Gulandro2014.11.22. 22:10

Controller videojátékos magazin #001 - kritikusok kritikája

Engem régóta zavar, hogy széles érdeklődésem és meglett korom ellenére évek óta felesleges az újságosok környékén lófrálnom érdeklődve, mert nem tudok egy hosszabb utazáshoz vagy csak úgy, gyűjtőszenvedélyből valami olyasmit venni, amit érdemes. A legújabb videojátékos magazin azonban kísérletet tesz arra, hogy a mobilfeltöltés mellett más okom is legyen a standoknál ólálkodni. Ami jó.

Teszi ezt egyébként elsőre nagyon megnyerő külcsínnel, telibe egy egész oldalas xenomorf (gy.k. alien) borítóval. Még hogyha egy női lélek rejtelmeit feltáró magazin is lenne ilyen körítés mögött akkor is megvenném (nem beszélve az áthallásokról ugye a két faj között: konstans sziszegés, bármilyen élettér maximális asszimilációja testnedvekkel és bűntudat nélküli ösztönös erkölcstelen életmód). Szóval az Alien-t szeressük minden mennyiségben.

Más kérdés, hogy már itt is találkozhatunk egy szokatlan érdekességgel, miszerint a borító egy része kihajtható, perforált felület, ami már a belbecs egyes elemeire utal szövegesen és képpel. Tetszés szerint eltávolítható persze, de hogyha az ember nem szívesen csonkolja a 'drága pénzen' vett új magazinját (miért tenné ugyebár) furcsa tagja lesz az otthoni gyűjteménynek. Erről lehetett volna egy végleges döntés a szerkesztőségben, nekem momentán mindegy, de ez így elég öszvérmegoldás.

Apropó 'drága pénz', nagyon kiestem az utóbbi években a hazai szórakoztató elektronikai újságok árszabásának krónikájából, de anno nem emlékszem ezer forint körüli magazinra különösebb melléklet, lemez vagy valami apróság nélkül. Ez momentán nem gond, mert ekkora 'éhinség' után többet is kiadtam volna rá, hogyha pedig kézbe vesszük a Controller-t akkor tapasztalhatjuk, hogy száz vaskos nehéz színes oldalt rejt a magazin, ami még egy hobbinyomdász számára is érthetővé teszi az árszabást. Lényeg, hogy kóstolásra ennyit megér, manapság egy hamburgerért többet fizetünk.

Az újság általános megjelenése 'kecsegtető'. Jöhetnék most a szubjektív elvárásaimmal és reményeimmel, de minek, „CSINÁJJ-JOBBAT!”, tudom. Baromi igényes, egy kicsit útkereső, bele kell rázódni, de nagyon impozáns még csak végigpörgetni is az oldalakat elsőre. Külön ki van emelve, hogy több grafikus dolgozott rajta … azt hittem ez azt jelenti lesznek saját illusztrációk benne „KUSSOLJÁL!” jólvanna, nem fogom lépten-nyomon a '90-es évek 576 kbyte-jaihoz hasonlítani.

Azt azért megjegyezném, ha már külön mindenhol nem fogom, hogy a képanyag kiválasztása igen hektikus lett. Az, hogy nagyon kevés kép van a konkrét játékból (képaláírások nuku - KUSS!!!) és helyette inkább ilyen preview-concept art 'dolgok' vannak az egy kicsit engem eltávolított az írások anyagától, sokszor csak az ismertetőkből tudjuk meg, tehát a leírásból, hogy majd mit is látunk a játékban a képernyőn. Ez egy kicsit zavaró.

Arról nem is beszélve hogy a képek ennek ellenére baromi nagy teret foglalnak el a szöveghez képest és komolyan nem értettem, hogy miért lett így több oldal egy játékból, amikor a szöveg láthatóan nem tartana addig. Hallottam korábban, hogy egy marketinges cég áll az újság mögött többek között (ez amúgy nem gáz, annak ellenére sem, hogy az első számú hobbimban egy marketinges cég nemrég komoly károkat okozott), de végeredményben olyan érzést kelt a Controller, mint egy reklámújság, ahol a több a kép, mint a szöveg.

A beköszöntő és a tartalomjegyzék után (ahová érdemes lenne szerintem az írókat feltüntetni egy-egy cikknél - KUSS!!! EZ NEM AZ EDGE!!!) következik a szerzők bemutatkozása, akik között valóban több blogokról, más újságokból ismert nevet fedezhetünk fel (és van köztük lány is). Amellett, hogy én örültem volna egy kis képnek is a nevek mellé (POFÁM LESZAKAD, EZ A NEM A GAMESTAR!) érdekesség, hogy már itt előre láthatjuk majd az újságban adott pontszámokat egyes játékokra.

Nem vagyok matematikus és a magazin egy érthető százalékos rendszert használ értékelésre, ami jó (körbenéz). De nincsen túl sok értelme (ahogy a pontozásoknak úgy alles zusammen) százalékoknak, hogyha mindenki csak teli tízes helyi értékekkel pontozott (gy.k. van több 80% meg 70%, de nincsen 67% vagy 82%). Ezt amúgy le is írják külön, hogy soha nem lesz köztes értékelés … szóval nem értem, de én a pontozásokat sem általában, úgyhogy lépjünk tovább.

FutuRetro cikke kezd rögtön sebességbe téve minket minden sallang és előzmény nélkül egy ismertetővel a DriveClubról PS4-re. Nem kenyerem az autós játék, ez nem titok, az írónak viszont igen. Érdekes tendencia a cikkben, minthogyha az írás közben távolodott volna el a témájától és amit kezdetben hozsannázva egy falat kenyérnek tart az új generáció tulajdonosai számára a végére azért vissza szelídül egy mezei középkategóriás játékká extrákkal.

Hat oldalas ismertető JediEco-tól az Evil Within játékról, ami magán viseli a furcsa design döntések egész sorát, amit fent említettem. Maga az írás (ha az ember bírja szemmel a kis betűket a színes-foltos háttér előtt) nem rossz, de az írója még nem mentesült szememben anno a Konzol első számában elkövetett cikkéért. (KI A FASZT ÉRDEKEL A SZUBJEKTÍV VÉLEMÉNYED!) Engem. Itt is megmagyarázza a mosdatlan, ostoba népnek, hogy mi az a 'gore', hivatkozásokat dob be amik egy részéről nekem pl fogalmam sincsen és NEGATÍV PÉLDÁNAK HOZZA FEL A PS2-T!!! Evvan, pedig ez a cikk érdekelt.

A főszerkesztő, Szasa, maga ír az F1 2014-ről pont akkora méretben és terjedelemben, amiből több kellene az újságba, technikailag egy oldalon. Autós téma, de elolvastam és túléltem, kaptam egy képet róla, semmim sem fáj. Esetleg az ilyen anyagokról legközelebb akár fél oldal is elég és akkor több játékról (NE HASONLÍTGASSAD MÁ' FOLYTON A RÉGI 576-HOZ TE SURMÓ!) szóval jó ez így.

Átfogó ismertető a Shadow of the Mordor játékról sQr tollából. Remek, tényleg, helyenként még komoly átfogó képem is lett tőle az open-world anyagokról, amik kimaradtak manapság és nagyon jól leírta a forradalmi nemezis rendszert is (NE MERJED!) de azt azért megjegyezném, hogy bár minden platformot megjelölt amin a játék fut és futni fog, de azt megemlíthette volna a nemezis elvileg kimarad majd a 'last-gen' verziókból.

Egy kis kitérő (HOGY FULLADNÁL MEG) arról, hogy nem rossz ez, hogy az átlagosnál jobb cikkek vannak benne egy újságban ami még faszán is néz ki … de éppen az ilyen esetekben mint ami a mordoros remélnék egy mai szakmai magazintól egy kicsit több insight-ot, utánajárást, véleményalkotást, lándzsatörést, a nagy cégek elmarasztalását, egyéni hangot, karaktert és egyéniséget. Ami mögé, mellé vagy vele szemben oda tudnék állni, ami érzelmileg kötne valamilyen formában a magazinhoz. Csak ennyi, tényleg, mehet tovább.

NBA 2k15 ismertető JediEco tollából, sajnos kosaras programok alól fel vagyok mentve, utoljára asszem C-64-en találkoztunk. Azt mondjuk nem értettem, hogy mit jelentett a szövegben rengetegszer megjelenő '[…]' jelzés. Cenzúrázni kellett a cikket vagy megkurtítani? Mindenféle rosszallás nélkül mondom, hogyha ez egy belsős poén, akkor nem értem.

sQr értekezik aztán a Super Smash Bros-ról és tetszik neki … de akinek nintendója van az általában szereti is, akinek meg nincsen azt sem tudja, hogy ott mi folyik. Nem azt mondom, hogy a játékról két oldalon egynél több kép kellett volna (???) de a majdnem egész oldalas Bowser fej ijesztő. Itt hozzáteszem SqR nagyon körültekintően járta körül a multi és a különböző nintendo hálozatok kérdését, de korábban sem kifejezetten az ő hiányosságára akartam ám rámutatni. PAX ROMANA.

Na, a borítótéma is elkőkerül az Alien: Isolation képében komédiás tolmácsolásában. Fasza cikk, összességében rendes munka, mondom, átlagosnál jobb cikk. Nincs mit mondanom, lapozzunk. Érdekel majd egyszer a játék … a jövőben.

Újabb anyag a Nancy Page (ez a nickje) jegyezte Borderlands the Pre-Sequel ismertető. Nekem van valami gondom ezzel a szériával, mára már tudom, ez a cikk sem hozta hozzám közelebb, mert nem dicséri föl túlságosan, de el sem marasztalja … olyan langyos. De biztos ilyen a játék is … ami nekem biza kimarad.

Négy oldal Shadow Warrior Szasától. Izé, én úgy tudtam ez már réges-régen kijött. Ami persze nem gáz, mert ne legyen újság katanás képek nélkül, csak meglepett. Az eredeti nekem is jobban tetszett de ezzel is elvoltam sokat. Nagyjából érezhető hogy az ismertető hasonló véleményen volt velem, bár ő igencsak elmarasztalja a régimódi játékélményt. Én meg az újat. Nem vagyunk egyformák.

MXGP Onimushaman-tól. Eskü csak a témája miatt, de ezt már végképp kihagytam az olvasásban. Két oldal, még ha rossz lenne a cikk az sem lenne baj. Terepmotorozás …. terepmotorozás … a kecskeszimulátor korában. Tényleg Blue-Ray sakkészletem nem lesz már sosem? Persze, hogy nem.

Bayonetta 2 Sicknessnek bejött, nekem mind a cikk mind a játék és legalább úgy lubickol a sármos cikkíró (NEM VAGY VICCES) a témában, mint ahogy az angyalvadász szuka veti bele magát egy pörgőrúgással az ellenségei belébe szikraeső és tüzijáték közepette. De ismét csak azt mondom hiába: ami nintendo földön történik, az nintendo földön marad. Ezért néha kirándulunk oda.

Az ismertetők után következik az újság „másik fele”, kezdve a Bepillantó rovatokkal, ami leánykori nevén gondolom Előzetes volt. Lords of the Fallen, CoD: Advanced Warfare, Evolve próbakörök, remények és ígéretek, fantazmagória. Aki azt mondja nekem, hogy ilyesminek nincs sok helye manapság egy nyomtatott újságban … annak igaza van. Tökre örültem, hogy a magazin elején ezek a dolgok nem is szerepeltek. Kit érdekel a mai világban milyennek hazudják, hogy milyen lesz? A kész produktumnak van már csak nyomatéka (AZONNAL TEDD VISSZA A KÖNNYFOLTOS PROJECT EGO ÚJSÁGKIVÁGÁSOKAT A MAPPÁJÁBA) szipp oké (tesztkérdés hogy valaki emlékszik e mi volt a Project EGO)

Kínos percek következnek sajnos a Gondolataink hasábjain komédiás jóvoltából, ami arról szól, hogy „Most akkor vicces az új Wolfenstein?”. Hallod, én az utolsó sorig sem tudtam eldönteni, hogy most akkor ez itten komolyan van e gondolva. Úgy értem példákat hoz a játékból kiemelve arra, hogy a WOLFENSTEIN új része mennyire irreális és komolytalan. Történetesen játszottam és így ez alapján azt sem tudom, hogy mit játszottam. (SICHER, DAS WOLFENSTEIN FRIVOLEN!) Na, lazuljunk le kicsit.

Cikk a japán játékosokról Sanadától. Érdekes téma, kellemes képanyag, visszatérő dolgok. Majd egyszer a „magyar játékosokról” szóló oldalakra leszek kíváncsi. Lassan a jápánokról mindent tudunk vagy legalábbis el tudunk képzelni. Az idegenkedésüket az FPS-től hallottam korábban is, akkor sem tudtam elképzelni. Harcoltam japánok ellen CS-ben anno, kemények voltak. Keményem haltak meg.

Több internetes oldal ismertetője következik, ami tök rendes dolog. Tényleg. Ezt követi egy újabb reklám (mert vannak az újságban amúgy egész oldalas reklámok is) ami GYU (IGEN, A GAMESTAR-os GYU) új regényért hirdeti. Királyság! Ő nagy szerepjátékos (elsőszámú hobbi) és az ilyenek mindig érdekelnek. Majd beszerzem.

Azért azt nem lehet mondani, hogy a Controller nem kedveskedne nekem, mert lám a Retrológ rovatban a Castlevania első részéről írnak sokat, legalábbis Dr. Zaius. Jól teszi. Mindegy volna mit ír, mert hájjal kenegetnek ha jó játékokról olvasok, de cserébe okosan ír és szépeket (elmorzsol a egy könnycseppet) és van egy egész oldalas borítókép is … szóval …

Hírek rovat, pár oldal csak és amúgy teli van szöveggel legalább, de nem, szerintem sem kellene, hogy legyen ilyen egyáltalán. De legalább megint elolvashatjuk, hogy a Bungie is tudja, hogy a Destiny szar. (CSÚSZTATÁS!!!) Videojáték bolt bemutató … olyan amilyen … Gamecity fasza hely. Mobiljáték … verekedős anyagból ritmusjáték, instant felmentés, pedig Futuretro láthatóan benne van a témában.

Na és akkor a Retyóra való rovatban két oldalt lőnek el egy „rossz” (erősen középszarú) játékra, a Narco Terrorra. Onimushaman lepontozza rendesen (pedig ránézésre is jobb, mint az Expendables 2 the Game, ami szerintem drágább is) és az újság véget ér egy előzetessel a következő számból, szöveg nélkül, néhány képpel ígérve a #002-t.

Összbenyomás? Maradhat. Sokkal jobb érzésem van vele kapcsolatban, mint a korábbi próbálkozásokkal. Valószínűleg nem lesz az a szakmai erőtengely, amiről sokan magyar-EDGEként álmodoznak és nosztalgia vasút 576 kbyte nimbuszát sem fenyegetik majd (legyünk reálisak, mint a wolfenstein) de ez nem zárja el az útját az elől, hogy egy egészséges rohamot fusson be a hazai videojátékos közéletben. Az erő látványosan meg van benne hozzá, hogy saját erejéből uralja ezt a kiürült üzleti rést. Kíváncsi leszek, hogy megtalálja e majd és él e vele. (DE KURVA MISZTIKUSAK LETTÜNK A VÉGÉRE) kussoljál már be te is.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==