playmore2007.12.18. 00:24

Tíz rész, egy Lara

Animátrix Tomb Raider módra, avagy mégis van új a nap alatt.

A Tomb Raider Underworld bejelentésekor eszembe jutott, hogy illenék megemlékeznem Lara Croftról és a TR szériáról. Bár még az Anniversaryt nem sikerült beszereznem, a nemrégiben befejezett Gametap Tomb Raider Re\Visioned animációs sorozat jó alapot adott erre a bejegyzésre.

Helló bébi!

Az egyik első eredeti szoftver, amelyet több mint 11 évvel ezelőtt (jézus!) a birtokomba vehettem, az a Tomb Raider első része volt. Az édesapám cipelt magával az akkor még nagyon nagy szónak számító Budapesti Nemzetközi Vásárra, mivelhogy PC gyík voltam márakkor is. Rengeteg nagyon érdekes dolog volt ott, évente egyszer, persze csak nekünk magyaroknak lévén eléggé későn kerültek be hazánkba a személyi számítógépek. Jobb híjján a különféle havonta-kéthavonta megjelenő számítógépes magazinok egy-egy számából lehetett értesülni az aktuális informatikai áttörésekről. Modern csilli-villi játékokról leginkább csak álmodtunk, vagy egymással cserélgettünk, ha egyikünk ismerőse hozott valamit. Körülbelül ekkor találkoztam egy lemezmellékleten (azám, volt CD olvasónk is!) a Tomb Raider PC demójával. Ha jól emlékszem a második pályát tartalmazta és heteken át nyüstöltem. Na nem azért mert olyan nehéz volt, hanem mert annyira tetszett. Leírás meg angol tudás nélkül kellett rájönnöm a gombokra és egyebekre, szóval nem volt könnyű a helyzet. Amikor először sikerült beadni véletlenül a kézenállásos felhúzódzkodást... teljesen kész lettem. 8)

Aztán jóideig csak erről tudtam beszélni. Otthon, a suliban, mindenhol. És amikor eljött a BNV ideje és kimentünk, akkor édesapám egy akkoriban méginkább brutálisan magas és egy papírdobozért meg a hozzávaló lemezért érthetetlenül aránytalan árat kifizetett és megvette nekem a TOMB RAIDER első részét (starring Lara Croft). Azóta imádom a TPSeket. A grafikája (akkori PCs újság szavaival élve) "szinte lemászott a monitorról" és játékmenetileg nagyon érdekes és elgondolkodtató volt, meg úgy alles zusammen minden nagyon tetszett benne. Szóval szerelem volt első látásra. És akkor még Laráról egy szó sem esett...

Hozzám, vagy hozzád?

Hát igen. Lara Croft dögös. Még annál is inkább. A készítők az Eidosnál mesterien gyúrták össze a mindenki által szerethető KÜLSŐ és belső tulajdonságokat egyetlen karakterbe. Maga Lara, bár sokat változott előnyére-kárára az évek során, az alapokat nézve ugyanaz maradt. Egy bombanő, akinek vág az esze mint a borotva és emellett olyan elegánsan (mondhatni cool) csinál mindent, amire a gamernépnek nem lehet panasza. Nosza lett is siker, jöttek a folytatások csőstül, sikeresen és kevésbé sikeresen, míg a sorozat a béka feneke alá zuhant. Ezt már a képregények és mozifilmek sem tudták kompenzálni.

Itt lépett közbe a fejőstehet féltően óvó atya, az Eidos és rugdosta kifele az elhasznált csapatot, majd létrehozta a Legendben (újra)debütáló régi végzet asszonyát, mindenki kedvenc Laráját. Megvolt a jó, de rövid Legend, eljött (360-asoknak csak mostanában) a sokat dícsért Annyversary, hamarosan érkezik a valószínűleg minden eddiginél méltóbb és jobb újgenerációs Underworld. Mi kell még?

Jöhet bármi!

Mi más mint egy animációs gyűjtemény, mint amilyen az Animátrix. Kerestek néhány profi és kevésbé profi rajzolót és feltették nekik a kérdést: milyen lenne a Ti Larátok? A válasz pedig egy tíz részes sorozatban öltött testet. Íme:

  1. Keys to the Kingdom - Part One

  2. Keys to the Kingdom - Part Two

  3. Keys to the Kingdom - Part Three

Komment: nagyon profi és hangulatos történet. Hasonlít az Animátrix ahhoz a részéhez amikor Neoék kimentik a fiatal srácot a mátrixból. Olyan japoamerikai a nyújtott-folyós mozdulataival.

  1. Revenge of the Aztec Mummy

Komment: tipikus vígjátékos megközelítés, olyan Cartoon Networkös rajz-történet és vonalvezetés.

  1. Angel Spit - Part One

  2. Angel Spit - Part Two

Komment: ez tetszett a legkevésbé. A rajzolás szerintem gagyi, és a történet is ásítós. Legyünk túl rajta.

  1. Legacy

Komment: nekem bejött. Tipikus 70-es évek beli (rajz)filmes stílusban van az egész felépítve.

  1. Pre-Teen Raider

Komment: a másik CN "koppintó" azzal a különbséggel, hogy ez Lara egyik gyerekkori csínytevésére derít fényt. Aranyos 8)

  1. Raising Thaumopolis

Komment: ez talán a legkomolyabb történet.

  1. A Complicated Woman

Komment: bár nem túl egyedi, mégis érdekes kis szösszenet. Az állóképes animáció külön pontot érdemel, de ilyet is láttunk már ;)

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

4 napja
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
12

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
2

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

CHASE
2020 25 legjobb száma

2020-ben őrületes mennyiségű zenét hallgattam. Ennek egy különleges világjárvány volt az oka, amely mindenkit otthon maradásra késztetett.

2020.12.31.

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
3

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4

Stadia HUN
Stadia bemutató

Már Magyarországon is elérhető a Google Stadia szolgáltatása. Mivel egy teljesen újfajta gaming platformról van szó, sok minden magyarázatra szorulhat. Rövid bemutató arról, hogy mit tud a Stadia, és mit várhatunk tőle a közeljövőben.

2020.12.18.
15

p34c3
Jó polákok / Loot atyafiak

Hosszú várakozás után döbbenetes körülmények között jelent meg az amúgy is elég kalandos utat maga mögött tudó lengyel szerepjáték. Ennek kapcsán - meg persze a gamer 2.0 miatt is - végre belecsapok én is a lecsóba, hiszen alig 15-20 éve tervezem csak a blogolást.

2020.12.15.
14

c0m1n65un
Pumpkin Jack és egy aniMonológ!

Sziasztok! Eljött az idő egy újabb bejelentkezésnek, hogy mit csináltam, vagyis pontosabban mit nem csináltam az elmúlt hetekbe.

2020.12.15.
1

Zsozsa74
Night City életképek

A Cyberpunk 2077 meglehetősen beszippantott az utóbbi napokban, és mivel a játék rendelkezik fotómóddal (bár ha nem rendelkezne, akkor is fotózhatnánk ugye... ), nem tudtam megállni, hogy ne lőjek el egy-két tekercs filmet.

2020.12.12.
9