[DLC] Mass Effect 2: Overlord

Mass Effect 2: Overlord

StingerCsere Krisztián Gábor2010.06.27. 21:39

Igazán jó DLC-t készíteni nem könnyű feladat, már csak a vele szemben támasztott követelmények miatt sem: feleljen meg a játékosok igényeinek, változatos játékmenetével tartsa fenn az alap sztoriban rejlő potenciált, tegyen hozzá valami újat tartalmilag, és mindemellett még a rajta fityegő virtuális árcédula is legyen hivalkodó... Nos, a sorban harmadik Mass Effect 2 expanzió megpróbálja teljesíteni a fentieket, ugyanis van benne minden, ami a sikerhez szükséges: öntudatra ébredt VI, Geth jelenlét, Firewalker száguldás és lövöldözés, illetve taktikai harc. Bár egyetlen délután alatt végigjátszható, és nem illeszkedik a fő történeti cselekménybe sem (még csak új taggal sem bővíti a méretesre duzzadt osztagunkat) - ellenben változatos, izgalmas és ráadásul a Phoenix galaxisban megbúvó Aite természeti szépségébe is bebocsátást enged. Szomorú, hogy a mindenek felett álló Cerberus olyasmit művelt ezen a planétán, amit nagyon nem lett volna szabad...de nélkülük most nem lennénk itt és Shepardnek sem kellene újra eltakarítania a szemetet.

A helyszínre érkezve a szanaszét heverő holttestek, és a meghibásodott Gethek látványát csak az elszabadult számítógépes vírus tetézi, amely erőfitogtatással próbál érvényt szerezni az akaratának. Shepard azonban nem az a fajta, aki csak így meghátrál egy VI-tól: az egyetlen még megmaradt túlélő személyében maga a vezető-tudós látja el tanácsokkal, mielőtt a vírus a szatellit sugárzókon keresztül a galaxis intranet hálózatába jut és katasztrofális károkat okoz. Néhány tölténnyel és Geth hulladékkal később hősünk el is kezdi felgöngyölíteni az ügyet: a Cerberus illegális kutatásai során rájött, hogyan lehetséges az emberi elmét és a gép közti kapcsolatot felépíteni. A VI Overlord nevű virtuális közös tudat, egy humanoid-VI hibrid segítségével irányítani képes a Gethet, amely azért jelent nagy áttörést, mert ezzel a mesterségesen teremtett fajban rejlő erőt a Reaperek elleni harcra lehet fordítani. A számításokba azonban hiba csúszott: a VI öntudatra ébredt, irányíthatatlanná vált, és mivel a biztonsági rendszer automatikusan elzárta a VI core-t a hálózattól, csak manuális felülírással lehet a közelébe jutni, hogy végleg megsemmisítésre kerüljön. Ehhez három egymástól elszeparált állomáson kell felülírni a szívós védelemmel ellátott rendszert, ennek kivitelezése lesz a feladat.

A létesítmények között a Firewalker szolgálatait vehetjük igénybe, amellyel itt-ott még a VI irányítása alá vont Cerberus lövegágyúk likvidálására is energiát kell fordítanunk (Opcionálisan kőzet- és Cerberus-minta kutatás is végezhető, nyersanyagokért, vagy Achievmentért cserébe). Az elkülönülő bázisok minőségi kidolgozása, részletessége és felépítése végre felnőtt az alapjátékban tapasztalt főküldetésekhez. Nem titok, egyedi külcsínnel megáldott, tipikusan bámészkodós és magába szippantós helyszíneken kopog majd a harci bakancs. Míg az egyik pillanatban egy lezuhant, és sejtelmese atmoszférával megáldott Geth űrhajón írtjuk az ellent, nem sokkal később már egy vulkanikus láva-ömlésre épült több szintes komplexum bejárata előtt toporog a háromfős alakulat. Az idegenek hajóját elsősorban Geth minták beszerzési forrásaként, utóbbit pedig a komplexum működtetéséhez használatos hőenergia előállítására használták, titkukat az ott fellelhető információk és bizonyítékok alapján is kideríthetjük. Az biztos, hogy az ügyességi-logikai feladványok mellett remek akciójelenetekkel is találkozhat a leendő vásárló, a Gethek aprítása pedig a bennmaradt achik megnyitására is kiválóan alkalmas lesz. Azon szerencsések, akik letudták már a Suicide Missiont, nehézségek nélkül végigmenetelhetnek a küldetéseken, de az ötletes pályamodell és az okosan összeválogatott ellenfelek láttán mégis izgalmas pillanatokat élhetnek át. A Geth Prime-ok szemtől szembeni küzdelme csak taktikus harci gondolkodás révén intézhető el füst alatt, a sérülékeny Firewalker pedig alaposan megnehezíti a lávamezők forróságában történő átjutást, de a küldetés teljesítése és az új fejlesztés érdekében mindenképp érdemes lesz megpróbálni.

Mivel nem kenyerünk a spoilerezés, nem szeretnénk senki kedvét sem elvenni azzal, hogy még nagyobb rést hasítsunk az Overlord DLC felületén, azt azonban elárulhatom, hogy meglepő és váratlan befejezésnek lehet szem, illetve fültanúja az, aki az Overlord DLC vásárlása mellett dönt a szerény 560 MS pontért cserébe. A Mass Effect 2 korábbról elérhető bónusztartalmai után mindenkinek igazi felüdülést fog jelenteni ez az anyag, és bátran ajánlható azoknak a rajongóknak, akik minden idők egyik legjobb sci-fi történetének világában szeretnének még kalandozni egy kicsit Shepard és a Normandy égisze alatt. Nem fogják megbánni.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Senua's Saga: Hellblade 2 - Düh, erő és tapintat

A Ninja Theory munkája végre megjelent, és részleteiben bemutatja, hogyan emelkedik az alkotói-művészi érték, a mondanivaló és a csúcsra járatott technológia a korszellemen túl. A Senua's Saga: Hellblade II bár megosztó, de valódi értékein kevesen vitatkoznak. Teszt!

50 perce
1

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

7 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

9 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==