[Teszt] Mega Man 11

Mega Man 11

kevinyCsángó Kornél2018.10.10. 14:00

Nem igazán voltak elkényeztetve a Mega Man rajongók ebben az évtizedben, pedig a jó öreg kék bombázó a Capcom legrégebbi kabalája. Hogy a mostoha sors minek köszönhető - gyenge eladásoknak vagy csak szimplán más irányú fókusznak, nem derült ki, mint ahogy az sem, hogy mi térítette észhez a Capcom-ot, hogy mégis előálljon egy számozott folytatással. Talán a szakadár Inafune baromi sikeres Mighty Nr. 9 kickstarter kampánya? Vagy a megjelenésüket követő majd legalább ekkora pofával elkövetett beton-szántásuk, melyet “több mint a semmi” felkiáltással próbálták lefojtani? Egy biztos: akárminek is eredménye a Mega Man 11, nagyon köszönjük neki, merthogy ez bizony igencsak sokkal de sokkal több, mint a semmi.

Ellenfelünk a South Park-ból ismert AZ járgányt használja. Kedves egészségére.

Visszatekintve a majdnem évtizedes űr előzményeire - értsd, vegyük fel a fonalat - a sorozat legutóbbi két inkarnációját megvizsgálva legyünk őszinték: akármennyire is jól idézik a klasszikus Mega Man-t, gazdaságilag totálisan biztonsági játékok. A 8bit-es korszakot idéző asset-ek manapság már az indie stúdiók sajátjai, mindenki Kék Bombázója (és most nem OLYAN bombázóra gondolunk mint mondjuk MEGAn Fox) pedig ennél komolyabb törődést érdemel. Szerencsére ezt Capcom-ék is belátták, így a 11. rész popsija alatt egy modern motor dolgozik, aminek köszönhetően a játék igazán impozánsan fest. Bár személy szerint úgy érzem, Masahiro Sakurai-nak (Smash Bros apuka) valahogy jobban sikerült megidéznie (modernizálnia, új szintre emelni, vagy amit akartok) az ikonikus figurát, azért panaszra nem lehet okunk.

A harcot követően Roger Waters performansza foglalja el a színpadot, a kellékesek pedig már csak egy sört kérnek.

Node mire van szükség egy tisztességes Mega Man játékhoz? Egy darab kék főhős, nyolc darab nemezis, a hozzájuk kapcsolódó pályákkal, majd mindez egyszerre, a méretes erőpróbát egy kopaszodó, ravaszul vigyorgó bajuszkapitánnyal megkoronázva. Történetünk talán a legmélyebb gyökerekig nyúl vissza: megismerhetjük az ifjú Light (a sztereotíp jó doktor) és az ifjú Wily(a sztereotíp dr. Genya) múltját, honnan fakadt a több mint harminc éve tartó konflikus. Majd a jelenbe visszarévedve Wilmos gondol egy jóízűt és eltulajdonítja Light jelenlegi robot-arzenálját, ezzel motiválva bennünket arra, hogy megmozdítsuk az évek során elkényelmesedett kékszínű valagunkat.

A modern kor egyik nagy vívmánya az önmagát megsütő csirke.

Mert én aztán nem ijedek meg a kihívástól, meghát ‘93 óta játszom a sorozattal: mit nekem pár pálya meg rühes robot - fogant meg a kissé kövérke gondolat, és rápöccintettem a normal fokozatra (merthogy már ilyen is van). És bár a pályák eleje különösebb fennakadás nélkül lecsúszott, úgy az egyharmaduktól beinduló szívatás cunamira nem volt igazán felkészülve a testem (lásd még: elkényelmesedett kékszínű valag). Ott és akkor hirtelen megértettem, hogy mi értelme van a különféle felvehető csavaroknak és fogaskerekeknek: Dr. Light shopjában ezzel vásárolhatóak különféle fejlesztések, bónusz életek, energia töltő tankok, és higgyétek el, szükség lesz rájuk. Legalábbis ha nem akartok túl sűrűn mindenféle “Game Over” feliratokkal farkasszemet nézni.

Persze a nehéz játék nem azt jelenti, hogy rossz játék. A megközelítés totál régisulis, ennek minden előnyével és hátrányával. Ettől függetlenül a pályatervezés abszolút felső ligás: nemeziseink specialitásaira kihegyezett stációk baromi ötletesek, egyediek és a teljes eszköztárunkat (valamint minden idegszálunkat) igénybe fogják venni.

Nojn und nojncih luftballon.

Mert hogy az eszköztárunk fontos elemekkel bővül: a Gear kütyünek köszönhető időlassítás és az ideiglenesen felerősített Mega-Buster. Ezek elsőre haszontalan gimmick-ként hatnak, pedig igen hasznosak tudnak lenni egy-két elkeseredett helyzetben. Az utóbbival például extra funkciókat varázsolhatunk elő a boss-októl elorozott fegyverekből, míg az időlassítás kiválóan alkalmas egy-egy húzós szituáció lágyítására. Mindez nem kötelező: minden helyzet megoldható csupasz-buster-rel és a legkülönfélébb segítségek nélkül, de ha már minden kötélnek szakadnia kell, akkor célszerű inkább ezekhez nyúlni, semmit mondjuk ripityomra törni a gépünket. Ha pedig ez se vezet eredményre: a novice szint kategóriákkal gyengébbre, már-már kazuár-könnyedre van hangszerelve, ahol bárki megtalálhatja a számításait.

Nem beszéltem még a pályákról és azok fura-urairól, pedig pedig pedig… pedig állati jók! Annak ellenére, hogy emberi ronccsá tudnak szívatni, egy élmény bejárni-belakni őket. A boss-ok pedig igazi nehéz fiúk, mikor azt gondolnád, hogy kiismerted az eszköztárukat, hirtelen átalakulnak valami egészen mássá, aztán már készítheted is be az energia tankodat.

Wilma! Engedj be!

A Mega Man 11 igazán példás darab, tökéletesen őrzi a tradíciókat és emellett abszolút jó helyen tapogatózik, hogy merre van az előre ebben a kissé elhanyagolt univerzumban. Nagyon remélem, hogy nem kell megint 10 évet várni egy következő epizódra, mint ahogy azt is, hogy az X sorozattal is kezdenek valamit Capcom-ék. Nem kérek sokat: 8 zseni pályát 8 zseni kapitánnyal a fedélzeten, de addig is itt a 11. rész, ami úgy gondolom, minden rajongót méltó módon kárpótol a kissé hosszúra sikeredett pihenőidő okán.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Minden jel szerint jövő évre csúszik a Horizon Forbidden West megjelenése

Hivatalos bejelentés még nem történt. De csak idő kérdése valószínűleg.

11 órája
3

Nextgen látványt villant a FIFA 22 új trailere

Mozgásban a HyperMotion Technology!

15 órája

Visszavonjuk az előkészületben lévő Hideo Kojima interjúnkat

Az internet kollektív tudata úgysem bírná el az anyag mélyen szántó, intim szellemiségét.

17 órája
11

Gyilkosság és bűntény animeországban, megjelent a Bustafellows

A visual novel kaland masszív időre lekötheti a műfaj kedvelőit.

17 órája

Inbento - cicamama eledele

17 órája

PlayStation 5: hamarosan szabadon bővíthetjük a tárhelyünket

Érkezik a régóta várt SSD támogatás. De egyéb finomhangolásokra is számíthatunk.

19 órája
13

Heteken belül végleg lekerül a digitális piacterekről a Forza Motorsport 7

Néhány hetünk maradt, hogy a játékot és a korábban megjelent letölthető tartalmakat kosárba tegyük.

20 órája
17

Határozatlan időre elhalasztották a Crimson Desert megjelenését

Tovább mélyítenék a játékmechanikákat, hogy a lehető legjobb élményt nyújthassák.

20 órája

Death's Door

A fene se hitte volna, hogy egy apró, kétfős csapat fogja a nyár egyik bombáját ledobni, de most ez történt: a Death's Door egy szinte tökéletesen megkomponált kaland lett, melyet vétek lenne kihagyni!

21 órája
4

Annapurna Interactive Showcase

A feltörekvő kis amerikai kiadó is megtartja a saját nyári bemutató műsorát. Érdemes volt odafigyelni rájuk ismét!

1 napja
7

Új stúdió segíti a Sony-t a PlayStation játékok PC-re portolásában

A Nixxes Software a Sony istálló része lett - nem is véletlenül. Ők segítenek majd a PC portok elkészítésében.

1 napja
13

Epikus játékok jönnek az Epic Games Store ingyenesen letölthető címei közé

Vonatok, patkányok, bazi nagy harci puskák és agresszív versenyek. Mindez két hét leforgása alatt.

1 napja
2

Indulhat a pengetánc, konzolokra is megjelenik a Naraka Bladepoint

Irány a távol-keleti fantáziavilág - videóban mutatkozik a PS5 változat.

1 napja

Utolsó mozgóképen a The Ascent cyberpunk világa

A mai naptól indulhatunk három társunkkal a sci-fi akció / szerepjáték kalandra.

1 napja
2

Raytracinggel bolondított jubileumi Final Fantasy X animációt készített Unreal-ben egy rajongó

A Final Fantasy X huszadik jubileumát ünnepli ezzel a lelkes fan.

1 napja
2

Balinéz pokolba csábít minket a ma megjelent Escape from Naraka

A játék a Headup kiadásában és a Xelo Games fejlesztésének köszönhetően jelenik meg.

1 napja
1

Police Simulator: Patrol Officers - rendőrnek lenni jó!

Német rutinnal, amerikai közegben, és korai hozzáférésben próbálhatjuk ki a rendfenntartói létet az Astragon járőrszimulátorában. A Patrol Officersnek pedig minden esélye meg is van rá, hogy műfaja eddigi legjobb darabjává váljon!

1 napja
2

Cartoon Network-öt idéző látványt kínál a Dodgeball Academia

A Humble Games következő játéka érdekes árkád-szerepjáték mix lesz.

1 napja

Új csapatba állnak össze a The Last of Us, Destiny és God of War fejlesztői

Első projektjük pedig egy single player játék lesz.

2 napja
5

Csúszik egy keveset a Kena: Bridge of Spirits

Az új tervek szerint szeptember végén érkezhet a mesés látványú kaland.

2 napja
14