnite, Hellblade 2, Project M... Csak azért nem írtuk, hogy "unreális grafikát", mert nem akartunk feleslegesen modoroskodni.

21 órája
7

Miasma Chronicles: irányítsd a sötét erőt!

Remek taktikai TPS-kalandjáték érkezik a Mutant Year Zero fejlesztőitől. Trailert is tudunk mutatni.

21 órája

Aliens: Dark Descent - fókuszban a taktikus játékmenet

Zsoldos csapatokkal a xenók csapatai ellen.

21 órája
1

Tovább zöldül az Xbox platform, köszönhetően az energiafogyasztást figyelő fejlesztői eszközöknek

A játék fejlesztése során lehet figyelni a felvett teljesítményt.

22 órája
8

A Valve bejelentette a Counter-Strike 2-t!

A következő generáció a Counter-Strike: Global Offensive ingyenes frissítéseként érkezik idén nyáron!

1 napja
11

Cuki animével hangolódhatunk a Resident Evil 4 megjelenésére

A minisorozat első részében Leon a Titokzatos Faluban kutakodik Ashley után.

1 napja
9

Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse

A 2008-ban Nintendo-exkluzívként Wii-re megjelent Project Zero 4: Mask of the Lunar Eclipse végre Japánon kívül is debütál PC-n és a jelen generációs konzolokon, megvalósításában pedig felér egy időutazással a múltba. Visszatértem a holdkórosok szigetére!

1 napja
4

Game Pass: március utolsó heteinek kínálata

MLB The Show 23. Infinite Guitars. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Jövő hónap elején pedig érkezik a Ghostwire: Tokyo is.

2 napja

Műfajteremtő címnek készül a Spellcraft

A One More Game stúdió első játéka nincs híján ambíciónak.

2 napja