casper0072015.12.24. 18:10

2015 játékai - #7

A Dota2 és a League of Legends által uralt MOBA piacon szinte lehetetlenség rést találni. Sok fejlesztőnek bele is tört a bicskája a próbálkozásba, így ért véget például a legjobb Dead Island játék. A Smite sikeresen mozdította át a műfajt az akciójátékok irányába, és nem egy cím van készülőben, ami a zsánert az FPS műfajával ötvözi. De hogyan maradhat életben egy olyan MOBA, ami a klasszikus megközelítést választja? Erre adja meg a választ a Heroes of the Storm.

A Blizzard arculatváltásának központi eleme az e-sportok irányába történő masszív elmozdulás. Az MMORPG-k kora leáldozni látszik, ezért a legendás fejlesztőcsapat abba az irányba fordította a tatot, ahol közönség és siker várja. Így született meg a Hearthstone, ami új lendületet adott a gyűjtögetős kártyajátékoknak, ezért készül az Overwatch, ami a cég első új IP-je nagyon hosszú idő után. És itt van a Heroes of the Storm is, hiszen egy ilyen profilból korunk legnépszerűbb műfaja sem hiányozhat. Hiába azonban a Blizzard név, a bevezetésben említett két óriás az elmúlt években olyan masszív rajongótábort szerzett, annyira meghatározta a MOBA fejlődését, hogy a játékipar egyik legnagyobb veteránja se lenne képes egy hasonszőrű játékkal szeletet hasítani magának a tortából.

Éppen ezért a HotS nem is próbál egy az egyben a két nagy nyomába lépni, helyette azok felé fordul, akiknek tetszik a műfaj, de nincs idejük órák százait a tanulási folyamatba ölni, vagy egyszerűen csak nem akarnak egyetlen játékra fókuszálni szabadidejükben. Vagyis a HotS is követi a Blizzard új filozófiáját: easy to play, hard to master. Egy MOBA-hoz képest elhanyagolható időt, nagyjából 40 órát tölthettem el a Blizzard hőseit terelgetve, de ez nem jelenti azt, hogy ne tetszett volna az, amit láttam. Bár a HotS sokkal nyitottabb, itt se lehet ész nélkül nekirohanni az ellenségnek, ugyanúgy meg kell ismerni a szabályokat, a hősöket, és megtanulni, melyik szituációban mit érdemes csinálni. Csak éppen minden egyszerűbb és áramvonalasabb, ráadásul a mérkőzések is rövidebbek, átlagosan a felét teszik ki egy LoL összecsapásnak.

A HotS több pályát, és mindegyiken más objektívát kínál. A végső cél ugyanúgy az ellenséges bázis elpusztítása, de az egyes térképek sajátos feladatainak teljesítése nélkülözhetetlen, hogy a csapat eredményesen ténykedhessen. A játékkal töltött rövid idő alatt nem tapasztaltam, hogy itt egyetlen játékos meg tudja nyerni a meccset, a csapattagoknak együtt kell mozogniuk, itt dől el, mennyire tudják a hősök egymást kiegészítő képességeiket megfelelően használni, és ki mennyire képes vagy akar a csapat érdekében harcolni. A magányos hősök itt általában elbuknak.

Bár én magam a nagyobb mélységekkel kecsegtető két nagyágyút preferálom, a HotS-nak mindenképp az év végi listámon van a helye, mert egy nagyszerű műfajt tett elérhetővé az időhiányban szenvedő játékosoknak úgy, hogy közben nem feledkezett meg arról sem, mi is teszi a zsánert annyira népszerűvé.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

3 napja
1

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

4 napja
29

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7