[Teszt] The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

mcmackoGéczy Attila2024.04.21. 22:40

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez (később pedig Tintinhez is). De lássuk, mit is tud a The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone, amely a korábban bemutatott Osome-féle platformer folytatása lett. Az előző részt még Miki tesztelte, most zöld kristályszemüveggel nézünk a törpök körme alá.

A Zöld Kövek körül forgó történet nagyon hasonló alapfelvetéssel indít mint a Gonosz Leveles (Vile-Leaf, "Vileaf") előzmény. Csak amíg ott Hókuszpók maga okozott ökológiai katasztrófát, itt a negatív erőket a törpicsekek szabadítják a világra, miközben Hókuszpók házában kotnyeleskednek. Így adódik a szokatlan szövetség: a Stolas nevezetű zöld entitást meg kell állítani, a "manóféle szerzetek" pedig ennek érdekében egyezséget kötnek a varázslóval.

Ha emlékeztek a Vileaf játékmenetére, akkor a mostani cím egyedi megoldását is ismerni fogjuk. Törpjeink ugrabugrálnak, ahogy nagyjából a PS2-korszakban megszokhattuk. (Bizony, akkortájt a hasonló mesés platformerek jóval gyakrabban pörögtek a masináinkon.) A kissé lassúra hangolt akrobatika mellett azonban nem a fertőzött növényeket kell "egészségesre permeteznünk", hanem Ügyi új fegyverének köszönhetően az úton-útfélen felbukkanó kristályokat apríthatjuk szilánkos morzsává. Most is van egy mutató, ami jelzi, mennyire sikerült megtisztogatni az adott szintet: a pályák "tisztasága" tehát a kristálytalanítási tevékenységünkön múlik. A permetezés helyére lövöldözés került, tehát egy új alapokon nyugvó harcot is kaptunk a Green Stone játékmenetében.

A Stolas szörnyetegek különös jószágok. Most egy picit nagyot mondva, a készítők mintha csak a Returnal mechanikáit próbálták volna "kicsibe" áthozni, amikor megalkották őket. A szörnyek amolyan lövegpokol-jelleggel mintázott kristályesőt szórnak a nyakunkba, és időnként nagyobb, akár 50-100 ellenfeles arénákat is hoznak a pályák. Az ellenfeleknek van gyenge pontja, de amúgy is szivacsok (igaz, HP csík nélkül); szóval eltart egy darabig, amíg a küzdőterekkel végzünk.

És ezzel el is érkeztünk a Smurfs 2 legnagyobb gondjához. A készítők már az Asterix játékoknál sem mindig érezték a szakaszok arányosságának, időzítésének fontosságát. Itt is hosszúak a pályák, nagyok az arénák, elnyújtottak az egyes szekciók. Bár kiskölykökre van méretezve az egész játék (egy fokkal idősebb korosztályra, mint a Vileaf), a hosszabb szakaszok óhatatlanul is kikezdik az embert.

Szerencsére a mentések gyakori ütemben érkeznek, inkább a kaland nagyobb léptékű hullámait lehetett volna szűkebb periódusokra méretezni. Annál is inkább, mert hamar megkapjuk az alternatív lövési módokat, így a játékban a törpök váltogatása, és az ő fejlesztésük hozza majd a változatosság magvait. Meg az extra lövedékek alkalmazása, ami a szintek környezeti feladványait is alapvető szervezőelemként kíséri. A pályadesign egyébként kifejezetten kellemes, vannak visszahurkolódások, titkos kihívások (challenge arénákkal), és sokszor a háttérben megbúvó, tisztításra váró kristályok megtalálása sem egyértelmű.

Prezentáció tekintetében az Osome saját motorját leváltó Unreal alkalmazása jelenti a legnagyobb változást. A látvány mesésebb, színesebb, de talán mattabb is. Ha a Vileaf egy csillogó-villogó CG-animációhoz hasonlított, itt egy kicsit a rajzolt-festett 3D formula érvényesül, a videókon-képeken is látható sápadt-színes ködeffektussal. Szerintem a Green Stone egyébként kifejezetten kellemesen néz ki. A zenéje is kalandos, hangeffektjei és szinkronhangjai szintén hoznak egy korrekt színvonalat.

A Smurfs 2 egy kellemes, AA-szemléletben készült platformer, amely megidézi az európai 3D ugrabugrákat, egy letűnt korszak stíluselemeivel és néhány újdonsággal kiegészítve. Jól használja a franchise-t, amin alapul, de igazuk van azoknak is, akik monotonitása miatt piszkálják.

Ismerem magamat: szeretem a törpikéket, szeretem Asterixéket, így pozitívabban is állok ezekhez a feldolgozásokhoz. A Green Stone esetében például külön értékelem az extra réteg kihívást, a pályák amúgy jól kidolgozott megoldásait. Na meg azt az érzést, ami a kölyökkorom 3D ugrabugráiból gyökerezik. Be is osztottam a játékot, így elég volt belőle az elmúlt időszakban napi egy óra, ezzel sikerült elkerülni a monotonitás érzését is. Hogy te miként leszel vele? Főleg attól függ, mennyire tudsz lelkesedni az alapanyagért, és hogy mennyire hiányoznak a hasonló szellemben készült 3D platformerek.

PLATFORM PC, Xbox (tesztelt), PlayStation, Switch | KIADÓ Microids | FEJLESZTŐ Osome Studio MEGJELENÉS 2023. november 02. ÁR 29.90 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

45 perce
1

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

7 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

9 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==