Altair982010.12.18. 16:46

Fallout 3 Játszási naplóm 1. fejezet

Előre figyelmeztetnék mindenkit, hogy az írásomban előfordulhat spoiler, ezért mindenkit megkérek, csak saját felelősségre olvassátok el!

Üdv mindenkinek játszási naplóm első fejezetében a Fallout 3 kapcsán. A probléma az, hogy már túl sokáig vittem el a játékot és nehezen tudom feleleveníteni az emlékeimet, kb. az elejétől. De azért próba-szerencse…

Bevezető

A Fallout 3 vélemény szerint egy olyan RPG, amely felejthetetlen nyomot hagy a játékos szívében. Azok számára ajánlanám inkább, akik kedvelik és ismerik is ezt a műfajt, mivel, ha nagyon kezdők vagyunk és pörgősebb játékmenetre számítunk, nagyot fogunk csalódni. Rengeteg időt és türelmet kell beleölni, tekintve, hogy maga a story is jó esetben 40 óra játékidő. Én azonban voltam olyan elvetemült, hogy mégis azt mondtam, szarom le, egyszer élünk. Tehát nekiláttam a feladatnak és elindultam a hosszú úton, ami előttem áll…

Történet

A játék 2277-ben indul Washington D.C.-ben és környékén. Itt él a játék főhőse (nevet mi adunk neki, a külalakkal egyetemben) a 101-es Menedékben (Vault), apjával, és néhány tucat túlélővel. Egy nap azonban a hős arra ébred, hogy apja kiment az atomháború utáni világba, és nem tért vissza, keresésére indulunk. A külvilágban aztán egy valódi összeesküvésbe bonyolódhatunk, olyan klasszikus szervezetek mellett vagy ellen, mint az Acél Testvérisége vagy az Amerikai Hadsereg (amelyet Enclave néven emlegetnek, mert egy hegy gyomrában található a főhadiszállásuk) megmaradt katonái. Csak néhány városrész romos épületei állnak Washington helyén elterülő nukleáris pusztaságban, illetve hulladékból épült települések melyek közül a legnagyobb Rivet City, ami gyakorlatilag egy városnak berendezett anyahajó. A játék során több városban is lakást szerezhetünk, mint például Megatonban, a működő atombomba köré szemétből épült városban. Hamarosan kiderül, hogy hősünk apja ki is valójában és mik a szándékai. Az előző részekben megismert szupermutánsok, a FEV-vírus áldozatai (fejlődésgyorsító evolúciós vírus) ebben a részben is fölbukkannak, bár nem az ezek elleni harc a játék központi témája.

Part 1- Genesis

A fentiekhez már nem is fűznék hozzá semmi különösebbet. Miután megszületünk a 101-es menedékben, testre szabhatjuk azt, hogy karakterünk felnőtt korára milyen külsőt öltsön. Itt nagyon aprólékos munkákat végezhetünk, akár órákat is szöszmötölhetünk vele. Ha megalkottad és elnevezted a főhősödet, 1 évvel később ébredsz a játékban. Ez az első alkalom, mikor megismerkedsz az alap gomb kiosztással és a környezettel. Itt egy-két jó tanács. Van, egy játékos láda kezdeti pozíciótól bal oldalt (és picit előrébb, de észre fogod venni) helyezkedik el. Ebben a játékok közt találsz egy mese könyvet, amiben felhúzhatsz néhány pontot a karaktered esetleges adottságaira. Gondolok én most, erőre, vagy intelligenciája, stb… Minden képesség mellett, láthatunk egy kis leírást. Ha ezt elolvasod, a későbbiekben talán segít dönteni abban, hogy mire költsd a fejlődés után járó tapasztalati pontokat. Ha befejezted az olvasgatást és megfelelően körül néztél minden kis zugban, szintén előrelépünk a játékban, 9 évet. Itt értelemszerűen a tízedik születésnapunkat ünnepeljük, egy kisebb parti keretében. Ami érdekesség, hogy ekkor találkozunk először, a Pip-Boy 3000 fejlesztéssel. Ez lesz a legfontosabb eszközünk a játékban, ennek segítségével igazodunk el a Fallout kihalt világában, alkalmazhatjuk tárgyainkat/fegyvereinket is a jövőben. Ami még izgalmas, hogy első párbeszédünk is itt fog zajlani és tekintve, hogy RPG, ez nagy szerepet kap majd a játékban. Kérdésekre felelhetünk tetszésünk szerint, bunkó, normális, érdeklődő/barátságos stílusban. Persze ez nem feltétlen van így, ahogy most felsoroltam, de nagyrészt ilyen választások elébe eshetünk. Tehát, ha jót mulattunk a bulin, mindenkivel beszéltünk, picit kiismertük a Pip-Boy-t, nekiláthatunk a feladatnak, hogy egy teljes ártalmatlan fegyverrel, lőni tanuljunk. A körökre osztott harcrendszer is átalakul, ugyanis a régi Fallout részekben a harcok csak körökre osztottan történtek. A VATS névre keresztelt szisztémában alapesetben a valós idő és a körökre osztás keverékét találhatjuk meg. A harc közben a baráti és az ellenséges karakterek egymás után jönnek a körben. Minden mozdulat akciópontot igényel, Ha kedvünk tartja, visszatérhetünk a klasszikus Fallout körökre osztásához. Ilyenkor egy gomb lenyomására az ellenfél egyes testrészeire célozhatunk, amelyen a behatás a klasszikus bullet time effektus keretében történik, de ki kell kapcsolni a VATS rendszert, ha mozogni is akarunk.

Az előző részekkel ellentétben a fegyverek képesek elhasználódni, és idővel csökken a pontosságuk vagy a tüzelési hajlandóságuk, de visszajavíthatók. Emellett különféle hulladékokból vagy gépekből házilag előállított fegyverek beszerzésére is lehetőség van. Újabb újításként fedezhetjük fel, hogy a fej és a test külön öltöztethető. Így például kalapot vagy szemüveget is felvehetünk.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

4 napja
10

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

6 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

6 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

8 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4