Super Smash Bros. Ultimate

kevinyCsángó Kornél2018.12.12. 23:30

Látva a portok tengerét és az újrakiadások óceánját, első prognosztizáló gondolataim, amik a Switch-re készülő Super Smash Bros bejelentés előtt kavarogtak a fejemben, egy olyan definitív verziót vázoltak fel, ami tartalmazza a Wii U-s és a 3DS-es kiadványok összes pályáját, az összes DLC karaktert, meg még talán pár extra fogást. És őszintén szólva: ennyivel is tökéletesen elégedett lettem volna. Mert - egy picit belerévedve a visszapillantó tükörbe - pár tartalmi apróságot leszámítva a Wii U epizód is kikezdhetetlen volt: hatalmas, 51+7 ikonikus és játékmenet szempontjából abszolút diverz karakterből álló roster, legalább ennyi pálya (ami mellé szerkesztő is járt) és kiváló balansz - ha csak így címszavakban szeretném jellemezni. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Mitől lesz egy Smash Bros élmény nem csak definitív, de ultimate is? De mielőtt még elmerülnénk a kérdésekre adott válaszokban, első körben - gondolván azokra, akik először találkoznak a sorozattal - kicsit mélázzunk el azon, hogy ki fia-borja ez a Smash Bros. és mi ebben az annyira pláne?*

Amikor van egy haverom, akivel sokat szoktam ultizni, akkor ő az ulti-mate?

A Smash Bros. egy akciójáték, azon belül is egy különc verekedős játék. No, itt már a Street Fighter és a King of Fighters hívők azonnal üveghangon visítják, hogy OBJECTION!! - persze teljesen feleslegesen. A Smash Bros. ugyanis nem kívánja beérni az “egy újabb verekedős játék, különféle ikonikus videojáték figurákkal a főszerepben” titulussal, sokkal inkább a saját külön útját járva igyekszik megközelíteni a zsánert. Ennek az útnak az alapjai az ősi Japán küzdősportban, a Sumo-ban lettek lerakva, én pedig leszek olyan jófej, és felütöm a wikipédiát azok helyett, akik most találkoznak először ezzel a névvel: “A szumómérkőzés szabályai nagyon egyszerűek. A kör alakú küzdőtéren belül két versenyző csap össze a gjódzsi (döntőbíró) jelzésére és a cél, hogy vagy kiszorítsák az ellenfelet a körből, vagy arra kényszerítsék, hogy a talpán kívül valamelyik másik testrésze is hozzáérjen a földhöz.” A Smash Bros. annyit csavar a formulán, hogy nem egy körben, hanem különféle 2,5D pályákon történik a harc, és hogy ezekről a pályákról nem kiszorítják, hanem egy jó kövér sallerral ki is vágják az ellenfelet, és nem csak a talpát.

Bowser ist böse= Böser?

Ez pedig a következőképp néz ki: minden karakternek van egy százalékos mutatója: ez azt jelzi, hogy egy jólirányzott pofonnak köszönhetően mekkora a valószínűsége annak, hogy a pályán kívül találja magát. A bunyó közben minden bevitt találat hatására ez a szám nő, és ha már úgy érezzük, itt az ideje odacsapni egy igazán fájdalmasat, akkor a karakterünk egyik “Smash” támadásával próbáljuk meg eltalálni a lesérült kollegát. A már említett sokszínűre komponált karakter felhozatal mellé már ez is elég lenne - és a kompetetitíven játszó esportolóknak elég is - a játéknak van egy másik oldala is: a Smash Bros. emellett a családi/baráti összejövetelek partijátéka is kíván lenni. Kompetitív esport alapanyag és kazuár partijáték egyben? Azt meg hogy? Leginkább úgy, hogy a Smash Bros. rendkívül sok lehetőséget és még ennél is nagyobb mélységet kínál. Sokan vagytok és szeretnétek egyszerre játszani? A játékban egyszerre nyolcan is könnyekig pofozhatják egymást az ezekre kialakított XXL-es pályákon. Túl steril a sima egymás elleni harc? Bolondítsátok meg a játékmenetet különféle tárgyak bevonásával. Szabjátok személyre, melyik tárgyból mennyi jelenhet meg pályán! Csináljatok egyéni játékstílusokat, például Törés Tesók, csak szablyákkal vagy kizárólag füstölgő labdákkal! Vagy esetleg legyen mindenki fémből és okádjon tüzet!

Inkling és InkLink

Esetleg úgy érzed, több van benned és szeretnél egy-egy karakterrel király játékos lenni? Nos, erre is van lehetőséged: a karakterek alapszintű mozgásait igazán könnyű elsajátítani, ám igazán nehéz és hosszadalmas a mesterré válás folyamata. És amikor azt hinnéd, hú, most már abszolút felső ligában játszol, akkor megnézel egy EVO-t vagy valami nagymester által készített bemutatót és rájössz, hogy sehol se tartasz még. A Smash Bros. abszolút a végletekig ki van dolgozva és pont annyit ad magából, amilyen mélyre leásol: ha csak a felszínt szeretnéd megkapirgálni, úgy is, ha meg se állsz a magmáig, úgy is első osztályú. Sokat markol és mind megtartja.

Node, mielőtt nagyon elmerültem volna a Super Smash Bros. definíciójában, ott tartottunk, hogy álmodtam egy Switch verziót magamnak, ami a 2014-ben megjelent Wii U és 3DS verziók tartalmi szummája+ lett volna, ám a meglepő módon még ennél is több került a kártyára. Egyfelől Sakurai (ő a Smash atyja, a rendező, a producer, az alkotó, az álmodó... etc.) egy huszárvágással vetett véget a különféle fórumokat eláztató (vagy inkább elúsztató) könnyes síránalmaknak: ezúttal nincsenek kimaradó karakterek, aki valaha szerepelt bármelyik Smash játékban az jelen van, pont. Emellett olyan karakterekkel dúsult a roster, akikért régóta könyörög már a közösség: itt van Ridley, Samus Aran nemezise, de itt van a régóta videojáték múzeumokban porosodó King K. Rool is, vagy például két klasszikus Castlevania szereplő: Simon és Richter Belmont. Többek között. Ha már szóba kerültek ezek a karakterek: Sakurai-nak továbbra is bármilyen retro játékot odaadnék, hogy készítsen belőle kurrens epizódot, olyan alázattal, szakértelemmel és szeretettel tud nyúlni ezekhez a karakterekhez és világukhoz. Simon Belmont például pont úgy néz ki, mint amilyennek elképzeltem anno gyerekként a borító alapján, de ugyanez igaz mondjuk Mega Man-re vagy Duck Hunt kutyulára is. Szumma szummárum, a dolgok jelen állása szerint 74 játszható karakter közül lehet választani, ami a tervezett DLC-kkel együtt 80-ra fog rúgni, ez pedig kérem a legnagyobb roster, amit valaha láttunk verekedős játékban.

ATTRIBUTES COULD NOT BE PARSED in line: @img image="smash_shoryuken.jpg" alt="Show: Ryu & Ken. Tádá!" position="inline"

Ám itt még nem áll meg a tudomány: ugyanis Sakurai és csapata nem szégyellte átvariálni a sorozat egyes kulcsfontosságú alapköveit. Például: már a levegőben is lehet dodge-olni, vagy a smash támadásunkat szinte bármeddig lehet ‘tölteni' - ezek amilyen apróságnak tűnnek papíron, annyira sokat jelentenek a terepen. Valamint a karaktereknek van egy “Final Smash csíkja”, ami ha feltöltődik, akkor azonnal tud produkálni Final Smash-t. Nem beszéltem még a Final Smash-ről? Olyasmi ez, mint a Street Fighter Ultra Combo-i: minden karakternek van egy egyedi szupertámadása, ami ha eltalál, akkor jó eséllyel repülőrajtot veszel. Eddig a randomszerűen felbukkanó ide-oda repkedő Smash-labdákat szétverve lehetett csak ilyeneket produkálni, amik persze szintén megmaradtak, sőt: nem árt óvatosnak lenni, mert ezúttal kamu Smash-labdák is a pályára tévedhetnek, amik a törést követően szép nagyokat tudnak robbanni...

Corrin + kerekek = GörCorrin

Ha vetünk az összképre egy pillantást, akkor látható, hogy az Ultimate alapjaiban a Wii U verzióra építkezik, ám jóval tisztább, élesebb a kép, a karakterek kidolgozottsága jóval részletesebb, csak úgy mint a pályáké. Sakurai-ék mondjuk ebben mindig élen jártak, és ha kellene valami, amivel demózni szeretném a Wii U és a Switch közti teljesítménybeli különbséget, akkor gondolkodás nélkül a Smash-t választanám. A képfrissítés végig folyamatos, akadásmentes - mondjuk ezt úgy alapjáraton elvártam egy ilyen kaliberű címtől. A zenék pedig… hát, mit mondjak, több mint 1000 (ezer!) soundtrack foglal helyet a kártyán. Ezek egy része egy az egyben az adott karakter fő játékából importált tétel, de van rengeteg remix és újragondolt melódia és medley. Vannak köztük egészen meghökkentő átiratok is, például a Street Figher-es Vega témája zongorára és hegedűre hangszerelt verziója vagy a Super Mario Bros 3. Boom-boom témája, vonósokkal és Ian Anderson-t idéző fuvolával. Érdemes amúgy bekészíteni a kedvenc játékainkat, ahonnan jöttek egyes karakterek vendégszerepelni: gyanús, hogy egyes kompozíciók hallatán dolgozni kezd majd a “hú, ezt most újra kéne játszani” késztetésünk.

Ha volt valami, amit a játékosok joggal hiányoltak a Wii U-s és a 3DS-es epizódból, az az egyjátékos “kampány” vagy ha úgy tetszik kaland mód. Vagy nevezzük akárminek ami olyan, mint a Wii-re megjelent Brawl epizódból a Subspace Emissary. A jó hír, hogy van ilyen és World of Light-nak hívják, ám egészen másféle megközelítésű kaland ez, mint amilyenek a korábbi epizódokat díszítették. A történet szerint a gonosz félig csirkeszárny-félig cseresznyemag Galeem, a kolosszális Master Hand hordája segítségével foglyul ejti az összes Smash karaktert. Egyedül Kirby ússza meg az attakot - a Szenteknek is maguk felé hajlik a Master Hand, milyen meglepő, Sakurai korábban a HAL Laboratory-nál dolgozott Kirby játékokon - aki nekiindul a naaagy és kietlen és veszélyekkel teli világnak. Ahol bizony nem csak a harcostársai támadnak rá (akiket legyőzve csatasorba is állítunk, mint választható karakter, yay!) hanem azok klónjai is, akiket különféle videojáték mellékszereplők lelkei szálltak meg!

Kirby-n áll egy kislányka...

Nade, hogy miként is néz ez ki a valóságban: van egy karakterünk és egy szép nagy térképünk, rajta dungeon-ökkel, a 73 foglyul ejtett Smash karakterrel és több száz, lelkek által irányított klónnal. Ezutóbbiak adják a móka legjavát: a megszállt karakterek ugyanis felveszik a “lélek” tulajdonságait, eljátszák az eredeti játékban felvett szerepüket (a maguk esetlen, ám gyakran vicces módján). Például Hal Emmerich, azaz Otacon lelke egy fekete ruhás Dr. Mario-t száll meg, aki kerüli a harcot, ám a csapatába tartozó R.O.B. védelmezi és helyette is offenzív. Vagy például a Zelda sorozat Great Fairy-jét, a Melee klasszikus Fountain of Dreams pályáján alakítja egy óriási Zelda, aki képes meggyógyítani magát. Na, de a lényeg, hogy győzelem esetén tulajdonunkba szólítjuk az adott lelket, ami különféle speciális tulajdonságokkal tudja ellátni a gazdáját. Például egyes statok erősítése, vagy rezisztencia bizonyos elementálokra. De olyan is van, aki garantál minden harc előtt egy speckó fegyvert vagy tulajdonságot.

És akkor most számoljuk meg, hány darab Nintendo vonatkozású dolgot látunk a térképen.

Erre a későbbiekben szükség is lesz: akadnak olyan szituációk, amiket egyes lelkek nélkül szinte képtelenség abszolválni. Viszont az egész kaland hihetetlenül változatos és addiktív: szinte nincs két egyforma harc, minden szituációt sikerült egészen egyedire finomhangolni. Az ember pedig azt veszi észre, hogy az egymás után jópárszor elsütött “na, még egyet” frázisai alatt elszállnak az órák. Érdemes amúgy a World of Light-al indítani a barátkozást a Super Smash Bros. Ultimate-el, ugyanis a rosterünk eleinte 8 alap karakterből áll, és a kalandjaink során megmentett bajtársak azonnal választható karakterré válnak a játék minden módjában.

KicsiÉn szerepében: Ness mini

Ha már ezt szóba hoztam: sokan sérelmezik, hogy miért nem elérhető a teljes roster a játék indulásakor és miért kell kioldani minden szereplőt? Nos, ez valóban egy érdekes döntés és eleinte én is húzam a számat, amikor láttam, hogy ez lesz a kotta. Ám az igazat megvallva mikor nekiálltam játszani, hirtelen minden problémám elillant ezzel kapcsolatban. Rájöttem például, hogy az általam erősen favorizált Mega Man-en kívül is vannak remek, nekem való karakterek. Nem is tudtam, hogy Ness mennyire kézre áll nekem, mennyire jók a speciális mozdulatai, milyen jók a hitbox-ai. Másfelől: ha szeretnél jó smasher lenni, akkor annak csak az egyik fele, hogy jól ismered a karakteredet. A másik fele, hogy ismerned kell jól az ellenségeket is. És nincs is jobb lecke annál, ha egy-egy karakter alap mozgáskultúráját elsajátítod.

Még mielőtt kihirdetjük az ítéletet, gyorsan pár gondolat erejéig megemlékeznék arról, amit esetleg lehetett volna picit másképp. Például egy kicsit részletesebb tutorial, ami a játék alapjainál egy icipicit mélyebben belemerít a lehetőségekbe. Oké, oké, tudom, 2018. van, a Google és a YouTube mindenki igaz barátai, de mégis: király lett volna, ha lett volna mindegyik karakterhez egy kicsit komplexebb oktató anyag.

KRoolybácsi, KRoolybácsi... most megvagy te vén gané!

Értem én, hogy Sakurai atya a sallagmentesség szent okán kigyomlálgatott minden együgyű kis játékmódot. Gondolok itt a Target Blast és a Home-Run Contest néven futó kis maflaságokra, de nekem böki a csőröm, hogy igazából minimális energiabefektetés árán megmaradhattak volna. Azon kevesek közé tartozok, akik a 3DS verzióban imádták a Smash Run-t, és most hiányolják, de őszintén szólva: akkora mennyiségű minőségi tartalom lett besűrítve a Game Card-ra, hogy indokolatlan volna emiatt siránkozni. Meg úgy bármi más miatt is.

*Úgy gondolom, ha az ember keres, találhat dolgokat amibe beleköthet, találhat karaktereket, akikért telesírhat fórumokat, hogy miért nem kerültek be. Ellenben: a Super Smash Bros. Ultimate a definitív Smash élményt adja nekünk, kikezdhetetlen tartalommal és tükörsimára polírozott játékmenettel, kiváló balansszal. Az alkotója ezúttal tényleg igazán komolyan vette a rajongói elvárásokat és mindent megtett azért, hogy ezúttal mindenki elégedett legyen a végeredménnyel. Én pedig a magam részéről nem nagyon tudom elképzelni, hogy hova lehet még ezt fokozni, merre indulnak el, ha a következő Nintendo gépen is szerepeltetni kívánják a sorozatot. Nade ez legyen a Holnap problémája és persze Sakuraié, a mi dolgunk, hogy addig is élvezzük ezt a különc ám egyben különb sorozat legpompásabb darabját.

Pontosan
10

Ezen az oldalon azoknak a formáknak igyekszem egy kis támpontot nyújtani, akik most találkoznak először Smash Bros. játékkal és nem igazán találják a helyüket a Fény Világában.

Első körben nézzük az alapokat. A Smash Bros játékok, mint ahogy korábban említettem, mindenki számára szórakoztatóak kívánnak lenni. Ennek fényében nincsenek bonyolult gombkombinációk által előhozható speciális mozgások, sőt, igazából minden karaktert ugyanazon szisztéma szerint kell irányítani. Az ugrás mellett (amit célszerű külön gombra map-elni) van egy sima és egy speciális támadó gomb, ezeket az irányokkal kombinálva lehet a karakterekből előcsalni a sajátos mozdulataikat.

A támadásokat érdemes kettéválasztani: vannak, amik a sebzésre mennek, ezek többnyire kicsit löknek az ellenfelen, de a százalékos mutatón nagyot emelnek és vannak a Smash támadások, amik ennek az ellenkezőjét hozzák: találat esetén egy magasabb százalékon álló ellenfelünk jóeséllyel kint találja magát a pályáról. A sima támadás gomb, valamelyik iránnyal nyomva tartva mindig ilyet idéz elő, ugyanez a speckó gombbal valami karakterre jellemző speciális támadást. A fel irány+speciális minden esetben egy felugrás vagy felugrással egybekötött felütés - ez akkor nagyon hasznos, ha kiütöttek a pályáról és iparkodnál vissza, de nem éred el a platformot.

Egyébként jó tudni, hogy a karakterek egy felugrást követően tudnak még egyet ugrani, valamit a támadások a levegőben egész máshogy viselkednek, mint a földön. Maradt még egy támadás, mégpedig a másik játékos felkapása és eldobása. Ez akkor hasznos, amikor az ellenfeled védekezik: ilyenkor minden támadásod hasztalan vele szemben… kivéve a dobást. Védekezni amúgy kétféleképp lehet: egyrészt védekezés gombot nyomva tartva: ilyenkor egy burok képződik körülöttünk, ami a bekapott sebzéseknek köszönhetően egyre kisebb lesz. Ha elfogy, akkor viszont egy rövid ideig elveszítjük a kontrollt a karakterünk felett. Ha pedig iránnyal együtt nyomjuk a védekezést, akkor az adott irányba dodge-ol és arra a fél másodpercre sebezhetetlen.

Érdemes kipróbálgatni több harcost is, tesztelgetni a mozgásaik karakterisztikáit, a hitbox-ait, mielőtt letennéd a coin-odat komolyabban az egyikőjük mellett. Nem lehet tudni, nálad melyik működik jobban, melyik kevésbé jobban, ugyanis a játékbeli karakterek nagyon sokfélék, egyik másik pedig egészen másfajta játékstílust követel meg. Nekem pl. Mega Man fekszik a legjobban: az ő támadásai többnyire középtávban, minimális közelharccal hatásosak igazán, de például Duck Hunt kutya kifejezetten az ellenféltől tisztes távolságokban érzi jól magát. Igazi troll karakter, csak úgy mint a játékában.

No, röviden ennyit szerettem volna bemelegítőnek írni. Ami sokat tud segíteni egy-egy karakter lehetőségeinek megismerésében, az a profi/félprofi Smash játékstílusának tanulmányozása. Szerencsére a YouTube roskadásig van tömve mindenféle versenyekkel, elemző videókkal. Javaslom, ha egy karakterrel sikerült egy kicsit jobban összebarátkozni, pillants rá, hogy használják a nagyok: egészen meglepő evidenciáknak lehetsz tanuja.

Csúszik a Guilty Gear -Strive-

Sajnos késik a manga-anime stílusú verekedős széria legújabb része.

19 perce

Rhythm Doctor

A Rhythm Doctor egyik fórumbejegyzése egyetlen mondat: „Hogy lehet, hogy a space gombot megnyomva könnyekben török ki?” és ez az egyetlen mondat tökéletesen jellemzi a játékot, mely ha nem lesz az idei év egyik indie szenzációja, akkor nincs igazság a világban.

39 perce

Mail Mole

Carrotland low-poly világa ma megnyitotta kapuit mindenki számára, aki egy bájos, gyors és precíz platformerre vágyik.

3 órája

Nintendo Switch 7''-os OLED kijelzővel?

Csöndesen készül a Super Nintendo Switch? Egyes források máris érdekes dolgokat kezdtek pletykálni a konzollal kapcsolatban.

4 órája
8

After the Fall

Az Arizona Sunshine fejlesztőinek új játéka teljes cross-platform támogatású kooperatív opciót kapott. Meg egy új előre renderelt mozgóképet.

18 órája
2

I Expect You To Die 2 platformok

The Spy And The Liar alcímmel érkezik a virtuális valóság legjobb kémkomédiás, szabadulószobás logikai játéka. PlayStation VR platformra is.

18 órája
1

Zenith: The Last City

PlayStation VR headsetekre is érkezik a klasszikus japán szerepjátékok inspirálta MMORPG. Készen állsz egy újabb véget nem érő kalandra?

18 órája
1

Fracked

A remekül sikerült Phantom: Covert Ops megalkotói úgy néz ki PlayStation VR exkluzív fejlesztésébe fogtak. A kajakot sílécre cseréljük?

19 órája
1

Song in the Smoke

A Skulls of the Shogun és a GALAK-Z fejlesztői egy különleges túlélő kalanddal lépnek be a virtuális valóságba. Irány a kőkorszak?

19 órája

DOOM 3: VR Edition

6 PSVR bejelentés egyetlen nap? Ez a VR Spotlight, aminek első leleplezése rögtön a pokolba visz! Kiegészítőkkel megpakolva érkezik a rettegés.

19 órája
7

Echtra Games x Zynga

A Max Schaefer vezette veterán fejlesztőket felvásárolta a mobiljáték piacának egyik cápája. Konzolokra és PC-re vágynak ők is a jövőben.

20 órája

Game Pass: március első fele

Egy kis űrkaland kíséretében főleg sportjátékokkal bővül a szolgáltatás a következő napokban. Néhány komolyabb távozó is akad.

20 órája
12

Tonic x Epic Games

Az óriásvállalat kezébe került ezzel a tavalyi év egyik sikercíme, a Fall Guys: Ultimate Knockout is. Épül az Epic metaverzum!

1 napja
6

Fantasian: a Final Fantasy alkotóitól

Hironobu Sakaguchi továbbgondolja a JRPG alapokat, több mint 150 valóban felépített dioráma között. Apple készüléleken.

1 napja
11

ScourgeBringer: PlayStation megjelenés

Egy villámgyors rogue-platformer érkezik PlayStation 4-re. Na meg. Dobpergés. PlayStation Vitára! Tudjátok. Volt olyan is...

1 napja
10

Aliens: Fireteam - új Aliens játék érkezik

Milyen az, amikor a Gears of War találkozik az Aliens franchise-al? Az Aliens: Fireteam egy koop TPS játék lesz, idei nyári megjelenéssel.

1 napja
13

Werewolf: The Apocalypse - Earthblood

Ha poént akarnánk a játék címe köré fűzni, azonnal kiderülne tudatlanságunk a fantasy-szerepjátékok vonalán, úgyhogy megkímélünk titeket meg magunkat is. Cserébe viszont hoztunk egy tesztet az Earthblood című játékról.

1 napja
9

If on a Winter's Night: négy utazó

Kalandjáték brutálisan kidolgozott pixel art grafikával, négy utassal és egy maszkabállal, ami a szürreális világ táptalajából épít valami újat, valami innovatívat.

1 napja

The Sinking City: kalózváltozat van Steamen?

A Frogwares nyílt lapokkal játszik: részletes videón mutatja be, hogyan kerülhette meg őket a francia kiadó.

2 napja
5

Szünetel a Need For Speed fejlesztése

Az Electronic Arts minden fejlesztőt átvezényelt a DICE mellé. Idén az új Battlefield felvonás kap csak figyelmet.

2 napja
24