ID@Xbox Digital Event: ígéretes szezon elé néz az indie program

ID@Xbox Digital Event: ígéretes szezon elé néz az indie program

mcmackoGéczy Attila2023.02.06. 15:00

Az Xbox brand igen régóta komolyan veszi az indie fejlesztőket - a szerelem még valamikor a Live Arcade korszakban indult, mára pedig az ID@Xbox Digital program keretein belül találkozunk jobbnál-jobb játékokkal. Sokkal-kevéssel? Ez jó kérdés, az viszont nem vitás, hogy a minőség tekintetében válogatott finomságok jönnek velünk szembe. Most a legutóbbi zárt körű ID@Xbox digitális eseményen (Digital Event) az európai címeken volt a fókusz, lássuk, mit tudtunk meg a sajtórendezvény során.

Első körben ugye azt, hogy a Microsoft nagyon szeretné továbbra is fenn tartani azt a munkakultúrát, ami az indie fejlesztések környékén zajlik. Game Pass, Cloud Gaming, és minden, ami a Microsoft környezetében már régóta bejáratott. De más szempontból is fontos, hogy az indie-k egy megalapozott infrastruktúrába olvadnak be: jelesül a fejlesztési támogatás, ingyenes toolok és természetesen a marketing háttér is segíti a játékok elkészültét, amelyek talán már annyira nem is mondhatóak ezek után "függetlennek".

THE LAST CASE OF BENEDICT FOX

A Plot Twist játéka jobban nézett ki a bemutató során, mint eddig bármikor. Benedict Fox játéka 2023 tavaszán érkezik PC, Xbox platformra - természetesen Game Pass debütálóként.

A videóban láthattuk a hub-ot, valamint egy kicsit belenézhettünk egy olyan kalandozós részbe, ahol már vastagon benne voltunk a sztoriban. Az adventure elemek izgalmait a tárgyak keresgetése, a fejlesztések, az NPC-k szerepe, na meg a sztori lassú kibontakozása fokozza majd. És természetesen egy olyan lore, amihez az európai sötét tündérmesék, meg a lovecrafti borzalmak is szépen passzolnak. A játék metroidvania-szerű térképéből is láthattunk részeket. Meg a nyomozásból. Ez például számomra sokkal izgalmasabbnak tűnt, mint a harc. Na meg érdemes a hangokra is odafigyelni: a Benedict Fox prezentációja ilyen téren is hátborzongató immerziót ígér.

Bartek Lesiakowski (kreatív rendező, Plot Twist) megerősítette azt is, hogy a negyvenes-ötvenes évek filmjei, a húszas-harmincas évek jazz muzsikái (illetve az innen érkező ihletek) is hozzátesznek majd az atmoszférához, és arra is garanciát vállalt, hogy fejlesztőként a játékmenet hivatkozások tekintetében is megfelelő helyeken kapiskáltak.

A kontraszt például a játék egyik fő mozgatóeleme lesz. Ahol kontraszt van, ott dolgok ütköznek-súrlódnak, és ott van helye az érdekes játékmechanikáknak, grafikai megoldásoknak és történetmesélésnek.

A bemutatót megtekinthetitek a lenti videólejátszóban.

EVERSPACE 2

Az Everspace 2-t elég régóta követi a cikk írója, főleg a rengeteg update és sajtóközlemény végett, amely a szerkesztőségi postafiókba érkezett az idők során, és a játék korai hozzáférése is elérhető egy ideje.

A jelenlegi bemutatóból remek akciókat és nagybetűs "kalandozást" láthattunk. Az Everspace 2 ugyanis egy RPG elemekkel teletűzdelt, 30+ órás kaland lesz, de ha valaki a mellékküldetésekre is ráfekszik, akár 70+ órányi egyjátékos tartalmat ki tud passzírozni az űrkirándulásból.

Az Everspace 6 csillagrendszere 100+ kézzel készített lokációval várja a kalandorokat. Miért fontos ez? Azért is, mert az űrjátékok mostanában sokszor tartalmaznak procedurális térképeket. Itt viszont a tengeralatti merülésektől az utolsó meteoritrajig minden táj kézműves munka eredménye. Aki az első rész után parázik a random/roguelike játékmenettől, azt ismét meg tudjuk nyugtatni - a folytatás nem ilyen megközelítésben készült, bár a loot és a harc nagyon fontos elem továbbra is. A terepet hét frakció lakja be, a mesebeli hetes viszont nem csak itt jelenik meg. Ennyi társat tudunk magunk mellé toborozni.

A játék Ancient Rifts címen brutális endgame tartalmat fog hozni, amiben hordák ellen fogsz csatázni, hogy megszerezd a játék legendás, legerősebb fegyvereit. De ezt már tudjuk egy ideje.

Nos, a PC-n április hatodikán debütáló egypontnulla valamikor nyáron érkezik Xbox Series gépekre is. Az Everspace 2 amúgy PC Game Pass Game Preview-ben már elérhető, és ezen a platformon pörgethető lesz később, az 1.0 után is.

Planet of Lana

A Planet of Lana továbbra is pályázik 2023 leglátványosabb filmszerű platformere címére. A csodálatos képi világot a műfajra jellemző agyalós gameplay fogja feldobni. A látványhoz most nem a kék ég birodalma asszisztált, hanem egy mocsaras táj, amiben az izoláció, az elkülönülés érzése külön szerepet kapott.

A Thunderful/Wishfully párosa által gondozott játékot Adam Stjärnljus (kreatív rendező, Wishfully) vezette fel. A bemutatóban már láthattuk Lana, és az általam csak "Kis Fekete Mukinak" becézett lény párosának együttműködését, amint a mocsárvidéken próbálnak átjutni. A cuki bizémizét amúgy tényleg Muinak hívják, akivel halandzsanyelven kommunikálunk (Adam szerint külön a játékhoz készült a nyelvezet), és aki segítő társként lép a játékmenet aktív elemévé. A Limbo simán beugrik a videó alapján (az Another World-öt külön kiemelte a fejlesztő), de ezektől mindenképp kellemesebb hangulatú játékról beszélhetünk, még akkor is, ha a gépek és a természet ütközéséről szóló játék melankolikus húrokon játszik. A vizualitás mellett a zenei háttérről is megemlékeztek, amelyet a The Last Guardian (Takeshi Furukawa) zeneszerzője komponált, és csodálatos, már-már Ori-ra emlékeztet taktusokkal csendül, morog, bong, zeng.

Külön trailert nem kaptunk, de a felvezető screenshot jól mutatja, hogy körülbelül mi várható a "swamp" területről és az ott rejlő titkokról.

LIGHTYEAR FRONTIER

A Lightyear Frontier egyelőre csak Early Access formát ígér 2023 tavaszára, de a koncepcióval tökéletesen egybeillik a korai hozzáféréses megoldás. A határvidékek felfedezőiként új gazdaságot kell építenünk az idegen bolygók felszínein. A farmjátékok mechanikája így az űr-felfedezősdi stílusával, valamint mechás mozgással és manipulációval bővül ki. A fő cél nem a dominálás, sokkal inkább a természettel való harmónia kialakítása egy fenntartható gazdaság kialakításával.

A játék többféle biómát kínál majd, a játékmenetben pedig a kraftolás, kereskedés, kutatás és kincskutatás is kiemelkedő szerepet kap. Na meg a mecha fejlesztése, amivel annak a működése is befolyásolható lesz. A terep felfedezése közben akár szomszédolhatunk is, vagy 3 baráttal koopolhatunk - saját kalandunk megosztása, vagy bolygónk bemutatása végett.

Saját rancsunkat idegen, háziasított állatokkal tölthetjük fel, ami egy jópofa adalék azok számára akik a xenozoologia gyakorló hívei akarnak lenni. A látvány? Az is oda fog tenni, nézzétek csak meg a lenti galériát!

A Lightyear Frontier elemeit láttuk már külön-külön működni, és ha valaki azt mondja, hogy íme egy újabb űrkolonizálós játék, vagy a következő farmszim, akkor annyira nem jövök lázba. De a bemutató után megtetszett a koncepció - igen szimpatikus az Lightyear Frontier alapvetően békés megközelítése, a színpompás látványa, na meg a tény, hogy a fenntarthatóság és felelős gazdálkodás üzenetét hordozza. Várjuk!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

42 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==