[Teszt] Asterix & Obelix XXL3: The Crystal Menhir

Asterix & Obelix XXL3: The Crystal Menhir

mcmackoGéczy Attila2019.12.02. 22:40

Imádom Asterixet, az utóbbi két CG mesefilmet lazán végigröhögtem, de a régi rajzfilmek közül is bármelyiken jól szórakozom, mi több, tavaly karácsony körül a képregényekből is berendeltem az összes hiányzó, itthon kapható epizódot. Gondolhatjátok mennyire vártam az Asterix & Obelix XXL3-at, amely a The Crystal Menhir alcímet viseli, és egy akció-platformer sorozatot próbál ismét a köztudatba pofozni. Az XXL2 nemrégiben kapott HD felújítást, ráadásul az a cím a maga korában olyan paródia-jellegű megközelítést hozott, amire most is nagy igény lenne. Tizennégy év pergett le a homokórán, a Microids pedig feltételezhetően az XXL2 HD sikere után döntött úgy, hogy megérné új köröket futni a dilis gall párossal. Sajnos azonban ennyi idő csak arra volt elég, hogy a széria visszafelé fejlődjön.

Bár az előző játék sem volt klasszikus értelemben vett platformer, az XXL3-ban az ugrabugra szinte minimálisra kopott. Izometrikus nézetből látjuk a hőseinket, akiknek erdőn, mezőn, városon, fagyott izlandi tájakon kell magukat átverekedni, a szó legszorosabb értelmében. Bár a terepen a felderítés és titkos járatok feltárása, áthidalható akadályok leküzdése hozza a játék mechanikáinak körülbelül egyharmadát, a maradék időben verekedni fogunk. Egy nem túl erős harci rendszer keretein belül. Két hősünk csapásainak minimális dinamizmusa van csak, az egész akár ész nélküli gombnyomkodásnak is elmenne - szerencsére azonban van pár ötletes dolog, ami feldobja a cséphadarást.

Egyrészt hőseinkkel négy, az adott karakterre jellemző mozdulatsort süthetünk el, mintegy speckóként. Ezen felül Asterix varázslöttyel turbózhatja magát, Obinak meg ott van Idefix, és a menhir. A nagy kő a sztoriban is központi szerepet játszik, három fő erőt tudunk megnyitni a kő alapcsapásai mellett, ezekkel pedig (hosszú gombnyomással) jégkockát varázsolhatunk a rómaiakból, vagy például oda is pörkölhetünk nekik. A terep akadályainak leküzdése ezen elementális támadásokra alapoz, így akarva-akaratlanul is Obelixé lesz a főszerep, ezzel kicsit megborítva a játék egyensúlyát. Vannak mellékküldetések, és gyűjtögetnivalók is, de nem mindig érzi az ember a megfelelő jutalmat ezek behúzása után; inkább az életet jelentő malacokra, piknikes kosarakra és a speciális erőt húzó villámra fogunk vadászni.

Az sem segít a kiegyensúlyozott játékélményen, hogy a harcoknál a viszonylagos súlytalanság ellenére sokfelé kell figyelni. Az egyre növekedő tömeg menedzselése fáradtságos meló, pláne a robbanó tereptárgyak, a csúszós felületek, fullasztós pocsolyák és a respawn-pontokat jelentő római sátrak mellett. Az irányítás sem nem precíz, se nem ritmusos, így a programmal eltöltött szabadidő inkább tűnhet fárasztó, melós haladásnak, mintsem egy ilyen címtől elvárt kikapcsolódásnak. A látvány, viszonylagos szimplasága ellenére is gusztusos, kellemes akár egy külső szemlélődő számára is. És bár a szinkron elég bugyuta, a zenék magas színvonalat képviselnek, meseszerű hátteret szőve az akció mögé. A játékban helyet kapott a koop lehetősége is, amiivel a speckó támadások akár egymással tandemben is összehozhatók. A játék általános nehézsége miatt viszont nem biztos, hogy a türelmetlenebb temperamentumú kisgyerkőcöknek, vagy az ő szüleiknek ajánlható a program eme szegmense. Az AI-val pedig sokkal beljebb amúgy sem vagyunk, a játék előzékenyen átadja az akció tetemes javát, amikor egymagunk próbálunk rendet tenni a rómaiak sorai között. Apropó, a rómaiak táborai igazi retro-kihívást hoznak majd magukkal - checkpoint nélkül, hosszúra nyújtott, módszeres táborfelszámolási tempóval. Örültem, hogy túlestem rajtuk.

Sok szempontból a Knack-re emlékeztetett az Asterix & Obelix XXL3: The Crystal Menhir. Egy kicsit fárasztó, kicsit nehézkes. Csinosnak csinos, de sztoriját és felépítését, feszességét és áramvonalasságát tekintve nem lehet agyondicsérni. Sokat elmond, hogy Asterix rajongóként hamar ráuntam, és valószínű nem is fogom befejezni a játékot. Előbb essen a fejemre az ég…

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Amikor az Angry Video Game Nerd és a Commodore 64 találkoznak

A Nerd éppen a C64 felhozatalt szemelte ki a következő bemutató témájaként.

9 órája

PlayStation-re is jön az art of rally

Direkt írtuk kisbetűvel, bár ez az oldal layoutján nem látszik, így van a hivatalos neve a játéknak.

12 órája
1

Lost Judgment

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. A második rész folytatja az előd hagyományait, és az anyasorozat rajongóit sem hagyja lógva. Teszteltük a játékot.

13 órája
1

A Netflix új játékában is véresen hentel Kate a méregzsák

A Kate: Collateral Damage az akciódús filmet követi stílusban és játékmenetben.

14 órája
1

Októberben korai hozzáférésben játszható a Shelter alkotói által készített Book of Travels

A játék amúgy a TMORPG címkét kapta a játék zsánerének meghatározásánál.

14 órája

A hét egyik legjobb trailerét hozza a The Plane Effect

A melankolikus narratív kalandjáték igényes videóval ünnepli a megjelenést.

19 órája
3

Samudra: tengeri szeméthegyekre hívja fel a figyelmet a gyönyörű 2D platformer

A játék az Unity ösztöndíjas fejlesztéseként szeptember végén érkezik.

20 órája

A Heroes stílusát keveri zsiványkodással a The Dragoness

Command of the Flame alcímmel készül a játék, amiből demót is tudunk mutatni.

21 órája
3

Konzolokra is megjelent a Gaijin sztalker-pótléka, a Shadow of Kurgansk

Bár a játék inkább kuriózumnak tűnik, mint trónkövetelőnek.

1 napja
1

Szuper összehasonlító traileren az Alan Wake Remastered

A friss változat csap össze az Xbox 360 kiadással.

1 napja
6

Lost in Random

Az EA Originals által felkarolt egyedi játékok sorába tökéletesen simul be a Lost in Random, melyben Tim Burton stílusa elegyedik a valós idejű és körökre osztott harcok keverékével.

1 napja
8

Perfect Dark: Crystal Dynamics x The Initiative

A modern Tomb Raider trilógia és a Marvel's Avengers alkotói segítenek be a Microsoft sztárstúdiójának a Perfect Dark fejlesztésének további munkálataiban.

1 napja
8

Switch Online: N64 és Genesis címekkel?

Feltéve, hogy előfizetünk az Expansion Pack névre keresztelt új előfizetési csomagra. Indulás a tervek szerint még idén októberben.

1 napja
11

A Super Mario Bros. szinkronhangjai

Az animációs film jövő év végén kerülhet a mozikba. Most pedig azt is megtudhattuk, hogy kik kölcsönzik majd a hangjukat kedvenc karaktereinknek.

1 napja
8

Splatoon 3: a Mammalianok visszatérnek

Friss mozgóképpel jelentkeztek az Inkling kutatólaborból, a vizsgált lények pedig szőrösek. Nagyon. Jövőre trilógiává bővül a sorozat!

1 napja

Metroid Dread: a rettegés hangjai

Természetesen a pár napon belül érkező 2D metroidvánia sem maradhatott ki a műsorból. Sounds of Dread címmel hozott új kedvcsináló mozgóképet.

1 napja

Triangle Strategy megjelenési dátum!

A HD-2D látványvilágával érkezik a Final Fantasy Tactics szellemi örököse jövő év márciusában! A próbakör visszajelzéseire reagáltak.

1 napja
1

Hyrule Warriors: Guardian of Remembrance kiegészítő

Alig több, mint egy hónap múlva érkezik az Age of Calamity második tartalmi bővítése új történetszállal. karakterekkel és helyszínekkel.

1 napja

Voice of Cards: a NieR alkotójától

The Isle Dragon Roars alcímmel és Yoko Taro kreatív irányításával érkezik egy kártyákra építő új szerepjáték. A próbakör már most elérhető!

1 napja

Monster Hunter Rise: Sunbreak bejelentés

Masszív kiegészítőt kap az idén márciusban megjelent Switch exkluzív szörnyvadászat jövő nyáron! Itt vannak az első információk.

1 napja