Cuphead

mcmackoGéczy Attila2017.10.05. 19:05

Puttyog a kéz, pattognak a borsószemek, vetődik a hős, és pörögnek a ritmusok. Cuphead pedig módszeresen győzi le hetyke egymásutánban az Ördög adósait. Persze Kupa Misi (TM) és Mug Matyi is hasonló cipőben jár - a könnyelmű szerencsejátéknak az lett a vége, hogy maguk is a Patás üldözöttjeinek a sorába kerültek. Így nincs más választásuk, mint belemenni a pokoli üzletbe: saját lelkük megmentése érdekében ledarálni mindenkit, aki valamilyen formában tartozik a kénszagú úrnak. Márpedig ebben a mesevilágban mindenki félreüzletelt már valamit az Ördöggel, így hőseinknek a teljes környéket el kell náspángolni, hogy legalább ők megmeneküljenek a szörnyű kárhozattól.

Nagyjából ez a sztorija a harmincas évek rajzfilmstílusát, a Fleischer-Avery iskola legjavát lekoppintó Cupheadnek. Annak a játéknak, amely mindent egy lapra tett fel: nevezetesen a különleges és eddig nem pipált meseszerű vizualitásra. Láttunk már jó néhány rajzfilmeket imitáló videojátékot az évek során, de ennyire dinamikus, ilyen egységes és magas szinten igényes látványvilágú címet még soha. És a legszebb az egészben, hogy mindezt nem felejtették el tényleges „videojáték”-élménnyel megtoldani a készítők, így mondhatni a Cuphead nem csak a látványban, de bizony a mechanikák minőségében is felér a legnagyobbak közé.

A játék büszkén hirdette az elmúlt évek során a főnök-fókuszú megközelítést. A Cuphead sava-borsa tényleg a boss-harcokban eredeztethető, de a boss-rush alműfaj állandó emlegetése kicsit csalóka lehet.

De mi is az a boss-rush? A videojátékok hajnalán, még a 8-bites japán konzoljátékokban vált divattá, hogy miután a pálya végi főellenfeleken átevickéltünk (és az összes szintet letudtuk), a végső főnökharc előtt jött egy nagy hajrá. Itt szűk egymásutánban (sokszor egy élettel) kellett végigdarálni ismét az addigi főellenfeleket. Ez nem kis gyakorlatot igényelt, és sokszor ledobta a gépszíjat az agyunk, mikor például Dr. Wily előtt még a komplett robobagázson keresztül kellett vágni magunkat.

No a Cuphead picit átvariálja ezt az elképzelést. Itt a boss-rush fogalma jellemzően egy főnök köré épül, akit különböző fázisokon keresztül kell levernünk. Ott van például az óriási madár, aki először tojásokat köpköd, majd második fázishoz érve dühbe jön, és japán bullet-hell játékokat megszégyenítő tollvihart küld ránk, végül a fiókája vesz kezelésbe minket, aztán még egy utolsó etapunk lesz a nagymadárral. Hát valahogy így épül fel egy fő pálya. Megesik, hogy az adott boss „formái” helyett a csatlósok legyőzésére irányul a feladatunk, de a lényeg, hogy egy pályán mindig egy adott tematikájú boss ellen fogunk küzdeni, több fázisban, külön-külön stratégiai megfontolásokkal.

És micsoda főnökök ezek! Óriási fazonok mind, egytől egyig! És ez nem csak a vicces, de sokszor a súlyosan rettenetes és félelmetes mivoltukra is értendő. A fázisváltásoknál ráadásul olyan durva animációk kacagtatnak majd, hogy nem hisztek majd a szemeteknek. És ez nem túlzás…

Ezen a ponton engedtessék meg egy kis privát sztori. Gyermekként imádtam az 576 Kbyte írásait, és olyan '93 magasságában olvastam az Amigás Beavers tesztjében, hogy a cikkíró „lefordult a székről, úgy röhögött”, mikor meglátta a játék egyik főellenségét. Ez a hasonlat kőkeményen megmaradt, és… Nos, vagy az ingerküszöb volt más, vagy szerző akart nagyot mondani. Mai fejjel nehezen tudom elképzelni, hogy a játékban rendre visszatérő mackószörnyben mi is volt olyan vicces…

…na, de vissza a rajzfilmföldre! Egyik-másik genyánál tényleg felhorkantunk majd az apró gegeken és mozdulatokon, olyan jópofán van tálalva a személyiségük. Bon Bon Bárónő minden legyőzött csatlósa után rázza ránk az öklét, a nagymadár hordágyon jön vissza az utolsó haccacáréra, és van aki konkrétan sírkő formában is visszatér kísérteni minket. A többit pedig nem szeretném elspoilerezni. Szerencsére bőven van lehetőség jó példákból válogatni, és a játék meglepően hosszú, meglepően tartalmas is, az egyszerű koncepciója ellenére is.

Persze nem csak főnökök vannak, de lesznek run&gun szakaszok, és szellemes mauzóleumok is, afféle közjátékként és jutalomforrásként. A futkorászós pályákon tudunk érmeket is gyűjteni, hogy aztán a térképen található malacpofa boltosnál új fegyvereket vagy egyéb könnyítőket vásároljunk. Arra figyeljünk, hogy sok buffnak van debuff hatása is, így a könnyítés gyakran nehezítéssé is tud válni. Az extra élet viszont mindjárt a játék elején jól jöhet. A játék nehézsége ugyanis olyan, mint maga a főgonosza: pokoli, és ott szúr belénk tüzes vasvillájával, ahol csak ér bennünket! Persze a minták tanulhatók, sokszor van több féle kiút is a szorult helyzetből, és a kihívás viszonylag jól is építkezik, ahogy haladunk előre. Sőt, még "könnyített" mód is választható a pályák elején. A játék közepe felé azonban lazán lesznek olyan csaták, ahol már az egyes közbülső fázisok eléréséig is oltári türelem és alázat szükségeltetik. A jutalom? Az viszont mindennél édesebb. Amikor a főnököt porig alázod, az animáció csak fokozza a diadalmas érzést. Aztán a játék csavar egyet a dolgon, és a képünkbe törli a kettesalá' szintű értékelést: „Barátocskám, lehetne ezt sokkal jobban is csinálni…”

A program alkotói végig ésszel mérték fel a játékmenet stílusában rejlő lehetőségeket, így logikusan be is hozták a kooperatív játékot, ami rettentő poénos adalék. Sok lúd disznót győz, na de nem Kupa Misi és Mug Matyi esetében, akik ha összeállnak, még nagyobb lesz a csetlés-botlás, mint korábban. Persze épp ez jelenti a Cuphead szépségét, a közös anyázás, pedig viccesebb, mint ha egyedül játszana az ember. Ha ketten nyomjátok, és nem vagytok kellően egymásra hangolva, garantáltan jajj lesz a barátságnak! Apropó a program annyira látványos, hogy ha egy házibuliban az enyhén besörözött haverok elé kerül, a csapat nagy része röhörészve fog ráfixálódni képernyőre! Onnantól pedig ismét jönnek az oltások és az egymást hergelő beszólások. Nem csak a látvány az, amúgy, ami az átlag befogadót ámulatba fogja ejteni. A program zenéi is mind-mind külön tapsvihart érdemelnek. Ki gondolná, hogy a dixie talpalávaló még durvább hatással tud lenni az emberre, mint a metálos reszelés? Higgyétek el, a huszadik újrakezdésnél a dübörgő rézfúvósok és heves pergetések a legősibb ösztönöket fogják bekapcsolni bennetek is!

*Ritkán születik ennyire egységes, ennyire tiszta és ennyire ütős vízióval rendelkező játék, mint a Cuphead. A készítők sokat tettek fel a játékuk napvilágra hozatala érdekében, de innen nagyon úgy tűnik, hogy minden befektetett izzadságcsepp megérte!

Egyetlen, de egyetlen apróbb észrevételünk motoszkált bennünk végig a játékkal kapcsolatban. Ha a run&gun, valamint a főnökharcok egymásutánját klasszikus pályarendszerbe szervezik a srácok, talán még magasztosabb, még hangosabb lenne a Cuphead durranása! A sorozatos újraszervezés, a kifelé is kommunikált fejlesztési buktatók és áttervezett játékelemek, valamint a limitált erőforrások miatt lehetett az, hogy a főnökök nem kaptak tényleges felvezető pályaszakaszokat.

Na de ezzel együtt sincs nagy gáz. Kupa Misi és Mug Matyi kalandjai ugyanis a mérce legmagasabb régióit ostromolják. Univerzális siker a nehézségénél fogva sem lesz a Cupheadből, de azt lazán elérték az MDHR srácai, hogy idén ne nagyon legyen emlékezetesebb vagy maradandóbb darab a képzeletbeli toplistámon. Mi ez, ha nem egy balga alku az ördöggel?*

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

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

5 órája
9

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

5 órája
2

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

7 órája
7

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

7 órája
4

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

22 órája
29

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

23 órája

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

24 órája

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

1 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

1 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

1 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

1 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

1 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

1 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

1 napja
5

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

2 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

2 napja
19

Call of the Sea: PlayStation megjelenés?

Gyanús mottóval és képrészlettel incselkedik a spanyol fejlesztőcsapat. Hamarosan lejárna az Xbox exkluzivitás?

2 napja

Resident Evil Showcase: újabb műsor!

Egy hét múlva újabb adással jelentkeznek. Friss trailer, gameplay videó és talán egyéb meglepetések várnak.

2 napja
9

Abandoned: bejelentés

PlayStation 5 exkluzív túlélő lövölde készül egy norvég stúdióban. A cél a realizmus hajszolása minden területen.

2 napja
17

Alex Kidd in Miracle World DX megjelenés

Harmincnégy év után tér vissza a Sega Master System klasszikusa. Már napra pontos megjelenési dátum is van!

2 napja
3