dreampage2014.03.11. 11:47

Xbox exkluzívok

Exkluzív! A varázsszó, amire a legtöbb játékos felkapja a fejét, a parttalan fórumharcok egyik legfőbb fegyvere, a tőr, amelyet a rajongók tövig márthatnak az ellenség húsába. Kevésbé drámai módon vizsgálva pedig azok a játékok, amik meghatároznak egy-egy konzolt, márkanevet vagy generációt. Itt az idő, hogy áttekintsük: Aki az Xbox One mellett teszi le a voksát az új konzolok közül, milyen exkluzívokat kap most és a közeli jövőben.

Egyre inkább eluralkodik az a nézet, miszerint a Microsoftnak "nincsenek exkluzívjai", illetve ami van, az kevés, és nem elég változatos. A hülyeség terjesztése helyett nézzük inkább a tényeket, vagyis a kapható, illetve a már bejelentett Xbox exkluzívokat, amikkel elsősorban Xbox One, de némelyikkel Xbox 360 és PC platformon is találkozhatunk. Vagyis a multiplatform címek mellett ez vár rád, ha Xbox One-t veszel.

Below (Capybara Games)

Egy kis harcos egy nagy szigeten. Felfedezés, kaland, felülnézetes indie játék véletlenszerűen generált pályákkal - minden együtt van ahhoz, hogy a Capy fejlesztése hangulatos élmény legyen. A kihívás miatt sem kell aggódni: A harc nehéz, a halál pedig végleges lesz.

Crimson Dragon (Grounding, Inc.)

Volt idő, amikor a SEGA Panzer Dragoon szériája a világ egyik legelismertebb címe volt. A spirituális folytatás az eredeti rendező, Yukio Futatsugi, és jónéhány őstag szárnyai alatt készült. Egy színes és érdekes világ, ami most már tényleg letűnt időket idéz.

D4 (Access Games)

A sötét álmok nem hazudnak. Hidetaka Suehiro exklzívjának főszereplője egy nyomozó, akinek megölték a feleségét. A gyilkosság traumájának köszönhetően David Young új képességre tesz szert: Képes utazni az időben. A grafikus novellákat idéző látvánnyal operáló, elsősorban Kinect irányítású epizódikus játék igazi japán ínyencségnek ígérkezik.

Dead Rising 3 (Capcom Vancouver)

Nick Ramosnak rossz napja van - ismét elszabadultak a zombik, ezúttal minden eddiginél nagyobb mennyiségben, és kizárólag Xbox One-on. A Dead Rising mindig is népszerű sorozat volt, a harmadik rész pedig hozza a formát: Nyitott játékmenet, számtalan fegyver (és azok kombinációi), égtelen pusztítás, humor és akció. Az egyik legnépszerűbb nextgen nyitócím, amely folyamatos támogatást is kap a fejlesztőktől.

Fable Legends (Lionhead Studios)

Ez lehet az egyik legszebb videojáték, amit a világ valaha látott. 400 évvel az első rész eseményei előtt, a Hősök Céhe megalapításánál járunk. A Fable Legends hősei egy misztikus ereklye nyomában vannak. A látvány mellett az igazi újdonságot az online központú játékmenet jelenti, amelynek köszönhetően nemcsak a főszereplők, de a főellenség bőrébe is belebújhatunk.

Fantasia: Music Evolved (Harmonix)

Ha van, aki újat tud mutatni a zenés játékok piacán, akkor az a Harmonix. Kinect irányítású játékuk elképesztő látványt, a zenére dinamikusan változó környezetet, újszerű játékmenetet és sokféle online funkciót ígér. Összeállíthatjuk saját mixeinket, és szebbnél szebb tájakat járhatunk be a Fantasia zenéire.

Forza Motorsport 5 (Turn 10 Studios)

Nem kell bemutatni a legjobb nyolcadik generációs nyitócímet, amely nemcsak elképesztően néz ki, de teljesen új vezetési élményt is mutat. A Turn 10 nem engedett a minőségből, az autók és a helyszínek most már kívül-belül szinte kézzel foghatóak. A fejlesztési idő szűkében is egy olyan játékot adtak ki a kezükből, ami magas mércét állított fel minden jövőbeni autós játék számára. A Forza Motorsport tovább menetel.

Gears of War 4 (Black Tusk Studios)

Nem meglepő, hogy folytatódik az egyik legsikeresebb Xboxos sorozat is. A legújabb Gears of Warról még semmit nem tudunk, de ez az idei E3-on jó eséllyel megváltozik. Visszatérnek-e a főszereplők? Folytatás lesz, vagy előzmény? Megújul-e a szabványt teremtő játékmenet? Előbb-utóbb kiderül, persze csak Xbox One-on.

Halo: Spartan Assault (Vanguard Entertainment)

Felülnézetes lövöldözős játék a Halo világában, olcsó, digitális formában. Ez a játék az összes Microsoft platformot megjárta a mobiltelefonoktól a PC-n át az Xbox konzolokig. Bár mobilos gyökereit levetkőzni nem tudja, kontrollerrel a kézben is egy kellemes, ha nem is igazán tartós élményt nyújt. Aki kíváncsi Spartan Sarah Palmer előéletére, az itt bepillantást kaphat ebbe.

Halo 5 (343 Industries)

Az igazi nagyágyú, az Xbox 360 hardveres határait kiakasztó negyedik rész és Master Chief kalandjának minden eddiginél hatalmasabb folytatása. One exkluzivitás, 60 fps, a pletykák szerint pedig minden eddiginél nagyobb játéktér, számos bolygó és világ bejárása, ahogy az utolsó (?) Spartan tovább folytatja háborúját a Covenant, és talán egykori szövetségesei ellen.

Killer Instinct (Double Helix Games)

Az Xbox One exkluzív verekedős nyitócíme, egyúttal egy régi-régi kedvenc felélesztése, eszement (pontosabban Ultra!) kombókkal, őrült narrátorral, brutális karakterekkel. A játék gyors, sima játékmenetet kínál, és a mai napig frissül és bővül, jelenleg kizárólag digitális formában vásárolható meg.

Kinect Sports Rivals (Rare)

Egészen megkapó grafikájú a sorozat legújabb része - a gyerekes külsőt némileg hátrahagyva látványosabb, animációs film szintű sportjáték, hat sportággal. A Kinect szó szerint beszkenneli a játékost, annak arcvonásait ülteti a szereplőkre, a kezelés pedig az eddigieknél gyorsabb és pontosabb - nem utolsó sorban azért, mert ezt már kontrollerrel is játszhatjuk.

LocoCycle (Twisted Pixel)

Az őrület határán, megvan? Menjünk tovább még két lépéssel. Ha valaha volt kétség afelől, hogy a Microsoft kockázatos vagy egyedi alkotásokat mer pénzelni, akkor ez most eloszlott. A Twisted Pixel motoros-verekedős elmeháborodása minden józan észnek ellentmond, még élőszereplős filmet is forgattak hozzá. Plafont átütő minőséggel nem vádolható... de hogy egyedi cucc, az egészen biztos.

Max: The Curse of Brotherhood (Press Play)

Színes-szagos platformer játék a megszokott iskola szerint, és egy kis extrával: A főszereplő Max, mágikus filctollával tereptárgyakat rajzolhat a világba, ezzel segítve az előrehaladást. Mindezt két okból: Egy hatalmas szörny üldözi, és mert meg kell mentenie a kistesóját (mármint a sajátját, nem a szörnyét). Mesebeli, fantáziadús kaland az arra fogékonyak számára.

Peggle 2 (PopCap Games)

Jelenleg Xbox One exkluzív, ami hamarosan (május 7-én) Xbox 360-ra is megjelenik. A PopCap egyik legnépszerűbb játéka a Peggle, tipikusan az "egyszerű, de nagyszerű" formulát követi ez a kis digiális program. Ügyesség és némi stratégiai érzék sem árt hozzá, amolyan igazi "majdnem megvolt" és "na még egyet" típusú, addiktív élmény.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare (PopCap Games)

Pillanatnyilag csak Xbox konzolokon érhető el ez a remekbe szabott multiplayer játék, úgyhogy ha TPS módban is meg akarod védeni (vagy épp zombiként be akarod venni) a híres-hírhedt kertet, akkor egy Xboxra (360-ra vagy One-ra) lesz szükséged. A játék mókás őrültségnek indult, aztán kiderült, hogy egy gyönyörű, igényes, izgalmas többjátékos anyag lett, amiben a humoros felszín alatt is bőven rejlik lehetőség.

Powerstar Golf (Zoe Mode)

Xbox One exkluzív nyitócím - egy rajzfilmszerű, jópofa hangulatú golfjáték a stílus minden egyszerűségével és bájával. Minden főszereplőnek van valamilyen egyedi képessége, amivel a közel sem hihető fizikájú labdát a lyukak felé terelgeti. A vidám, könnyed golfnak saját műfaja van a videojátékokon belül, ezt aknázza ki a Powerstar Golf is, újabb színt keverve az Xbox exkluzív palettára.

Project Black Tusk (Black Tusk Studios)

Ez az egyetlen olyan játék ezen a listán, aminek megjelenése leginkább kérdéses, tekintve, hogy a fejlesztőcsapatot időközben az új Gears of War készítésével bízták meg. A Project Black Tusk (munkacím) egy Xbox One exkluzív akciójátéknak készül, modern nagyvárosi környezetben. Az első teaser videó érdekes volt, de hogy lesz-e valami belőle, azt a következő évek döntik el.

Project Spark (Team Dakota)

Hozz létre saját világokat, pályákat, szereplőket, sőt, egész játékokat! A Project Spark már bétaverzióban leledzik, segítségével nemcsak egyedi kalandok, de régi játékok komplett újraértelmezései is létrehozhatók. Felhő alapú rendszer, megosztás, együttműködés, némi programozás, de mindenekelőtt végtelen fantázia. Ahogy neve is mutatja, a Spark-ban megvan a potenciál, hogy kreatív szikrát gyújtson a játékosok agyában.

Quantum Break (Remedy Entertainment)

Mit tehetünk akkor, amikor egy időutazásos kísérlet kudarcba fullad, és magának az időnek a szövete kezd szétszakadni? A Quantum Break három főszereplője ebben a helyzetben találja magát, a megoldást pedig csak egy lélegzetelállító akciójáték végigjátszásával tudhatjuk meg. A Remedy (Max Payne, Alan Wake) forradalmi arcjátékot, időmanipulálós játékmenetet ígér, valamint a játékkal egybekötött élőszereplős sorozatot, ami kihat a további kalandjainkra is. Kizárólag single-player kaland, kizárólag Xbox One-ra.

Ryse: Son of Rome (CryTek)

Talán még soha nem mutatott olyan büszkén a logo: Achieved with CryEngine. A Ryse igazi erődemonstráció, a nextgen "most aztán szét....ok mindent" grafikával - római légió tán még a valóságban sem nézett ki olyan jól, mint ebben a játékban. Belső nézetű Kinect játékból lett erőteljes hack 'n slash, aminél jobb döntés nem is születhetett volna. Marius Titus odavág, levág, szétvág mindenkit, aki az útjába kerül, ez egy igazi, nagybetűs, epikus kaland. Küzdj a vezetődért. Küzdj a légióért. Küzdj Rómáért!

Sunset Overdrive (Insomniac Games)

Az Insomniac Games nyitott világú, rajzfilmszerű lövöldözős játékkal készül Xbox One-on, aminek újdonsága a gyors és könnyed navigáció lesz. Hatalmas ugrások, kötélpályák, harc az utcákon és a háztetőkön egyszerre, mindezt extrém látványvilág és még extrémebb fegyverek mellett. A világa nemcsak nyitott, de teljesen élő és dinamikus lesz, erről az Xbox LIVE felhő rendszere gondoskodik.

Titanfall (Respawn Entertainment)

Nem kell forradalmasítani az online multiplayer shooterek világát. Nem... csak vágjunk neki oda olyat, hogy a fal adja a másikat. A Titanfall garantáltan felkavarja a "modernkatonás" játékok egyre inkább unalomba fulladó állóvizét, teszi ezt rendkívül jól kezelhető harcosaival, óriási robotjaival, élő-lélegző arénáival és néhány apró, de remek játékmeneti újítással. A Respawn elsőre a céltábla közepére talált, a Titanfall 2014 egyik legizgalmasabb játékmegjelenése lehet.

Zoo Tycoon (Frontier Development)

Méghogy a Microsoft nem kockázatvállaló - visszahoznak egy évtizedes stratégiai játékot nextgen nyitócímként. A Zoo Tycoon csodálatos, szerethető és érdekes, szinte minden kortárs videojátékos berögződéssel szakít. Nincs vér, nincs erőszak, nincs katasztrófa és pusztulás, csak álmaid állatkertje. Újabb szín a palettára, újabb nagyszerű, változatos játék tartalommal, kihívással, és... őőő... takarítással.


És akkor ezek csak az eddig bejelentett, illetve megjelent címek. Az ID@Xbox programra már több, mint 65 független fejlesztőcég iratkozott fel, az E3-on pedig további dobozos és digitális exkluzív bejelentések várhatók, néhányat (például Crackdown 3 és Forza Horizon 2) már most is pletykálnak. Sem a mennyiségre, sem a változatosságra nem lehet tehát panasz - van itt a totális agymenéstől kezdve az oly divatos "indie gyöngyszemeken" át a legepikusabb kalandokig minden, játékstílusok egész sorát lefedve. Szóval akkor mi is a gond az Xbox exkluzívokkal? Soha rosszabb kezdést egy konzolgenerációnak, én azt mondom.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==