Rewmac2010.05.31. 17:27

Red Dead Redemption - Teszt

Gyorstüzelő revolver, banditák, whiskey és póker...

Talán kevesen vannak közöttünk akik ne tudnák ki az a Charles Bronson és ne láttak volna vele legalább egy vadnyugaton játszódó alkotást. Nos aki tudja miről beszélek, az tudja, hogy ezeket a filmeknek volt egy egyéni hatásuk. Bár nem tudjuk milyen is a vadnyugat ezek hatására mi mégis ott érezhettük magunkat. Na, de inkább nem anekdotázom ennyit, inkább kezdjük bele.

A Red Dead 1911-ben, tehát a vadnyugat késői szakaszában játszódik. Ekkor már jelen voltak különböző állami szervek, automobilok is megjelentek keleten, így a nyugat már-már kihalni látszódik. Ám nem John Marston számára, neki még van bőven dolga. John egy megtért törvényenkívüli akit volt bandatársai után, miután egy balul sikerült bankrablás során meglövik és társai ott hagyják meghalni. Ezután az amerikai állami békebírók a szabadságáért cserébe azok után küldik akik átverték és meg akarták ölni. Az alaptörténet vérbeli bandita sztori egy kis modern drámával kombinálva. Azt kell mondjam jó.

A küldetések több típusra oszlanak. Van egy főszál melyhez általában tartozik egy vagy két misszió, teljesítésük kötelező amennyiben tovább akarunk. E mellett ám rengetek tenni való van New Austinban és Mexikóban. A klasszikus western hangulatot idéző „Wanted” poszterek igazi fejvadászatot biztosítanak számunkra. Ezen mellék küldetések legfőbb és majdnem egyetlen célja a pénzkeresés. Amennyiben sikerül élve elkapnunk a körözött személyt akkor rendes kis summa ütheti a markunkat, ám ha a harc hevében ne adj isten megöljük akkor csak fél pénzt kapunk.

Ezeknek rögtön bemutató küldetések után neki is eshetünk. Azért fontos azokon először végigmenni, mert akkor kapjuk meg a lasszót és amilyen furán hangzik olyan lényeges, hogy a lasszó az egyik legfontosabb kellék a revolver mellett. Ugyanis csak ennek segítségével hozhatunk vissza élve körözött személyeket, segíthetünk különböző embereket. A játékban vannak úgy nevezett random eventek amelyekkel utazásaink során találkozunk. Ezeket a küldetéseket nem fontos sem elfogadni sem megcsinálni ám, ha megcsináljuk kapunk egy kevés jutalmat és tiszta lelkiismerettel folytathatjuk utunkat. Ezek lehetnek lótolvajok elkapása, postakocsi védelme és személyek szállítása a városba. A többi küldetéstípussal szemben ezeknek nincs semmi közük a történethez. Nem úgy a „Stranger” azaz idegen küldetések. Az idegen alatt nem földönkívüli zöld kibaszott undorító lényekre kell gondolni, hanem ismeretlen személyekre melynek különböző érdekes saját történettel rendelkező feladatsorokkal bíznak meg minket. Ezek szépsége, hogy nem lehet őket bebukni, mert ha ez meg is történik egy kis idő múlva újrapróbálhatjuk őket. Tetszőleges a befejezés ideje is. Attól, hogy elfogattunk egy ilyen missziót attól még nem kell azonnal odarohannunk és megcsinálnunk, ráérünk erre akkor amikor éppen arra járunk ahol a feladat konfliktusának kibontakozása van. Ezeken kívül bőven van még elfoglaltság a játékban, akár el lehet játszani vele 10 órát anélkül, hogy foglalkoznánk a fősztorival és ezt nem azért mondom mert az szar.

Az egyéb tevékenységek lehetnek a vadászat, a pókerezés, a blackjack,a kockázás, lópatkóhajítás vagy éppen a szkanderozás. A különböző szerencsejátékok közül szerintem csak a kártyázás lett átgondolva. A lópatkóhajítás egyszerűen nevetséges és értelmetlen. A kockázás szimpla szerencsén múlik vagy inkább a random event generátor jó kedvén múlik. A nyugodt idegrendszer megőrzése kedvéért ne próbáljunk meg mindenképpen nyerni. A vadászat nagyon élvezetes tud lenni ha az ember elkapja a hangulatát, de ha nem akkor könnyen unalmas és idegesítő lesz. Főleg, hogy ha mondjuk vadászunk 2 órán keresztül, belemerülünk elfelejtünk menteni, majd a semmiből megjelenik 3 grizzly és betápolnak minket vacsorának. Na azok tudnak aztán kellemesen hatni a lelkivilágomra. Ettől még persze nagyon jó kis móka, főleg ha a 3 grizzly-t mi fogyasztjuk el.

A küzdelmet egy igen gazdag fegyver arzenál és az úgy nevezett Dead Eye képesség segíti. Az utóbbi egy igen egyedi módja az időlassításnak. Szinte teljesen megáll az idő majd kijelölhetjük hová tüzeljünk, akár egyszerre több ellenfelet is leszedhetünk. A mordályok között van revolver, fél automata pisztoly, shotgun (klasszikus és fél automata is), távcsöves puska ami olyan szinte kurva mód komoly, hogy leírni is nehéz és egyéb puskák. Ezek között megtalálható Old Shatterhand híres Henry karabélya is. Fontos, hogy mindegyik megnyitott vagy felszedett fegyvert magunkkal vihetjük és nem válogatnunk mikor mi legyen nálunk. Az egyet hibája ennek, hogy a harc hevében nehéz a fegyvercsere a radiális menün keresztül, mivel nem áll meg a játék.

A játéknak egy olyan szinten erős pontja, hogy nehéz lenne nem észrevenni. A tájak gyönyörűek, melyek nagyban segíti a kellemesen hosszú lovaglásokat. Csodaszép vidékeket szelhetünk át paripánkon. Az egyedi karakterek mint például John vagy a sheriff nagyon szépen és részletesen vannak kidolgozva, a mozgásuk nem darabos nagyon közel áll a valósághűhöz. A szinkron hangokat egész jól eltalálták, ám nekem a főszereplő kissé túl diplomatikusnak tűnik. Kinézetre és modorra kicsit olyan mint egy ifjú Clint Eastwood aki nem tudja, hogy kemény fiú-e vagy nem. Persze a hatalmas és szép tartalom miatt igen sok töltésre kell számítanunk. Ehhez még kapcsolható egyéb pici, de bosszantó glitch és bug. Ilyenek a ló beakadása, átlovagolás a hegyen, a lasszó animáció megvan, de nincs lasszó. Nincs olyan játék főleg ekkora tartalommal amelybe ne csúszna bele egy két hiba. Szokásos kicsi apró sandboxos hibák. Ezekre ki lehet élezni magunkat amennyiben semmiképpen sem akarjuk élvezni ezt a remek cuccot. Egy tény van. Installálva is sokat tölt. Túl sokszor, túl sokat. Mondjuk ha azt nézzük mennyi mindent kell neki akkor elnézhető. De akkor is minden kis lószarnál tölt. Mint játékos egyszerűen nem tud érdekelni. Van bőven elég pozitív mely ellensúlyozza a problémákat.

Összességében a Red Dead Redemption egy remek alkotás mely idézi a régi westernfilmek hangulatát. Aki szereti ezt az érzést annak kötelező, de azok se tántorodjanak el tőle akik egy jó kis lövöldözésre vágynak hiszen többféleképpen is játszható az anyag. A Volt egyszer egy vadnyugat vagy az Egy maréknyi dollárért kalsszikusokat egy az egyben fel lehet lelni. Nálam egy 9.5 pontot kap. Fél pont levonás az említett kisebb zavaró tényezőkért.

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

4 napja
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

9 napja

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
12

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
2

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

CHASE
2020 25 legjobb száma

2020-ben őrületes mennyiségű zenét hallgattam. Ennek egy különleges világjárvány volt az oka, amely mindenkit otthon maradásra késztetett.

2020.12.31.

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
3

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4

Stadia HUN
Stadia bemutató

Már Magyarországon is elérhető a Google Stadia szolgáltatása. Mivel egy teljesen újfajta gaming platformról van szó, sok minden magyarázatra szorulhat. Rövid bemutató arról, hogy mit tud a Stadia, és mit várhatunk tőle a közeljövőben.

2020.12.18.
15

p34c3
Jó polákok / Loot atyafiak

Hosszú várakozás után döbbenetes körülmények között jelent meg az amúgy is elég kalandos utat maga mögött tudó lengyel szerepjáték. Ennek kapcsán - meg persze a gamer 2.0 miatt is - végre belecsapok én is a lecsóba, hiszen alig 15-20 éve tervezem csak a blogolást.

2020.12.15.
14

c0m1n65un
Pumpkin Jack és egy aniMonológ!

Sziasztok! Eljött az idő egy újabb bejelentkezésnek, hogy mit csináltam, vagyis pontosabban mit nem csináltam az elmúlt hetekbe.

2020.12.15.
1

Zsozsa74
Night City életképek

A Cyberpunk 2077 meglehetősen beszippantott az utóbbi napokban, és mivel a játék rendelkezik fotómóddal (bár ha nem rendelkezne, akkor is fotózhatnánk ugye... ), nem tudtam megállni, hogy ne lőjek el egy-két tekercs filmet.

2020.12.12.
9