[Teszt] Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

mcmackoGéczy Attila2023.03.25. 11:07

Sokan meglepődtünk, amikor kiderült, hogy a Bayonetta egy előzménysztorival bővül, ami ráadásul alaposan meg is változtatja a sorozattól megszokott alapokat. A Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon megérkezett, és meglepetések sorát hozta magával mindenféle értelemben.

Cereza előzménytörténetét nem lehet a korábbi részek elspoilerezése nélkül felvezetni, így, ha a lore elemeire kíváncsi vagy, akkor érdemes előbb az alapjátékokat lenyomnod. Bayonetta nem mindig volt az a legyőzhetetlen, minden határt szétfeszítő boszi, akit a főjátékokból ismerünk. Élete pedig eleve egy kelletlen nász következménye, amit a sötét és fény erői sem néznek jó szemmel. Lényeg a lényeg, a kicsi Cerezának nem csak saját magát kéne megtalálnia gyerekkorának kellős közepén, de ő próbálja menteni a családi kötelékeket is, és időközben azért az Umbra Witch-é válás feladata is a vállát nyomja. Így indul a kaland, amelynek első mozzanatai után aztán csatalkozik Cereza-hoz egy gyakorlás során megidézett démon is: Chesire.

Chesire a játékmenet működésének fő mozgatórugója. Az izometrikus/felülnézeti kalandozásba ugyanis becsatlakozik a plüsscicába bújt démon is, aki nem épp egy szelíd jószág. A nemrég bemutatott Blanc-hoz hasonlóan most is a két analóg kar jelenti a két hős irányítását. Erre van felfűzve a harc, hiszen Cereza a support, Chesire pedig a tank. És a környezet felderítése is úgy van megvalósítva, hogy egymást kell segítenie a két hősnek, mikor a díszletbe ágyazott fejtörők állják az útjukat. Elegáns tervezői húzással a játék lehetővé teszi azt is, hogy a két karakter összehuppanjon (Cereza ilyenkor öleli a játékcicát), ezzel a feleselges agytekervény-erőszakolást is elkerülhetjük, ami a hasonló szellemben fogant játékoknál a két analóg karos irányítás miatt bizony vastagon előfordul.

Nem is japán program lenne a Cereza, ha nem lennének benne klasszikus konzoljátékos húzások. Igazából végig az volt az érzésem, hogy a Brothers/It Takes Two-féle nyugati kalandozásokat Platinumék megboostolták minden olyan tradícióval, ami a tradicionális japán konzoljátékokban több évtizedes hagyománnyal bír. Ráadásul mindezt nagyon komoly eleganciával valósították meg. A harcban vannak kombók, olykor még random encounter jellegű térugrások is történnek (a tündérek birodalmába átruccanunk ilyenkor harcolni), és minden csak épp annyira bonyolult, amennyire a kellemes-mesekönyves koncepció szerint bonyolult kell hogy legyen. A fejlődéshez gyűjtögetni kell, tudunk főzőcskézni, skill fán fejlődni, van térkép, és a sztorit előremozdító pontok most is az elementális erők. Na meg a hozzájuk tartozó backtrack-elhető területek, harci megoldások, skillek és feladványok. Mindezt a sok jót ráadásul korrekt játékidővel támogatja a játék, simán el lehet 15-20 órára veszni a Cerezában, ha az ember egyszer nekiül mindent kimaxolni. A mentési pontok közötti idő kimérete is pont jó, akár handheld módban, akár a tévé előtt játszik az ember, sikerült okosan szegmentálni az egyes szakaszok hosszát Platinuméknak. A fentiek alapján tehát egy akció-kaland-RPG kombóval kell számolnunk, ami kreatív, szép (nem csak Swtich grafikával mérten!), jól is szól, és szépen is csúszik.

Mégsem vagyok maradéktalanul elégedett a Bayonetta előzménytörténetével. Az például kifejezetten nem tetszett, ahogy a mesekönyv-stílus erőltetése miatt a játék állandóan kivette a kezemből az irányítást, ha el akart nekem mondani valamit. Átvezetőből ráadásul többféle stílusú is van, szóval a játék sokat mesél, de valahogy ezt a részt nem sikerült a gameplay integrális részévé tenni. A sztori is a szokásos animés zagyvaság, amiben a kelta-keresztény mitológia a szokásos JRPG-s témákkal keveredik. A végén már jojózik az ember agya a sok marhaságtól. És ezen az sem segít, hogy a katyvasz kellős közepében egy 10 éves kislány-boszorkány a főszereplő, aki úgy tárogat balettozás közben, meg olyan goth-loli cuccokban van, ami kicsit átlépett az én ízlésem határain… És így húsvét előtt felhívom az arra érzékenyek figyelmét, hogy ebben a játékban is van bőven sötét téma. A helyi „Morgan Le Fay” haja simán sátáni kosfejben csúcsosodik, és ez a karakter nem az ellenség, hanem a főhős mentora. Összességében tehát igazolt a PEGI12-es besorolás, nem igazán kisgyerekek kezébe való a játék, hiába a cuki-mesés alapkörítés.

Egy érdekes (bár nem mindenhol egyenletes) keveredés lett a Cereza and the Lost Demon, amely nem is illeszkedik a korábbi Bayonetta játékok sorába. Teljesen más a játékmenet, más a körítés, talán a célcsoport is más. A készítők alapoztak a kétanalógos koop-kalandjátékok nyugati művelőire, és közben telerakták az egészet a japán konzoljáték-iskola letisztult megoldásaival. Nehezen lehet a Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demons identitását definiálni, de talán nem is ez a lényeg. A nap végén egy tartalmas, kalandos, akciódús és agytekervényeket is itt-ott megdolgoztató játékot kapunk, amely a zűrzavar közepette mégis egyedi mesévé elegyedik.

PLATFORM Nintendo Switch
KIADÓ SEGA FEJLESZTŐ PlatinumGames
MEGJELENÉS 2023. március 8. ÁR 20 000 Ft-tól

Veterán fejlesztők a Netflix AAA csapatában

Joseph Staten. Jerry Edsall. Chacko Sonny. Rafael Grassetti. A streaming szolgáltató egy nagy költségvetésű saját projekten dolgozik.

2 napja
3

PlayStation Plus: a júniusi trió

Aktuális sportjáték, dinoszauruszos stratégia és egy stílusos független fejlesztés alkotja a Sony aktuális kínálatát a belépő szinten.

2 napja
7

Tényleg börtönbe mehet a Sonic szülőatyja

Megszületett a bírósági ítélet Yuji Naka ügyében.

2 napja
1

Sokkal nagyobb lesz a Marvel's Spider-Man 2, mint az első rész

A karakterváltásról is beszéltek a fejlesztők.

2 napja
8

Kiderült, milyen játékokat tartogat a következő Ubisoft Forward

Új leleplezés is várható a június 12-én esedékes élő show-n.

2 napja
11

Meta Quest Gaming Showcase 2023

Idén is visszatér a Meta Quest headsetek kínálatának saját műsora. Talán látjuk végre mozgásban a GTA: San Andreas-t?

2 napja
9

Folytatódik a Hot Wheels Unleashed, jön a HWU 2 Turbocharged

Mától hivatalosan is nyár van, miért ne ugratnánk ki a fűbe?

3 napja
5

The Tartarus Key

Miért kell 2023-ban úgy kinéznie egy friss megjelenésnek, mintha az 1998-as PlayStation kollekcióból húzták volna elő? A The Tartarus Key megadja a választ.

3 napja
2

Game Pass: június első heteinek kínálata

Számos független fejlesztés debütál a következő hetekben is közvetlenül a Microsoft előfizetéses rendszerének kínálatában.

3 napja
6

Games with Gold: a júniusi duó

Meditatív morális és spirituális kaland, valamint egy egészen egyedi élmény, ami csak a hangokra támaszkodik.

4 napja

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Egy új Legend of Zelda játék megjelenése mindig egyfajta gamer-ünnep, mi pedig teli torokból ünnepelünk, miközben a Királyság krokodilkönnyeket hullajt. Nahát, hogy milyenek vagyunk!

4 napja
28

Újabb PS-exkluzív költözik át PC-re

Július végén érkezik a Ratchet & Clank: Rift Apart Steam-verziója.

4 napja
36

Interaktív, de nem játék: bemutatkozott a Silent Hill: Ascension

A közösség dönthet majd a karakterek sorsáról ebben az interaktív sorozatban.

4 napja
3

Do Not Feed The Monkeys 2099: semmit a kéznek!

Folytatódik a disztópikus, nyomozós kukucska-szimulátor.

5 napja

Óriási mérföldkőhöz ért a The Witcher 3

A CD Projekt bejelentette, hogy a harmadik rész eladásai átlépték az 50 milliós álomhatárt.

5 napja
6

Street Fighter 6

Egy új Street Fighter megjelenése nem kicsi esemény - egészen pontosan hét éveket kell mostanában várni rá, a 2009-es konzolos SF4 megjelenése óta. A Street Fighter franchise, tisztelt harcostársak, visszatért - és alaposan körbejártuk, hogy mit is tud a Capcom legfrissebb kiadványa. Teszt!

5 napja
11

Star Trek: Resurgence

A Star Trek videojátékok végső határát bizonyos értelemben a Telltale-mechanikákra épülő kalandjátékok jelenthetik. Gondoljunk bele, milyen más műfaj adhatja át jobban Roddenberry filozófiájának lényegét, mint amelyben mi magunk hozzuk a vízválasztó (sokszor élet-halál) döntések egész sorozatát. Tesztlaborba

5 napja
4

Heti megjelenések

6 napja
8

Forspoken: In Tanta We Trust

Egy némiképp csalódást keltő alapjáték után a DLC-n állna, hogy valamennyire kiköszörülje a csorbát. Az In Tanta We Trust azonban keveset markol, azt is bizonytalanul.

6 napja
5

Június végén érkezik a Wo Long: Fallen Dynasty első DLC-je

A premierdátummal együtt pedig egy új frissítés is befutott a játékhoz.

8 napja
1

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