theSickness2008.09.12. 03:48

Ben Stiller megcsinálta!

Igen. Megcsinálta. Megcsinálta életem egyik legjobb, legviccesebb, legkreténebb vígjátékát. Nem hittem volna, hogy Austin Powers kalandjainak elmebajos, kissé perverz, mégis könnyeden mókás humorát meg lehet ismételni, vagy meg lehetne közelíteni, de a Trópusi vihar lett olyan elsöprő, amilyet merni sem reméltünk!

Igaz, Stiller nem egyedül írta a sztorit, majd később a forgatókönyvet sem, de nélküle nem lenne az, már csak azért sem, mert ő ült be a rendezői székbe is. A sztorihoz állítólag korábbi filmes tapasztalatait használta fel. Ezek közül a legfontosabb, hogy friss színésztanonc korában eltanácsolták az akciófilmes szerepektől, mondván "túl intelligens hozzá az arca". Filmbéli szerepe részben fricska, részben rábólintás, részben önirónia is egyben.

SPOILER WARNING!!!

Na de ne szaladjunk ennyire előre!

A film három főhőse mind színész: egyikük egy lassan kiégő akciósztár, Tugg Speedman ((Ben Stiller), a második egy csapodár vígjáték-színész, Jeff Portnoy (Jack Black), végül - de főleg nem utolsó sorban! - ott van a többszörösen díjazott színész-zseni, Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.). A felütés rendkívül egyszerű, a három színészt összehozzák egy Vietmánban játszódó háborús megaprodukció kedvéért, ami a Trópusi vihar nevet kapta a keresztségben. A csapat végzi a dolgát, de már érezhető, hogy valami nem stimmel. Speedman-nek nem mennek a drámai jelenetek, a szerepeivel eggyé váló, csak ezért munkáért magát afro-amerikaivá operáltató (:D:D:D) Lazarus azonosulása már-már zavaró, Portnoy pedig titkon drogproblémákkal küzd. A hab a tortán, hogy egy baki következtében elpazarolják azt a négy millió dollár értékű megarobbantást, amelyet egyetlen kamera sem volt képes rögzíteni. A film producere őrjöng és már a film leállítását tervezi, szóval rendesen leng a bárd a stáb feje felett.

Itt jön a képbe a történet írója, "Négylevelű" Tayback őrmester (Nick Nolte), aki Vietnámot első kézből ismeri és saját történetét öntötte anno könyv formába. Ő az, aki bogarat ültet az idegösszeomlás szélén álló angol rendező, Damien Cockburn (Steve Coogan) fülébe: a színészek azért nem elég hitelesek és a film azért nem lehet igazán ütős, mert nem ismerték meg az igazi háborút, az igazi rettegést, mert nem érzik az életüket veszélyben. Íme, megszületett a terv: az öt "katonát" kirakják a dzsungel közepén, ahol megkapják az instrukciókat, a térképet, majd elindulnak az előre bekamerázott, füstbombákkal és valódi robbanóanyagokkal hitelessé tett sűrűben a cél felé - és ha minden igaz, akkor a végén megszületnek a várt hiteles alakítások.

Leszállnak a dzsunegelben, a rendező elmond mindent, majd rálép egy, a helyi kokaintermesztők által telepített éles aknára, amitől annak rendje és módja szerint cafatokra is szakad. A kis csapat intelligensebb tagjai azért gyanakszanak, hogy ez talán mégsem a forgatókönyv része... :D

Ez körülbenül a film első 20 perce, persze erősen leegyszerűsítve.

EZ ITT A SPOILER VÉGE!

A film alaptörténete - szerintem legalábbis - nem annyira újító, részben merít más vígjátékokból. Nevesítve: A három Amígó, Eszeveszett forgatás, Austin Powers 3. Na de nem is ez a lényeg, hiszen sokkal fontosabb, hogy a zsáner kedvelői igencsak jó lóra tesznek, ha beülnek erre a mozira. Az feltételezem eddig is világos volt mindenki számára, hogy maga a történet édeskevés lenne az üdvösséghez, a színészek is kellettek hozzá. Mi több, ezen a filmen érződik, hogy a jelenetek mind rájuk lettek írva. Black szokásosan a fröcsögőt és hiperaktívat, Stiller ismét a naív balfasz, Downey Jr. újfent az entellektüelt alakítja - azonnal hozzátenném: mindhárman kiválóak.

Nem nagyon mennék bele az alakítások kielemzésébe, leginkább azért, mert már fentebb rámutattam, mindegyikük hozza a legjobb formáját. Robert Downey Jr. alakítására muszáj kitérnem, mert ő egyenesen zseniális! Ha azt mondjuk, hogy a Sötét lovagot Heath Ledger és a Karib-tenger kalózait Johnny Depp viszi el a hátán, akkor hozzá is tehetjük: a Trópusi vihart Downey Jr. alakítása miatt minimum kötelező a zsáner rajongói számára. Iszonyat nagy görbe tükör az önsanyargató hollywood-i sztároknak, ahogy a kék szemű, aranyszőke hajú, ausztrál származású színész annyira alárendeli magát a szerepnek, hogy képes magát színesbőrűvé operáltatni, majd elhiteti még önmagával is, hogy ő bizony fekete, hogy a kisebbséghez tartozik és el van nyomva - mindez erősen aláhúzva az afro-szlenggel és kiejtéssel. Haláli! :D

(kíváncsi lennék, vajon hány embernek esett le az "én egy fickó vagyok, aki egy fickót játszik, aki egy másik fickót játszik" szöveg - kikacsintás rulez :)

Ami leginkább idézi az Austin Powers-t (leginkább annak harmadik epizódját), az a cameo-k (azaz a híresebb arcok kisebb beugróinak) sokasága. Itt van Martin Lawrence, Tom Hanks, Jennifer Love Hewitt, Jon Voight, Alicia Silverstone, Tobey Maguire és még páran. Aztán van pár mellékszereplő, akik inkább főszereplőként szoktak feltűnni az ezüst vásznon, mintsem másodhegedűsként. Matthew McConaughey és Nick Nolte nevét már fentebb is említettem, akit viszont a mellékszereplők közül kiemelnék, az Tom Cruise lenne. A fickót épphogy felismerni, a megszokottnál vagy egy húszassal vaskosabb, tiszta szőr, fejre a sztereoípiák alapján tipikus filmproducer (görbe orr, laza szemüveg, tar fejtető), és hát ennek megfelelően agilis, kapzsi és tahó is egyben. Cruise-tól nem megszokott szerep, de igazán jól csinálja, a bling-bling tánc pedig annyira bizarr, hogy nem lehet nem röhögni rajta (ha másért nem, hát kínunkban).

Azért is féltem egy picit a filmtől, mert a hazai filszínházak szinkronosan vetítik. Féltem, mert eredetiben frenetikusan vicces volt látni ÉS hallani egyszerre a Robert Downey Jr. által alakított afro-amerikai szerepet. Bátran kijelenthetem: félelmeim alaptalanok voltak! Minden hang a helyén van, senki sem lóg ki a sorból. Ismét egy olyan vígjáték, amelyben felszabadultan, természetesnek hatóan káromkodik mindenki. Az egészre a koronát a kreatív, jó érzékkel elkészített fordítás teszi fel. Mondhatnánk ferdítésnek is, mivel szokás szerint nem lett (nem is lehet) szó szerint fordítva minden, DE ismét olyan érzésem volt, mint az említett vígjáték-nagyágyúk vagy mondjuk egy Ace Ventura esetében: a mi verziónk sokkalta jobb, a magyar nyelv szépsége és trükkjei miatt érzékletesebb és ízesebb az egész film humora. Mivel a fimbeli színészekhez készült három kamu filmelőzetes és a rapper Alpa Chino (:D) Suna Szaft (:D:D:D) italához is készült egy reklám, amelyeket le is adtak a film előtt, sikerült elérniük, hogy a főcím előtt már könnyesre röhögjem magam. Ez már valami.

Csillagos ötöst a fordításnak és a szinkronrendezőnek is!

A filmet jó szívvel tudom ajánlani, főleg azoknak, akik többre vágynak a Martin Lawrence vagy Ice Cube neve által fémjelzett ócska vígjátékoknál, akik veszik a lapot és nem riadnak vissza a blőd humortól sem. Ha kedveled Ace Ventura és/vagy Austin Powers elmeroggyant kalandjait, akkor egyenesen kötelező.

Maradéktalanul nem lehetek elégedett a filmmel, a végére a stílustól sajnos megszokottan kezd ellaposodni - hálistennek azért annyira nem vészes a helyzet és nem is tudom, hogyan lehetett volna másképp előbbre vinni a történetet. Ettől függetlenül még mindig életem egyik legjobb vígjátéka, simán oda tudom rakni a Nagy Klasszikusok mellé. Bizonyám. Simán.

Végül jöjjön pár kedvcsináló!

Előzetes: KATT!

Tropic Thunder viral video: KATT!

Részletek a Rain of Madness című ál-dokumentumfilmből:

  • tíz percnyi részlet a közel harminc perces teljesből: KATT!

  • Lazarus beborul: KATT! (zse-ni-á-lis!).

Downey Jr. kioktatja Stiller-t a "retardáltak" eljátszásának mikéntjéről: KATT!

Tugg Speedman kamu honlapjai: KATT!, KATT! és KATT!

Jeff Portnoy kamu honlapjai: KATT! és KATT!

Kirk Lazarus kamu honlapjai KATT! és KATT!

(sajnos a Scorcher VI, a Fatties 2 és a Satan's Alley kamu előzeteseket nem találom sehol, a Paramount mindenhonnan letörölteti őket! :S)

UPDATE: idő közben hugicám is írt bejegyzést, amit errefelé lehet olvasni!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==