Cyberpunk: így csúszott félre minden

liquidSomosi László2021.01.16. 13:00

A kulisszák mögött való kutakodásban hagyományosan járatos Jason Schreier húsz (volt és jelenlegi) CD Projekt RED fejlesztőt keresett meg – ők pedig érdekes részletekkel szolgáltak arról, hogy miért jelent meg olyan állapotban a Cyberpunk 2077, ahogy tavaly decemberben kézhez kaptuk. A teljes Bloomberg cikket itt olvashatod, a fontosabb részleteket alább szemlézzük.

 • A Cyberpunk 2077-et idejekorán jelentették be: a 2012-2016 időszakban alig-alig dolgoztak a játékon, a csapat teljes egészében a The Witcher 3-ra (és a kiegészítőire) koncentrált. A Cyberpunk 2016 végétől kapott komolyabb figyelmet, ekkor gyakorlatilag kidobtak mindent, ami a játékkal kapcsolatban addig készült, és előröl kezdték az egészet. Adam Badowski CDPR főnök ezen a ponton direktorként veszi át az irányítást a projekt felett – és kapásból össze is különbözik a korábban a Witcher harmadik részén dolgozó dizájnerekkel arról, hogy milyen irányba kéne vinni a játékot. Az eredmény: több fejlesztő felmond, és otthagyja a stúdiót.
 • A játék, és az azt kiszolgáló (teljesen új) motor fejlesztése párhuzamosan folyt, és ez komoly problémákat okozott – sok fejlesztő úgy érezte, hogy egy olyan vonaton ül, ami elé menet közben fektetik le a síneket. Az ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésekre „majd megoldjuk menet közben” típusú válaszok érkeztek, a CDPR bízott abban, hogy ha a Witcher 3-nál sikerült összehozni a játékot a végére, itt sem lesz probléma.
 • A 2018-as E3-on prezentált gameplay demo gyakorlatilag fake volt, az ott bemutatott gameplay elemek több esetben még egyáltalán nem működtek, sőt, néhány be sem került a végleges játékba. Több fejlesztő úgy érezte, hogy a demóba fektetett munka felesleges volt, annak az időnek jobb helye lett volna a tényleges fejlesztésben.
 • A CDPR vezetése a fejlesztés kezdetén azt kommunikálta, hogy nem lesznek kötelező túlórák – ehhez képest volt olyan programozó, aki rendszeresen 13 órás munkanapokat csinált végig, és ezért (később, a házassága után) ott is hagyta a céget.
 • A 2019-es E3-on bejelentett (2020 áprilisi) megjelenési időpontot a fejlesztőcsapat egyrésze nevetségesnek tartotta, a hátralévő munka mennyiségét látva nagyjából a 2022-es premiert tartották reálisnak.
 • Ez volt az a pont, ahol a CDPR elkezdte farigcsálni a játékot: korábban tervezett játékelemeket nyestek ki, és Night City méretét is csökkentették.
 • A The Witcher 3-at készítő 240 fős stáb időközben 500+ fősre nőtt, de ez sem volt elég: a játék eredetileg tervezett mérete és komplexitása a CDPR szándékai szerint a GTA V-el / Red Dead Redemption 2-vel állt volna versenyben, két olyan játékkal, amik 1000+ fős fejlesztőgárdákkal, és több, egymással párhuzamosan dolgozó stúdióval bírtak.
 • A vezetőség mindenáron ki akarta hozni a játékot az (akkor) kurrens-gen konzolokra, még akkor is, ha fejlesztői oldalról ekkor már többször jelezték feléjük, hogy a Cyberpunk ebben a formában technikailag túl nagy falat az erősen elöregedett gépeknek.
 • 2019 végére nyilvánvalóvá vált, hogy az áprilisi megjelenés nem tartható, bejelentették az első csúszást 2020 szeptemberére. Márciusban beütött a világjárvány, ami további problémákat okozott, a fejlesztők otthonról dolgoztak, nem fértek hozzá a konzolos devkitekhez, és kommunikáció is akadozott.
 • 2020 őszén, hetekkel a (novemberre csúsztatott) megjelenés előtt a játék még mindig nem volt kiadható állapotban, így hiába került elvileg aranylemezre, a CDPR újabb csúszást jelentett be (decemberre), miközben a teljes csapat azon dolgozott, hogy valahogy vállalható formába pofozza a Cyberpunk-ot.
 • Decemberben megjelent a Cyberunk 2077 – és mindenki tudja / látta, hogy mi történt ezután. A jó hír: a megkérdezett, a játékon jelenleg is dolgozó fejlesztők szerint a technikai problémák (sok munkával) kikalapálhatók, és jelenleg mindenki azt reméli, hogy a No Man’s Sky-hoz, vagy a Final Fantasy XIV-hez hasonlóan utólag sikerül összehozni azt a játékot, amit sok-sok éve megálmodtak.

Halo Infinite: a Spartan új ruhája

Gőzerővel folyik a munka Joseph Staten irányításával. Master Chief következő kalandja ma már teljesen más arcát mutatja.

15 órája
4

Star Wars Pinball: irány a VR!

Mando fejére is VR sisak kerül! Nyolc asztal, köztük két teljesen új leosztás, három fő platform - komoly csomaggal készül a Zen Studios.

16 órája

Idén tutira jön a Tormented Souls

A PQube horror játéka idén már minden bizonnyal megjelenik - nextgen és fizikai kiadásokat is kap az indie Resi-Silent HIll követő!

16 órája

Space Otter Charlie: hódító űrvidrák

Márciusban a kvantumfizika és az űrakciózás határait egy DOS-os időket idéző kabalfigura, Space Otter Charlie fogja feszegetni.

17 órája

PS Plus: a márciusi kínálat

Ezúttal négy címmel gazdagítja az előfizetőket a Sony. A négy cím között pedig bomba robban, visszafojtott rengéshullámmal.

18 órája
10

Átalakul a Japan Studio

Az Astro kalandokért felelős Team ASOBI lesz a japán részleg középpontja. A támogató csapatokat átmozgatják.

19 órája
1

Mortal Shell: Enhanced Edition bejelentés

4K. 60 FPS. Feljavított textúrák. Kell még indok arra, hogy ismét magadra öltsd egy nagy harcos elesett tetemét?

19 órája

Ghosts ‘n Goblins Resurrection

A Nintendo hibridje nyitotta fel Arthur lovag sírját 35 év elteltével. A páncél újként csillog, a kérdés, hogy mennyire bűzlik.

19 órája

Bomb Rush Cyberfunk: csak 2022-ben!

A Jet Set Radio szellemi örököse csak jövőre érkezhet, akkor viszont már úgy néz ki konzolokra is begurul!

19 órája
3

Narita Boy: megjelenési dátum

A '80-as évek varázslatos Digitális Királysága egy kedves szerelmi történetet és narratív-központú játékmenetet ígér.

20 órája
2

The Nioh Collection

A Team Ninja hack ’n’ slash öröksége finoman fonódik össze a soulslike formula által elindított újhullámos akció-szerepjáték elemekkel. A kollekció így őrzi meg az utókornak.

20 órája

Hot Wheels Unleashed: gyermeki lelkülettel

A Hot Wheels márkanév a Milestone versenyjáték-iparos talján csapattal fonódik össze az új bejelentésben. Trailert is tudunk mutatni.

21 órája
2

Kena: Bridge of Spirits megjelenés!

Három percen keresztül igyekszik elvarázsolni az Ember Lab mesés kalandja, majd a végén bedob egy dátumot is az utolsó képkockákra.

1 napja
13

Returnal: gameplay bemutató

A Housemarque három percben igyekszik összefoglalni álomprojektjének alapjait. Új irányvonal, a régi alapokra építve. Prémium kategóriában.

1 napja
6

Final Fantasy VII R Intergrade: bejelentés

Kiegészítő tartalommal karöltve érkezik a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb szerepjáték élményének újgenerációs változata. Yuffie beköszön!

1 napja
9

Deathloop: Deja Vu trailer

Mintha láttuk volna már ezt valahol? Az Arkane Lyon csapata viszont ügyesen keveri újra az elemeket ahhoz, hogy ismét valami egyedit kapjunk.

1 napja

Oddworld: Soulstorm megjelenés!

A PlayStation Plus előfizetők egyik áprilisi játékaként debütál majd hamarosan Abe legújabb szökése. Újabb részletes bemutatót is kaptunk.

1 napja
6

Solar Ash: gameplay bemutató

A Hyper Light Drifter alkotói kilépnek a harmadik dimenzióba és egy nagyszabású akció-platformer kalandra csábítanak még az idei évben.

1 napja

SIFU: bejelentés

Az Absolver fejlesztőinek következő projektje sem távolodik el a keleti kultúrától. A kung-fu harcos bosszútörténete pofonokban gazdagnak ígérkezik.

1 napja
4

Ma este State of Play!

Nagyjából félórás műsorral készül a Sony. A középpontban néhány új bejelentés és a júniusban bemutatott külsős és indie címek lesznek.

1 napja
44