[DLC] Forspoken: In Tanta We Trust

Forspoken: In Tanta We Trust

ne5hVáradi Dániel2023.05.28. 18:30

A Forspoken minden bizonnyal a "lehetett volna sokkal jobb" jelző alatt írja be magát a Videojátékok Nagykönyvébe, a Luminous Prductions pedig ha mással nem is, a játék DLC-jével javíthatott volna a renomén. A feltételes mód azonban nem véletlen, az In Tanta We Trust nem csak hogy keveset kínál, de azt is hasonló kivitelben, mint az alapjáték tette. Ezzel pedig a címadó bizalmat sem tudja kivívni.

A Forspokennek nem éppen a történet vagy a világépítés volt a legerősebb pontja, ezért leginkább erre fókuszálni egy DLC-t már önmagában kicsit megkérdőjelezhető. Az In Tanta We Trust az alapjáték történései előtt 25 évvel játszódik, Frey egy titokzatos hangot követve csöppen a múltba, ahol aztán egy, az Athia pusztulásához vezető eseményekben kulcsfontosságú ember bőrébe bújik, hogy az ő szemszögéből élje át és ismerje meg azokat.

Ez a felütés önmagában még akár izgalmas is lenne, a megvalósítás azonban sajnálatos módon meglehetősen vérszegényre sikeredett. Ennek egyik oka, hogy a DLC rendkívül rövid, még a néhány mellékes tennivaló és fejlesztések kimaxolásával sem tartott tovább 3 óráig, hogy elérjem benne a 100%-os teljesítettséget, ha valaki pusztán csak a történetre koncentrál, ennek akár a fele alatt is végezhet vele.

Az sem segíti a DLC megítélését, hogy a megnyitható képességek mindegyikét az alapjáték repertoárjából kölcsönzi, nincsenek egyedi, kizárólag a DLC-hez megalkotott mozdulatok. Legalábbis számunkra. A készítők próbálták kicsit felrázni a dolgokat azzal, hogy a folyamatosan mellettünk lévő NPC támadásaival kombinálhatjuk a sajátjainkat, sőt, bizonyos ellenfeleket csak ilyen módon tudunk egyáltalán sebezni, azonban a szegényes játékidő miatt az ebben rejlő esetleges potenciált sem sikerül teljesen kiaknázni.

A DLC fejlesztési lehetőségei is megoszlanak, egyrészt a felszedhető tárgyak és kiegészítők csak a társunk által használhatóak, másrészt saját magunkat csak a skillfánál elérhető kihívásokkal tudjuk fejleszteni, ami a DLC meglehetősen korlátolt játéktere miatt némileg nehézkessé válik. A történet szempontjából érthetőek például a képességeink terén eszközölt megkötések, azonban elég olcsó megoldás, hogy elveszik a már elsajátított képességeket csak azért, hogy aztán egy másik skillfa keretében ugyanúgy visszakapjuk. Főleg annak tekintetében, hogy arra nem igazán fektetnek energiát, hogy megmagyarázzák, miképpen lehetnek Frey-nek egyező képességei egy olyan emberrel, akivel semmilyen kapcsolata nincs.

Amivel az alapjáték és az In Tanta We Trust sem igazán kezd semmit, az Frey múltba csöppenése. Bár néha kialakul egy-egy vicces szituáció a korszakos különbségekből, a körülötte lévők elképesztően gyorsan alkalmazkodnak a modern, számukra teljesen ismeretlen szlenghez és kijelentésekhez, pedig már csak ebben az egy tényezőben is rendkívül sok lehetőség lenne, amiből azonban a készítők nem hoztak ki semmit.

A DLC rövidségéből adódóan annak történetvezetése is rendkívül pongyola, a nagy gonosz motivációját is néhány mondatban lerendezik, társunk jellemfejlődése pedig lóugrással van szemléltetve. Nyilván a rendelkezésre álló eszközökből ennyit lehetett kihozni, azonban még ezek tudatában is meglehetősen elnagyolt a kiegészítő ezen része. Sokkal érdekesebb ellenben az, amit felvezetni próbál, az In Tanta We Trust ugyanis egy elég komoly cliffhangerrel ér véget, ami még egy DLC, de inkább egy második rész előjele lehetne, tekintve azonban, hogy az alapjáték megjelenése óta a Luminous Productions munkatársait máshova csoportosította át a Square Enix, kérdéses, hogy bármiféle folytatásra még számíthat-e a Forspoken.

Az In Tanta We Trust történetének rövidsége mellett már-már pofátlanul hasznosítja újra az alapjáték eszköztárát, legyen szó a helyszínről, a képességekről vagy az ellenfelekről. A marketingkampányban elhangzott pontokat szegről-végről hozza, de inkább érződik kiollózott tartalomnak, semmint igazi kiegészítésnek, a játék fogadtatása miatt pedig a felvezetni próbált szál jó eséllyel sehova sem fog vezetni.

PLATFORM PC, PS5 (tesztelt)
KIADÓ Square Enix FEJLESZTŐ Luminous Productions
MEGJELENÉS 2023. május 26. ÁR 8800 Ft

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Baldur's Gate 3 főszereplői magukat adva D&D-znek

Ma este 8 órától kiderül, mennyire tud Astarion, Gale, Karlach, Lae'zel, Shadowheart, és Wyll csapatként együttműködni.

5 órája

Resident Evil 4 – Separate Ways

A történetet már ismerjük, de nem minden szeletét - most itt az ideje, hogy Ada Wong szemszögéből is átéljük a Resident Evil 4 cselekményét.

10 órája
11

Új látnivalót szállított a Dragon's Dogma II

Megkaptuk az első részleteket a játékmenetet illetően, főként a harcra és a kasztokra koncentrálva.

21 órája
1

Először mozgásban a Hotel Barcelona

Életjelet adott magáról Swery65 és Suda51 koprodukciója.

1 napja
4

A Battlefield támogatására vezénylik át a Criteriont

A stúdió emellett továbbra is dolgozik a Need for Speed szérián.

1 napja
6

Januárban keresi a gazdagságot a Like a Dragon: Infinite Wealth

A megjelenési dátum mellé 15 percnyi látnivalót csomagolt a Sega.

1 napja
3

Glen Schofield távozik a Striking Distance-től

Nem sokáig volt új csapatának élén a veterán fejlesztő.

1 napja
2

Feng Wei vezeti fel a Tekken 8 zárt bétáját

Az új belépő mellett a jövő hónapban esedékes próbakört is felfedte a Namco.

2 napja

Baldur's Gate 3

2017 óta készül, három évig korai hozzáférésben patkolták, most pedig itt van velünk a Baldur’s Gate 3, hogy másfél hónapja minden szabad percemet elvegye és minden kósza gondolatomat uralja. Röpke 23 évet vártuk rá, a tőlem telhető legnagyobb alapossággal kiélveztem, de most már csak megpróbálom szavakba önteni az átélteket.

3 napja
25

Új Xbox, dollármilliók és Nintendo: brutális szivárgás a Microsoft háza táján

A gaming történelem egyik legnagyobb szivárgására ébredhettünk ma.

3 napja
34

Jövőre jön a Rainbow Cotton felújítása

A kultsorozat új része tér vissza felújított formában.

3 napja

Heti megjelenések

4 napja
11

Firewall Ultra

A PlayStation VR legnépszerűbb többjátékos taktikai lövöldéje egyfajta újragondolásként is felfogható folytatással költözött át a következő generációs headsetre. Az Unreal Engine 5 fényesre csiszolt váza alatt azonban néhány régi elem már kínosan rozsdásodik. TESZT!

5 napja
2

Akciódús sztori trailert villantott az Avatar: Frontiers of Pandora

Decemberben illeszkedhetünk be a Na'vi közösségbe.

7 napja
4

Marvel's Spider-Man 2: fókuszban a kibővített világ

A nagyobb terület több tennivalóval jár.

7 napja
22

Bemutatkozott a Resident Evil 4 várva várt DLC-je

Hivatalosan is érkezik a Seperate Ways, de egyéb frissítésekre is számíthatunk a remake kapcsán.

7 napja
7

Februárban folytatódik a Final Fantasy VII Remake

A State of Play-en végre felfedték a Rebirth megjelenési dátumát.

7 napja
17

Október végén jön a Ghostrunner 2

A demó azonban már most elérhető.

7 napja

Jövő nyáron érkezik a Hades II...

...legalábbis Early Access-be. Előtte pedig zárt próbakörre is számíthatunk.

7 napja
2

Masszív leépítés az Immortals of Aveum fejlesztőinél

Az Ascendant Studios a dolgozóinak közel felétől megválik.

7 napja

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