Warhawk2012.08.28. 19:28

Élet a nyolcadikon

Avagy első élmények az asztali metróból.

Nem így terveztem. Isten bizony, nem. A terv az volt, hogy szépen megvárom a hivatalos megjelenést, majd akkor frissítek. De egy hozzám hasonló geeknek nem a türelem a fő jellemzője, pláne akkor, ha a Microsoft konkrétan kínál egy kostolót belőle - ha nem is kifejezetten a hétköznapi felhasználónak. Szóval egy ideig kerülgettük egymást, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve ráböktem a letöltés gombra és mire észbe kaptam már telepítettem a Windows 8-t.

Az első telepítés nem sikerült. Később kiderült, hogy igazából nem volt gond, csak a képet nem a DVI-re kötött monitorra, hanem a HDMI-re kötött TV-re küldte a masina, így azt hittem lefagyott, kénytelen voltam újraindítani. Meglepő és nagyon pozitív élményként éltem viszont meg, hogy a Windows 8 telepítő észrevette, hogy nem sikerült a telepítés (pedig, mint kiderült, ez már az utolsó lépések egyike volt, tehát elvileg már legyalult mindent, ami nem kellett neki) és szó nélkül visszaállította a rendszert abba az állapotba, ahonnan indult volna a telepítés. Nincs kinyírt gép egy rontott telepítésnél - barátságos. A második próbánál aztán már rájöttem a problémára, így meglepően gyorsan be is fejeződött a telepítés, azóta ezt használom nap mint nap - és eredeti terveim szerint váltok is a véglegesre, amint megjelenik, ugyanis meg lettem győzve, hogy jó, használható rendszert kapok.

Ami tetszett:

Gyors: Oké, tudjuk, hogy megfelelő gépen minden frissen telepített operációs rendszer gyors, de ez még annál is jobban, már-már átverésnek érzem, ahogy pillanatok alatt észhez tér a bekapcsolás után. Pedig még SSD sincs a gépben. Ráadásul nem csak észhez tér, hanem azonnal használható is lesz - gyűlöltem, mikor az "indulás" után még akár perceket is kellett várni arra, hogy minden háttérben futó program betöltődjön. Itt ilyet (eddig) nem láttam, ahogy beírom a jelszavamat, minden megy, mint az olajozott villám.

Persze majd egy-másfél év múlva elválik, hogy több tucat install / uninstall után, átmeneti fájlokkal teleszemetelve milyen lesz, de arra építve, hogy a Windows 7-nek se volt (nálam) extrém mértékű lassulása, így most is optimista vagyok.

Metro: Valamiért az jutott eszembe, mikor úgy öt éve megkaptam tesztelni a Guitar Hero 2-t. Bár Windows Phone tulajként azért van némi előnyöm, még így is az első percek azzal teltek, hogy bámultam a képernyőt. Mi hol van, mit honnan érek el, az miért ide megy, azt hogy tudom bezárni. Aztán, ahogy a gitáros játéknál, egyszer csak itt is kattant valami, helyére kerültek a dolgok és elkezdtem élvezni a picit talán körülményesebb, de mindenképp emberközelibb rendszert. Egy pillanat alatt megszoktam, hogy egy ablakot nem bezárok, hanem "lerántom" a képernyőről. Hogy a Windows gombbal a "főmenübe" lépek vissza.

Baromi módon tetszik, ahogy egymás "mellé" lehet rendezni ablakokat, rendkívül kényelmes, ahogy egy IE ablak mellett ott van egy twitter progi, aminek csak a timelineját látom.

Amilyen bumfordinak, szegényesnek éreztem a telefonon a Metro dizájnt, annyira tetszik monitoron. Miért? Mert van hely! Nem egy pici képernyőre vannak beszorítva, egy sorba maximum két "kockát" megengedve az alkalmazások, hanem az egész képernyőn terülhetnek el. Ráadásul sokkal szabadabban lehet rendezni, nekem van egy (pontosabban másfél) oszlopom a default dolgoknak (Mail, Store, Kontaktok, Naptár, stb), egy a játékoknak, egybe pedig könyvjelzőket dobáltam ki. Egy szokásos desktopon, widgetekkel és hasonlókkal káosz lenne. Itt? Mindent megtalálok. A Live Tilek már telefonon is hasznosak voltak, itt is azok, hiszen nem kell a naptárt megnyitni a legközelebbi találkozóhoz, ahogy az időjárás, hírek is maguktól frissülnek. Nem egy üres Asztalt kapsz, inkább egy Újságot. És ez nekem tetszik.

Charmok: Gőzöm sincs, hogy lesz-e magyar megnevezésük a képernyő jobb oldaláról elérhető öt "gyorsgombnak", de én pillanatok alatt beléjük szerettem. Pedig igazából semmi extra nincs köztük, keresés, megosztás, eszközök, beállítások és a "start menü", ami a Metro felületre visz vissza. Viszont mivel gyorsan elérhetőek (egy kattintás vagy egy gyorsgomb), ezért gyorsan hozzájuk lehet szokni. Tetszik egy oldal? Share, aztán már küldöm is haza, vagy épp fel valamelyik közösségi hálózatra. Keresek valamit? Legyen az a net, a gép vagy valamelyik alkalmazás, egy helyről megtehetem. Tök jó.

Store: Nagyon remélem, hogy ami az Applenél az App Store, az itt az egyelőre csak "Store" névvel illetett hely lesz. Nem kell neten kutatni az alkalmazásokat, bemész, ráböksz, telepíted, pillanatokon belül már ott is van a gépeden. Kényelmes.

Ami nem tetszett:

Ha Metro, akkor Metro: Amennyire tetszik az új dizájn, annyira gyűlölöm, hogy nem tud egységes lenni. Tessék megnézni EZT a képet. Az öt "ikonból" három MS program, ebből csak egy tud normális Metro dizájnt kapni. És baromi csúnya tud lenni a képernyő, ha vegyesen vannak. Oké, nem ez lesz a világ legnagyobb problémája, de ha már valamit csinálunk, akkor azt csináljuk jól és egységesen. Arról nem is beszélve, hogy szabályosan zavar a nyomokban feltűnő Desktop. Értem én, hogy a Metro csak egy "bőr" a rendszeren, de akkor legyen száz százalékos ez a bőr és egy Chrome vagy Steam megnyitáshoz ne kelljen egy "rendszert megnyitni a rendszerben", mert az rendkívül illúzióromboló.

Érintőképernyős működés - érintés nélkül: Ritka az az operációs rendszer, amihez hajlandó vagyok külön valamilyen hardvervásárlásba kergetni magam, most megtettem és az egérvásárlást ráfogtam a "rendszerváltozásra". És mivel a Windows 8-ról tudjuk, hogy kimondottan az érintőképernyőkre lett optimalizálva, hát vegyünk egy olyan egeret, ami azok irányítását másolja le. Vettem hát egy Microsoft Touch Mouse-t, hiszen elviekben ennek az érintőfelülete tökéletes társ lenne a Metro felület birizgálásához. Igen, lenne. Mert az egér csak Desktop nézetben működik, Metro nézetben csak "normál" egérként üzemel, jobb/bal klikk, görgő és ennyi. NAGYON remélem, hogy a végleges verzióban lesz lehetőség az Asztalon kívül is használni egy ilyen perifériát, irtózatosan magas labdát tévesztenének el Microsofték.

--

És nagyjából ennyi. Rövid idő telt el, de egyelőre a pozitív élmények lényegesen többet nyomnak, mint negatív testvéreik. Egy kellemesen összerakott operációs rendszer, egy jól kigondolt ökoszisztéma mögötte és végre úgy érzem, hogy tényleg az ember van a középpontban, nem csak egy élettelen keretet kapunk a programok futtatásához.

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

1 napja
6

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

3 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

3 napja
14

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

5 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

7 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
14

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4