Eragon - sárkány ellen sárkányfű

Eragon - sárkány ellen sárkányfű

StingerCsere Krisztián Gábor2006.12.21. 13:00

Gyűrűk Ura és Narnia Krónikái... Mindegyik az emberi képzelőerő által megálmodott nagy fantasy birodalmak meseszép története, melyeket giga-költségvetésű mozifilmjeik próbáltak újfent Oscar-szoborként megformálni. A korai fantasy axiómákból származó döbbenetes siker sokakat megihletett mostanság, így nem is csodálkozunk azon, hogy szép lassan gyermekkorunk elfeledett hősei mind visszatérnek előbb, vagy utóbb az ezüstvásznon - az idei karácsony legifjabb sarja a szintén hatalmas univerzum, Alagaesia földjének történetét meséli el, amelyet még nem hagyott el a sárkányok nemzetsége. Ahogy az lenni szokott, a szórakoztatóipar többi szegmense ráharapott a parasztgyermekből daliás hőssé érő sárkánylovas történetére, így videojáték formájában is feltálalja azt a fantasy iránt fogékony játékosok számára.

Christopher Paolini zseniális elméje még 16 éves korában alkotta meg azt a csodálatos tolkieni mondavilágba illő univerzumot, mely Eragon (Hivatalos oldal), a hétköznapi gyermek daliás sárkánylovassá válását meséli el. Az Alagaeisa földjére kalauzoló mozifilm egy háromrészes fantasy regény, az “Örökség” című trilógia első felvonásából született, melynek története a messzi múltban gyökerezik. Hosszú évekkel ezelőtt a sárkányok ugyanis békét kötöttek az emberekkel, hogy együttesen harcolhassanak a gonosz ellen. Egy nap azonban sötétség borult a birodalomra, mert egy rossz útra tért sárkánylovas egyeduralomra vágyva titkolt tervének köszönhetően az általa ismert összes sárkány lovast kivégeztette. A film (és a játék is) azt a történeti síkot meséli el, amelyben már a zsarnok kegyetlen sárkánylovas, Galbatorix király tartja rettegésben a birodalmat. Ekkor lép a színre Eragon a szegény sorsú falusi fiú személyében, aki mindezidáig csak a mesékből és mondákból hallotta a sárkánylovasok történetét. A tiszta szívű bátor fiatalember azonban tudta nélkül kiválasztott személy - egy nap rálel egy bámulatos zafírkőre, melyről csak később derül ki, hogy valójában egy sárkánytojást rejt. Mivel a sárkányok mindig az általuk kiválasztott és megfelelőnek tartott gazdánál kelnek csak ki a tojásból, megtörténik a váratlan csoda: Eragon egy szemvillanás alatt a sárkánylovasok hősies nemzedékének tagja lesz, és megkezdődik a harc a zsarnokság, valamint a gonoszság ellen. Meglehetősen rég nem volt már szerencsém fantasy RPG-hez, így kaptam az alkalmon, hogy a Gauntlet: Seven Sorrows után szabadon rávessem magam az Eragon Xbox és PC verzióira. Nos az előzetes információk alapján egyből a roppant hangulatos Surreal Software által összekalapált 1999-es Psygnosis játék, a Drakan: Order of the Flame mesés pillanatai villantak fel előttem, de az Eragonnal való próbálkozások után olyan érzésem támadt, hogy... valami karácsonyi tréfának vagyok szem- és fültanúja.

Az Eragon PC-s verzióján egyébként első blikkre látszik, hogy eredetileg konzolos fejlesztésnek indult, és a számítógépre átírt változat csak később került bele a program portfoliójába. Az indítások alkalmával ugyanis mindaddig kontrollerért sikítozik, amíg nem csatlakoztatunk a géphez egyet. Hasznos dolog, ugyanis egérrel nem megyünk semmire, a kalandok kezdetével alapból mindent billentyűzettel kell irányítani, így a konzolhoz szokott társaság előnyben lesz a PC-sekkel szemben. Az alap felállás szerint a felfegyverzett Eragon látványos kombók és mozgások közepette próbálja halomra kaszabolni a gonosz hordáit a gombok nyomogatásának köszönhetően, amelybe néha Saphira, a házisárkány is besegít egy keveset. Ha ez nem lenne elég, a játékos a minimális RPG elemnek köszönhetően tűzlabdákat és mindenféle mágikus támadást is végrehajthat az ellennel szemben, sőt: tárgyakat is mozgathat, ha éppen ahhoz van kedve. A videó-bejátszásokkal tarkított helyszínek teljes takarítása alkalmával jobb páncélt, pajzsot és fegyvereket szerezhetünk magunknak, melyekkel véresebb és hathatósabb mozdulatokat csikarhatunk ki Eragonból, ha megfelelő gyorsaságban és sorrendben nyomkodjuk a gombkombinációkat.


A film - magyar vonatkozásban

Nem véletlen, hogy a magyar sajtó ennyire felfigyelt a fantasy mozifilmre, ugyanis a középkori díszleteket ötvöző világot teljes egészében Magyarországon forgatták le. A helyszíneknek **Budapest**, **Celldömölk** és **Pilisborosjenő** adott otthont, ráadásul magyar statiszták segítségével, így Jeremy Irons és Robert Carlyle mellett Bánfalvy Ágnes és Haumann Máté is feltűnik néhány jelenet erejéig. Ha kíváncsiak vagytok Alagaesia szépségeire, látogassatok ki a Teve-sziklához, Pilisborosjenőre - megéri.

A mozdulatokból legnagyobb sajnálatunkra meglehetősen kevés akad: már az első és második helyszínen kipróbálhatjuk az összes variációt, ráadásul olyan untató és kioktató stílusban, amelytől még a játékhoz való kedv is elillan. Ez a tutorial központú bevezetés egyébiránt az egész játékra jellemző: alig ad lehetőséget a gondolkozásra, még a kevéske logikai fejtörőt is szó szerint a szánkba rágja. A figyelemfelkeltő segítséget nem lehet kikapcsolni, így sokadszorra is kénytelenek vagyunk azon tippeket tudomásul venni, amik az egyes helyszíneken használható mágikus képességeinkre utalnak. A kényszerű segítség még a szabadság alig látható illúzióját is lerombolja: ordenáré módon tolja az arcunkba a követendő irányt, amelytől még csak eltérni sem lehet. Ha mégis megpróbálnánk, láthatatlan falba ütközünk, amely egyébiránt a lehető legótvarabb megoldás szerintem, amelyet 2006 végén videojátékban alkalmazni lehet. A kevés számú pályát természetesen számtalanszor újra lehet játszani, és végig lehet kaszabolni - feltéve, ha mindenáron szükségét érezzük a játék “így készült” werkfilmjeinek megtekintését. Utóbbiakhoz ugyanis csak a szintenként elrejtett kék tojások megszerzésével vezet út, így kénytelenek vagyunk észrevenni őket. A legnagyobb hiányosság azonban pontosan a háttértörténetben és a stílusban rejlő ötletek megvalósítását érinti: míg pl. a Surreal-Psygnosis házasságból született Drakan egy az egyben a cooperative, sárkányos-kalandozós, mászkálós és repkedős játékmenetre épít, itt mindössze néhány pályán keresztül élvezhetjük a lovaglósdit. Hősünk az esetek döntő többségében ugyanis még a pálya elején elhagyja Saphita-t, hogy szegény sárkánylédi ritkán segítségére siessen, mikor Eragon térdig gázol a halomra kaszabolt ellenfelek maradványai között. A játékot fejlesztő Stormfront beharangozott újdonsága, a sárkányháton történő fejleharapás és tűzokádás egyébiránt egy az egyben Drakan koppintás, ráadásul meglehetősen szűken adagolt mennyiségben. A repkedős részek szintén minimális mennyiségben fordulnak elő: aki hasonló mókára vár, az bizony térjen inkább vissza a Drakanhoz és Rynnhez, garantáltan több és hangulatosabb kalandban lesz része. Az egyetlen pozitívumnak a cooperative játékmódot említhetném, amelyben többedmagunk vehetjük fel a küzdelmet a sötétség erőivel szemben.

Sajnos az Eragonnal is az a helyzet, mint a legtöbb filmadaptációból készült játékkal: gyors, rövid idejű fejlesztés, amely látvány tekintetében még csak-csak megállja a helyét (pici túlzással), de tartalmilag maximum hármast érdemel egy tízes skálán. Bár az egyes helyszínek között található átvezetők kiváló minőségűek és szép számmal akadnak belőlük, nem sikerül lefedniük a történetet. Gyakran nem tudni, mi miért történik a pályákon: kevés az utalás és egy idő után unalmassá is válik a folyamatos kaszabolás. Kevés az ötlet, a kalandelem, pediglen a sárkányos-harcolós alapsztorik rengeteg olyan extra feature-t vonultatnak fel, melyekből nyugodtan inspirációt meríthettek volna a Stormfront srácai (megint csak a Drakan: Order of the Flame című klasszikust, vagy annak folytatását, a Drakan: The Ancient Gates-re keresztelt Playstation 2-es játékot tudom felhozni példának). Fantasy játékról lévén szó, a hangulathoz megfelelő dallamok és zenei aláfestés is tartozik - ez esetben legalább nincs ok a csalódásra, mesterien eltalált szimfonikus hangfoszlányok kényeztetik a hallóidegeinket, melyek akár a játéktól függetlenül is abszolút élvezhető minőségben pumpálják a dallamokat. Mit is mondhatnánk: íme egy újabb tucatjáték, amely minden tekintetben közepes alkotás, fogyasztása csak sárkányfű-árusok és Eragon film rajongók számára javasolt. Többieknek viszont inkább a mozi!

Pro: Kiemelkedő sárkányos fantasy

Kontra: Lehetett volna, ha a fejlesztőcsapat komolyan veszi a munkát

Cikkírói kommentár: Próbáljátok ki, aztán az igazi sárkányos sztoriért irány a múlt! (Drakan: Order of the Flame)

7 / 10

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

48 perce
1

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

7 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

9 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==