[Teszt] Limbo

Limbo

dragCsető Zsolt2010.07.21. 11:30

A pokol tornáca - így nevezték, de mégis mi ez a hely valójában? Azt hiszem éppen ez járt a fejemben, amikor kalandom során először a fény utat vágott magának a nagy sötétlő erdő lombjai között. Csodálatos volt, nem evilági. Még az élet első apró csíráját is maga köré vonzotta. Az utolsót is: a kisfiú a fehérségben gyönyörködve a vesztébe szaladt, és élettelenül csuklott össze a sötétségben megbúvó medvecsapda harapásától. Mi ez a hely?

A Limbo logikai platformer, egy kézzelfogható történettel nem rendelkező játék. Nincsenek benne dialógusok, nincs narráció, nincsenek átvezetők. Mint ilyen, a Limbo tökéletesen szubjektív élmény, melynek értelmezése teljességgel a befogadóra van bízva - a megszokott kapaszkodók hiányában a fantázia akadálytalanul szárnyalhat, a játék komplexitása éppen az egyszerűségében rejlik.

Nem csak a komplexitása, hanem a zsenialitása is. A Limbo művészi monokróm képi világa előbb magába szippant, mint bármelyik csillogó blockbusteré, az egyetlen sziluettből és egy szempárból álló kisfiúval hamarabb azonosulsz, mint az idei év bármelyik másik játékhősével, a zenei betéteket szinte teljes egészében mellőző audio pedig rekordidő alatt körülírhatatlanul hátborzongató légkört varázsol. Igen, egyszerű, de éppen ezért az első porcikájától az utolsóig a végletekig ki is lett gondolva. A Limbo bizonyos szempontból tökéletes.

Hogy mi még a Limbo? Négy óra tömény trial-and-error, leginkább. Ezen kijelentés nálam egészen biztosan kicsapná a biztosítékot - nagy eséllyel nálad is -, a Limbo azonban képes arra, amire nagyon sok játék nem: hogy levegye a frusztrációt a válladról. Pedig meg fogsz halni, méghozzá rengetegszer, bánni azonban egyszer sem fogod: vagy azért, mert egy olyan meglepetésnek, váratlan húzásnak fogsz az áldozatává válni, aminek átéléséért - vicc, de - megéri meghalni, vagy pedig azért, mert épp ez fogja a kezedbe adni a továbbjutás kulcsát.

A Limbo emellett elképesztően okos, pedig csak három gombot használ: egyet a mozgásra, egyet az ugrásra, egyet pedig a környezettel történő interakcióra. Ez is elég neki: amikor azt hiszed, hogy már mindent láttál, amit videojátékban látni lehet, akkor a Limbo alaposan képen töröl, amikor pedig már éppen úgy gondolnád, hogy végre őt is sikerült kiismerned, akkor gyorsan változtat egyet a játékszabályokon - nem sokat, csak éppen annyit, hogy ismét legyen alkalmad gondolkodóba esni. A Limbo valójában nem más, mint egy harc a logikáddal és a szürkeállományoddal, melynek minden lényeges momentuma katartikus élmény.

Katartikus, nem csak szellemileg, hanem érzelmileg is. Egységes egészként mindenképpen - ha végigviszed, legalább fél napig ezen fogsz kattogni. Részleteiben nézve inkább megrázó: nem feltétlenül tűnik annak, de a Limbo valójában egy végtelenül erőszakos játék. Az erdőben csapdák és félelmetes ízeltlábúak fognak felnyársalni, a kihalt városban összeomló épületek és neonlámpák fognak a halálba rántani, a hátborzongató gyárban pedig körfűrészek és gépágyúk fogják a vesztedet okozni, te pedig minden egyes alkalommal végig fogod nézni ennek a kisfiúnak a néha már felzaklatóan kegyetlen halálát. Az ezt követő két másodperc csendben több érzelmi töltet van, mint sok más játékban összességében - a nagy kép szemponjából talán nem is céltalanul.

Azt mondják, hogy ami szabadon interpretálható, az valójában művészet. A Limbo szabadon interpretálható. A Limbo művészet.

A Limbo a mai naptól tölthető az Xbox Live Arcade-ről. Ár: 1200 MS Pont.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a márciusi négyes

Ezúttal szinte minden műfajt sikeresen lefedtek a szolgáltatás belépő szintjén. Verekedünk. Vezetünk. Szomszédolunk. Boszorkányt üldözünk.

2 órája

The Mobius Machine

Az indie tengeren járva újra apró zsákmány akadt a horogra: a Moebius Machine egy parányi Metroidvania. Tesztlaborba vittük és megnéztük, mire jutunk egy ilyen koncepcióval.

8 órája
3

Perel a Nintendo, leépít a PlayStation – ez történt kedden

Továbbá: Pokémon Legends: Z-A, Pokémon TCG Pocket, F1 24, Rise of the Ronin, Paranormal Acticity: Found Footage, TMNT Arcade: Wrath of the Mutants, Balatro, Playdead, Rise of Industry 2, Reel Fishing: Days of Summer.

13 órája
6

Last Train Home: Legion Tales DLC - Retúrjegy

A Last Train Home a tavalyi év egyik indie gyöngyszeme volt, mely a Frostpunkból ismerős súlyos döntéseket vegyítette a modern világháborús RTS-ek mechanikáival és egy igencsak izgalmas történelmi háttérrel. Teszteltük a DLC-t.

1 napja
2

PlayStation Studios: a masszív leépítési hullám a Sony belsős csapatait is utolérte

Nagyjából 900 főtől válnak meg, ami a teljes munkaerő mintegy 8 százaléka. Több stúdió érintett.

1 napja
30

Leépít a Supermassive Games, bajban a Die Gute Fabrik – ez történt hétfőn

Továbbá: Ender Magnolia: Bloom in the Mist, Tekken 8, No Rest for the Wicked, Passkey, Reynatis, Stardew Valley, Sea Fantasy, Between Horizons, Taxi Life: A City Driving Simulator.

1 napja
7

Heti megjelenések

2 napja
2

Mario Vs. Donkey Kong

Az 1994-es Donkey Kong egy mágikus cím volt, ami a Game Boy Pocket és a Super Game Boy megjelenését követte. Utána jött tíz évre rá egy Game Boy Advance epizód, amit most a Nintendo felújított Switch platformra. Időhúzás vagy egy újabb zseniális téma a Nintendo-trezorból? Teszt!

3 napja
5

Vasárnap szervert költöztetünk

4 napja
7

Tomb Raider I-II-III Remastered: a gúlaidomú Lara visszatér

Gúlamellek? Pixeldzsungel? Támadó krokodilok által hirtelen ébredő fenyegetettség érzés? Ez csak a Tomb Raider lehet! Mi pedig ránéztünk, közel 30 év távlatában miként lifeg a Lara Copf!

4 napja
15

Suicide Squad eladások, Rise of the Ronin kaszabolás - ez történt pénteken

Továbbá: Prince of Persia: The Lost Crown, Bo: Path of the Teal Lotus, Dungeons of Hinterberg, Age of Mythology: Retold, Age of Empires II: Definitive Edition.

4 napja
5

Contra - Operation Galuga: demonstráció kibeszélő

5 napja
1

Még mindig Palworld, szülinapos PS VR2 - ez történt csütörtökön

Továbbá: Mortal Kombat 1, 2XKO, Unicorn Overlord, NieR: Automata, Elden Ring, Dead by Daylight.

5 napja
6

Egy éves lett a PlayStation VR2

Néhány izgalmas címmel és egy nagy bejelentéssel ünnepelték az évfordulót. Még idén kompatibilissé válhat PC-vel a headset!

6 napja
27

Megérkezett a Borderlands előzetese, újraindul az Elden Ring-őrület – ez történt szerdán

Továbbá: Final Fantasy VII Rebirth, The Forever Winter, Flintlock: The Siege of Dawn, Turbo Kid, The Plucky Squire, Prison Architect 2, Little Devil Inside, Beholder: Conductor, Wild Bastards, Harold Halibut, Marvel's Spider-Man 2.

6 napja
11

Kiderült, mikor költözik más konzolokra az első négy Xbox-játék

Jönnek a Grounded, a Hi-Fi Rush, a Pentiment és a Sea of Thieves PlayStation és Switch verziói.

6 napja
6

Ender Lilies-folytatás, Epic Mickey-újrázás – Nintendo Direct összefoglaló

A legújabb Nintendo Direct kiadás a külsős kiadók és fejlesztők portékájára fókuszált: lássuk, milyen újdonságokkal szolgált a szerda délutáni Partner Showcase adás, melynek tartalma nem csak a Switch-tulajok számára lehet érdekes!

6 napja
15

Keleti újhullám: Kína előretörése a játékiparban

Egyre többet látjuk a videójátékiparban Kína előretörését nem csak befektetési szinten, hanem a fejlesztői világban is. A szektor nagyságára már nem csak az E-sport figyelt fel, hanem a nagyobb videójáték cégek is egyre többször kacsintanak az ország felé. De honnan jön ez a nagy lendület?

6 napja
11

Nyár elején érkezik az Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Az első előzetes mellé néhány friss részletet is kaptunk a kiegészítőről.

6 napja
3

Képeken a Borderlands-film, gépfegyverrel írja át a történelmet a Kingmakers – ez történt kedden

Továbbá: Elden Ring: Shadow of the Erdtree, Sifu, Gigantic: Rampage Edition, Killer Klowns from Outer Space, Need for Speed Unbound, Temtem: Swarm, Dragon Ball Z: Kakarot.

7 napja
5