Top Spin 4

StingerCsere Krisztián Gábor2011.03.31. 18:00

A tenisz a gazdagok sportja. Közhelyes, elcsépelt és idejétmúlt kijelentés, hiszen amellett, hogy a hétköznapokban gyakorlatilag bárki kedvére ütheti a labdát, virtuálisan akár még a világ legnépszerűbb teniszezőinek bőrébe is belebújhat. A Virtua Tennis sok éves kihívójaként ismert Top Spin sorozat már 2003 óta próbálkozik a népszerű, százezres-milliós (USD) összdíjazású sportág képernyőre vitelével, és ezidáig többé-kevésbé sikerült is neki. Három év hallgatás után a tavaly ősszel bejelentett negyedik epizód ezúttal a Mafia II-ről és a Hidden & Dangerous sorozatáról ismert 2k Czech stúdiójában készült, így nem kis érdeklődéssel vártuk, hogy az alapvetően akciójátékokra szakosodott szomszédok hogy állták meg a helyüket a sportág virtuális világában.

A Virtua Tennis és a Top Spin 4 közti legnagyobb különbség talán a játék mechanikájában keresendő: míg előbbi az árkádosabb, főként az egyszerűbb kezelhetőségre fókuszál, utóbbi nagyobb teret, ezzel együtt pedig kisebb komplexitást visz a játékmenetbe - persze limitált keretek között. A játék az elődjeihez hasonlóan most sem kíván szakítani ezzel a hagyománnyal, és megőrizte a széles palettájú irányíthatóságot, a játékosok jellemzően egyedi mozdulatait, és az összetett mozgáskombinációkat , amellyel akár a hétköznapi oda-vissza ütögetésből is garantáltan izgalmas meccseket játszhatunk le. A jól felépített karriermód is erre az “összetett játékra” épít, ezért feltétlen ajánlott az akadémiával kezdeni a felkészülésünket, amelyben az alapoktól kezdődően sajátíthatjuk el a sportág és a játék minden csínját-bínját.

A teniszcsillagság felé vezető útvonalhoz elengedhetetlen szaktudást a program játékos formájának,és a jól felépített moduloknak köszönhetően már egyetlen óra alatt is képes megtanítani: ezen a téren pedig látványos fejlődés tapasztalható a harmadik részhez képest. Az edzéseken ugyanis jópofa, látványos, de legfőképp jól érthető feladatokkal találjuk szembe magunkat, ahol mesterünk az alap mozdulatoktól kezdve a szerválás különböző vállfajain át az összetett mozdulatsorokat, és a nyeréshez szükséges technikákat is bemutatja, mi több: számon is kéri. A Top Spin 4 első pozitív változása az elődhöz képest már itt szembe tűnő: bár többször is hangoztatja, hogy a jó labdajáték legfőbb feltétele a megfelelő időzítés, a srácok láthatóan visszavettek a másodperc alatti reflexidőkből, ráadásul az újonnan bevezetett (egyébként pedig kikapcsolható) szimbólumok segítségével az ütés erősségének, és az ütés irányának eltalálásához is segítséget nyújtanak. Ezzel a fejlesztéssel egy olyan segédlet került a játékba, amely amellett, hogy támpontot ad a megfelelő labdajáték kivitelezéséhez, még az akadémián kívül is használható, így kezdők is bátran elboldogulnak majd vele.

A Top Spin 4 játékbeli újításai mellett azért szép számmal akad még technológiai újítás is a korongon: az egyik első dolog, amelyre a 2K Czech nagyon büszke, az a Signature Style névre keresztelt egyedi animációs rendszer: az engine ezen kódjának ugyanis az a feladata, hogy a huszonöt neves teniszező egyedi jellemvonásait, viselkedését, ütőfogását, lendítését, gesztusait, azaz a karaktert magát is a modellbe passzírozza. Ennek köszönhetően a pályán szaladgáló karakterek láttán tényleg olyan érzésünk támad, hogy nem egy textúrajancsit, hanem tényleg magát Agassit, vagy Serena Williamset látjuk magunk előtt: a mezőny egyik régi-új ikonjaként érkező Agassi ugyanúgy vadóc, mint fénykorában, Federer parádézva a lába közt adja vissza a biztos passzokat, a szerb Ivanovic pedig ugyanolyan agresszív játékot tol, mint amelyet a közvetítések során láthatunk. A Signature felelős azokért a mozdulatsorokért is, ahogy a játékosok grimaszolnak miközben hibáznak vagy nyernek, túlcsúsznak a pályán és a labdán, ütések vagy futás közben kibillennek az egyensúlyukból, utánaugranak a labdának, örülnek, toporognak, mérgükben eldobják az ütőjüket, kimerülnek, vagy trükkös és látványos pörgések közepette ütik vissza az ellenfélnek a labdát. A mozdulatok realitásának szemszögéből nézve a Top Spin 4 a sorozat eddigi talán legjobb, legösszetettebb és leglátványosabb teniszjátéka - leszámítva azt a merev nyakmozgást, de ez feltehetően a sportjátékok egyedi negatívuma, amelyet talán csak a következő generációban orvosolnak majd a fejlesztők.

A stílusosan összeválogatott “világ legjobbjai” mezőnyben helyet foglaló legendás amerikai versenyző, Andre Agassi mellett (aki egyébként tíz éve nem tette már tiszteletét videójátékban) számtalan eltérő tulajdonságú játékos közül választhatunk - legyen az bajnokság és egyéni, többszereplős változat - ám ha ez sem lenne elegendő (és mindannyian tudjuk, mekkora hangulatfaktor egy saját karakter), teljesen egyedi teniszcsillagot is nevelhetünk maguknak a beépített szerkesztő segítségével. Itt a külső jegyek mellett természetesen az öltözékét, testalkatát, mozgását, és a stílusát is messzemenően testre szabhatjuk karakterünknek, amellyel végül semmi állhatja útját, hogy a Józsik, Bélák és Julcsik elinduljanak a hírnévhez vezető szamárlétrákon, mint offline karrieristák, vagy XBL / PSN üstökösök.

Merthogy bajnokságból akad bőven: összességében három nagy licenszelt (Grand Slam, Premier Mandatory, ATP Finals) és ezek nem hivatalos ligáinak sokaságában üthetjük a labdát Dakar poros gyakorlópályájától egészen a melbournei stadionig. Odáig azonban nem könnyű az út, a nyugodt madárcsicsergésből a több ezres tömeg zúgásáig bizony néhány igen zúzós meccsen is át kell esnünk, ahol egy Rafael Nadal ellen bizony már minden addig tanult trükköt be kell vetnie a játékosnak, hogy a szetteket megfelelő eséllyel tudja hozni. Multiplayer tekintetében a 2K Czech a többedmagukkal játszók számára egy egyszerű, de vállalható bajnokság lobby-t fejlesztett ki, ahol ranked és unranked meccseket is játszhatunk az ismerőseinkkel, sőt! Online bajnokságot is szervezhetünk, ahol az elnyert reputációnk dicsfényében úszva arra is fény derülhet, vajon mennyire állja a sarat választott hősünk a finn Mr. Darth Vaderrel, vagy a CheeseSmell nevű afrikai mandarin jatékossal szemben.

Bár a Top Spin 4 sem tökéletes, (nincs pl. kredit, amelyből menedzselhetjük a karaktert, még telepítve is sokat tölt a játék, és felére esik a framerate a 3D-s támogatás mellett),de tisztességes, tartalmas és mindezek mellett kifejezetten élvezetes teniszjáték, amely a technikusabb fonalat szőve kötögeti tovább az útját szegélyező piros szőnyeget. Elnyerte a tetszésünket, egy demóval meglökve bátran ajánlható minden teniszkedvelő,vagy laza kooperatív kikapcsolódást kereső játékosnak.

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

2 órája

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

2 órája

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

3 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

5 órája
11

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

19 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

19 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

19 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

19 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

20 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

20 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

20 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

21 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24