parandroid
Létezik-e objektivitás a videojáték újságírásban? parandroid | 2020.06.22. | 14

Létezik-e objektivitás a videojáték újságírásban?

Ezt a bejegyzést a pár hete publikált Desperados III teszt (amit mellesleg azóta sem derült ki számomra, hogy ki jegyez) bevezető gondolatai ihlették. Talán nem az én véleményem a legrelevánsabb a témában, mert az utóbbi öt-hat évben inkább láttam örömömet a játékokról való olvasásban, mint a velük aktívan eltöltött időben, azonban a mai napig blogolok filmekről, és korábban nagyon élveztem a videojátékokról való írkálsát és YouTube-os tartalmak gyártását. Emellett pedig szerintem ez egy kifejezetten érdekes téma, ami közel sem annyira lerágott csont, mint az első blikkre tűnhet.

parandroid | 2020.02.04. | 16

Oscar 2020 tippek

Idén már ötödik éve írogatom ezeket a bejegyzéseket. de már néhányszor felmerült bennem, hogy egyáltalán minek. Szerencsére az nem kérdés, hogy kinek, hiszen egyrészt magamat mindig jól elszórakoztatom a fesztiválszezon környéki felhajtással, a vasárnapi esti Oscar partival és az azzal járó tippelgetéssel, másrészt pedig minden évben van pár lelkes (?) kommentelő, és a Filmek topikban is egészen pörög a téma, van miről beszélgetni. A minek kérdőszó arra irányul, hogy érdemes-e az Oscarba egyáltalán időt és energiát tenni, számít-e bármit is egy ilyen jelölés vagy díj. Én azt gondolom, hogy sokkal többet is, mint amennyire az első blikkre tűnhet. Maga a díjazás nyilvánvalóan egy politikai állásfoglalás is nagyrészt, és szerintem az egy értékes tulajdonság, hogy több ezer ember a művészet nyelvén képes átadni egy Legjobb Film díjjal valamilyen üzenetet. Emellett pedig hatalmas marketingértéke is van egy egy jelölésnek, nem tudom, hogy hányan ültek volna be egy Judy-ra vagy Harrietre, ha nem kap jelölést, vagy elért volna-e 70 millió dolláros bevételt az Élősködők Dél-Koreán kívül, ha nincs ez a hatalmas felhajtás körülötte. Manapság egy csomó olyan film is díjazásra kerül, amely nincs nagyon rászorulva az "ingyen" reklámra (idézőjeles az ingyen, mert hatalmas kampánygépezet van ezek mögött a jelölések mögött is), elég csak a Jokerre, a Volt egyszer egy... Hollywoodra, vagy tavalyról a Fekete Párducra, vagy a Bohém rapszódiára gondolni, de jó látni, hogy olyan filmeket is elismernek, amiket legalább látott is valaki. Azon fennakadni, hogy mi lett épp a Best Picture szerintem sok értelme nincsen, az ég világon senki nem mondja meg objektíven, hogy az Eredet vagy A király beszéde-e a jobb film, amikor nagyítóval kell keresni a közös pontot a két mozi között. Az Akadémia összetétele változik, a filmek változnak, a közízlés változik, ezen összeveszni végső soron nem

28 horrofilm a Netflix kínálatában, amit nem érdemes kihagyni parandroid | 2019.10.17. | 26

28 horrofilm a Netflix kínálatában, amit nem érdemes kihagyni

Nem vagyok egy nagy rajongója a halloweeni kultúrának, sem annak pártolója, hogy ezt itthon valamennyire is meg kéne honosítani, azonban mégis a YouTube és Facebook követéseket látva, moziműsorra pillantva így október tájt évek óta elfog a horrornéző hangulat. Nem én vagyok a zsáner legnagyobb rajongója, de műfajtól függetlenül kedvelem az izgalmasan megvalósított, kreatív vagy egyszerűen csak szórakoztató filmeket, és nehéz azt vitatni, hogy a jelenlegi évtizedben a legtöbb újítást és fantáziadús megoldást a horror alkotásoktól kaptuk. Emellett pedig a napokban a Netflix streaming szolgáltató is megkapta a maga magyar nyelvű "patchét", így az angolul nem beszélők is egyre nagyobb mértékben férhetnek hozzá a finanszírozó-, forgalmazóóriás kínálatához, így bővítve az SVOD szolgáltató hazai előfizetőinek egyébként is széles körét. A legnagyobb közös nevező pedig hamar kitalálható; a Netflixen is vannak szép számmal kiváló, de legalább is megnézésre érdemes horrorfilmek, így arra teszek kíséretet, hogy ajánljak belőlük párat, amelyeket szerintem különböző okokból nem érdemes kihagyni. Próbáltam a filmek széles köréből válogatni, a klasszikusoktól kezdve a Netflix Originalokon át az egészen apró költségvetésű modern darabokig. Amik hiányoznak, azok az amerikai sorozatok, ennek egészen prózai oka van: nem, vagy csak nagyon elvétve nézek sorozatokat, látatlanban meg nem akarok ajánlgatni. Természetesen nem láttam minden filmet a világon, sőt még csak minden netflixes horrorfilmet sem, így ha bárkinek van személyes kedvence a streaming paradicsomban, amely lemaradt a listáról, az ne tartsa magában és közölje kommentben. (Nota bene: A műfaji besorolásnál a Netflix értékítéletére hagyatkoztam, a Halloween és a Horror kategóriákból válogattam, így furcsa anomáliaként az első helyezettet én nem is sorolnám a műfajba, de hát abból élünk, amit adnak, ugye. Valami

parandroid | 2019.02.23. | 4

Oscar 2019 tippek

Írogatom már ezt a "sorozatot" egy pár éve, úgyhogy már csak megszokásból is megírom a 2019-est, de talán amióta követem az Oscar-t nem volt olyan, hogy ennyire kevés érdeklődéssel álltam volna a dologhoz. Ennek az egyik oka a folyamatos kavarás és hercehurca a show körül, a házigazdától kezdve a kihagyni tervezett kategóriákig. A másik pedig, hogy nem volt egy darab idei jelölt sem, ami iránt őszintén lelkesedni tudtam, vagy aminek reális esélye van a győzelemre és érdemes lenne neki szurkolni. Ősszel futott a Csillag születik, ami a kedvenc mozim az idei kínálatból, de ahogyan az lenni szokott szépen elfelejtődött a hajrára és más alkotásokhoz került a momentum. Filmtörténelem is az idei Oscar, hiszen most jelöltek először képregényfilmet a Legjobb film mezőnyébe a megosztó Fekete Párduc személyében, és jó eséllyel idén lesz a kategóriának első ízben nem angol nyelvű győztese, illetve első alkalommal kerül megrendezésre a show host nélkül, úgyhogy minden bizonnyal emlékezetes gálának nézünk elébe, fanyalgásom ide vagy oda. Ugyan az MTV szerződése lejárt a közvetítésre, mégsem maradunk itthonról elérhető opciók nélkül, a Moziverzum élőben fogja sugározni az egész rendezvényt vasárnap éjszaka. Sajnos idén magyar jelöltünk egyik kategóriában sincsen, ettől függetlenül remélem leszünk páran, akik idén is az Oscar-t bambulva fogják megkezdeni a jövő hetüket. Ha pedig valaki dúsgazdag szeretne lenni, akkor itt vannak a 2019-es nyertesekre a tippjeim, lehet futni még a fogadóirodákhoz.

parandroid | 2018.11.02. | 3

Battle Royale - csak egy maradhat?

Nem feltétlenül 2018 végén van a legnagyobb létjogosultsága arról beszélgetni, hogy mik azok a Battle Royale játékok és mi okozta a térnyerésüket, hiszen több, mint egy éve töretlen népszerűségnek örvendenek a PC-s játékosok körében, az utóbbi időben pedig konzolokon, sőt mobil eszközökön is tiszteletét tette a műfaj két legnagyobb riválisa. Ami mégis a bejegyzés aktualitását adja, az az, hogy pár hete a Black Ops 4 Blackout játékmódja keretein belül először (?) képviseltette magát a zsáner AAA játékban. A Battlefield 5 érkezésével pedig egyértelművé vált, hogy a BR megkerülhetetlen szereplője lett az akciójátékok piacának - na nem mintha eddig a számok mást tanúsítottak volna. Ezeknek a videojátékoknak nem én vagyok a legnagyobb szakértője, plusz bármelyikről lehet review-t olvasni akár itt a Gameren is, úgyhogy a rövidke cikk egyetlen célja kicsit körül járni és bemutatni a műfaj gyökereit, illetve hogy abból mit vettek át az említett játékok.

parandroid | 2018.02.27. | 17

Oscar 2018 tippek

Harmadik éve töretlenül írom ezeket a bejegyzéseket minden Oscar díjátadót megelőző kedd este, legutóbb egész érdekes beszélgetés alakult ki a bejegyzés kommentszekciójában, úgyhogy remélem idén sem lesz értelmetlen a poszt (plusz végre a Filmek topikban is pörög a gála, hurrá!). Izgalmas filmes évet hagyunk a hátunk mögött, amely ha másról nem is, de a Weinstein botrányról örökké emlékezetes fog maradni. Azonban hála az égnek nem csak bulvárhírekben, de remek mozikban is gazdag volt 2017, ugyan egyik filmért sem rajongtam annyira, mint a tavalyi Kaliforniai álomért, de az Oscar mezőny így is utóbbi évek szerintem legszínesebb és legizgalmasabb felhozatalaként alakult. Nem láttam minden filmet, amely esélyes lehet valamely díjra, a legfájóbb pontok A Pentagon titkai, az Én, Tonya és a Testről és lélekről, de így is a tavalyiakhoz képest megvan a főbb kategóriákról a véleményem (hajjajj), és nagyjából sejtem is, hogy mik kerülnek majd ki hétfő hajnalban győztesként a gáláról. Vágjunk is bele.

Neon Genesis Evangelion gondolatfoszlányok parandroid | 2017.10.30. | 35

Neon Genesis Evangelion gondolatfoszlányok

Eredetileg egy pár soros hozzászólást szerettem volna csak begépelni a Filmek topikba az Neon Genesis Evangelionról és annak egész estés zárófilmjéről, az Evangelion végéről, de talán össze tudok róla kaparni annyi gondolatot, hogy megérjen ez a kedvcsináló egy blogbejegyzést. Megmaradok a kedvcsinálónál, egy fórumon olvastam, hogy aki az Evangelion elemzésébe fogna, és tízezer szót nem szánna rá, az inkább jegelje a témát, és ezzel a gondolattal többnyire egyet is értek, az említett terjedelem bepötyögéséhez pedig se kedvem, se felkészültségem nincsen. Egyszerűen csak kihasználom a lehetőséget, hogy összeszedjem, és kiírjam (amennyire csak lehet spoilermentesen) magamból az élményeimet, ha pedig valakinek meghozom a sorozathoz a kedvét, vagy van akivel pár mondatban kibeszéljük a látottakat, az külön öröm a számomra.

parandroid | 2017.02.21. | 17

Oscar 2017 tippek

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban ismét aktuális az Oscar-gála, szám szerint a 89., és itt az idő az egyik kedvenc időtöltésemhez, az esélylatolgatáshoz. Tavaly már írtam egy ilyen posztot, akkor egész korrekten sikerült megtippelnem a végeredményt, szóval vettem a bátorságot, hogy idén is legépeljem a gondolataimat a fő kategóriákban. A korábbi évekhez képest kifejezetten szerencsésnek mondhatjuk magunkat, legalább a Legjobb film jelöltek nagy többsége eljutott a hazai mozikba is, és sikerült is szerencsére egészen sok darabra el is jutnom, szóval a "ki fog nyerni" szegmens mellett irkálok egy picit arról is, hogy én kit látnék díjazottként. Némi bánatra ad okot, hogy a több kategóriában is komoly esélyekkel induló A régi város magyar premierjére csak 23-án kerül sor - a Fences pedig nem is talált itthoni forgalmazóra, - szóval néhány esetben kénytelen leszek a sötétben tapogatózni, de bízom benne, hogy legalább a tavalyi eredményeket sikerül elérni.

parandroid | 2016.09.19. | 9

Filmgyűjteményem - második év

Az előző blogomba írtam egy bejegyzést valamivel több, mint egy éve, amiben szépen sorakoztak lefényképezve, párszáz karakteres ismertetővel az addigi DVD-im. Idén ugyanezt a módszert akartam folytatni, de tekintve, hogy az előző poszt már azt sem tudom hol van, illetve se kedvem nem volt hozzá, sem pedig értelmét nem láttam annak, hogy írjak 25.000+ karaktert olyan dolgokról, amiket senki nem fog elolvasni, inkább beszéljenek helyettem a képek. Nyilván nem ez a legnagyobb DVD gyűjtemény még itt a Gameren sem, pénzre váltva sem futná belőle egy kastélyra (egy két értékesebb darabot leszámítva - mint a Persona, vagy a Vérző olaj - nagyrészt a mai napig a boltok polcán megtalálható mindegyik), mégis úgy érzem, hogy volt értelme a az aukciós oldalak és az áruházak bújásának. Valamivel több, mint 160 olyan lemez van most a polcomon, amikben úgy érzem, hogy egész szépen megmutatkozik az ízlésem, próbálom tényleg csak azokat beszerezni, amiket a kedvenc filmjeim közé sorolnék bármikor. Van persze egy pár darab, amit vagy ajándékba kaptam, vagy meggondolatlanul vásároltam és leselejtezésre várnak, ha lesz egyszer hozzá lelkierőm, akkor kiválogatom őket, remélem, hogy a jövő évi bejegyzésben már nem fogtok velük találkozni.

parandroid | 2016.02.20. | 10

Oscar 2016 tippek

Érlelődött bennem pár gondolat a helyi idő szerint 29-én, hétfőn esedékes Oscar gálával kapcsolatban, amik így, hogy a jelöltek döntő többségét láttam felszínre is kerülnek most. Eredetileg a filmes fórumba akartam ezeket bekörmölni, de ahhoz túl nagy a terjedelem, remélem, hogy megfér itt a blogszekcióban. Leírom, hogy az adott kategóriában kit tartok a legesélyesebbnek, illetve, hogy teljesen szubjektív alapon én kit szeretnék díjazottként látni az aktuális kategóriában. Azokat a kategóriákat, ahol magam is úgy ítéltem meg, hogy nem érdemes beleokoskodnom, mert vagy nem láttam elég jelöltet, vagy teljesen inkompetens vagyok a témához békén hagytam, úgyhogy bízom benne, hogy nem egy nagy marhaság, hanem egy érdekes dolog sült ki ebből a maszlagból.