Ender Lilies: Quietus of the Knights

StingerCsere Krisztián Gábor2021.02.12. 17:23

Aki kicsit is követi az indie játékfejlesztés néhol egészen vad bugyrait talán már észrevette, a Metroidvania stílus az utóbbi években kicsit mintha kezdene kifulladni. A valós ok nem magában a zsánerben, sokkal inkább azokban a játékokban kereshető, amelyek csak a dizájnt ültetik általában a klasszikus stílus ölébe, de a formulához nem, vagy nagyon minimális léptékben mernek nyúlni. Mint minden koncepció, így idővel ez a formáció is unalmassá válhat, de azért akadnak próbálkozások, amelyek nem félnek játszani a komponensekkel, előszeretettel alkalmazva például máshonnét származó génterápiát is.

A felsorolás közt már eddig is hallhattunk szép számmal puzzle, souls-like vagy rouge-like visszhangokat és jelenlegi tesztünk alanyában kicsit mindegyik visszaköszön. Az Ender Lilies: Quietus of the Knights című kaland egy újonnan alakult független japán kiadó és newbie csapatainak első játéka: egyfajta 2D dark fantasy metroidvania RPG- és logikai-ügyességi motívumokkal festve, melyről már az első blikkre átjön, hogy kik valójában a felmenői. Sötét gótikus tónusok, folyton szakadó eső, középkori katedrálisok, démonok, káosz és pusztulás - mindennek közepén pedig egy csillogó szemű és félénknek látszó, ám Bayonettát megszégyenító módon harcoló kislány. Lily egy papnő, aki kasztjának utolsó képviselőjeként egy szentélyben ébredve arra eszmél, hogy a hajdan virágzó királyságot egy évszázadok óta zuhogó sötét eső végérnyévesen egy bűzölgő, korcs és elveszett világgá változtatta. Az elátkozott föld veszélyes tragikumba forduló világa viszont a sötétség ellenére is páratlan: ódon kastélyainak zeg-zugai, mély sötét erdejei, föld alatti világa számos kihívást tartogat, Lilinek pedig egyetlen feladata, hogy végigaprítsa magát a eső mérgezte Bligted hordákon és feloldja az évszázados átkot, amely a pusztulás szélére sodort királyságot sújtja.

Nehéz elhinni, hogy ez egy ilyen törékeny papnőnek sikerülhet, de hát ez már csak ilyen japáni dolog: még szerencse, hogy Lily-nek segítői is akadnak, ugyanis elesett harcosok lelkét megidézve képes a bennük szunnyadó erőt felhasználni, hogy sikerrel járjon az úton és felgöngyölítse az átok mögött megbújó okokat. Eleinte csak egy summon-lovag siet segítségünkre, később azonban a legyőzött sub bossok speciális képességeit is elvehetjük, amelyekkel egyrészt bővül a képességtár, azaz: kötelezően beteljesedik a metroid-orgia, így az új skillk révén eljuthatunk korábban megközelíthetetlen, vagy elérhetetlen helyszínekre is.

Amellett, hogy a játékot alapvetően szinte nulla előképzettséggel is teljesíteni lehet (egy korábbi dev interjúból kiderül, hogy nagyon figyeltek a hardcore és softcore egyensúly fenntartására) a soulslike játékokból ismerős AEDA módszer tökéletesen átültetésre került itt is - és nem a nehezítés érdekében. Az AEDA a támadj, térj ki, repülj rá és célozz módszer rövidítése - tipikus Dark Souls/Demon Souls hozadék és meglepő módon itt is működik.

Némi tanulással az egész olyanná válik mint egy piszkos tangó, csak ez esetben inkább a szépség és a szörnyetegek viadala, mintsem egy egymáshoz passzoló párocskáé.

Ezt a fajta mechanikát pedig adoptálni is kell: ugyan a gameplay enélkül is halad, de azért vannak bizonyos helyzetek, ahol a kitérés-támadás (legyen az közelharci, vagy valamilyen mágikus képesség) módszer a követendő példa. Nem véletlen, hogy a skillfa is számos passzintható tulajdonsággal kecsegtet, amelyek épp a fenti módszert erősítik, illetve facsarják ki.

A pattern viszonylag hamar dekódolható, a bossoktól elkobzott közel- és távolharci, mágikus illetve egyéb skillek rákeverése az AEDA-ba pedig egészen egyedi eredményeket is hozhat a képernyőn (nem utolsó sorban pedig segítségre lesz a rejtett kincsek felkutatásában is.) Az Ender Lilies egyébként egy következetes és viszonylag szépen áramoltatott játék, ami annyit tesz, hogy a gyakori mentési lehetőségeknek és a szintlépésnek hála nem érzed rajta a kényszerű megfelelést, vagy a zsáner alappilléreinek követését.

A fentiekből már nyilvánvaló, hogy az Ender Lilies egyfajta Metroidvania light, amely a történet előrehaladtával szép lassan, szenvedés és izzadság nélkül építi fel a sztori végéig vezető utat. Kitekinteni persze lehet és kell is: akadnak benne titkos és rejtett helyszínek, vagy boostolható fegyverek, de nem igazán erről szól. A hangulata, a nagyon finoman és szinte vonzóan megkomponált animációi, a sötét tónusa és a zenei aláfestése az, ami igazán elviszi a hátán az egészet. Egyébként ha már zene: a trackek és az audio immerzióért felelős merülés a Mili nevű formáció hozadéka, amely az anime-ben járatos olvasóinknak többek közt a Goblin Slayer, vagy a Ghost in the Shell c. alapvetésből lehet majd ismerős, így abszolút passzol ehhez a darkos settinghez.

Az Ender Lilies bár még csak early accessben érhető el, de már most látszik a legnagyobb hozománya: képes szépséget produkálni a kétségbeesés béklyói közt, ráadásul olyannyira finoman írja át a zsáner szabályait, hogy ha valami újra vágysz, vele egészen biztosan megélheted.

Ender Lilies: Quietus of the Knights
Kiadó: Binary Haze Interactive | Fejlesztő: Live Wire, Adglobe | Megjelenés: 2021.01.21 Steam Early Access | XB,XSX,PS4,PS5,Switch: 2021 Q1. | Ár: 20 EUR
eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZyIsIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LWJnLnBuZyIsIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMDVcL3BhdHJlb24tbXB1LXJtLnBuZyJdLCJ1cmwiOiIifQ==

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

5 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

5 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

7 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

7 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

22 órája
29

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

24 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

24 órája

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

1 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17

Alex Kidd in Miracle World DX megjelenés

Harmincnégy év után tér vissza a Sega Master System klasszikusa. Már napra pontos megjelenési dátum is van!

2 napja
3