dreampage2013.12.04. 10:41

Az Év Játéka: A Jelöltek

2013-ban is jó volt Xbox 360 tulajdonosnak lenni. A következő generációs konzolok egyre növekvő árnyéka ellenére is számolatlanul jöttek a jobbnál jobb játékok, úgyhogy idén is azzal a kellemes problémával találtam szemben magam, hogy kizárólag a pénztárcám szabott határt annak, mivel játsszak. Ez volt az utolsó igazán erős esztendő a konzol életében, ezek pedig az én kedvenc játékaim. A lista talán meglepő lesz.

Ascend: Hand of Kul (Signal Studios / Microsoft Studios)

Egészen jól sikerült a Signal Studios free-to-play debütálása. Kezdetben, bevallom, elég béna játéknak tűnt az Ascend, aztán ahogy múltak az órák, kiderült, hogy az év egyik legaddiktívabb élménye. Egy tartalmas, hangulatos RPG jó karakterfejlesztéssel, brutális karakterekkel, és fantáziadús online funkciókkal. Technikai értelemben nem ér fel a "nagyokhoz", de minden kiforratlansága ellenére olyan játék, amivel folyamatosan érdemes játszani. A fejlesztők ezt meg is hálálják, szünet nélkül dolgoznak új ingyenes tartalmakon, a rettegett F2P üzleti modell pedig itt határozottan barátságos lett. 2013 egyik legkellemesebb meglepetése!

Bioshock Infinite (Irrational / 2K Games)

Nagyon nagy kérdés volt, hogy vajon sikerül-e megismételni az első Bioshock döbbenetes hangulatát, stílusát, újszerűségét, de én úgy gondolom, hogy igen. Columbia felhők felett lebegő városa nem kevésbé megdöbbentő, mint Rapture, lakói, vezetői pedig nem kevésbé züllöttek. A történeten átívelő cselekmény, a főszereplők, a látványvilág végig lehengerlő, a befejezés egyszerre meglepő és kielégítő, vagyis számomra szinte minden tekintetben felér az első résszel. Sok kritika érte a harcrendszerét, szerintem nincs vele gond, az akciót (talán az utolsó harc kivételével) sikerült emberi keretek között tartani, egyedi, jól játszható terméket adva eredményül. De amiért igazán kiemelkedik a mezőnyből, az a hangulata, a művészi tervezése, és az a sok, beteges rejtély, ami ezt a világot átszövi. Részemről felejthetetlen élmény.

Diablo III (Blizzard Entertainment)

Sokan meg voltak róla győződve, hogy soha nem fog megtörténni. Megtörtént: A Blizzard konzolra hozta egyik leghíresebb játékát, a Diablo III pedig egész egyszerűen hibátlan produkció lett. Technikai és művészeti értelemben is az év egyik legjobb élménye szemnek és fülnek egyaránt, a dungeon crawler műfaj talán sosem volt ennyire élvezetes egy kontrollert szorongatva. Tény, hogy a történet túl rövid, és nem elég változatos a négy fejezet, de ezt bőven kompenzálja a rendkívüli újrajátszási faktor, a bőséges "endgame" tartalom, és a négyjátékos online ko-op lehetőség. Személy szerint tartottam egy lusta, gyenge porttól, ezért is volt nagyszerű érzés látni, mennyire jól megoldottak minden feladatot a fejlesztők. A Diablo III az év egyik legjobb Xbox 360 játéka, és egyértelműen az előző konzolgeneráció legjobb dungeon crawlere.

Rayman Legends (Ubisoft)

A platformer játékok műfaja, úgy tűnt az utóbbi években, a végét járja, pedig erről szó sincs, csupán kicsit a háttérbe vonult. A Rayman Legends olyan játék, ami ezt a nem túl népszerű zsánert ismét a köztudatba lőtte. Megfelel minden idei elvárásnak: Elképesztően szép és sima grafika, tökéletes irányítás, embertelen tartalom, online funkciók, és egészen varázslatos hangulat. Nem is nagyon lehet elképzelni ennél jobb 2D mászkálós játékot jelenleg, a Ubisoftnál most tényleg nagyot alkottak. Egy kicsit talán túl nehéz, és vannak benne kifejezetten frusztráló részek, de nincs olyan játék, ami minden nyűgtől mentes. A Rayman Legends olyan csoda, ami csak nagyon ritkán történik meg, főleg a mai elüzletiesedett videojáték világban. Emelem kalapom előtte, és örömmel rakom az év legjobb játékai közé.

Runner 2 (Gaijin Games / Aksys Games)

Ritmus Idegen jövőbeli legendája? Video Kapitány? Ez csakis valami állatság lehet. És mégsem! A Runner 2 (melynek teljes címét kizárt, hogy leírjam) az egyik leghangulatosabb XBLA cím, amivel idén játszottam. A gyönyörű zenék ritmusára abszolút tökéletesen felépített ugrabugra játék az egyik legtisztább játékélmény, amit videojáték manapság adhat. Színtiszta ügyességi kihívás, ami szépen, graduálisan épül fel, nehézségi tüskék és logikátlanságok nélkül. "Csilingelős" hangzásvilága, egyedi látványa kiemeli a hasonló, például mobilokra elérhető játékok mezőnyéből, és hiába közhely, de tényleg olyan relaxáló élményt ad, amit még sokáig emlegetni fogunk. Ha még nem próbáltad ki, mert teszem azt, még csak nem is hallottál róla, akkor mindenképp ajánlom. A "vegytiszta videojáték" kifejezés mellett ez áll a szótárban: Runner 2.

Tomb Raider (Crystal Dynamics / Square-Enix)

Lara Croft (vissza)jött, látott és győzött. A Crystal Dynamics szinte arcpirítóan sebészi pontossággal rakta össze az év legjobb kalandjátékát, patikamérlegen adagolva a hozzávalókat. Ennél látványosabb, csiszoltabb és átgondoltabb játékot nemcsak idén, de összességében is nehéz találni Xbox 360-on. A megújult Tomb Raider egyesíti a filmszerű történetmesélést, a lineáris és nyitott világú játékok előnyeit, hozzátesz egy naturális, erőteljes sztorit, a megfiatalított Larát pedig kíméletlen kiképzésnek veti alá. Igazi "kitenyésztett" szuperprodukció ez, amely valahogy mindent akar, de a legdurvább, hogy nagyjából minden sikerül is neki. Szórakoztat, elgondolkodtat, elkápráztat. Ahogyan a legkeményebb gránittömböt is a legdrágább gyémánt fúróval kell kikezdeni, úgy a játékosok egy része is habzó szájjal keresi rajta a fogást, de a leglényegesebb (és ami engem igazán érdekel, velük ellentétben), hogy az új Tomb Raider játékként is tökéletesen működik, és olyan szereplőket, személyiségeket, jeleneteket vonultat fel, amikre nagyon sokáig vissza fogok emlékezni. Számomra ilyen az igazi Év Játéka-jelölt.

WRC 4 (Milestone / Bigben Interactive)

Egy lesajnált kis olasz stúdió, amely tavaly nagyot dobott. A WRC 3 nálam bekerült 2012 legjobb játékai közé, és a negyedik rész is simán megugrotta ezt a lécet. Az idei kiadás szebben prezentált, átgondoltabb, jóval csiszoltabb produkció, az igazi WRC élmény, amit korábban annyi éven át kerestünk és hiányoltunk. Nem véletlen, hogy annyit írtam róla eddig is: Hiába marad el technikai értelemben más autós játékoktól, ha a vezetés, a ralizás élményét tökéletesen átadja. Márpedig ez a legfontosabb, a többi csak sallang. A WRC 4 sikeresen orvosolja a korábbi részek hibáinak többségét. Felvonultatja az idei szezont, életszerű karrier módot és nagyszerű multiplayert kínál, vagyis aki kedveli a WRC-t, mint autósportot, ennél jobb játékot jelenleg nem talál Xbox 360-ra. Mindig előttem vannak a faroló autók, a murvát kaparó kerekek, a kanyarról kanyarra való küzdelem az idő ellen - egyszerűen frenetikus élmény, a második kedvenc autós játékom.

Zoo Tycoon (Frontier / Microsoft Studios)

"Papíron" ez nem a legjobban sikerült játék. Az Xbox 360 verzió rendszeresen szaggat, kevesebb benne a tartalom és a lehetőség, mint nextgen testvérében, és ez bizony kiábrándító, nem tagadom. Ám a Zoo Tycoon még így is hatalmas élmény, egyszerűen azért, mert olyat ad, amit idén gyakorlatilag semmi más. Egy szellemi (és üzleti) képességeket megdolgoztató, abszolút erőszakmentes kikapcsolódást, ami fantáziadús, a csökkentett tartalom ellenére is változatos, és gyönyörű. Ha azt mondom, hogy amióta megvan, mással nem is játszottam, csak ezzel, méghozzá nagyon (nagyon-nagyon) sokat, az mindennél többet elmond. Az állatok barátságosak, a mögöttük húzódó stratégiai rendszer összetett és ügyesen átgondolt, a hangulat remek, a Zoo Tycoon tehát az év egyik legkülönlegesebb játéka. Élethű, addiktív, szórakoztató, és tényleg igazán egyedi élmény konzolon. Talán épp annak köszönheti a sikerét, hogy a meglepetés erejével sújtott le kardok, fegyverek és öldöklés helyett. Itt van a helye, a legjobbak között.


Melyik lesz ezek közül a befutó? Egyelőre nem mondom meg (talán még én magam sem tudom biztosan), a következő írásból kiderül. Az én olvasatomban a fentiek közül bármelyik megérdemelné, mert mind kiemelkedő élményt nyújtott ebben az évben. Addig esetleg lehet tippelni, illetve mondjátok el, nektek melyek voltak 2013 legjobb játékai. Remélem, hogy ez az év, legalábbis a játékok szempontjából, számotokra is olyan változatos és jó volt, mint nekem.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==