Warhawk2012.08.28. 19:28

Élet a nyolcadikon

Avagy első élmények az asztali metróból.

Nem így terveztem. Isten bizony, nem. A terv az volt, hogy szépen megvárom a hivatalos megjelenést, majd akkor frissítek. De egy hozzám hasonló geeknek nem a türelem a fő jellemzője, pláne akkor, ha a Microsoft konkrétan kínál egy kostolót belőle - ha nem is kifejezetten a hétköznapi felhasználónak. Szóval egy ideig kerülgettük egymást, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve ráböktem a letöltés gombra és mire észbe kaptam már telepítettem a Windows 8-t.

Az első telepítés nem sikerült. Később kiderült, hogy igazából nem volt gond, csak a képet nem a DVI-re kötött monitorra, hanem a HDMI-re kötött TV-re küldte a masina, így azt hittem lefagyott, kénytelen voltam újraindítani. Meglepő és nagyon pozitív élményként éltem viszont meg, hogy a Windows 8 telepítő észrevette, hogy nem sikerült a telepítés (pedig, mint kiderült, ez már az utolsó lépések egyike volt, tehát elvileg már legyalult mindent, ami nem kellett neki) és szó nélkül visszaállította a rendszert abba az állapotba, ahonnan indult volna a telepítés. Nincs kinyírt gép egy rontott telepítésnél - barátságos. A második próbánál aztán már rájöttem a problémára, így meglepően gyorsan be is fejeződött a telepítés, azóta ezt használom nap mint nap - és eredeti terveim szerint váltok is a véglegesre, amint megjelenik, ugyanis meg lettem győzve, hogy jó, használható rendszert kapok.

Ami tetszett:

Gyors: Oké, tudjuk, hogy megfelelő gépen minden frissen telepített operációs rendszer gyors, de ez még annál is jobban, már-már átverésnek érzem, ahogy pillanatok alatt észhez tér a bekapcsolás után. Pedig még SSD sincs a gépben. Ráadásul nem csak észhez tér, hanem azonnal használható is lesz - gyűlöltem, mikor az "indulás" után még akár perceket is kellett várni arra, hogy minden háttérben futó program betöltődjön. Itt ilyet (eddig) nem láttam, ahogy beírom a jelszavamat, minden megy, mint az olajozott villám.

Persze majd egy-másfél év múlva elválik, hogy több tucat install / uninstall után, átmeneti fájlokkal teleszemetelve milyen lesz, de arra építve, hogy a Windows 7-nek se volt (nálam) extrém mértékű lassulása, így most is optimista vagyok.

Metro: Valamiért az jutott eszembe, mikor úgy öt éve megkaptam tesztelni a Guitar Hero 2-t. Bár Windows Phone tulajként azért van némi előnyöm, még így is az első percek azzal teltek, hogy bámultam a képernyőt. Mi hol van, mit honnan érek el, az miért ide megy, azt hogy tudom bezárni. Aztán, ahogy a gitáros játéknál, egyszer csak itt is kattant valami, helyére kerültek a dolgok és elkezdtem élvezni a picit talán körülményesebb, de mindenképp emberközelibb rendszert. Egy pillanat alatt megszoktam, hogy egy ablakot nem bezárok, hanem "lerántom" a képernyőről. Hogy a Windows gombbal a "főmenübe" lépek vissza.

Baromi módon tetszik, ahogy egymás "mellé" lehet rendezni ablakokat, rendkívül kényelmes, ahogy egy IE ablak mellett ott van egy twitter progi, aminek csak a timelineját látom.

Amilyen bumfordinak, szegényesnek éreztem a telefonon a Metro dizájnt, annyira tetszik monitoron. Miért? Mert van hely! Nem egy pici képernyőre vannak beszorítva, egy sorba maximum két "kockát" megengedve az alkalmazások, hanem az egész képernyőn terülhetnek el. Ráadásul sokkal szabadabban lehet rendezni, nekem van egy (pontosabban másfél) oszlopom a default dolgoknak (Mail, Store, Kontaktok, Naptár, stb), egy a játékoknak, egybe pedig könyvjelzőket dobáltam ki. Egy szokásos desktopon, widgetekkel és hasonlókkal káosz lenne. Itt? Mindent megtalálok. A Live Tilek már telefonon is hasznosak voltak, itt is azok, hiszen nem kell a naptárt megnyitni a legközelebbi találkozóhoz, ahogy az időjárás, hírek is maguktól frissülnek. Nem egy üres Asztalt kapsz, inkább egy Újságot. És ez nekem tetszik.

Charmok: Gőzöm sincs, hogy lesz-e magyar megnevezésük a képernyő jobb oldaláról elérhető öt "gyorsgombnak", de én pillanatok alatt beléjük szerettem. Pedig igazából semmi extra nincs köztük, keresés, megosztás, eszközök, beállítások és a "start menü", ami a Metro felületre visz vissza. Viszont mivel gyorsan elérhetőek (egy kattintás vagy egy gyorsgomb), ezért gyorsan hozzájuk lehet szokni. Tetszik egy oldal? Share, aztán már küldöm is haza, vagy épp fel valamelyik közösségi hálózatra. Keresek valamit? Legyen az a net, a gép vagy valamelyik alkalmazás, egy helyről megtehetem. Tök jó.

Store: Nagyon remélem, hogy ami az Applenél az App Store, az itt az egyelőre csak "Store" névvel illetett hely lesz. Nem kell neten kutatni az alkalmazásokat, bemész, ráböksz, telepíted, pillanatokon belül már ott is van a gépeden. Kényelmes.

Ami nem tetszett:

Ha Metro, akkor Metro: Amennyire tetszik az új dizájn, annyira gyűlölöm, hogy nem tud egységes lenni. Tessék megnézni EZT a képet. Az öt "ikonból" három MS program, ebből csak egy tud normális Metro dizájnt kapni. És baromi csúnya tud lenni a képernyő, ha vegyesen vannak. Oké, nem ez lesz a világ legnagyobb problémája, de ha már valamit csinálunk, akkor azt csináljuk jól és egységesen. Arról nem is beszélve, hogy szabályosan zavar a nyomokban feltűnő Desktop. Értem én, hogy a Metro csak egy "bőr" a rendszeren, de akkor legyen száz százalékos ez a bőr és egy Chrome vagy Steam megnyitáshoz ne kelljen egy "rendszert megnyitni a rendszerben", mert az rendkívül illúzióromboló.

Érintőképernyős működés - érintés nélkül: Ritka az az operációs rendszer, amihez hajlandó vagyok külön valamilyen hardvervásárlásba kergetni magam, most megtettem és az egérvásárlást ráfogtam a "rendszerváltozásra". És mivel a Windows 8-ról tudjuk, hogy kimondottan az érintőképernyőkre lett optimalizálva, hát vegyünk egy olyan egeret, ami azok irányítását másolja le. Vettem hát egy Microsoft Touch Mouse-t, hiszen elviekben ennek az érintőfelülete tökéletes társ lenne a Metro felület birizgálásához. Igen, lenne. Mert az egér csak Desktop nézetben működik, Metro nézetben csak "normál" egérként üzemel, jobb/bal klikk, görgő és ennyi. NAGYON remélem, hogy a végleges verzióban lesz lehetőség az Asztalon kívül is használni egy ilyen perifériát, irtózatosan magas labdát tévesztenének el Microsofték.

--

És nagyjából ennyi. Rövid idő telt el, de egyelőre a pozitív élmények lényegesen többet nyomnak, mint negatív testvéreik. Egy kellemesen összerakott operációs rendszer, egy jól kigondolt ökoszisztéma mögötte és végre úgy érzem, hogy tényleg az ember van a középpontban, nem csak egy élettelen keretet kapunk a programok futtatásához.

vem
Az "inventory hell" jelenség

A mostani videóban arról mesélek, milyen mechanikák vezetnek ahhoz hogy tele leszünk haszontalan és/vagy nehéz dolgokkal, melyik játék hogy próbálta ezt kezelni és mit várhatnánk el joggal a jövő játékaitól.

21 órája

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

5 napja
5

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

7 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

8 napja
41

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

2021.02.23.

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

2021.02.22.
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
4

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
36

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15