[Teszt] Ender Lilies: Quietus of the Knights - felnőtt szemmel

Ender Lilies: Quietus of the Knights - felnőtt szemmel

StingerCsere Krisztián Gábor2021.07.05. 15:30

Még februárban töltöttünk el huzamosabb időt a Binary Haze új projektjével amely Ender Lilies névre hallgat és afféle óvatos incselkedés volt a metroidvania stílussal, némi izgatóan új ötlet kíséretében. Már télen is nagyon jó véleménnyel voltunk a játékról, pedig akkor valójában még az early access verziót nyüstöltük, de a kis Lili azóta felcseperedett és a napokban már az 1.0.6-os verziót is maga mögött hagyta.

Nem gyakorta szoktunk visszatérni egy-egy játékhoz, hogy megnézzük: milyen változásokon ment át az adott termék az utóbbi időben, de a sötét tónusú ecsetvonásokat és ódon kastélyokat felvonultató Ender Lilies: Quietus of the Nights esetében kivételt tettünk. Egyrészt mert a Binary Haze mesterien tálalta a gótikus horrorba oltott bánatos kislány történetét, másfelől a tánclépéseket idéző harcrendszer és a rá jellemző óvatos újítások egészen új színt vittek a kissé megfáradt metroidvania jelenségbe.

Az elsőjátékos tokiói fejlesztőcsapat hatalmas lelkesedéssel foltozta be a rajongói és steames visszajelzések alapján összegyűjtött problémákat, de rendre szállítja a látványtechnikai és gameplay mechanikát érintő változásokat is. Az első két nagyobb fix csomag még júniusban érkezett, amely különféle vizuális bogárkákat, illetve irányításbeli problémákat javított ki, emellett finomhangolta néhány bossharc eltúlzott erőfitogtatását és balanszolta kicsit a játékmenetet is. Az egyik ilyen történetes fődög Hoenir volt, amely kicsit sok ellenfelet spawnolt a játéktérre, de említhetnénk a képességfa ideális áttervezését is, amely bizonyos esetekben (pl. Lili Royal Ageis, vagy a hangzatos Hamlet Elder képességénél) növelte a támadások hatósugarát és csavart egyet az egyébként is gyönyörű vizuális körítésen. A korai változatban nem igazán különült el a közeli és távoli támadások közti hatásfok, ezen az időközben eszközölt gameplay tweak sokat javított: habár a közelharc könnyebbnek tűnik a leszámoláshoz, most már érdemes megfontoltan, taktikusan a táv küzdelemben rejlő opciókat is átgondolni. Elsődlegesen nem a boss harcok azok, amelyeknél ezt a formátumot alkalmazni lehet, de a vegyes offenzívák ellen kifejezetten hatásos néha hátrébb vonulni és az alacsonyabb-szintű célpontokat ezekkel a módszerekkel likvidálni.

Még egy jó tanács azoknak, akik most ugranának fejest ebbe a páratlanul szép kalandba: habár Lili alapvetően fegyverekkel sebzi ellenfelét, az igazi offenzívát lelkek formájában tudja megindítani, amelyet ugyebár a játéktér alaposabb felkutatásával és további démoni hordák elpusztításával lehet feljebb tornászni. Ez űberelhető az ún. felspanolt és magasabb szintű lelkek bevonásával, ám érdemes már az elején eldönteni, hogy agresszívebb vagy defenzív stílusban szeretnénk-e harcolni. Mindkét irányba ne fejlesszünk, mert egyik oldal sem lesz túl erős, holott a lelkek küzdő ereje v. szívóssága kiemelten fontos lesz a későbbiek során.

Sok játékban okoz fejfájást az egyes helyszínek közbeni töltögetés: az Ender Lilies ezen a téren is javult, csökkentették a liftezés időtartamát és ezzel együtt átvariálták az egyes tárgyak lokációját is, így könnyebbé téve a felfedezés kínálta kihívás csokrot. Amely még szembeötlő, az a fény-árnyék hatások ugrásszerű alkalmazása és a háttér csinosodása: még a teljesen hétköznapi tilesetek közé is bekerült egy-egy újabb, a királyság pusztulását sejtető tárgy vagy háttérelem, de kijavításra kerültek a térgeometria anomáliái is, mint amilyen a víz alatti mozgás közbeni fodrozódás, vagy a háttér mozgás közbeni torzulása (pl. a Verboten határ közelében).

Bosszantó problémára leltek megoldást azok is, akik a víz alatti dodge beakadásaira hívták fel a figyelmet: a játék “piszkos tangója”, a közelharc és és távolodás kettőse közé beékelődő kitérés sokszor szült kellemetlen pillanatokat, de ennek vége: a fejlesztők kijavították a játékból a beakadásokra jellemző hibás működést, így ezentúl már ez a mozdulat sem szakítja meg az Ender Lilies által kínált harmónikus flow élményét (amely - ahogy korábbi tesztünkben is írtuk - az egyik kiemelten kezelt eleme a játéknak).

És mi történt mindemellett? Nos, miután a sötét metroidvania tündérmese elhagyta a PC Early Access-t, a játék június 22-én megjelent Nintendo Switchre, június 29-től elérhető már Xbox One (X)-ra (smart delivery opcióval és Xbox Series S/X optimalizációval) is - de a Sony tulajdonosoknak az előzetes kommunikációtól eltérően még várnia kell egy kicsit, ugyanis technikai nehézségek miatt a Playstation verziók 2021 Q3-ig sajnos parkolópályára kerültek. Erről a Binary Haze számolt be twitter csatornáján, ahol hamarosan felfedik majd a legújabb Sony premierdátumokat is, sőt! Megfelelő érdeklődés esetén egy dobozos verziót is belengettek - igaz, erre még várni kell.

Az Ender Lilies: Quietus of the Knights már az 1.0.6-os verziónál tart, ezeket a tartalmi és hibajavításokat, optimalizációkat fedő csomagokat pedig minden platform élvezi: a Binary Haze játéka már korai státuszában is szemet gyönyörködtető, kontrollert vonzó példány hírében állt, ez pedig az elmúlt fél év gondoskodását élvezve erősebb jelzőnek mutatkozik, mint valaha. Ha szereted a gondosan felépített, gyönyörű (néhol tényleg libabőrösen szép) art stílussal variáló, mégis nyomasztónak ható, reformokkal teli metroidvania stílust, akkor Lili örülni fog neked. Mi pedig azért, mert egy kiváló játéknak találhatunk újabb közönséget.

Pontosan
9
Kiadó: Binary Haze Interactive | Fejlesztő: Live Wire, Adglobe | Megjelenés: 2021.06.22 PC, XB,XSX | PS4, PS5: 2021 Q3. | Ár: 20 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2 órája
1

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

1 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

1 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

3 napja
13

Heti megjelenések

4 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

4 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

5 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

6 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

7 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

7 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

7 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

8 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

8 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

8 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

9 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

9 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

2024.04.15.

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

2024.04.15.
21

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==