casper0072016.02.08. 19:42

Kényszerű zsuga

Játékos karrierem során kevés volt az olyan időszak, amikor nem tudtam rendszeresen leülni egy játék elé. Csak hogy pár példát említsek, ilyen időterminust meghatározó cím volt a Call of Duty 2 vagy a Gears of War, korábban pedig a CS 1.6. Ezek a játékok nem csak addig töltötték ki a szabadidőm, amíg végigjátszottam a kampányt és lezavartam pár menetet az online harcmezőkön, hanem hosszabb ideig, több évig kis túlzással napi szinten játszottam velük. Jelenleg ezt a szerepet a Hearthstone tölti be, de az elmúlt pár hónapban mintha rossz vágányon haladnék.

A Hearthstone a Blizzard rettenetesen népszerű CCG-je, azaz gyűjtögetős kártyajátéka. Kilenc hős és több száz kártya áll rendelkezésre, ezekből kell egy paklit összeállítani és barátságos meccseken, ranglistás mérkőzéseken megküzdeni az aktuális ellenféllel. Bár a Hearthstone látványos és felhasználóbarát felületével, „easy to play, hard to master” filozófiájával alapvetően egyszerűbb, mint a zsáner nagy öregjei (pl. Magic), de ez a könnyen fogyaszthatóság robbantotta be a köztudatba, és aki komolyabban is foglalkozik a játékkal, az tudja, hogy itt sem lehet tessék-lássék módon szórni a lapokat a virtuális asztalra.

Ebben a bejegyzésben nem kívánok konkrétan a játékkal foglalkozni, csupán az alanyaként jelenik meg annak a nem kellemes tapasztalatnak, amiről beszélni szeretnék, és ami titeket is érinthet egy másik cím esetében. Ez pedig a kényszerűség hajtotta játék.

Nem mondanám, hogy elegem van a Hearthstone-ból (vagy éppen csak félek bevallani?). A hét hét napjából általában legalább ötször elindítom és lezavarok pár menetet. Viszont késő ősz óta valahogy nem élvezem annyira a játékot, mint régen. Mint mondtam, nem akarok a hibákkal és a nekem nem tetsző, a játékot formáló változtatásokkal foglalkozni, viszont van egy általánosabb jelenség, ami itt is meghatározó: a gyűjtögetés. Ez más játék esetében más alakot ölthet: szintezés, event, gold farm, raid, stb. A Hearthstone-ban kártyákat gyűjt az ember, ennek pedig sok módja van, egyre több olyan, ami a rendszeres kártyázásra ösztönzi az embert. Ha kihagysz pár napot, már lemaradtál pár aranyról, mert felhalmozódtak a napi küldetések, és nem kapsz újat. Ha kihagyod a heti Tavern Brawl-t, elesel egy csomagtól. A kártyák száma pedig nagy ütemben nő, most már elmondhatjuk, hogy negyed évente érkezik valamilyen expanzió, aki pedig nem költ sokat vagy nem ül sok-sok órát a képernyő előtt, az lemarad, mint a borravaló. Én nem kevés időt töltöttem a játékkal a 2013-as béta óta, de még mindig van pár olyan, a kompetitív játékhoz szükséges lap az alapkészletből, ami még nincs meg.

Nem kell mindent komolyan venni, naponta egy óra kártyázás jó szórakozás, a többivel nem kell foglalkozni. Viszont, ha valamibe rendszeresen energiát és időt ölök, abban én eredményt szeretnék elérni. Látszólag a Hearthstone-ba mégsem pakolok elég órát. Ebben nagy szerepe van a jelenlegi életvitelemnek, a nap végén már se időm, se erőm nincs ahhoz, hogy a napi küldetéseken kívül mást csináljak. Így viszont csak megyek az árral. Mégse akarom elengedni az egészet, mert még jobban lemaradok a lapok gyűjtésével és nem leszek versenyképes.

Sajnos az ilyen típusú játékok nagyon profin láncolják magukhoz az embereket. Itt nem egyszerűen kiesik az ember a formából, amit kis gyakorlással orvosolni lehet. Konkrétan, kézzel fogható dolgokban marad le - esetemben a lapokkal -, amit később szinte lehetetlenség behozni. Nem hiába mondják, hogy ma új játékos inkább bele se kezdjen a Hearthstone-ba.

A legtöbb meccs sajnos az idegeskedésről szól. Miért pont azt a lapot húzta, nekem miért nem jön a kombóm, és egyéb olyan, a játék mindennapjait meghatározó kellemetlenségek, amikre egyre kevésbé vagyok toleráns. Mégsem akarom abbahagyni, de még szünetet sem tartok, mert sajnálnám az eddig elérteket veszni hagyni.

Csak remélem, hogy ez egy átmeneti időszak, amikor rosszul jön ki a lépés, de azt is tudom, hogy így könnyű egy olyan spirálba kerülni, amiből nehéz kimászni, hasonló volt a pár éve sikeresen magam mögött hagyott achievement vadászat. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor talán érdemesebb lesz olyan állandó játékot keresni, ami nem büntet, ha éppen pár hétig nincs kedved játszani vele.

Necroman Mk2
Mutropolis

A lelet azonosítása: old school kalandjáték a XXI. századból

1 napja
1

Cash Bacsi
Forge of Empires - Teszt (iOS)

Annyit és olyan régóta jött az arcunkba a reklám, hogy most már ki kellett próbáljuk!

2 napja

p34c3
Drága hobbi a videojáték?

- Tényleg léteznek olyan emberek, akik eredeti, dobozos játékokat vesznek? Akik megengedhetik maguknak ezt a méregdrága úri huncutságot? Gondoltam magamban, miközben vágyakozó pillantásokkal néztem a kirakat túloldalán díszelgő protoss csábító sárga szemeibe.

3 napja
24

pendrivedealer
Stardew Valley és aniMonológ!

Sziasztok! A mai bejegyzés egyik jelmondata, hogy online kertészkedni igenis jó!

8 napja

elvis
Monza Action (GT Sport)

Volt pár izgalmas verseny a hétvégén, de ezt az akciót ki kellett emeljem!

9 napja
6

Stadia HUN
Cyberpunk 2077 (Stadia)

Good morning, Night City! Megérkezett a Stadia legjobb játéka?

2021.02.20.
5

vem
Retro PC #12: HD 6450 vs 9600 GT

Mire képes egy gép, ami olcsóbb mint egy AAA játék? És vajon hogy teljesít a 9600 GT a HD 6450 ellen? Mennyit dob ez a konfigon? Nézd meg a videót és kiderül!

2021.02.16.
2

Necroman Mk2
HuniePop 2: Double Date

NYERTESSEL FRISSÍTVE! Szeretnéd megmenteni a világot, miközben a két nős randi és a hármas szex mesterévé válsz? (18+)

2021.02.14.
35

Stadia HUN
Baljós árnyak

A Stadia jelenlegi helyzete és jövőbeli kilátások

2021.02.12.
19

Stadia HUN
Reigns (Stadia)

Király király-szimulátor, tinder-stílusban.

2021.02.09.

CHASE
Az Évtized filmjei - 10-6.

Az utolsó előtti etap következik.

2021.02.07.
8

Necroman Mk2
Strike Suit Zero

Ace Combat az űr hidegében

2021.02.02.
1

CHASE
A kétezres évek legjobb filmjei

Úgy gondoltam, az Évtized filmjei felsorolás - természetesen soha el nem készülő - finisébe érve, fokozva a várakozásokat és az elvárásokat kiblogolom, hogy sztem mik voltak a 2000-es évek ugyanezen mérföldkövei.

2021.02.02.
19

elvis
TimeCop1983

Synthwave/electro gyöngyszem! Füleljétek, hallgassátok!

2021.02.02.
4

Cash Bacsi
Giblins - Teszt (iOS)

Az ötlet nem eredeti, de a játék nagyon!

2021.02.01.
3

carville
A Gamestop részvények bohócai

Hosszú és szakszerű(bb) ellenvélemény a címlapi cikkel kapcsolatban.

2021.01.31.
16

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

2021.01.23.
17

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

2021.01.21.
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém.

2021.01.21.
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

2021.01.19.
7