[DLC] Forspoken: In Tanta We Trust

Forspoken: In Tanta We Trust

ne5hVáradi Dániel2023.05.28. 18:30

A Forspoken minden bizonnyal a "lehetett volna sokkal jobb" jelző alatt írja be magát a Videojátékok Nagykönyvébe, a Luminous Prductions pedig ha mással nem is, a játék DLC-jével javíthatott volna a renomén. A feltételes mód azonban nem véletlen, az In Tanta We Trust nem csak hogy keveset kínál, de azt is hasonló kivitelben, mint az alapjáték tette. Ezzel pedig a címadó bizalmat sem tudja kivívni.

A Forspokennek nem éppen a történet vagy a világépítés volt a legerősebb pontja, ezért leginkább erre fókuszálni egy DLC-t már önmagában kicsit megkérdőjelezhető. Az In Tanta We Trust az alapjáték történései előtt 25 évvel játszódik, Frey egy titokzatos hangot követve csöppen a múltba, ahol aztán egy, az Athia pusztulásához vezető eseményekben kulcsfontosságú ember bőrébe bújik, hogy az ő szemszögéből élje át és ismerje meg azokat.

Ez a felütés önmagában még akár izgalmas is lenne, a megvalósítás azonban sajnálatos módon meglehetősen vérszegényre sikeredett. Ennek egyik oka, hogy a DLC rendkívül rövid, még a néhány mellékes tennivaló és fejlesztések kimaxolásával sem tartott tovább 3 óráig, hogy elérjem benne a 100%-os teljesítettséget, ha valaki pusztán csak a történetre koncentrál, ennek akár a fele alatt is végezhet vele.

Az sem segíti a DLC megítélését, hogy a megnyitható képességek mindegyikét az alapjáték repertoárjából kölcsönzi, nincsenek egyedi, kizárólag a DLC-hez megalkotott mozdulatok. Legalábbis számunkra. A készítők próbálták kicsit felrázni a dolgokat azzal, hogy a folyamatosan mellettünk lévő NPC támadásaival kombinálhatjuk a sajátjainkat, sőt, bizonyos ellenfeleket csak ilyen módon tudunk egyáltalán sebezni, azonban a szegényes játékidő miatt az ebben rejlő esetleges potenciált sem sikerül teljesen kiaknázni.

A DLC fejlesztési lehetőségei is megoszlanak, egyrészt a felszedhető tárgyak és kiegészítők csak a társunk által használhatóak, másrészt saját magunkat csak a skillfánál elérhető kihívásokkal tudjuk fejleszteni, ami a DLC meglehetősen korlátolt játéktere miatt némileg nehézkessé válik. A történet szempontjából érthetőek például a képességeink terén eszközölt megkötések, azonban elég olcsó megoldás, hogy elveszik a már elsajátított képességeket csak azért, hogy aztán egy másik skillfa keretében ugyanúgy visszakapjuk. Főleg annak tekintetében, hogy arra nem igazán fektetnek energiát, hogy megmagyarázzák, miképpen lehetnek Frey-nek egyező képességei egy olyan emberrel, akivel semmilyen kapcsolata nincs.

Amivel az alapjáték és az In Tanta We Trust sem igazán kezd semmit, az Frey múltba csöppenése. Bár néha kialakul egy-egy vicces szituáció a korszakos különbségekből, a körülötte lévők elképesztően gyorsan alkalmazkodnak a modern, számukra teljesen ismeretlen szlenghez és kijelentésekhez, pedig már csak ebben az egy tényezőben is rendkívül sok lehetőség lenne, amiből azonban a készítők nem hoztak ki semmit.

A DLC rövidségéből adódóan annak történetvezetése is rendkívül pongyola, a nagy gonosz motivációját is néhány mondatban lerendezik, társunk jellemfejlődése pedig lóugrással van szemléltetve. Nyilván a rendelkezésre álló eszközökből ennyit lehetett kihozni, azonban még ezek tudatában is meglehetősen elnagyolt a kiegészítő ezen része. Sokkal érdekesebb ellenben az, amit felvezetni próbál, az In Tanta We Trust ugyanis egy elég komoly cliffhangerrel ér véget, ami még egy DLC, de inkább egy második rész előjele lehetne, tekintve azonban, hogy az alapjáték megjelenése óta a Luminous Productions munkatársait máshova csoportosította át a Square Enix, kérdéses, hogy bármiféle folytatásra még számíthat-e a Forspoken.

Az In Tanta We Trust történetének rövidsége mellett már-már pofátlanul hasznosítja újra az alapjáték eszköztárát, legyen szó a helyszínről, a képességekről vagy az ellenfelekről. A marketingkampányban elhangzott pontokat szegről-végről hozza, de inkább érződik kiollózott tartalomnak, semmint igazi kiegészítésnek, a játék fogadtatása miatt pedig a felvezetni próbált szál jó eséllyel sehova sem fog vezetni.

PLATFORM PC, PS5 (tesztelt)
KIADÓ Square Enix FEJLESZTŐ Luminous Productions
MEGJELENÉS 2023. május 26. ÁR 8800 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

9 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

1 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

2 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

3 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

4 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

5 napja
9

Heti megjelenések

6 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

8 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

9 napja
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

Astor: Blade of the Monolith

Bármelyik elemét is nézzük, az Astor igencsak attraktív és csalogató képet sugároz magáról. A figurák jellegzetesek és megkapóak, a környezet és az art style mesébe illő, a leírásban hangoztatott akció-rpg műfaj pedig az élvezetes harcok, illetve egy jól felépített fejlődési rendszer ígéretét hordozza. Valóban csábítóan hangzik, de vizsgáljuk meg behatóbban, hogy mi is lapul a maszk mögött.

2024.06.13.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==