[Teszt] Limbo

Limbo

dragCsető Zsolt2010.07.21. 11:30

A pokol tornáca - így nevezték, de mégis mi ez a hely valójában? Azt hiszem éppen ez járt a fejemben, amikor kalandom során először a fény utat vágott magának a nagy sötétlő erdő lombjai között. Csodálatos volt, nem evilági. Még az élet első apró csíráját is maga köré vonzotta. Az utolsót is: a kisfiú a fehérségben gyönyörködve a vesztébe szaladt, és élettelenül csuklott össze a sötétségben megbúvó medvecsapda harapásától. Mi ez a hely?

A Limbo logikai platformer, egy kézzelfogható történettel nem rendelkező játék. Nincsenek benne dialógusok, nincs narráció, nincsenek átvezetők. Mint ilyen, a Limbo tökéletesen szubjektív élmény, melynek értelmezése teljességgel a befogadóra van bízva - a megszokott kapaszkodók hiányában a fantázia akadálytalanul szárnyalhat, a játék komplexitása éppen az egyszerűségében rejlik.

Nem csak a komplexitása, hanem a zsenialitása is. A Limbo művészi monokróm képi világa előbb magába szippant, mint bármelyik csillogó blockbusteré, az egyetlen sziluettből és egy szempárból álló kisfiúval hamarabb azonosulsz, mint az idei év bármelyik másik játékhősével, a zenei betéteket szinte teljes egészében mellőző audio pedig rekordidő alatt körülírhatatlanul hátborzongató légkört varázsol. Igen, egyszerű, de éppen ezért az első porcikájától az utolsóig a végletekig ki is lett gondolva. A Limbo bizonyos szempontból tökéletes.

Hogy mi még a Limbo? Négy óra tömény trial-and-error, leginkább. Ezen kijelentés nálam egészen biztosan kicsapná a biztosítékot - nagy eséllyel nálad is -, a Limbo azonban képes arra, amire nagyon sok játék nem: hogy levegye a frusztrációt a válladról. Pedig meg fogsz halni, méghozzá rengetegszer, bánni azonban egyszer sem fogod: vagy azért, mert egy olyan meglepetésnek, váratlan húzásnak fogsz az áldozatává válni, aminek átéléséért - vicc, de - megéri meghalni, vagy pedig azért, mert épp ez fogja a kezedbe adni a továbbjutás kulcsát.

A Limbo emellett elképesztően okos, pedig csak három gombot használ: egyet a mozgásra, egyet az ugrásra, egyet pedig a környezettel történő interakcióra. Ez is elég neki: amikor azt hiszed, hogy már mindent láttál, amit videojátékban látni lehet, akkor a Limbo alaposan képen töröl, amikor pedig már éppen úgy gondolnád, hogy végre őt is sikerült kiismerned, akkor gyorsan változtat egyet a játékszabályokon - nem sokat, csak éppen annyit, hogy ismét legyen alkalmad gondolkodóba esni. A Limbo valójában nem más, mint egy harc a logikáddal és a szürkeállományoddal, melynek minden lényeges momentuma katartikus élmény.

Katartikus, nem csak szellemileg, hanem érzelmileg is. Egységes egészként mindenképpen - ha végigviszed, legalább fél napig ezen fogsz kattogni. Részleteiben nézve inkább megrázó: nem feltétlenül tűnik annak, de a Limbo valójában egy végtelenül erőszakos játék. Az erdőben csapdák és félelmetes ízeltlábúak fognak felnyársalni, a kihalt városban összeomló épületek és neonlámpák fognak a halálba rántani, a hátborzongató gyárban pedig körfűrészek és gépágyúk fogják a vesztedet okozni, te pedig minden egyes alkalommal végig fogod nézni ennek a kisfiúnak a néha már felzaklatóan kegyetlen halálát. Az ezt követő két másodperc csendben több érzelmi töltet van, mint sok más játékban összességében - a nagy kép szemponjából talán nem is céltalanul.

Azt mondják, hogy ami szabadon interpretálható, az valójában művészet. A Limbo szabadon interpretálható. A Limbo művészet.

A Limbo a mai naptól tölthető az Xbox Live Arcade-ről. Ár: 1200 MS Pont.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

The Chameleon - vissza a PSX korszakba

27 perce

Rekord negyedévvel indította a Sony az új üzleti évet

Az iparágban senki nem produkált még ilyen erős negyedévet ebben az időszakban: a PS5 tovább szárnyal, a PS4 ugyanakkor egyre inkább leköszönőben van.

5 órája
7

Activision Blizzard: visszaesés, csúszás és újabb távozó

A Blizzard elnökének távozását követően megérkezett a kiadó negyedéves üzleti jelentése, amely jó és rossz hírekkel is szolgált.

5 órája
6

Game Pass: augusztus első érkezői

Díjnyertes roguelike szerepjátékok. Pihentető logikai címek és némi extrémsport. Többek között ezzel bővül hamarosan a szolgáltatás!

23 órája
12

Távozik a Blizzard elnöke

Az elmúlt hetek botrányai után J. Allen Brack távozik a vezetői posztról, helyét Jen Oneal és Mike Ybarra veszik át.

1 napja
12

A Sony nemet mondott a McDonalds nem túl csinos PS5 kontrollereire

Különleges ajándékkal készült az 50. évfordulóra az ausztrál McDonalds - a gond csak az, hogy elfelejtettek engedélyt kérni.

1 napja
19

Újabb hihetetlen mérföldkövet léptek át a Grand Theft Auto V eladásai

A Take-Two bejelentette, hogy sikerjátékuk átlépte a 150 millió eladott példányt.

1 napja
4

Minden eddiginél nagyszabásúbb játékon dolgoznak az Astro Bot fejlesztői

Elindult a Team Asobi honlapja, amely belengeti a stúdió következő projektjét is.

1 napja
2

Heti megjelenések

2 napja
2

Aranylemezen a King's Bounty 2

Gameplay videót is kapunk a befejezett játékfejlesztés híre mellé.

2 napja
3

A világ és a tennivalók mutatkoznak be a Tales of Arise trailerében

A Tales of sorozat a következő epizód megjelenésére hangol.

2 napja
2

Iparági szakértő szerint a Cyberpunk 2077 nincs jó pályán a felemelkedéshez

A CD Projekt le van maradva a Cyberpunk 2077 gatyába rázásával.

2 napja
19

SkateBird: egy hónap még a keltetőben

A madaras-gördeszkás indie csoda csúszik egy kicsit.

2 napja

A Valve szerint a Steam Deck a bukott Steam Machine PC-k tanulságaiból nőtte ki magát

A sikerhez pedig kell a Linux támogatás és a Proton réteg.

3 napja
4

Life is Strange: True Colors - íme a kisváros

Bemutatkozik Haven Springs.

3 napja
2

A PC-s Game Pass előfizetők butább verziót kaptak a The Ascent-ből

De nincs ok az aggodalomra, a készítők már rajta is vannak az ügy megoldásán.

3 napja
9

Hivatalos támogatást kaptak a Half-Life 2 remasterén dolgozó rajongók

A HL2 Update készítői remasterelik az egész játékot.

3 napja
2

Hétvégi program: repüld be a klasszikus 3D kedvenceid pályáit, böngészőből

Mario, Zelda, Metroid, Final Fantasy, Counter Strike... noclip módban.

3 napja

Minden jel szerint jövő évre csúszik a Horizon Forbidden West megjelenése

Hivatalos bejelentés még nem történt. De csak idő kérdése valószínűleg.

4 napja
30

Nextgen látványt villant a FIFA 22 új trailere

Mozgásban a HyperMotion Technology!

4 napja
1