[Teszt] Top Spin 4

Top Spin 4

StingerCsere Krisztián Gábor2011.03.31. 18:00

A tenisz a gazdagok sportja. Közhelyes, elcsépelt és idejétmúlt kijelentés, hiszen amellett, hogy a hétköznapokban gyakorlatilag bárki kedvére ütheti a labdát, virtuálisan akár még a világ legnépszerűbb teniszezőinek bőrébe is belebújhat. A Virtua Tennis sok éves kihívójaként ismert Top Spin sorozat már 2003 óta próbálkozik a népszerű, százezres-milliós (USD) összdíjazású sportág képernyőre vitelével, és ezidáig többé-kevésbé sikerült is neki. Három év hallgatás után a tavaly ősszel bejelentett negyedik epizód ezúttal a Mafia II-ről és a Hidden & Dangerous sorozatáról ismert 2k Czech stúdiójában készült, így nem kis érdeklődéssel vártuk, hogy az alapvetően akciójátékokra szakosodott szomszédok hogy állták meg a helyüket a sportág virtuális világában.

A Virtua Tennis és a Top Spin 4 közti legnagyobb különbség talán a játék mechanikájában keresendő: míg előbbi az árkádosabb, főként az egyszerűbb kezelhetőségre fókuszál, utóbbi nagyobb teret, ezzel együtt pedig kisebb komplexitást visz a játékmenetbe - persze limitált keretek között. A játék az elődjeihez hasonlóan most sem kíván szakítani ezzel a hagyománnyal, és megőrizte a széles palettájú irányíthatóságot, a játékosok jellemzően egyedi mozdulatait, és az összetett mozgáskombinációkat , amellyel akár a hétköznapi oda-vissza ütögetésből is garantáltan izgalmas meccseket játszhatunk le. A jól felépített karriermód is erre az “összetett játékra” épít, ezért feltétlen ajánlott az akadémiával kezdeni a felkészülésünket, amelyben az alapoktól kezdődően sajátíthatjuk el a sportág és a játék minden csínját-bínját.

A teniszcsillagság felé vezető útvonalhoz elengedhetetlen szaktudást a program játékos formájának,és a jól felépített moduloknak köszönhetően már egyetlen óra alatt is képes megtanítani: ezen a téren pedig látványos fejlődés tapasztalható a harmadik részhez képest. Az edzéseken ugyanis jópofa, látványos, de legfőképp jól érthető feladatokkal találjuk szembe magunkat, ahol mesterünk az alap mozdulatoktól kezdve a szerválás különböző vállfajain át az összetett mozdulatsorokat, és a nyeréshez szükséges technikákat is bemutatja, mi több: számon is kéri. A Top Spin 4 első pozitív változása az elődhöz képest már itt szembe tűnő: bár többször is hangoztatja, hogy a jó labdajáték legfőbb feltétele a megfelelő időzítés, a srácok láthatóan visszavettek a másodperc alatti reflexidőkből, ráadásul az újonnan bevezetett (egyébként pedig kikapcsolható) szimbólumok segítségével az ütés erősségének, és az ütés irányának eltalálásához is segítséget nyújtanak. Ezzel a fejlesztéssel egy olyan segédlet került a játékba, amely amellett, hogy támpontot ad a megfelelő labdajáték kivitelezéséhez, még az akadémián kívül is használható, így kezdők is bátran elboldogulnak majd vele.

A Top Spin 4 játékbeli újításai mellett azért szép számmal akad még technológiai újítás is a korongon: az egyik első dolog, amelyre a 2K Czech nagyon büszke, az a Signature Style névre keresztelt egyedi animációs rendszer: az engine ezen kódjának ugyanis az a feladata, hogy a huszonöt neves teniszező egyedi jellemvonásait, viselkedését, ütőfogását, lendítését, gesztusait, azaz a karaktert magát is a modellbe passzírozza. Ennek köszönhetően a pályán szaladgáló karakterek láttán tényleg olyan érzésünk támad, hogy nem egy textúrajancsit, hanem tényleg magát Agassit, vagy Serena Williamset látjuk magunk előtt: a mezőny egyik régi-új ikonjaként érkező Agassi ugyanúgy vadóc, mint fénykorában, Federer parádézva a lába közt adja vissza a biztos passzokat, a szerb Ivanovic pedig ugyanolyan agresszív játékot tol, mint amelyet a közvetítések során láthatunk. A Signature felelős azokért a mozdulatsorokért is, ahogy a játékosok grimaszolnak miközben hibáznak vagy nyernek, túlcsúsznak a pályán és a labdán, ütések vagy futás közben kibillennek az egyensúlyukból, utánaugranak a labdának, örülnek, toporognak, mérgükben eldobják az ütőjüket, kimerülnek, vagy trükkös és látványos pörgések közepette ütik vissza az ellenfélnek a labdát. A mozdulatok realitásának szemszögéből nézve a Top Spin 4 a sorozat eddigi talán legjobb, legösszetettebb és leglátványosabb teniszjátéka - leszámítva azt a merev nyakmozgást, de ez feltehetően a sportjátékok egyedi negatívuma, amelyet talán csak a következő generációban orvosolnak majd a fejlesztők.

A stílusosan összeválogatott “világ legjobbjai” mezőnyben helyet foglaló legendás amerikai versenyző, Andre Agassi mellett (aki egyébként tíz éve nem tette már tiszteletét videójátékban) számtalan eltérő tulajdonságú játékos közül választhatunk - legyen az bajnokság és egyéni, többszereplős változat - ám ha ez sem lenne elegendő (és mindannyian tudjuk, mekkora hangulatfaktor egy saját karakter), teljesen egyedi teniszcsillagot is nevelhetünk maguknak a beépített szerkesztő segítségével. Itt a külső jegyek mellett természetesen az öltözékét, testalkatát, mozgását, és a stílusát is messzemenően testre szabhatjuk karakterünknek, amellyel végül semmi állhatja útját, hogy a Józsik, Bélák és Julcsik elinduljanak a hírnévhez vezető szamárlétrákon, mint offline karrieristák, vagy XBL / PSN üstökösök.

Merthogy bajnokságból akad bőven: összességében három nagy licenszelt (Grand Slam, Premier Mandatory, ATP Finals) és ezek nem hivatalos ligáinak sokaságában üthetjük a labdát Dakar poros gyakorlópályájától egészen a melbournei stadionig. Odáig azonban nem könnyű az út, a nyugodt madárcsicsergésből a több ezres tömeg zúgásáig bizony néhány igen zúzós meccsen is át kell esnünk, ahol egy Rafael Nadal ellen bizony már minden addig tanult trükköt be kell vetnie a játékosnak, hogy a szetteket megfelelő eséllyel tudja hozni. Multiplayer tekintetében a 2K Czech a többedmagukkal játszók számára egy egyszerű, de vállalható bajnokság lobby-t fejlesztett ki, ahol ranked és unranked meccseket is játszhatunk az ismerőseinkkel, sőt! Online bajnokságot is szervezhetünk, ahol az elnyert reputációnk dicsfényében úszva arra is fény derülhet, vajon mennyire állja a sarat választott hősünk a finn Mr. Darth Vaderrel, vagy a CheeseSmell nevű afrikai mandarin jatékossal szemben.

Bár a Top Spin 4 sem tökéletes, (nincs pl. kredit, amelyből menedzselhetjük a karaktert, még telepítve is sokat tölt a játék, és felére esik a framerate a 3D-s támogatás mellett),de tisztességes, tartalmas és mindezek mellett kifejezetten élvezetes teniszjáték, amely a technikusabb fonalat szőve kötögeti tovább az útját szegélyező piros szőnyeget. Elnyerte a tetszésünket, egy demóval meglökve bátran ajánlható minden teniszkedvelő,vagy laza kooperatív kikapcsolódást kereső játékosnak.

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Grand Theft Auto VI: az első trailer

5 órája
21

Laika: Aged Through Blood - az első motorvania konzolokra költözik

A megjelenés pedig szinte azonnali!

16 órája
1

Pacific Drive: autós kirándulás a zónába

Misztikus autó-rpg-thriller készülget. Trailert is tudunk mutatni.

19 órája
1

Flintlock: The Siege of Dawn - így küzdesz majd a hamis istenek ellen

Puskapor-punk, akció és mágia - friss trailer érkezett Új-Zélandról.

19 órája
2

A Banjo-Kazooie rajongók kiáltásait Phil Spencer Xbox fővezér is hallja

Lehet visszatérnek hamarosan a híres Rare-franchise-hoz?

19 órája
5

A Time magazin már elő is állt 2023 legjobb játékainak listájával

Game of the Year - a Time-nál ezek a GOTY játékok.

20 órája
33

Heti megjelenések

22 órája
5

Lake: Season’s Greetings DLC – Ünnepi andalgás

A fejlesztők 2021-ben debütált, Lake című alkotásában egy postást alakítva sétálhattunk komótos tempóban Providence Oaks kies városában, miközben a helyiek ügyes-bajos dolgaiban is elmerülhettünk. Most visszatérünk az 1980-as évekbe, és megnézzük, egykori hősünk apja hogy teljesít a karácsonyi hajrában.

1 napja
7

Dredge: The Pale Reach - Ez nem narvál!

Az idei év egyik legjobb indie címe a Dredge, efelől nincs kétsége annak, aki kipróbálta a játékot. A Team 17 / Black Salt párosától érkező hajózós RPG most friss tartalommal bővül, ami a jeges vizekre csábítja a ködben megrészegült hajókapitányokat.

2 napja
3

Egy váratlan fordulattal TikTok videón szivárgott a GTA VI

Még váratlanabb, hogy valószínű egy gyerekcsínyről lehet szó.

2 napja
15

Itt az új Fallout trailer

Mármint nem egy új játéké, hanem a sorozaté. Teljesen korrektnek tűnik első látásra.

2 napja
6

Super Crazy Rhythm Castle

A Super Crazy Rhythm Castle minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy szuper szórakoztató és bájos ritmusjáték legyen. Tényleg az lett? Tesztben jártunk utána.

2 napja
2

Sokat ígér az új Cyberpunk frissítés

Metró, újrajátszható versenyek és minden más - teljesen ingyen.

2 napja
9

Baldur's Gate 3 gigapatch érkezett kibővített befejezéssel

Végre megkaptuk az epilógust, amit érdemeltünk, és egy csomó mást is!

2 napja
3

25 éves a Thief: ünnepeljünk új kiegészítővel!

A Looking Glass Studios legendás tolvajos játéka nem hivatalos kiegészítést kapott.

2 napja
2

Resident Evil: újra újrázás

A Capcom nem száll le a remake-vonatról.

2 napja
7

Kedden jön a GTA VI trailer

Vége az évtizedes várakaozásnak.

2 napja
8

Assassin’s Creed Nexus VR

Az Assassin’s Creed Nexus VR a Ubisoft első kísérlete arra, hogy saját szemszögbe, és ugyanazzal a lendülettel a virtuális térbe helyezze a szériát. Az eredmény meglepő.

3 napja
14

Új tartalmakat kap az Atari 50 kiadvány

Hivatalos Atari 2600 játékok, prototípusok, homebrew finomságok jönnek a platformra.

3 napja

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

4 napja
4

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