theSickness2010.06.23. 15:52

E3-utózöngék

Ez elmúlt években gyakran hullámzik bennem a videójátékok iránt érzett lelkesedés. Van, hogy alig bírok magammal, munkából vagy máshonnan hazafelé menet végig az aktuális játék előttem álló kihívásain, történésein agyalok, de sokszor egész egyszerűen nem tudom magam rávenni, hogy benyomjam valamelyik tévé alatt lassan, de biztosan porosodó konzolt (pedig - ha a kedvem úgy hozná - lenne mit bepótolni). Viszont rendre bebizonyosodik, azért tipikus hülye geek vagyok. Többek közt ez ilyentájt, az E3 közeledtével látszik. Egyre kevésbé, de hajlamos vagyok hinni a fotósoppolt képeknek, a már első hallásra is közel nonszensz fejlesztői kijelentéseknek és ígéreteknek. Mert szeretek játszani és szeretnék még sok új játékos élménnyel gazdagodni. Kockaság: kipipálva. Igenám, csak ennyi E3 után az embernek vannak elvárásai, hogyan is képzeli el a Három Nagy showműsorát, meg ugye várja a meglepetéseket. A szokásos vetítés, a *{1} mondás jegyében odavetett "lepipáljuk a konkurenciát" kezdetű előhájpolások persze egy ideje már kint vannak az éterben, az erre éhes népek meg be is kajálják, beindul a "konzolháború", ahogy az kell. Szemek forognak vérben, erek dagadnak ki és torkok fájdulnak meg a sok vicsorgástól és kiabálástól, az aktuális szavazáson meg sokan minden objektívitást mellőzve tenyerelnek szívük választottjának gombjára, mert csak. Sebaj, hagyjuk rájuk, meg nem is ez a téma. És akkor jön a pofáraesés, de nem feltétlenül és nem minden esetben rossz értelemben véve.

A Microsoft kezd, amit pedig várunk: egy kis (Natal) Kinect, megmutatják a már bejelentebb húzócímeiket és jönnek a meglepetések.

Helyette... jönnek a multiplatform címek (Hunted, Metal Gear Solid: Rising), majd jön a Kinect, aminél át is esnek a ló túloldalára és a jóérzésű játékos (igen, pont az, aki igyekszik élőben követni az E3-at, mert a casual-t nem érdekli) már megcsömörlik és legszívesebben sírva fakadna és könyörögne, hogy ne kínozzák tovább. Van itt minden: Wii Sports koppintás, EyePet koppintás (ami eredetileg egy Nintendogs koppintás, ami meg eredetileg Tamagotchi-koppintás, de mindegy...) és minden, ami ebbe a casual témába beleférhet (mondjuk a táncikálós móka még hasznos is lehet). A Forza 3-ban nézelődhetünk, körbejárhatjuk a kocsinkat. Hurrá, mindjárt össze-vissza csinálom magam. Hab a tortán, hogy nem csak a látottak, hanem a hírek szerint is lagos, ráadásul nem is kicsit.

Félreértés ne essék, nincs ezzel bajom, jöjjön, csak ne úgy, mint (korábban) a Wii esetében, azaz a "normális" játékok kárára (mivel ez egy opcionális cucc, így erre nagy valószínűséggel nincs esély, szerencsére).

Persze jönnek az exkluzívok (az a kevéske...), egész jónak néznek ki (főleg a Gears 3 és a Reach, a Fable III hozza a várhatót, a Crackdown 2 viszont még mindig nem túl impozáns), az egyetlen újdonság egy live act előzetes az exkluzív Crytek játékhoz, amiből csak annyi derül ki, hogy a videó készítői szeretik a 300-at és\vagy a most futó Spartacus sorozatot. Az XBLA címek közt akad pár érdekesebb darab (Comic Jumper: The Adventures of Captain Smiley, Hydro Thunder: Hurricane, Castlevania: Harmony of Dispair), de ez alap.

Majd jön az elvileg Nagy Bejelentés, az Xbox 360 Slim, amit már lehetett várni, azt viszont már kevésbé, hogy az Usában már másnap debütál, ezzel téve valóban izgalmassá a hírt. Meg a teremben tartózkodók közül mindenki kap egyet ajándékba.

Az egész akár nagyobbat is szólhatott volna, ha még új, izgalmas szoftverbejelentéseket is húznak elő a farzsebükből. Nem történt meg. A show pedig szimplán unalmas volt.

Ezt nehéz lesz alulmúlni a többieknek.

Sorrendben a harmadik, mégis a Sony-t venném előrébb. A szokásos öntömjénezés (mindhárom Nagy kötelező gyakorlata, biccentés a részvényesek felé) letudva, a PSP-t most hagyjuk (leginkább azért, mert személy szerint nem érdekel, hiába fáj a szívem az MGS5 miatt), koncentráljunk a Playstation 3-ra!

Ami állt az MS-re, az áll a Sony-ra is, ám egy nagy fokkal minden szempontból meglépték őket.

A Move-hoz itt is megvannak a Nintendo mozgásérzékelős alapvetéseinek átértelmezései, persze jobb grafikával, meg mutatnak egy-két érdekesebb címet is hozzá (a Sorcery jópofának tűnik és leginkább ez való a Move-hoz - kár, hogy ez is csak annyi lesz, mint amit itt láttunk, azaz egy ősidőkből átrángatott, egyébként már nem túl eladható mászkálós-akció újrája mozgásérzékelőre hangolva). Nincs igazán komoly dedikált játék, de az elvárhatót, azaz az FPS-ek és TPS-ek támogatását (ami Wii-n is így megy), simán hozták. Ezért nem jár piros pont, ez a minimum. Az viszont biztos, hogy számomra elfogadhatóbb ez a fajta mozgásérzékelés, mint a kamerás móka. Ez dettó lagos, bár itt közel sem annyira brutálisan, mint a Kinect esetében.

Ha a "normál" játékokat nézzük, akkor vegyes a kép, legalábbis az igazi bombahírt váróknak mindenképp. Egyik oldalról ott vannak a már ismert, fenomenálisan mutató exkluzívok: a Killzone 3 (tetszenek az olyanok, mint a jetpack dizájna, ami nem kicsit basz oda!), a cuki (de valószínűleg nem nekem való) LittleBig Planet 2, az igen meggyőző InFamous 2 és az új Motorstorm is (utóbbi nálam a legvárósabb közülük) csúcsjáték lesz. Ősszel végre megjelenik a Gran Tuismo 5. Jön a Final Fantasy XIV, még mindig PS3- (és pécé-) exkluzív. Új címként visszatért a Twisted Metal (az élőszereplős előzetes feledik percénél már tudtam, hogy ez lesz az), amit az ezúttal józan David Jaffe demózott, de ebben sikerült csalódnom: az egykori stílusos karakter- és járműválasztékból gyakorlatilag csak Sweet Tooth maradt meg, ám ő is inkább csak az egyik frakció vezetőjeként tetszelgett, ezzel pedig (szerintem) sokat veszíthet a játék a varázsából. A bemutatott multiplayer mód meg túl összetett ahhoz, hogy igazán sikeres lehessen (ez saját tapasztalat, de talán most nem lesz igaz).

Ami meglepő volt, hogy ezen kívül nem volt semmi meglepő. Futatták a háromdét. Nagyon. Jó lehet, csak ne bukjon meg az otthoni szemüveges térhatás. A Resistance 3 trailer feltűnését evidensnek tartottuk, mégsem jött el, ugyanez igaz (és hiánya még fájóbb) a The Last Guardian-re. Legalább egy teaser erejéig szívesen láttuk volna ezeket vagy mondjuk az Uncharted harmadik részét (elég lett volna egy olyan kedvcsináló is, amit két éve mutattak a God of War III-hoz). Kár.

Maga a show a legütősebb, leghangulatosabb volt a három közül. Jack Tretton-nal ezúttal nem szaladt el anyira a ló. A Sony kitalált reklámfigurája, Kevin Butler színpadi sztendapja ütősre sikeredett. A hangulatot meg-megtörő, néhol laposabb prezentációk közt viszont minden a helyén volt, a reklámblokkok is különösen stílusosra sikeredtek. Sőt, a Valve-nagyfőnök, akit korábban minden valamit magára adó Sony-vérpisti egy vízmolekulában meg tudott volna folytani, most ki mert állni a nagyközönség elé, hogy bemutassa a PS3-ra is érkező Portal 2-t. Nájsz.

Szóval a Sony-nál a külcsín ütött, a belbecs korrekt, de semmi egetrengetőt nem mutattak.

A Nintendo. Ó, a jó öreg Nintendo. Nem tudom, miért, de még mindig szeretem őket. Főleg a mostani E3 után.

Reggie-t most hagyjuk, az "élő Donkey Kong" hozta a formáját. Viszont volt nála fontosabb ember is a színpadon.

Miyamoto számomra pont olyan, mint Jackie Chan: akaratlanul is mókás, egyszerűen imádnivaló, arany ember. Mindig megmosolygom, amikor megjelenik a képernyőn, és ez szerintem így van jól. Most is kitett magáért, a felső képernyőről teleportálása az alsóra, majd a kemény beállás pont olyan gügye volt, ami a bennem élő gyermeket önfeledt kacagásra készteti (és nem, a méreteim ellenére nem arról van szó, hogy lenyeltem egyet). Más kérdés, hogy a színpadi Zeldás, Wiimote-os bohóckodás csak annyira sikerült jól, mint azok a régi MS oprendszer premierek, amikor a bemutatón semmi sem úgy működött, ahogy kellett volna.

Tudom, szánalmas, de... igen, Zelda! Nem csak, hogy új Zelda jön tőlük, de abszolút fasza volt az egész kínálat. A Mario Galaxy 2 kint van is nem is kicsit frankó, a Metroid: Other M egyre tetszetősebb. Jön a korábban pletykált, klasszikus 2D-s játékmenetű Donkey Kong Country Returns a Retro Studios-tól (akik a remek Metroid Prime trilógiát kalapálták össze). Szintén régi-új játékot kap Kid Icarus és Kirby is (utóbbi rendkívül jópofa és cuki). Jön a Goldeneye rimék, az eredeti meg jó eséllyel forog a sírjában (azért ránézünk még). Az Epic Mickey szimplán kurvajónak tűnik. Csendben a háttérben pedig olyan játékok érkeznek a masinára, mint a Lost in Shadow.

Nem mellesleg a Nintendo volt az egyetlen, aki valódi (!) hardveres újdonságot mutatott be: jön a Nintendo 3DS! Egészen idáig tettem rá magasról, többek közt azért, mert a 3D annyira nem az én asztalom és arról is meg voltam győződve, hogy ezen a funkción és a szélesebb felső képernyőn kívül semmi pluszt nem kapok a masinától. Ez az álláspont akkor változott meg valamelyest, amikor megláttam a nem cicomázott, hanem off-screen, kamerával felvett Metal Gear Solid 3 (a kedvenc MGS-em) 3DS-es verziójának videóját: ez bizony dögös, nagyon is. Meg lesz rá Ocarina of Time (a kedvenc Zeldám) is. Nofene... ennyi nekem elég, hogy mégiscsak elgondolkozzak egy újabb handheld megvételén - illetve elég lenne, de az életstílusomból kiindulva felesleges pénzkidobás egy handheld, ez már korábban is bebizonyosodott.

A furcsa az egészben: pont a casual Nintendo nyomja az arcunkba a két kultcímet, amelyek a leghardkórabb rajongók kedvenceinek számítanak.

Mondtam már, hogy lesz rajta új Mario Kart?

Hogy egy kis ürüm is kerüljön az örömbe, közben itt is derültek ki hátulütők: a képernyő csak bizonyos szögből, bizonyos távolságból adja a háromdét. Mondjuk egy handheld esetében eleve van egy olyan távolság és szög, amelyből kényelmes és egyáltalán lehetséges a normális játszogatás, gondolom most is ezt tartják majd szem előtt (micsoda képzavar...).

Mit lehetne a Nintendo bemutatójához hozzáfűzni? A legnagyobb meglepetést ők okozták, a legnagyobb újdonságokat ők mutatták, és minden tech-geek tiltakozás ellenére is itt mutatták a legjobb játékfelhozatalt. A "hithű szamurájok" végre megkapják a cégtől azt, amelyre oly' rég vártak.

Furcsa volt látni, hogy a három platform holder az újdonságok alatt leginkább az új funkciók előtérbe helyezését érti, több esetben látható erőlködés és hozzáadott igazán kreatív ötletek nélkül. Csak ismételni tudom magam, gyakorlatilag csak a Nintendo tett ki magáért (ebből a szempontból is). Személyes véleményem szerint a szemüveges 3D zsákutca (ezt majd az idő úgyis eldönti...) és talán ők is így látják. Hangsúlyoznám, hogy egy otthoni 3D-s gép kiadása helyett (amely a technológia ára miatt az aktív játékosok csak egy töredékének lenne elérhető) egy hordozható gépbe építve kínálják a népeknek az Új Élményt. Megveszed a gépet és megy, mindenféle macera, plusz kiadás vagy eszköz nélkül. Gyakorlatilag ez a legbiztosabb teszt, ha már egy ilyen ingoványos terepre mereszkednek. Egyszer már bejött nekik (meg egyszer már nem, ők buktak a legelső, ráadásul szintén handheld 3D-s konzollal, a Virtual Boy-jal).

Aki volt olyan hülye és hitt a Nagyok ígéreteinek (ilyen vagyok én is), ennél többet várt volna. A Nintendo volt az egyetlen, aki nem gerjesztette előre a hájpot és ennek ellenére fityiszt tudott mutatni az izomgépeknek. Nekik innen is biccentenék, csak így tovább, a másik kettőnek meg üzenném, hogy szedjék össze magukat. Azért illik azt idebiggyeszteni, hogy az új handheld mellett a régi nagy sorozatok folytatása, ill. felélesztése azért még nem egyenes út az üdvösséghez, kellett volna valami teljesen új (leginkább Miyamoto mestertől), de a cég önmagához mérten igen nagyot lépett előre - tessék csak visszaemlékezni, milyen gyalázatosan szar volt az N E3-as szereplése az elmúlt négy (!) évben.

Minden szájhúzás ellenére tetszett az idei rendezvény, pláne, hogy a Hármakon kívül a third party fejlesztők is szépen kitettek magukért. Fogalmazzunk úgy: lesz mivel játszani az elkövetkezendő hónapokban, években, mi több, szerintem ritka színes volt az idei show felhozatala. Íme pár példa a teljesség igénye nélkül: Marvel vs Capcom 3, Bulletstorm, Pirates of the Caribbean: Armada of the Damned, Deus Ex: Human Revolution, Mortal Kombat, Castlevania: Lords of Shadow, Vanquish, Need for Speed: Hot Pursuit, Journey, Crysis 2, Lara Croft and the Guardian of Light, Devil's Third, Limbo, Hunted: The Demon's Forge, Knight's Contract, Fallout: New Vegas, Brink, Mindjack, Enslaved, Dead Space 2, Child of Eden.

No igen.

A jó öreg E3.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

7 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==