parandroid2016.02.20. 16:15

Oscar 2016 tippek

Érlelődött bennem pár gondolat a helyi idő szerint 29-én, hétfőn esedékes Oscar gálával kapcsolatban, amik így, hogy a jelöltek döntő többségét láttam felszínre is kerülnek most. Eredetileg a filmes fórumba akartam ezeket bekörmölni, de ahhoz túl nagy a terjedelem, remélem, hogy megfér itt a blogszekcióban. Leírom, hogy az adott kategóriában kit tartok a legesélyesebbnek, illetve, hogy teljesen szubjektív alapon én kit szeretnék díjazottként látni az aktuális kategóriában. Azokat a kategóriákat, ahol magam is úgy ítéltem meg, hogy nem érdemes beleokoskodnom, mert vagy nem láttam elég jelöltet, vagy teljesen inkompetens vagyok a témához békén hagytam, úgyhogy bízom benne, hogy nem egy nagy marhaság, hanem egy érdekes dolog sült ki ebből a maszlagból.

Legjobb film

Kezdésnek itt az egyik szerintem legkevésbé megjósolható kategória, Spielberg Bridge of Spies-án kívül mindent volt szerencsém megtekinteni, A nagy dobás és a Mentőexpedíció kivételével pedig az összes jelölt nagyon-nagyon bejött. A Spotlight kezdeti toronymagasnak tűnő előnye a hónapok múlásával és az előzetes díjak kiszórásával szépen lassan elhalványult A visszatérő és A nagy dobás javára, talán nem tett neki túl jót a korai amerikai bemutató (bár a Birdman ha jól emlékszem ugyanilyen körülmények között tudott nyerni). A Mentőexpedícióra a Golden Globe-díj ellenére nem fogadnék komolyabb összegben. A szoba kicsit a tavalyi év Whiplash-e nálam, az egyik nagy kedvencem az évből, és örülök, hogy jelölték, de szerintem vajmi kevés esélye van a végső győzelemre. A Brooklyn aranyos, és nekem sokkal jobban bejött, mint az átlagnak valószínűleg, de azért megmosolyogtató lenne, mint Best Picture. A Mad Max-et nem írnám viszont még le, ha megoszlanak a szavazatok a három nagy esélyesnek tűnő film között, akkor odaférhet az első helyre, meglepetés lenne, de nem tartom elképzelhetetlennek. Összességében viszont a Spotlight volt a kedvenc filmem a tavalyi évből úgy összességében is, a jelöltekből meg pláne, úgyhogy őszintén drukkolok neki, és egyáltalán nem érzem azt, hogy nincs miben reménykedni, viszont a Birdman tavalyi sikere ide vagy oda, meglepődnék, ha nem a The Revenant lenne 29-én A legjobb film nevét tartalmazó borítékban. Esetleg a Producerek Céhe által díjazott The Big Short még megviccelhet.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: Spotlight: Egy nyomozás részletei

Ki fog nyerni: A visszatérő (esetleg A nagy dobás)**

Legjobb férfi főszereplő

A dán lány még kimaradt az öt Best Actor in a Leading Role kategóriában jelölt alakításokból, azonban előzetesen ez tűnik az egyik leginkább lezsírozott kategóriának, DiCaprio valószínűleg már a The Revenant maximálisan pozitív fogadtatása óta magolja az átvételi szövegét. Nem ez a kedvenc alakításom a jó öreg Leotól, de abban azt hiszem, hogy mindannyian megegyezhetünk, hogy egy fantasztikus színész, és még ha nem is az Akadémia szobrocskája a legfőbb minőségindikátor, ha valaki végre megérdemli, az bizony ő. Ez Leonardo DiCaprio éve, ne legyen nagyon senkiben kétség, hogy ki kapja a legjobb férfi főszerepért járó díjat. A legjobban a jelöltek közül egyébként nekem Fassbender alakítás tetszett, és ha valami csoda folytán nem a Hugh Glass bőrébe bújó színészkedvenc lenne a befutó, akkor valószínűleg Michael Fassbender, viszont olyan messziről követi csak DiCapriot a második helyen, hogy nem érdemes vele komolyan számolni szerintem.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: Michael Fassbender (Steve Jobs) ha csak az itteni alakításokat nézzük, de amúgy természetesen DiCario (A visszatérő)

Ki fog nyerni: Leonardo DiCaprio (A visszatérő)**

Legjobb női főszereplő

Ha lehet valmi még a férfi főszerepeknél is simább így előzetesben, az a Best Actress kategória, a 45 évet nem láttam, így arról Charlotte Ramplingről nem tudok nyilatkozni, viszont nem létezik, hogy ne Brie Larson vigye el a szobrot a Room-ért. Minden csillag úgy áll, hogy nem kerülhet máshoz a díj, a valószínűleg legkomolyabb ellenfél, Alicia Vikander promótereinek ügyeskedésével mellékszerepre lett jelölve, úgyhogy miatta sem kell izgulni. JLaw szerintem teljesen esélytelen, kezd 25 évesen az új Meryl Streeppé válni, és ha épp nem íjjal rohangál valami ifjúsági regény adaptációjában, akkor borítékolt a jelölése. Cate Blanchett sosem írható le teljesen, de most kapott díjat a Blue Jasmine-ért, nem gondolom, hogy komolyan számolni kéne vele. Maradt Saoirse Ronan, akibe minden bizonnyal szerelmes lettem a Brooklyn után, és ilyen borzalmasan személyes okokból nyilvánvalóan az ő játéka tetszett a legjobban, és az ő díjazásának örülnék a legjobban, sőt minden bizonnyal ha nem Larson kapja a szobrot, akkor Ronan. De a legjobb idei alakítás Brie Larsoné, neki kell nyerni, és ő is fog nyerni, ebben gyakorlatilag biztos vagyok.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: Brie Larson (A szoba) (és egy halványka szorítás Saoirse Ronanért (Brooklyn))

Ki fog nyerni: Brie Larson (A szoba)**

Legjobb férfi mellékszereplő

Borzasztóan kemény kategória, remek színészek, remek alakítások, összességében ezzel az ötössel vagyok az egyik legjobban megelégedve. Mindenki Stallonéról beszél, megnyerte a Globe-ot, ő tűnik a toronymagas esélyesnek a kategóriában, megmondom őszintén, hogy nekem annyira nem tetszett sem maga a Creed, sem a két nagy férfi szerep benne, de az mindenképpen komoly fegyvertény, hogy egy masszív visszatérés történet, amit szeret az Akadémia, és azért én abban sem vagyok biztos, hogy itt Michael B. Jordan Creed-je volt a főszereplő, cím ide vagy oda. A kémek hídját még mindig nem láttam, Christian Bale keveset szerepelt a The Big Shortban, és voltak ennél sokkal jobb szerepei is, nem tűnik egy lehetséges befutónak. Viszont szerintem Mark Ruffalo élete alakítását nyújtja (legalább is, amikben én láttam), és szintén inkább főszerelő, rengeteg screentime-ja van. Tom Hardy pedig a Bronson óta nem volt ennyire jó, egyáltalán nem volt alárendelt szerepe DiCaprio mellett, és valószínűleg eddigi karrierjének legjobb éve volt a tavalyi. Emiatt a két színész miatt félek előre, hogy fájni fog a szívem jövő hétfőn.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: Mark Ruffalo (Spotlight: Egy nyomozás részletei)

Ki fog nyerni: Sylvester Stallone (Creed)**

Legjobb női mellékszereplő

Talán az egyik legkevésbé megjósolható, hogy az ötösfogatból kit fog kiemelni az Akadémia, mint legjobb női mellékszereplő.Bár A dán lányt még nem láttam, egyrészt a női főszerepnél említett indokból, másrészt pedig az Ex Machinában nyújtott teljesítménye miatt (ami a kedvenc tavalyi női alakításom) a legesélyesebbnek és az általam leginkább vágyott díjazott is egyben Alicia Vikander. Jennifer Jason Leigh és Rachel McAdams remekül hozták a karakterüket, de a nem túl terjedelmes szerepük miatt én nem gondolom, hogy komoly esélyük lenne. A maradék két színésznőnél az a vicces helyzet alakult ki, hogy bár talán Ronney Mara tűnik a komolyabb veszélnyek, ha nekiállnak az Akadémia tagok jól megoszlani Vikander és Mara között, akkor nevető harmadikként Kate Winsletnek nagyon komoly esélye van arra, hogy övé legyen 2016-ban legjobb női mellékszerepért járó szobrocska. De a pénzemet biztos, hogy Alicia Vikanderre tenném.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: Alicia Vikander (A dán lány)

Ki fog nyerni: Alicia Vikander (A dán lány)**

Legjobb animációs film

Itt is az egyik kedvenc kategóriám, szuper jelöltek, minden gratulációm az Akadémiáé, nem csak hogy láttam mind az öt filmet, de nagyon-nagyon szeretem is őket. A legesélyesebb természetesen az Agymanók, aminél az egyetlen furcsaság, hogy legjobb filmre nem lett jelölve, szerintem a tavalyi év egyik legjobb darabja, egy kifejezetten széles közösséget szólít meg (sőt, valószínűleg a szülők jobban élvezték, mint a gyermekeik), a Pixar stúdiójából került ki, gyakorlatilag 100%, hogy győztesként távozik az ünnepségről. A másik idei nagy kedvencem A fiú és a világ, egy gyönyörű, melankolikus, meditációs néma rajzfilm, nem tudom, hogy honnan húzták most így hirtelen elő, tekintve, hogy az eredeti megjelenése 2013-as, de mindegy is, frenetikus film. A Shaun, a bárány szintén szuper, és valószínűleg ha nem lenne itt az Inside Out, akkor ez lenne a befutó. Charlie Kaufman Anomalisája remek, de nem különösebben veszélyes, ahogy a Studio Ghibli-féle When Marnie Was There sem, utolsó filmjük ide vagy oda. Ez az Agymanóké, biztos vagyok benne.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: A fiú és a világ

Ki fog nyerni: Agymanók**

Legjobb operatőr

Szintén egy marha erős katergória, és emelett egy érdekes dilemma is, kíváncsi leszek, hogy odaadják-e Lubezkinek sorozatban harmadszor a legjobb operatőri munkáért járó díjat, minden bizonnyal egyébként igen, alapjáraton is egy zseni, a The Revenantban meg különösen gyönyörű munkát végzett, neki kell nyernie. Ha esetleg nem, akkor valószínűleg Roger Deakins lesz a befutó, akinek az idei a 13. jelölése, eddig egyetlen árva győzelem nélkül. Emellett pedig ő volt az egyik, aki miatt a Sicario fantasztikusra sikerült. De a maradék három film fényképezése is lenyűgöző, nem leszek csalódott, bárhova is kerül a szobor. De a legkomolyabb esélye valószínűleg idén is Chivonak van.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: Roger Deakins (Sicario)

Ki fog nyerni: Emmanuel Lubezki (A visszatérő)**

Legjobb rendező

Ismét egy viszonylag érdekesebb kategória, Lenny Abrahamsonon kívül talán mindenkinek van reális esélye a végső győzelemre, de az előzetes díjak alapján eléggé egyértelműsödni látszik, hogy Inarritu lesz 1950 után az első rendező, aki duplázik. A maradék háromból Tom McCarthy talán az, akinek kevesebb esélye van a többieknél, Miller és Adam McKay viszont simán odaérhet, mindketten fantasztikus munkát végeztek (még ha a The Big Short nem is volt a tavalyi kedvenceim között, a rendezés frenetikus). Talán személyes preferencia alapján nekem George Miller Mad Max-sze van egy paraszthajszállal mindenki előtt, elképszető, hogy egy ilyen, maximálisan akcióközpontú film ekkora kritikai elismerést kaphatott 2015-ben. Ezt a sikert pedig George Miller elsősorban magának köszönheti. Úgyhogy hajrá Mad Max, hajrá Miller, de a legkomolyabb

esélye Innaritunak van, ezen nem nagyon lehet vitatkozni.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: George Miller (Mad Max: A harag útja)

Ki fog nyerni: Alejandro Gonzales Inarritu (A visszatérő)**

Legjobb idegen nyelvű film

Megint egy nagy kedvenc kategóriám, az Embrace the Serpent gyakorlatilag beszerezhetetlen itthon, a többit láttam, és szerettem is. Egyrészt a szívem is haza húz, másrészt pedig amennyire valaki objektív lehet, annyira objektív szempontból is azt gondolom, hogy a Saul fia az öt jelölt közül a legjobb film, és minimum furcsa lenne, ha nem lenne meg bő egy hét múlva a második Oscar-díjas filmünk. Ami esetleg reálisan megszorongathatja Nemes László alkotásást, az a Mustang, ami szintén egy fantasztikus darab, a Theeb és az Egy háború nem hiszem, hogy érdemben beleszólhatna a dologba.

**Kit szeretnék, hogy nyerjen: Saul fia

Ki fog nyerni: Saul fia**

Plusz még néhány kategóriában tipp kommentár nélkül:

Legjobb vágás

Kit szeretnék, hogy nyerjen: Spotlight: Egy nyomozás részletei

Ki fog nyerni: Mad Max: A harag útja

Legjobb eredeti filmzene

Kit szeretnék, hogy nyerjen: Ennio Morricone (Aljas nyolcas)

Ki fog nyerni: Ennio Morricone (Aljas nyolcas)

Legjobb eredeti dal

Kit szeretnék, hogy nyerjen: Spectre (Radiohead), így semmit

Ki fog nyerni: Writing's on the Wall (Sam Smith)

Legjobb vizuális effektusok

Kit szeretnék, hogy nyerjen: Star Wars: Az Erő ébredése

Ki fog nyerni: Star Wars: Az Erő ébredése

Legjobb adaptált forgatókönyv

Kit szeretnék, hogy nyerjen: Aaron Sorkin (Steve Jobs), így hogy nem jelölték, Emma Donoghue (A szoba)

Ki fog nyerni: Adam McKay és Charles Randolf (A nagy dobás)

Legjobb eredeti forgatókönyv

Kit szeretnék, hogy nyerjen: Spotlight: Egy nyomozás részletei

Ki fog nyerni: Sotlight: Egy nyomozás részletei

Ennyi lett volna ez a hosszúra nyúlt fórumkomment, helymegtakarítás céljából a jelölteket külön nem soroltam fel az egyes kategóriáknál, az Oscar honlapján megtaláljátok mindet. Nektek mik a tippjeitek, vágyaitok a főbb kategóriákban?

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==