[Teszt] Bramble: The Mountain King

Bramble: The Mountain King

siklaraSimon Klára2023.05.14. 12:00

A rémálomban felébredő bátor kisfiú nővére megmentésére indul a sűrű sötét erdőbe, ahol a skandináv folklór rémei leselkednek rá és szörnyű pogány rituálék kísérik útját, az egyetlen reménysugarat pedig egy különös világító kő jelenti. Végighaldokoltuk a Bramble: The Mountain Kinget!

A svéd székhelyű Dimfrost Studio bájos estimeseként induló horror-kalandjában többször haltam meg szegény szöszke fapapucsos kisfiút irányítva, mint az Elden Ringben, a Bramble ugyanis viszonylag hamar teljes sebességre kapcsol a borzalmakat illetően. A védtelen kisgyerek vs. szörnyűséges természetfeletti borzalmak felállás a rettentően sötét hangulattal együtt a Little Nightmaret és az Inside-ot, illetve kicsit a Plague Tale játékokat idézi, ez utóbbinak azonban a fordított felállását, ahol a bátor nővér kerül bajba, és félénk öccse kénytelen a megmentésére sietni. Az eleinte hívogató, elvarázsolt meseerdőt, ahol kacarászó gnómokkal játszunk és gondtalanul ugrabugrálunk, hamar elönti a vér és a rettegés, amikor egy troll elragadja Olle nővérét, Lillemort. Miután Ollét összeroppantotta az óriási méretű csapda, játékosként sokkolt a felismerés, hogy az addig varázslatos helyszín egy szempillantás alatt halálos veszélyekkel teli hellyé vált. Ez csak az első volt a számtalan brutális kimúlásból, amelynek szegényt a 4-5 órás pszichedelikus mentőexpedíciója során kitettem.

A Bramble olyan, mint egy játszható mesegyűjtemény benne több különálló elbeszéléssel, amelyek a Grimm mesékhez hasonlóan brutálisak, és bár sok kapcsolódási pont nincsen köztük, egy-egy leküzdendő akadályként állnak a két estvér közé. Olle hegyi királyig vezető teljesen lineáris útját az északi folklór olyan rettenetes alakjai kísérik, mint a már említett vérszomjas troll, egy férfiak szívét kitépő succubus, vagy a Näcken, aki egy hamelni patkányfogóhoz hasonló, hegedűjátékával áldozatait a vesztükbe csalogató gonosz lény. Kezdetben az utunkat álló szörnyeket nem tudjuk legyőzni, hanem támadásukat csellel és nem kevés mázlival éljük túl (értsd: például egy átvezetőben nyerik el méltó büntetésüket). A történet körülbelül kétharmadánál az addigra megannyi borzalmat átélt Olle egyre inkább elveszti gyermeki ártatlanságát, és már harcolni, ölni is képes, a több fázisból álló, betanulható bossharcok pedig olykor szívfacsaró képsorokkal zárulnak. Az elképesztően látványos grafikájú, rém nyomasztó képi világú játék olyan szörnyű pogány rituálékat és babonákból eredő kegyetlenkedéseket is a történetébe foglal, mint a csecsemőáldozás vagy a boszorkányüldözés, ezek azonban, amennyire lehetséges, érzékenyen, de legalábbis nem öncélúan vannak ábrázolva.

A magával ragadó minimalista játékmenet idővel némileg frusztrálóvá válik, az irányítás ugyanis nem mindig a legreszponzívabb, Olle pedig tényleg számtalan módon vesztheti életét, legyen szó egy elvétett ugrásról, vagy egy támadás elől rosszul időzített kitérésről. Vannak részek, ahol vaksötétben kell világító csodakövünk segítségével navigálnunk, a fénnyel azonban magunkhoz csaljuk a sötétben lesben álló rémeket is – bevallom, volt, ahol már türelmetlenségből inkább feltekertem a fényerőt és úgy kerültem ki őket. A környezeti és egyéb fejtörők annyira egyszerűek, hogy leginkább csak a játékidőt nyújtják, bár némelyik megoldása után még így is okosnak éreztem magam. Ami legjobban zavart, az a teljes linearitás: mindig csak arra tudunk menni, amerre a kameranézet engedi, holott a gyönyörű és borzalmas helyszínek az útról letérésre sarkalltak. Miután beletörődtem, hogy erre szinte sosincs lehetőség, olyannyira feladtam, hogy végül a minimális gyűjtögetnivalók (szobrok) felét is kihagytam, pedig ezek javán szabályosan átesünk.

A történet sem túl bonyolult, mégis szívesen tudtam volna meg többet Olle családjáról, vagy az egymást követő, és őszintén szólva szerintem nem mindig túl félelmetes külsejű rémekről. A készítők javára szól, hogy a rettentő sűrűn, hosszabb bossharcok esetén még a fázisok között is elhelyezett checkpointok sokat segítenek abban, hogy a nem is annyira nehéz, mint inkább frusztráló részeken átlendülve a többség eljusson a történet végéig. A helyszínek és a napszakok, valamint a látottakhoz igazodóan hol reményteli, hogy vészjósló zene jó tempóban adagolt, és sokszor váratlan váltakozása a csavarral záruló történet végéig a képernyő elé szegeztek. Mivel a testvérek száját egyetlen szó sem hagyja el, a mesélő is kiemelt szerephez jut, hiszen csak rá, valamint az épp aktuális fenyegetés eredettörténetét ismertető, látványos illusztrációkkal ellátott mesekönyvekre támaszkodhatunk.

Egyedi témája és megjelenítése okán egy igen elit horrorklub legújabb tagja a Bramble: The Mountain King, amelyet túlságosan egyszerű játékmenete itt-ott visszafog, rémképei és nyomasztó hangulata azonban a stáblista után is elkísérnek.

PLATFORM PC, PS4, PS5 (tersztelt), Xbox One, Xbox S/X, Switch
KIADÓ Dimfrost Studio, Merge Games | FEJLESZTŐ Dimfrost Studio
MEGJELENÉS 2023. április 27. ÁR 30 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

20 órája
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

1 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

1 napja
1

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

2 napja
5

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

2 napja
5

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

2 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

2 napja
9

Nevet vált a Gearbox Publishing, előbb jön a Fallout-sorozat – ez történt hétfőn

Továbbá: Konami fizetésemelések, Singularity 6 leépítés, Ready, Steady, Ship! megjelenési dátum.

3 napja
8

Heti megjelenések

4 napja
1

Bulwark: Falconeer Chronicles - az Ursee úttörői

A Bulwark egy különleges, teljesen egyedi világlátást közvetítő, művészi városépítő játék, amely egy egyszemélyes fejlesztő kreatív csatornáinak teljes keresztmetszetében kínálja az áramlást a játékosok irányába. Tesztlaborba vittük az egész Urseet.

5 napja
1

Dragon Quest producer váltás, Stellar Blade DLC-k - ez történt pénteken

Továbbá: Gears of War 6, Star Wars Outlaws, Sam Lake a Kojima Productions-nél.

6 napja
3

Llamasoft: The Jeff Minter Story

7 napja
1

Eternal Strands bossfight, Tameem Antoniades leköszönt- ez történt csütörtökön

Továbbá: Flint: Treasure of Oblivion, C-Smash VRS, Pinball FX, Crypt of the NecroDancer, Divine Rush.

7 napja
1

Horizon: Forbidden West - Complete Edition (a PC változat)

Aloy visszatér, hogy másodjára is felrázza a PC-s zsiványokat! A Horizon: Forbidden West - Complete Edition maga a megtestesült blockbuster, PlayStation-gúnyában, a mesterplatformon. Lássuk a Nixxes képes volt-e újra beváltani ígéreteit! Teszt!

7 napja
1

Open Roads - Sétaszimulátor teljes gázzal

A Gone Home és a Tacoma mögött álló Fullbright emberei saját bevallásuk szerint már 2018-ban megkörnyékezték az Annapurnát egy utazásra épülő sétaszimulátor ötletével, a 2020-as bemutatkozás után pedig szinte fű alatt jelent meg a játék. Miért? Hogyan? Lássuk!

8 napja
5

Ubisoft Forward a láthatáron, bemutatkozott a Windblown – ez történt szerdán

Továbbá: NeoSprint, Castaway, Age of Water, SaGa Emerald Beyond, Kamaeru: A Frog Refuge, Timothy and the Tower of Mu, TriggerHeart EXELICA.

8 napja
1

Pepper Grinder - Kicsi a bors, de őröl!

A Devolver Digitalra mindig lehet számítani, ha izgalmas címekről van szó - most itt van például egy platformer, amiben pont ugrálni nem kell, de mégis a műfaj klasszikus képviselőihez áll közelebb.

9 napja
6

Contra: Operation Galuga

Hosszú idő után a Konami leporolta a népszerű run-and-gun játékukat, így egy újabb Contrával örvendeztették meg a nagyérdeműt. Sajnos rengeteg gyenge próbálkozás volt korábban, melyek rombolták a sorozat renoméját, de most a trailerek és a minden platformon elérhető demó után bizakodók lettünk.

9 napja
5

Bemutatkozott az Eternal Strands, megnyugszik az Embracer – ez történt kedden

Továbbá: MechWarrior 5: Clans, Dragon's Dogma II, Class of Heroes, Square Enix, Pathless Woods.

9 napja
8

PlayStation Game Catalog: dupla indie premier

A Dave the Diver és a Tales of Kenzera: Zau is a szolgáltatás részeként debütál PlayStation platformon a hónap második felében!

2024.04.02.
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==