A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

sQrNagy Csaba2021.04.09. 19:15

A PlayStation a nagy blockbuster játékokról szól... - mondta Jim Ryan, a SIE vezetője tavaly év vége környékén egy BBC interjúban. Jason Schreier, a Bloomberg újságírója pedig picit mélyebbre ásva bőven talált bizonyítékokat erre a PlayStation belsős stúdióinak egykori vagy jelenlegi alkalmazottai által elmondottakban. Szerinte a Sony mára a blockbuster fejlesztések megszállottja, ami nyugtalanságot kelt a fejlesztőcsapatai között. Akinek lehetősége van, természetesen olvassa el ITT a teljes eredeti anyagot, mi csak kivonatolnánk röviden a felszínre került információkat érdekességképpen. Kiemelve a cikk két tartóoszlopát...

Az alapítása (2007) óta támogatói szerepkört betöltő Visual Arts Service Group egy része szeretett volna végre önálló projektet kapni. Ennek érdekében nagyjából harminc fejlesztő, köztük az alapító Michael Mumbauer egy külön belsős csapatot alkotott és a The Last of Us (2013) teljes felújításán kezdett el dolgozni, hogy azzal álljanak a felső vezetése elé. Az eredeti terv szerint ez a Part II mellett került volna a boltok polcaira - PlayStation 5 platformon. A Sony azonban hivatalosan soha nem ismerte el a kezdeményezést és nem is biztosította a szükséges támogatást a remake elkészítéséhez. Miután Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje is szemügyre vette a projektet, a beszámolók szerint nem volt elégedett az eddig elért eredményekkel és túlságosan költségesnek tartotta az fejlesztést, így a csapatot átmozgatta a játék eredeti alkotói, a Naughty Dog stúdiója alá. A harminc fős társaság ismét segítő szerepben találta magát, ahonnan rövid úton távozott is. A The Last of Us Remake az utolsó információk szerint a Naughty Dog egyik mellékprojektje, amin a Visual Arts Service Group fennmaradó részével együtt dolgozik.

Egy másik beszámoló szerint az oregoni SIE Bend Studio a 2019-es Days Gone megjelenése után rögtön egy folytatás lehetőségét vázolta fel a PlayStation vezetőségének. A döntéshozók szerint azonban hiába térült meg anyagilag a fejlesztés költsége, a munkálatok nagyon elhúzódtak és a kritikák is túlságosan vegyesek voltak egy második részhez. A saját projekt helyett így két részre osztották a stúdiót. Az egyik fele a Naughty Dog számára nyújtott támogatást egy készülő többjátékos projektben (Factions?), míg a csapat másik része egy új Uncharted játékot kezdett el körvonalazni az eredeti alkotók felügyelete alatt - hiszen a PS Vita felvonás (Golden Abyss) is az ő munkájuk volt. A SIE Bend Studio azonban rettegett attól, hogy a közkedvelt óriás egy apró segítője lesz, egy önállóságát vesztett Naughty Dog North. Többen a stúdióból, köztük vezető fejlesztők is éppen ezért távoztak az utóbbi időszakban. Végül hosszas egyeztetés után kitörtek ebből a szerepkörből, visszaadták az Uncharted terveket és múlt hónaptól kezdve újra saját projekten dolgoznak, mellette pedig továbbra is besegítenek a Naughty Dog többjátékos fejlesztésébe.

Jason Schreier ezen kívül természetesen említi a Japan Studio átszervezését / leépítését is, amivel számos tehetséges művészt engedett el a Sony a játékaik szűk célközönségére és szigetországon kívüli sikertelenségükre hivatkozva. Astro és az Asobi Team kerülnek a középpontba a stúdión belül. Példának hozza fel a Dreams minimális marketing kampányát is, szerinte ugyanis a Roblox sikeréhez hasonló jövő állt volna a projekt előtt, ha megkapják a kellő támogatást.

Azt az információt elfelejti említeni, hogy a Media Molecule most bővül éppen egy nagyot létszámban a Sony támogatásával. Vagy kihangsúlyozni a tényt, hogy a SIE Bend Studio megkapta végül a lehetőséget, hogy a saját elképzeléseit formálja tovább. Na és ha tényleg csak a legnagyobb csapatoknak van esélye a saját útját járni, akkor miért jelenik meg számos anyagi bukás után a külsős partner Housemarque álomprojektje (Returnal) a hónap végén? A téma érdekes, a cikk pedig remek kiindulási alapja egy jó beszélgetésnek! Ti mit gondoltok?

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon, vagy buymeacoffee platformon!

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

Days Gone - a PC változat

Bár a közönséget megosztotta, a Days Gone idővel szépen beépült a Sony elsővonalas exkluzív felhozatalába. A Bend játéka folytatja a sort a PC átiratok között, de még mindig kvázi az úttörők közé tartozik. Megnéztük, hogy mire elég ma egy gaming notebook, ha azzal az oregoni erdőkbe akarunk virtuális túrát szervezni.

35 perce

EDGE #359 pontszámok

A brit kollégák nem élvezték a falusi kalandot, az ismerős furcsa lények fotózását és a még furcsább idegen lények halomra lövését viszont annál inkább!

9 órája
6

Before Your Eyes

10 órája

Mario Golf: Super Rush áttekintő

Nyáron ismét gyepre lépnek az ismert figurák egy barátságos mérkőzésre, mutatjuk mire számíthatunk!

14 órája

Ratchet & Clank: Rift Apart aranylemezen

A dimenziókat átívelő intergalaktikus kaland elnyerte véglegesnek tekinthető formáját és megindult a tömeggyártás felé!

15 órája
2

Megalakult a Lightforge Games

Ismét egykori Epic Games és Blizzard veteránok csapódtak össze, hogy új fejezetet nyissanak a szerepjátékok világában!

15 órája

Final Fantasy XIV: Endwalker megjelenés

A tíz év epikus történetszálait lezáró új kiegészítőt a PlayStation 5 változat megjelenése készíti elő a hónap végén.

15 órája
2

Hades: érkezhet a PlayStation verzió

A koreai korhatár-besorolás rendszerében tűnt fel a tavalyi év egyik indie sikercímének PlayStation 4 változata.

16 órája

The Falconeer: átszáll új konzolokra?

Az Xbox Series X|S egyik apró exkluzív nyitócíme tűnt fel nemrég a japán digitális piacterek kínálatában PlayStation platformokra.

16 órája

Biomutant: így futnak a mutánsok

Minden platformra külön gameplay előzetest készített össze a fejlesztőcsapat, hogy pontosan tudd mire számíthatsz!

16 órája

Scarlet Nexus: demo érkezik

Egyelőre masszív előzeteseket vehetünk szemügyre, de alig pár héten belül próbakörre is csábít a brainpunk kaland.

17 órája
3

Cozy Grove

A Spyr Fox gyönyörű játékával nyugodabb vizekre evezünk: relaxáció, felderítés, barkácsolás és egy halottakkel teli sziget felfedezése vár ránk - a jó értelemben. Cozy Grove teszt.

18 órája
6

Heti megjelenések

22 órája
1

Podcast #202105

Itt van május podkesztje, énekszó és tánc köszöntse! Zeng és dalol az élet, szállj csak, zeneszó, ének, ébresszed a gamer népet!

2 napja
6

Régi SEGA sikercímek térhetnek vissza

Ez derül ki a japán cég üzleti jelentéséből.

2 napja
11

Folytatódhat a Ghostrunner

Mégpedig az 505 égisze alatt, dupla költségvetésből.

2 napja

Elstartolt a Mass Effect: Legendary Edition

A BioWare egy utolsó launch trailerrel ünnepel.

3 napja
12

Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack

3 napja
3

A Sony súlyosan odavág: huszonöt saját játék készül PS5-re

A jövőképről Hermen Hulst, a PlayStation Studios feje árulkodott.

3 napja
28

Lehet mégis menthetünk majd a Returnalban?

De ez az opció még nem most kerül implementálásra - olvasható ki a finn direktor szavaiból.

3 napja
11