[Teszt] Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

mcmackoGéczy Attila2023.03.25. 11:07

Sokan meglepődtünk, amikor kiderült, hogy a Bayonetta egy előzménysztorival bővül, ami ráadásul alaposan meg is változtatja a sorozattól megszokott alapokat. A Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon megérkezett, és meglepetések sorát hozta magával mindenféle értelemben.

Cereza előzménytörténetét nem lehet a korábbi részek elspoilerezése nélkül felvezetni, így, ha a lore elemeire kíváncsi vagy, akkor érdemes előbb az alapjátékokat lenyomnod. Bayonetta nem mindig volt az a legyőzhetetlen, minden határt szétfeszítő boszi, akit a főjátékokból ismerünk. Élete pedig eleve egy kelletlen nász következménye, amit a sötét és fény erői sem néznek jó szemmel. Lényeg a lényeg, a kicsi Cerezának nem csak saját magát kéne megtalálnia gyerekkorának kellős közepén, de ő próbálja menteni a családi kötelékeket is, és időközben azért az Umbra Witch-é válás feladata is a vállát nyomja. Így indul a kaland, amelynek első mozzanatai után aztán csatalkozik Cereza-hoz egy gyakorlás során megidézett démon is: Chesire.

Chesire a játékmenet működésének fő mozgatórugója. Az izometrikus/felülnézeti kalandozásba ugyanis becsatlakozik a plüsscicába bújt démon is, aki nem épp egy szelíd jószág. A nemrég bemutatott Blanc-hoz hasonlóan most is a két analóg kar jelenti a két hős irányítását. Erre van felfűzve a harc, hiszen Cereza a support, Chesire pedig a tank. És a környezet felderítése is úgy van megvalósítva, hogy egymást kell segítenie a két hősnek, mikor a díszletbe ágyazott fejtörők állják az útjukat. Elegáns tervezői húzással a játék lehetővé teszi azt is, hogy a két karakter összehuppanjon (Cereza ilyenkor öleli a játékcicát), ezzel a feleselges agytekervény-erőszakolást is elkerülhetjük, ami a hasonló szellemben fogant játékoknál a két analóg karos irányítás miatt bizony vastagon előfordul.

Nem is japán program lenne a Cereza, ha nem lennének benne klasszikus konzoljátékos húzások. Igazából végig az volt az érzésem, hogy a Brothers/It Takes Two-féle nyugati kalandozásokat Platinumék megboostolták minden olyan tradícióval, ami a tradicionális japán konzoljátékokban több évtizedes hagyománnyal bír. Ráadásul mindezt nagyon komoly eleganciával valósították meg. A harcban vannak kombók, olykor még random encounter jellegű térugrások is történnek (a tündérek birodalmába átruccanunk ilyenkor harcolni), és minden csak épp annyira bonyolult, amennyire a kellemes-mesekönyves koncepció szerint bonyolult kell hogy legyen. A fejlődéshez gyűjtögetni kell, tudunk főzőcskézni, skill fán fejlődni, van térkép, és a sztorit előremozdító pontok most is az elementális erők. Na meg a hozzájuk tartozó backtrack-elhető területek, harci megoldások, skillek és feladványok. Mindezt a sok jót ráadásul korrekt játékidővel támogatja a játék, simán el lehet 15-20 órára veszni a Cerezában, ha az ember egyszer nekiül mindent kimaxolni. A mentési pontok közötti idő kimérete is pont jó, akár handheld módban, akár a tévé előtt játszik az ember, sikerült okosan szegmentálni az egyes szakaszok hosszát Platinuméknak. A fentiek alapján tehát egy akció-kaland-RPG kombóval kell számolnunk, ami kreatív, szép (nem csak Swtich grafikával mérten!), jól is szól, és szépen is csúszik.

Mégsem vagyok maradéktalanul elégedett a Bayonetta előzménytörténetével. Az például kifejezetten nem tetszett, ahogy a mesekönyv-stílus erőltetése miatt a játék állandóan kivette a kezemből az irányítást, ha el akart nekem mondani valamit. Átvezetőből ráadásul többféle stílusú is van, szóval a játék sokat mesél, de valahogy ezt a részt nem sikerült a gameplay integrális részévé tenni. A sztori is a szokásos animés zagyvaság, amiben a kelta-keresztény mitológia a szokásos JRPG-s témákkal keveredik. A végén már jojózik az ember agya a sok marhaságtól. És ezen az sem segít, hogy a katyvasz kellős közepében egy 10 éves kislány-boszorkány a főszereplő, aki úgy tárogat balettozás közben, meg olyan goth-loli cuccokban van, ami kicsit átlépett az én ízlésem határain… És így húsvét előtt felhívom az arra érzékenyek figyelmét, hogy ebben a játékban is van bőven sötét téma. A helyi „Morgan Le Fay” haja simán sátáni kosfejben csúcsosodik, és ez a karakter nem az ellenség, hanem a főhős mentora. Összességében tehát igazolt a PEGI12-es besorolás, nem igazán kisgyerekek kezébe való a játék, hiába a cuki-mesés alapkörítés.

Egy érdekes (bár nem mindenhol egyenletes) keveredés lett a Cereza and the Lost Demon, amely nem is illeszkedik a korábbi Bayonetta játékok sorába. Teljesen más a játékmenet, más a körítés, talán a célcsoport is más. A készítők alapoztak a kétanalógos koop-kalandjátékok nyugati művelőire, és közben telerakták az egészet a japán konzoljáték-iskola letisztult megoldásaival. Nehezen lehet a Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demons identitását definiálni, de talán nem is ez a lényeg. A nap végén egy tartalmas, kalandos, akciódús és agytekervényeket is itt-ott megdolgoztató játékot kapunk, amely a zűrzavar közepette mégis egyedi mesévé elegyedik.

PLATFORM Nintendo Switch
KIADÓ SEGA FEJLESZTŐ PlatinumGames
MEGJELENÉS 2023. március 8. ÁR 20 000 Ft-tól

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Hazai pályáról kap kihívót a Payday a Den of Wolves képében

A sci-fi környezetbe helyezett csapatos rablás a megbízásokon is csavar egyet.

25 perce

Sötét traileren a Banishers: Ghosts of New Eden

Megjelenési dátumot is kaptunk a Don't Nod következő játékához.

58 perce

Offline módot kap a Suicide Squad: Kill the Justice League

Igaz, nem rögtön a megjelenéskor lesz elérhető ez az opció.

59 perce

Felcsendül a Final Fantasy VII Rebirth új dala, és szem nem marad szárazon

No Promises to Keep - énekli Loren Allred.

1 órája
2

Már elérhető a Final Fantasy XVI első DLC-je

Az Echoes of the Fallent tavasszal követi majd a The Rising Tide.

1 órája

The Game Awards 2023

2 órája
59

Rise of the Golden Idol - folytatódik a nyomozás

Ám ezúttal a huszadik század bűnökkel kikövezett időszakában.

5 órája

A Dave the Diver világába jönnek a Dredge aberrációi

A két csúcs indie csoda egyesíti erejét!

5 órája
2

Light No Fire bejelentés

A No Man’s Sky fejlesztőcsapata a végtelen űr után most egy új világba invitál, ami elmondásuk szerint az első valódi open-world.

9 órája
2

No Rest for the Wicked bejelentés

Az Ori sorozatról ismert Moon Studios először engedett betekintést a következő projektjébe, ami egy brutális akció-szerepjátéknak ígérkezik!

9 órája

OD - Kojima és az Xbox közös projektje

Leleplezték a Kojima Productions és a Microsoft közös fejlesztését, ami a félelmed és a médium határait is feszegeti majd a tervek szerint.

10 órája
12

Last Sentinel bejelentés

A Rockstar Games veterán Steve Martion vezetésével és a Tencent anyagi hátterével egy ambiciózus kalandnak nézünk elébő Tokió utcáin.

10 órája
1

Nagyszabású vadászatot sejtet a Monster Hunter Wilds

A Capcom lerántotta a leplet a sorozat következő részéről.

10 órája
1

Marvel’s Blade bejelentés

A DEATHLOOP fejlesztői a Marvel Games embereivel karöltve Franciaországba költöztetik a legendás karaktert egy külső nézetű akciójátékhoz.

10 órája
9

Februárban bont vitorlát a Skull & Bones

A nehézkes fejlesztés után pedig csak remélhetjük, hogy nem fut zátonyra.

11 órája
4

Jurassic Park: Survival bejelentés

Egy teljesen új belső nézetű narratív kaland lopakodós és akció elemekkel az ikonikus park dinoszauruszai között. Néhány gameplay villanás is volt!

11 órája
1

Nyáron indulhatunk az ősök nyomába a The First Descendanttel

A Nexon még vár a pontos premier bejelentésével.

11 órája

Érzelmes utazásra készít a Tales of Kenzera: ZAU

Újabb érdekes képviselővel bővül az EA Originals kínálata.

11 órája

A Black Myth: Wukong nyugati utazása zárja a jövő nyarat

Megjelenési dátumot kapott a Game Science régóta készülő adaptációja.

11 órája
3

Lost Records: Bloom & Rage bejelentés

Bemutatkozott a Life is Strange fejlesztőinek következő narratív kalandja, ami több idősíkon vezet majd minket keresztül egy nagy titok körül.

11 órája

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