Warhawk2012.05.10. 22:26

Könyvélmény

Wounded Knee-nél temessétek el a szívem

Ha a vadnyugat szó elhangzik valahol, akkor bennünk, európai emberekben milyen kép ugrik be először? Az amit Karl May könyvei alapján elképzeltünk? Amit a könyvek alapján készült filmek mutattak? Esetleg az olasz spagettiwesternek által átadott élmények? Milyen érdekes, hogy egy olyan író könyveiből táplálkozik képzeletünk, aki bár Amerikában járt, a tényleges vadnyugatot soha nem láthatta. Olyan filmekből, melyek az akkori Jugoszlávia, Olaszország, Spanyolország területén játszódtak. Fura, nem?

És ennek alapján ismerjük az indiánokat is. Akik vagy bölcsek és bátrak, mint az apacs Winnetou, vagy vérszomjas vademberek, mint a könyvek, filmek gonosz szereplői, vagy épp bohókás mókamesterek, mint ahogy egyik-másik olasz filmben feltűnnek. Leginkább mesefiguraként ismerjük őket, eltúlzott jellemekként és nem is tudjuk elképzelni róluk, hogy ők is szerettek, féltek, élelmet szereztek, kereskedtek. Hogy átlagemberek voltak.

És talán ez az, ami Dee Brown könyvében először megfogja az olvasót, hogy nem túlmisztifikált mesefigurákról ír, hanem ugyanolyan emberekről, mint te vagy én. Olyanokról, akik próbálnak élni, akik megbetegednek, akik ragaszkodnak ahhoz a földhöz, melyen élnek.

Tévedés ne essék, a Wounded Knee nem az indiánok életéről szól, pont ellenkezőleg, azt írja le, hogyan semmisítette meg őket módszeresen az Európából érkező sáskaraj, aki önmagát hihetetlen beképzeltségében civilizáltnak nevezte önmagát. A könyvben található történeteknél nincs felmentő sereg, nincsen isteni beavatkozás, nincs megmentő hős. Itt a túlerővel szembeszálló maréknyi csapat fogja a rövidebbet húzni, a katonák által bekerített falvak lakóit nem menti meg a titokban jószívű kapitány, hanem könyörtelenül lemészároltatja őket.

A könyv fejezetenként módszeresen végigmegy az amerikai kontinensen és sorra mutatja be, hogyan buknak el egymás után a hajdan volt nagy törzsek. Hogyan sikerül a "megmentésük" érdekében száműzni, elpusztítani őket. És azt is leírja, hogyan hisznek a bölcs főnökök újra és újra a Nagy Fehér Atya küldötteinek még akkor is, mikor ők folyamatosan egyre tovább űzik őket a pusztulás útján.

Persze ahogy a való életben, úgy itt sincsenek tipikusan jó és rossz figurák, nincsenek hősök és főgonoszok. Az indiánok se voltak szentek és ezt Brown le is írja, bemutatja az ő vérengzéseiket is. Azonban függetlenül attól, hogy alapvetően elítéljük az ilyen cselekedeteket, a cél ismeretében ezeket hajlamosak vagyunk esetenként megbocsátani.

Nem egy könnyű olvasmány ez a könyv, nem lehet azt mondani, hogy az ember élvezni fogja az olvasását, hiszen pozitív vége nem igazán van. Viszont egy olyan világot ismerünk meg, melyet eddig teljesen másnak ismertünk, ráadásul egy olyan szemszögből, melyre ritkán van példa. Azt mondják, a történelmet a győztesek írják - Dee Brown mégis a vesztesek szemszögéből mutatja be ezt az időszakot.

(És a könyv elolvasása után különösen kíváncsi leszek, hogyan nyúl az Ubisoft ehhez a témához, ehhez az időszakhoz. Nem lesz egyszerű, az már biztos!)

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

22 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

8 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15