Warhawk2013.09.03. 18:44

Rekviem a Nokiáért

Képes visszaemlékező egy megszűnő márkáról.

Bár ahogy a lenti ábra is mutatja, a dolognak a hírértéke nagyobb, mint a mobilvilágban keltett hullámai, azért nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a mai akvizíció után a Nokia, mint telefongyártó megszűnik létezni, ezentúl nagy valószínűséggel nem ilyen néven fognak megjelenni az általuk gyártott telefonok.

Most hosszan lehetne ömlengeni a cég kalandos történelméről, a felemelkedéséről és bukásáról, elmélkedni azon, hogy vajon hibás döntés volt-e utolsó esélyként egy friss és nem túl népszerű mobilos operációs rendszer exkluzív gyártójává válni, de nem teszem. Fognak erről cikkek és értekezések születni nálam sokkal okosabb és a témát jobban ismerő emberek tollából.

Viszont érdemes ilyenkor megállni egy percre és előkeresni azokat a kedves vagy kellemetlen emlékeket, melyek az adott márkához kapcsolódnak - mert többeknek biztos van valamilyen emléke, hiszen volt egy pont, mikor a Nokia név egész egyszerűen egybeforrt a mobil kifejezéssel. Lássuk tehát képekben, a cég milyen készülékeit koptattam az évek során!

Természetesen mivel mással is kezdeném a felsorolást, mint A Nokia telefonnal, azzal, amely valószínűleg velem együtt sokaknak volt az első lépés a mobiltelefonok világába. A jó öreg 3210 kitűnő készülék volt a maga idejében és természetesen mindenkit elvarázsoltak a rajta lévő játékok. Még mindig emlékszek arra, mikor először sikerült "végigvinnem" a Snaket, azaz elérni, hogy ne legyen több hely a képernyőn. Mágikus idők voltak...

Aztán jött a kistesó, a 3310. Kicsit kisebb méret, kicsit szebb kialakítás, és természetesen SnakeII, Space Impact. Meg a 400+ karakteres SMS, amitől gyorsan lemerült a feltöltőkártya.

Aztán volt egy kis kitérő, kellett vennem egy 7710-t, mert menő volt. Igen, akkor voltam annyi idős, hogy ez egy fontos tényező volt. A navi kerék irányítás nagyon menő volt, a csúsztatható fedlap pedig a Matrix után vált a geek generáció kedvencévé egy rövid időre. Még ha a filmben nem is ez a telefon volt.

De aztán az ember felnő, így ideje volt egy "felnőtt" telefont keresni. Ez volt a 6310i, az "üzleti" telefon, rövid ideig egyfajta státuszszimbólum. Tudott emailt olvasni (még ha nem is tudtuk használni), volt rajta IrDA port (emlékeztek mikor pontosan egymás mellé kellett rakni a telefonokat az adatcseréhez?) és mindenféle finomság.

Oh igen, az N-Gage. Természetesen kellett egy, hiszen ez volt az új világ, mobiltelefon és játékgép. Kösd fel a gatyád Gameboy Advance, itt a handheld, amivel telefonálni is lehet (még ha úgy is néztél ki közben, mintha egy tacot tartottál volna a fejed mellett) és volt rá Tomb Raider is! Ma már tisztán látszik, hogy a Nokia egy szűk évtizeddel előzte meg a korát, ma már fel se húzzuk a szemöldökünk a mobilos gaming témánál.

Az alábbi két telefon nagyjából egy időben volt nálam. Céges telefonként szereztem a "matracot", a 2650-t. Lenyűgöző színes kijelző - 4000 szín! - hülye kinézet, de valamiért kedves volt számomra.

Mellette magánemberként pedig a 3510-t nyúztam, ha jól emlékszem akkor a kettő közül ez volt meg előbb. Ő is színes kijelzős volt már (talán az elsők között), az oldalán lévő LED értesítő pedig lenyűgözött akkoriban.

Aztán pedig megőrültem és megvettem EZT. Nevessetek ki, de egy rövid betanulás után nagyon jól tudtam használni a kör alakú gombsort, büszke voltam a "hatalmas" kijelzőre és arra, hogy milyen különleges telefonom volt. (Ez volt egyébként a Nokia iránykeresés időszaka, iszonyat fura alakú telefonokat dobtak piacra.)

Hosszú, nagyon hosszú kihagyás, aztán valahogy az élet mellém sodort egy Lumia 710-t. Nem rejtem véka alá a véleményem, még mindig úgy vélem, hogy a Windows Phone egy béna mobil operációs rendszer, így ez a telefon is leginkább csak díszként, backup telefonként pihen itthon. Nagyon-nagyon sajnáltam, mikor kiderült, hogy nem lesz Androidos Nokia telefon...

--

Nagyjából ennyi. Szép emlékek fűznek ezekhez a telefonokhoz, lényegében velük együtt nőttem fel.

Nálatok milyen példányok figyeltek be?

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

1 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

2 napja
18

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

7 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

8 napja
5

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

9 napja
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
32

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

2021.01.17.
9