casper0072016.01.11. 22:45

Denuvot nekik

Eltűnőben a kalózkodás a digitális vizeken? Történt ugyanis, hogy a Just Cause 3 több mint egy hónappal a megjelenése után még mindig nincs feltörve. Egyes cracker csoportok berkein belül alattomosan leselkedő bestiaként fészkelte be magát a félelem, mi lesz, ha a kiadók most tényleg egy életképes védelmi rendszert hoztak össze?

Szerintem mindez nem jelenti azt, hogy az internet megszabadul a feltört kópiák arzenáljától. Régebben is felütötték a fejüket hatékonynak tűnő törésvédelmek, hogy végül meghajoljanak a kitartó crackerek tudása előtt. Most se lesz másképp, de ha már maguk a törők fogalmazzák meg aggodalmaikat, akkor arról érdemes lehet beszélni.

Nem vagyok szakértő, ha valaki a téma technikai oldalát is ismeri, nyugodtan világosítson fel a komment szekcióban. A lényeg, hogy az ún. Denuvo DRM alapos kihívás elé állítja azt, aki fel akarja törni a védelme alatt álló programot. Nem gondolom, hogy ha mától nem léteznének kalózmásolatok, az hatalmas érvágás lenne a játékos társadalomnak. Olyan gyakran annyira kedvező leárazásokkal találkozni a digitális piactereken, hogy akárki gyakorlatilag fillérekből megoldhatja a havi szórakozását, arról nem is beszélve, hogy egyre nagyobb mennyiségű minőségi free-to-play játék áll rendelkezésre, amik ráadásul keményen rátelepedhetnek az emberre, aki aztán azt is elfelejti, hogy létezik kívánságlistája.

Persze kalózkodás már az ősidők óta létezik és ezután is gyakorolják majd, de a játékiparban egyre kevesebbet hallani arról, micsoda károkat okoznak az illegális letöltések. Mégis, talán az elfogadható fogyasztói magatartás felé vezető út első állomása lehet a törések háttérbe szorulása. Nem kell feltörhetetlen védelmet kialakítani, ilyet talán nem is lehet, de elég, ha csak két-három hónapig tehetetlenné teszik a crackereket, és talán többen úgy döntenek, inkább megvásárolják a kívánt címet.

Aki úgy határoz, hogy élvezi valaki munkáját, és azt nem kínálják ingyen, akkor természetesen illik kifizetnie. Ugyanakkor mindez nem mentesíti a fejlesztőket/kiadókat azon „kötelességük” alól, hogy játszható programot adjanak az ember pénzéért. Ma már az megy ritkaságszámba, ha egy játék gond nélkül elindul, és hibák nélkül fut.

Több helyen futok bele abba véleménybe, miszerint a delikvens megfelelő helyekről letölti a kinézett játékot, hogy kipróbálja, aztán dönt a vásárlásról. Hogy aztán egy, az igényeinek megfelelő fejlesztés valóban az online vásárlókocsiban landol, nem tudom, de talán itt lenne az ideje a demó gyakorlatát ismét feléleszteni. Főleg a nagyobb AAA játékoknál vakon fut az ember, akkor is, ha előtte nem egy anyagot megnézett, mindannyian tudjuk, hogy a puding próbája az evés.

A nap végén az éremnek úgyis két oldala van. A játékosok tiszteljék meg azzal a fejlesztőket és kiadókat, hogy a játékaikért fizetnek, de ez a tisztelet legyen kölcsönös, mert sokszor a kiadói oldalról se mézeskalács érkezik a házhoz.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7