Warhawk2012.05.10. 22:26

Könyvélmény

Wounded Knee-nél temessétek el a szívem

Ha a vadnyugat szó elhangzik valahol, akkor bennünk, európai emberekben milyen kép ugrik be először? Az amit Karl May könyvei alapján elképzeltünk? Amit a könyvek alapján készült filmek mutattak? Esetleg az olasz spagettiwesternek által átadott élmények? Milyen érdekes, hogy egy olyan író könyveiből táplálkozik képzeletünk, aki bár Amerikában járt, a tényleges vadnyugatot soha nem láthatta. Olyan filmekből, melyek az akkori Jugoszlávia, Olaszország, Spanyolország területén játszódtak. Fura, nem?

És ennek alapján ismerjük az indiánokat is. Akik vagy bölcsek és bátrak, mint az apacs Winnetou, vagy vérszomjas vademberek, mint a könyvek, filmek gonosz szereplői, vagy épp bohókás mókamesterek, mint ahogy egyik-másik olasz filmben feltűnnek. Leginkább mesefiguraként ismerjük őket, eltúlzott jellemekként és nem is tudjuk elképzelni róluk, hogy ők is szerettek, féltek, élelmet szereztek, kereskedtek. Hogy átlagemberek voltak.

És talán ez az, ami Dee Brown könyvében először megfogja az olvasót, hogy nem túlmisztifikált mesefigurákról ír, hanem ugyanolyan emberekről, mint te vagy én. Olyanokról, akik próbálnak élni, akik megbetegednek, akik ragaszkodnak ahhoz a földhöz, melyen élnek.

Tévedés ne essék, a Wounded Knee nem az indiánok életéről szól, pont ellenkezőleg, azt írja le, hogyan semmisítette meg őket módszeresen az Európából érkező sáskaraj, aki önmagát hihetetlen beképzeltségében civilizáltnak nevezte önmagát. A könyvben található történeteknél nincs felmentő sereg, nincsen isteni beavatkozás, nincs megmentő hős. Itt a túlerővel szembeszálló maréknyi csapat fogja a rövidebbet húzni, a katonák által bekerített falvak lakóit nem menti meg a titokban jószívű kapitány, hanem könyörtelenül lemészároltatja őket.

A könyv fejezetenként módszeresen végigmegy az amerikai kontinensen és sorra mutatja be, hogyan buknak el egymás után a hajdan volt nagy törzsek. Hogyan sikerül a "megmentésük" érdekében száműzni, elpusztítani őket. És azt is leírja, hogyan hisznek a bölcs főnökök újra és újra a Nagy Fehér Atya küldötteinek még akkor is, mikor ők folyamatosan egyre tovább űzik őket a pusztulás útján.

Persze ahogy a való életben, úgy itt sincsenek tipikusan jó és rossz figurák, nincsenek hősök és főgonoszok. Az indiánok se voltak szentek és ezt Brown le is írja, bemutatja az ő vérengzéseiket is. Azonban függetlenül attól, hogy alapvetően elítéljük az ilyen cselekedeteket, a cél ismeretében ezeket hajlamosak vagyunk esetenként megbocsátani.

Nem egy könnyű olvasmány ez a könyv, nem lehet azt mondani, hogy az ember élvezni fogja az olvasását, hiszen pozitív vége nem igazán van. Viszont egy olyan világot ismerünk meg, melyet eddig teljesen másnak ismertünk, ráadásul egy olyan szemszögből, melyre ritkán van példa. Azt mondják, a történelmet a győztesek írják - Dee Brown mégis a vesztesek szemszögéből mutatja be ezt az időszakot.

(És a könyv elolvasása után különösen kíváncsi leszek, hogyan nyúl az Ubisoft ehhez a témához, ehhez az időszakhoz. Nem lesz egyszerű, az már biztos!)

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

3 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
14

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4