theSickness2008.08.05. 21:50

E3 - a hiányzók listája

Az oldalon több cikk és még több blogbejegyzés foglalkozott az E3-mal és annak milyenségével, így sokadszorra nem kívánnék belemenni a témába. Legyen elég annyi, hogy a Final Fantasy XIII bejelentésen, a God of War III tízeren és a rendkívül stílusosnak ígérkező Mad World előzetesen kívül elmondható, hogy idén nem igazán bővelkedett a kiállítás óriási bejelentésekben. Már szinte mindent előre tudtunk, nem ezt vártuk, a hosszabbnál-hosszabb önfényező monológokra meg szerintem a nagyon elvetemülteken kívül senki sem volt kíváncsi. Ami számomra fontosabb volt, hogy a rendezvényen több olyan játék sem mutatta meg magát, amelyekről korábban már tudtunk, illetve amelyekre számítani lehetett. Ezeket próbáltam meg összegyűjteni, a KATT után ábécé sorrendben olvashattok róluk.

Alan Wake

(XBox 360, PC)

A Remedy Entertainment anno a Death Rally-val kezdett, majd hatalmasat robbantott a Max Payne két epizódjával - a siker teljesen megédremelt. Nem csoda, ha a szaksajtó és a játékosok figyelme a csapat új játékára terelődött.

Az Alan Wake-et még valamikor 2005-ben mutatták meg a nagyközönségnek. Az alapsztori ígéretes, igencsak Stephen King szaga van a dolognak, ami nem feltétlenül rossz dolog. Lényeges, hogy nem egyszer mutatták meg a játékot és mi mindig felkaptuk a fejünket (először a sztori miatt, aztán a környezet miatt, aztán a dinamikusan változó időjárás és a fizika miatt). Tavaly tavasszal 2008-ra ígérték a premiert, így az lett volna a minimum, hogy az E3-on legalább egy új előzetessel tömik be a szánkat - és nem így lett.

Csak remélni tudjuk, hogy az Alan Wake nem jut a folyamatosan csúszó játékok folyamatosan növekvő listájára .

Csalódás-méter: 5/5

Aliens: Colonial Marines

(PlayStation 3, XBox 360, PC)

A Gamer365 épp a minap cikkezett a Gearbox (Half-Life konzolos portok, Brothers in Arms) és az Aliens játék kapcsán, miszerint a háttérsztorival valószínűleg nem lesz gond, és hogy a játék a jelen állás szerint 2009 első negyedében fog a boltokba érkezni.

A fenti időpont mindenképp érdekes: egyrészt az E3-on egy nyomorult kedvcsináló sem volt kint, másrészt a csapat gőzerővel a Brothers in Arms: Hell's Highway befejezésén dolgozik. Lehet, hogy a dátum ismét csak csak porhintés és a telepesek megmentésére csak a 2009-es ünnepi szezonban indulhatunk? Meglehet, bár a sorozat rajongói (köztük jómagam) nagyon nem örülnének, hiszen a játék eredetileg PS2-es címnek indult, azóta pedig csak várunk és várunk…

Csalódás-méter: 4/5

All Points Bulletin

(XBox 360, PC)

A nagy pécés MMO-k valahogy nem akartak átmászni a konzolokra, a teljesen konzolokra tervezett MMO-k - az FF XI kivételével - csak lassan akarnak megérkezni. Az APB az egyik legrégebben bejelentett ilyen cím.

A játékot az a Realtime Worlds fejleszti, akik a tavaly mind a szaksajtó, mind a játékosok oldaláról jól fogadott Crackdown-t is lerakták az asztalra. A csapat alapítója, David Jones korábban többek közt az első GTA-kon dolgozott, így nyugodtam mondhatjuk, hogy a sandbox felépítésű játékokban nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Tehát a játék egy teljesen bejárható, hatalmas városban játszódik. Amit a készítők ígérnek: a szabadon bejárható városban folyamatos harc a két frakció (a bűnözők és a bűnüldözők) között, sokszínű küldetések (amelyek segítségével új fegyverek, felszerelések és pénz szerezhetők), rendkívül jól variálható karakteralkotás, valamint hasonlóan szabad karakter- és járműkusztomizáció.

Ahhoz képest, hogy a fejlesztő korábban 2009-es premiert predesztinál, nem nagyon láttunk az E3-as bemutatót.

Csalódás-méter: 2/5

Beyond Good and Evil 2

(PlayStation 3, XBox 360)

A Nintendo saját Legend of Zelda sorozata rendkívül magasra rakta/rakja a a lécet a maga stílusában és ezt a lécet a legtöbb próbálkozó nagyon csúnyán le is veri. A Beyond Good and Evil épp a kisebb csoportot erősíti: ugyan nem sokkal, nem szépen és nem is elegánsan, de átugrotta azt a bizonyos lécet. Szép, hangulatos és változatos, a sztori egész kellemes, akad benne jópár rejtett dolog és a legfontosabb: tele van remek fejtörőkkel, feladványokkal.

A szakma elismerte az eredetileg egy trilógia nyitódarabjának szánt játékot, de a gyenge reklámnak és a kisebb céközönségnek köszönhetően a kasszáknál csúfosan elhasalt. Épp ezért egy BG&E2 korábban csak a rajongók vágyálmának tűnt, mint egy valóban várható játéknak - mint tudjuk, a kiadók nem szeretnek pénzt fektetni veszteséges alkotásokba, ez még hatványozottabban igaz a nagy kiadók 'racionalizált' működésére, többek közt az aktuális játék kiadójára, az Ubisoft-ra is.

A második részért az a Michel Ancel (és az Ubisoft Montpellier) felel, akinek az első részt, illetve a Rayman sorozatot is köszönhetjük. Nagyjából ennyit tudunk.

Az eddigi egyetlen ízelítő videót a május végi UbiDays-en mutatták be. Ezután reménykedtünk egy kicsit, hogy az E3-on valamivel bővebben is bemutatják, ami végül nem következett be.

Csalódás-méter: 5/5

Brütal Legend

(PlayStation 3, XBox 360)

Amit erről a játékról tudunk, az leginkábbg a külsőségekre vonatkozik. A képi világ és a ”történet” a '90-es évek eleji metálklippeket idézi, a főbb szereplők hangjait ismertebb arcok adják (többek közt Jack Black vagy a Judas Priest énekese, Rob Halford), a zenei kínálat a stílus legjavát kínálja (Black Sabbath, Judas Priest, Wolfmother, Dio). A BL-t akció-kalandjátékként határozták meg, maga az ötlet pedig maga Tim Schafer (Monkey Island sorozat, Psychonauts) agyszüleménye, így elviekben még egy kiváló játék is lehet belőle.

Az E3-on nem volt kint, de a minap fény derült az okra: az Activision Blizzard nagytakarítása a játék fejlesztőcsapata, a Double Fine alól jól kihúzta a szőnyeget - a csapat köszöni, jól van, állításuk szerint hamarosan új kiadót találnak, viszont így a játék megjelenése bizonyosan későbbre csúszik.

Csalódás-méter: 4/5

Chronicles off Riddick: Assault on Dark Athena

(PlayStation 3, XBox 360)

A Starbreeze (Enclave, Knights of the Temple) kezei közül 2004 közepén került a Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay című játék, amely a második Riddick film (The Chronicles of Riddick) premierjével egy időben jelent meg, de nem a filmet dolgozta fel, hanem az első rész, a Pitch Black előzményét mutatta be. A játék mind a szakmától, mind a játékosoktól megkapta az elsimerést, amely nem csak a grafikának volt köszönhető (az elsők között használtak itt normal mapping-et), a változatos, kidolgozott játékmenet (FPS nézetből közel- és fegyverharc, lopakodós akció és rengeteg beszélgetős, kalandjátékos elem) és a remekül összerakott történet is nagyon rendben volt.

A kiadó és/vagy a fejlesztő úgy gondolta, hogy a játék lett olyan jó, hogy megér még egy próbát: az Assault on Dark Athena tulajdonképp az eredeti újragondolása: feljavított grafikával, bővített single móddal, plusz egy multiplayerrel kiegészítve érkezik.

Illetve érkezne, mert hiába volt a 2008-as megjelenés beígérve, a játék szintén a Activision Blizzard kaszájának útjába került. Az idei megjelenés tehát most már biztosan nem valósul meg. Majd az idő eldönti, hogy egy már bizonyított, piacképes stílust képviselő, valószínűleg ismét minőségi, ráadásul ismert névvel ékeskedő játék mikor fog kiadót találni…

Csalódás-méter: 3/5

Forza Motorsport 3

(XBox 360)

Alig egy évvel ezelőtt jelent meg a második rész, de az idei E3 előtt már pletykáltak a harmadik epizódról. Több száz autó, a korábbiaknál jóval több pálya, gyakran jelentkező DLC-csomagok, és persze a szokásos apgrédek jellemzik majd a játékot, mindez kettő darab korongon terpeszkedve, ha majd megjelenik.

De mindez ilyen hamar, akár már 2009-es megjelenéssel, mikor még a második rész sem futotta ki magát igazán? Majd kiderül. Viszont az információk kiszivárgása után számítottunk volna egy megerősítésre, ami végül nem következett be.

Csalódás-méter: 2/5

Fumito Ueda új játéka

(PlayStation 3)

A Team ICO össz-vissz kettő darab játékot alkotott, de mindkét darab a PS2-es kínálat egyedi és már most klasszikus játéka lett. Az ICO és a Shadow of the Colossus után nem csoda, hogy a játékosok ismét valami hatalmas, hangulatos és szép történetet várnak, mindezt persze next-gen köntösben.

A csapat új játékának neve egyelőre ismeretlen, csak annyit tudni, hogy készítik. Az év elején kaptunk belőle egy semmitmondó képet, ami alapján legalább biztos, hogy valami készül, azóta pedig fel-felbukkant néhányszor a játék a szaksajtóban, de semmi érdemlegeset sem lehetett róla megtudni.

Mivel már egy ideje dolgoznak rajta és a Sony-nak lassan be kell dobnia az aduászokat is, a legtöbben számítottak egy E3-as bemutatóra az eddigi Team ICO játékok rendezője/apukája, Fumito Ueda prezentálásában. Nem így lett.

Csalódás-méter: 5/5

Halo ?

(XBox 360)

A Bungie formális függetlenné válása nem vet véget a Halo sorozatnak, hiába "fejeztük be a harcot". A Bungie-nak megéri, a Microsoft-nak úgyszintén. Okunk azért ne legyen panaszra, a pénzéhség ellenére abban bízhatunk, hogy a Halo név garantálja egy majdani epizód minőségét - okot eddig nem szolgáltattak arra, hogy kételkedjünk ebben. Annyi bizonyos, hogy ez a játék nem egyenlő a Peter Jackson által jegyzett Chroicles című alkotással.

Az E3 előtti pletykák után mindenki várta a bejelentést, aztán az E3 startjának környékén a Bungie honlapján a tőlük szokásosan misztikus visszaszámláló jelent meg - az időpont a show vége felé ért volna a zéróhoz, ám már előtte 12 órával megállították és nyílvánosan elnézést kértek a rajongóktól, hogy mégsem most mutatják meg a készülő produktumot.Először ezt mindenki a szintén szokásos Bungie-féle viccelődésnek gondolta, aztán mint kiderült, teljesen komolyan gondolták - a kiadó nem most kívánta lelőni a poént, volt elég ütőkártya a kezében.

A végére maradt a kérdés: vajon egy rendes Halo 4-et, egy előzményt, egy más játékmenettel megáldott spin-offot vagy "csak" egy multiplayerre kihegyezett játékot kaptunk volna? Ráadásul mi az, ami ilyen kevéssel a Halo 3 után bejelentésre kerülhet? Majd legközelebb megtudjuk.

Csalódás-méter: 4/5

Heavy Rain (a.k.a. The Origami Killer)

(PlayStation 3)

A Quantic Dream-eseknek sohasem kellett játékötletért a szomszédba menni. Eddig két munkájuk készült el, az Omikron: The Nomad Soul és a Fahrenheit (amerikai nevén Indigo Prophecy). Mindkettő megtalálta a maga közönségét, és ahogy az a minőségi/egyedi játékok esetében lenni szokott, a hatalmas anyagi siker elkerülte őket. Hálistennek ismét valami hasonló van készülőben.

A játékot 2006 májusában jelentették be, majd rá pár nappal a Sony akkori E3-as standján demóztak is egyet. A megdöbbentően jól kidolgozott érzelmek a főszereplő hölgyemény arcán azóta is etalonnak számítanak. Azóta nem láttunk belőle mást, de bízzunk abban, hogy most az egyszer valóban azt kapjuk majd, amit ígértek. A játék posztere mindenesetre igen bíztatónak hat, a maga módján a Fahrenheit-re emlékeztet, ami nem rossz előjel.

Eredetileg 2008 év végi premierre kellene számítanunk, az E3-as távolmaradás mégsem ezt sejteti.

Csalódás-méter: 4/5

Indiana Jones

(PlayStation 3, XBox 360)

A Lucasarts először a 2006-os E3-on mutatta be az Indiana Jones-t és vele együtt az Euphoria kódnevű technológiat, ami a fizikáért, legfőképp a testek valósághű és folyamatos animációjáért felel (idő közben a Force Unleashed-ben is felhasználták ezt az eljárást). Furcsa, hogy az új Indiana Jones film 2008 premierje ellenére az új Star Wars játék fejlesztése élvezett prioritást - végülis nagyobb név, nagyobb bevétel, plusz ősszel debütál a mozikban a Klónok háborúja animációs film is.

Odafent 2009-es premiert jelöltek meg, az E3-as távolmaradás így eléggé indokolalannak tűnhet. Nem haladnak vele eléggé? Nem akarták ellőni az összes puskaport? Vagy csak a Force Unleashed-re akarták a közönség figyelmét fókuszálni?

Csalódás-méter: 3/5

Splinter Cell: Conviction

(XBox 360, PC)

Sam Fisher hányattatott sorsát sajnos nem csak a majdani folytatásban követhetjük végig, hanem a való életben is: a játék nagyon nem akar megszületni. A pletykák szerint a játék fejlesztését az Ubisoft Montreal olyannyira elhúzta, hogy a grafikus oldal elavulttá vált, így az egészet lehetett előlről kezdeni. Persze mindez pletyka volt, a cég pedig rendre cáfolt, akárhányszor felmerült.

Végül a játék nem volt kint az E3-on. Nem sokkal utána érkezett a hivatalos nyilatkozat: a játék csúszik egy alaposat, méghozzá a következő üzleti évre. Tehát 2009. áprilisa előtt semmiképp sem fogjuk megismerni a sorozat ötödik darabját.

Aztán ki tudja? Lehet, hogy lassan elkészül a játék, csak nem akarják összeereszteni a nagyágyúkat - hiszen a Prince of Persia jön, nem feltétlenül szükséges kifognia a szelet a másik zászlóshajó vitorlájából.

Csalódás-méter: 3/5

Tekken 6

(PlayStation 3)

A játéktermi Tekken 6 már tavaly év végén megjelent a japán játéktermekben. A masina egy eddig megnevezett PlayStation 3 alapú bord-on fut, maga a PS3-as verzió bemutatása viszont még mindig várat magára.

A Namco épp mostanában adta ki a Soul Calibur legújabb részét, így már sejthettük, hogy nem lesz idén Tekken 6. Ettől függetlenül egy pontos (vagy nagyjábóli) dátummal megtámogatott előzetest mindenképp vártunk volna.

Hogy mi lesz a játékkal? A Tekken 6-tal a PS3-at már a gép megjelenése előtt reklámozták, így elég nagy csalódás volt az idei távolmaradás. Marad a reménykedés a szinte biztosban: 2009-ben ismét átvehetjük az irányítást a Mishima klán is kihívóik felett.

Csalódás-méter: 5/5

Wipeout HD

(PlayStation 3)

A Wipeot HD nem más, mint egy remake, a korábbi részekből átemelt pályákkal, 1080p támogatással, 60 képkocka/másodperc képfrissítéssel és 5.1-es hanggal. A játék majd a PlayStation Network-ről lesz letölthető.

A Studio Liverpool (az egykori Psygnosis, a sorozat eredeti apukája) bajban volt a játék tető alá hozásával. Az eredetileg idén tavaszra kitűzött premiert elhalasztották, de a hivatalos indoklás elég ködösen fogalmazott (”jelenleg egy speciális technikai problémát próbálunk megoldani”). Aztán a minap kiderült, mi is ez a bizonyos ok: a jelek szerint a játék elbukott az epilepszia teszten. Ezt igencsak illik komolyan venni, így nem csoda, ha a csapat még mindig ezzel küzd. Remélhetőleg még idén viszontlátjuk a játékot.

Azért a show kedvéért összerakhattak volna egy nem-epilepsziás trailert is.

Csalódás-méter: 4/5

World in Conflict: Soviet Assault

(PlayStation 3, XBox 360, PC)

A tavaly ősszel megjelent pécés játék idén egészül ki az irányítható szovjet féllel és egyebekkel. A játék érdekessége, hogy a többi RTS-től különbözően a játékos ezúttal nem egész hadseregeket irányít, hanem választhat a gyalogság, a páncélosok, a támogatő erők és a légierő között. A játék erősen támogatja a ko-operatív módokat, hiszen az egész koncepció üvölt azért, hogy a barátokkal vállvetve menjünk neki az ellenségnek.

A játék idén ősszel érkezett volna PS3-ra és 360-ra. Volna, mert az Activision Blizzard nagytakarítása - ahogy a Brütal Legend és a Riddick játék esetében is - beleköpött a levesbe. Nem csoda, hogy előzetes nem volt kint az E3-on, arról pedig nincsen semmi infónk, van-e egyáltalán esély egy másik kiadó szárnyai alatti megjelenésnek.

Csalódás-méter: 3/5

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==