Krisz5762017.10.27. 00:15

UHD BD review 4 - Passengers

Az Utazók scifi Ultra HD Bluray tesztje

(Innentől nem lesz külön HDR és BD kép nagyban, hanem egyben töltöm fel őket, hiszen kicsiben is egyben vannak. Kinagyítva könnyebb le-fel scrollozva összevetni.)

Annak ellenére, hogy a relatíve alacsony értékelések miatt először alig szenteltem figyelmet a filmnek, meg kell hagyjam az Utazók (Passengers) szerintem egy méltánytalanul alulértékelt romantikus scifi dráma. A történet szerint az űrgyarmatosító Avalon űrhajó úton van 5000 fős utaslétszámával, és bő 200 fős legénységével az új otthonuk, a Homestead II felé. A 120 éves utazást mindenki hibernálva tölti, ám valaki egyszer csak fel-, majd hamarosan ráébred, hogy hoppá, valami nem stimmel, CSAK ő ébredt fel, méghozzá jóval a végső úticél előtt. A kezdeti sokk után ugyan megpróbálja élvezni az úrhajó adta - helyenként luxus - lehetőségeket, de aztán elkezd újra úrrá lenni rajta a pánik, azaz inkább az öngyilkosság közeli kétségbeesés, hogy teljesen egyedül kell leélnie az életét az űrben... de aztán képbe kerül egy második felébredt utas is…

Előzetes

Mindig is szerettem az ehhez hasonló fantáziadús történeteket, melyek egyszerűen már csak a témájukból adódón is nézetik magukat. A kritikusok szerint persze klisészerű és unalmas, noha a két színész összmunkáját talán még ők is elismerik. Részemről én ellenben a tavalyi év (nálunk év eleji) egyik meglepetés filmjének tartom, sőt duplán, mert a negatív értékelésekhez képest pláne abszolút a szívemhez nőtt. Nem érdekel különösebben, hogy mennyire kiszámítható a fordulatok többsége, ha egyszer élvezet nézni, a látványvilágról pedig nem is beszélve. Lehet, hogy tudjuk a srác (Chris Pratt) hogy fog reagálni, miután felébred, lehet azt is sejtjük mi lesz, ha a csaj (Jennifer Lawrence - Éhezők viadala) képbe jön, azt sem nehéz kitalálni, hogy mi lesz, ha rájön a „szörnyű titokra”, de mindez szerintem mit sem ront a hangulaton, pláne ebben a látványos gyönyörű űrkalandban, tele érzelmekkel.

*A meteoros jelenetnél lényeges különbséget elsősorban csak a fényerő értékeknél tapasztalni, HDR-ben erőteljesebb, de Bluray-en is látványos.

(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

NAGY MÉRETBEN

Két(/három) hibáját tudnám mindössze igazán kiemelni, melyből az első nem igazán hiba, mindössze csak a témája emberibb, avagy hogy nem egy nagy szabású blockbusterről van szó, nincsen benne űrcsata, nincsenek benne acsarkodó Alien-ek, nincsenek felfedezésre váló galaxisok stb., hanem az egész sztori a hajón játszódik, a két főszereplő körülötti drámára kiélezve (no meg persze ott van még Arthur az android). A másik már inkább negatívum, hogy a közepe felé egy kissé ellaposodik, de mindez csupán átmeneti, hiszen az újabb viharos fordulatok újra izgalmas lendületet vesznek. Maradjunk annyiban, hogy sok 9-10 pontos művészratyiság helyett választanék csupa ilyet, és ugyan harmadik hibának néhány logikai bakit is felhozhatnék, de még ezt is elnézem neki.

*Az ébredés közeli arcfelvétele mindkét verzióban kiváló, noha UHD-ban érezhetően tisztább, főleg az orrcimpa környékén. A HDR verzió jellegzetesen sötétebb és fényekben is visszafogottabb, reálisabban érzékeltetve, hogy a helyiségben jelenleg tompított fény van.

(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

NAGY MÉRETBEN

Kellemes felüdülésre adhatna okot, hogy végre egy igazi 4K filmet tarthatok a kezeim között, hiszen a Passengers már 4K masterelést kapott, ám valamilyen oknál fogva ez mégsem jött le minden képsornál, melynek két oka lehet. Egyrészt a vfx (digitális effektusok) továbbra is 2K-sak, és a film, sajnos főleg 35mm-es részekben bővelkedik, így csak a 70mm-es részek kiemelkedőek. Félreértés ne essék, a Passengers szép, sőt nagyon szép, de ez inkább a komoly űrfelvételeknek köszönhető, nem pedig úgy általában a kihasznált (pontosabban itt nem eléggé kihasznált) Ultra HD formátumnak.

*Kiváló 4K felvétel, mely főleg UHD-n kimagasló. Ezen kívül - noha a fotón kevésbé látszik - HDR-ben „bárosabb” mélyebb fénytónusok érvényesülnek.

(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

NAGY MÉRETBEN

Az Utazók nekem már Bluray-en is nagy élmény volt, Ultra HD-ban pedig egyszerűen csak még tisztább hatást kelt, de meglepő módon a HDR sincsen olyannyira kihasználva - gondolná elsőre az ember - , pedig ez nem így van, mindössze nem olyan szembeötlően látványos elsőre, hanem kellemesen adagolja a fény- és színkikeveréseket, mozisabban nézhetővé varázsolva a filmet, ahogy belemerülünk. Alapvetően mintha sötétebb hatást keltene az UHD verzió, noha ez direkt van, hiszen a kellő helyeken nagyon is megvan a fényereje, és körülbelül úgy fogalmaznék, hogy az UHD a gyengébb részeken is nyújtja azt a részletgazdagságot és képtisztaságot, amit a Bluray csak a legjobb részeknél, a specifikusabb fényhatású jeleneteknél pedig bőven elhúz az UHD a HDR-rel.

*Az űrsétánál a fények egyértelműen HDR-ben realisztikusak, pláne a sisakban. Bluray-en közvetlenül utána jellegtelen hatást kelt.

(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

NAGY MÉRETBEN

Eltekintve a HDR-től pedig UHD-ról Bluray átkapcsolva olyan érzésem támadt, mintha egy sor tömörítésen esetet volna át a film, vagy mintha anno minőségi RGB Scartól zajos gyenge kompozit jelre váltottam volna. Ugyanakkor negatívan (vagy inkább túlzóan szigorúan) tekintve - leszámítva néhány kiemelkedő HDR jelenetet - a különbség inkább kvázi jó minőségű vs csúcsminőségű Bluray.

Ettől függetlenül ez már majdnem egy kiváló UHD anyag a szememben, és képminőségre elég erős szinten van, viszont itt fordult elő első alkalommal, hogy bizony akármilyen jó local dimminges LED-em is van, bizony vágytam volna egy OLED-rem, mert azon lenne az igazi, hiszen nagyon nehéz volt a szép fények mellé igazi feketét kicsikarnom (köszönhetően az erős HDR keverésnek).

*A csillagvizsgálóban valamivel tisztább az UHD verzió, de mindkettőben szépek a színek. HDR-ben érdekes módon visszafogottabb, míg Bluray-en kicsit szaturáltabb hatást kelt.

(Fenti UHD, lenti BD, alattuk pedig NAGYBAN! A fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

NAGY MÉRETBEN

KIADVÁNY

Sony kiadvány, sajnos nem díszes kartonborítással. Az UHD lemez angol Dolby Atmos-t (/True HD 7.1), és jó pár másik nyelv mellett magyar DD 5.1-et (640 KB/s) és magyar feliratot tartalmaz. Természetesen a Bluray verzión is megtaláljuk a magyar szinkront és feliratot, de mellette már „csak” DTS HD Master Audio 5.1 angolt. Nem volt különösebb problémám a magyar szinkronnal sem, főleg, hogy már megszoktam Chris Pratt magyar hangját (Miller Zoltán), sőt a 640-es DD 5.1 is kellemesen szól, de azért vannak részek, ahol a True HD elhúz (Atmos-ban lenne az igazi).

  • A vörös óriás mindkét verzióban gyönyörű, noha a fényerő érték nyilván UHD-nál magasabb. Az ölelkezős rész erőteljes vörös fénye viszont csak HDR-ben realisztikus, Bluray-en utána gagyi mesterkélt túlszaturált hatást kelt (sajnos a mobil egyiket se adja vissza jól).

Személyes megjegyzés, hogy ha csak nem volt az „ablakon” UV 10000000-os védelem, akkor megvakultak és megsültek, de úgy látszik jól bírja a hajó a sok milliós hőfokot, és a 100x-os gravitációt hehe, de attól még a jelenet király :)

(Fenti UHD, lenti BD, mindkét képpár esetében, alattuk pedig NAGYBAN! A fotók csupán illusztrálják az élőben tapasztaltakat.)*

NAGY MÉRETBEN

NAGY MÉRETBEN

MENNYIRE AJÁNLOM

Lehet elfogult vagyok a filmmel kapcsolatban, de témában és hangulatban azonnal a titkos favoritjaim közé került, úgyhogy bátran ajánlom. Nincsenek benne űrcsaták, nincsen benne talán semmi igazán mély művészi vonás, de nem is kell. Ha szimpatikus a stílusa, ne hagyd ki! Külön-külön megnézve a kép nem csak UHD-n, de még Bluray-en is kifejezetten szép, sőt valahol itt kezdődik az igazi UHD HDR világ, noha az igazi top minőség még mindig várat magára a formátum adta lehetőségeket tekintve. Megjegyzem, hogy ez a film elsősorban OLED-re való, de legalábbis minimum mély feketéjű VA paneles LED-re.

Szerintem bármilyen decens UHD Bluray gyűjteményben kényelmesen megfér, de akár ezzel is kezdheted.

UHD HDR kép --> JÓ-KIVÁLÓ

Krisz

Korábbi review-k UHD HDR képminőségi rangsorban

Legenda vagyok - UHD HDR kép --> JÓ KATT

T2 Trainspotting - UHD HDR kép --> KÖZEPES-JÓ KATT

Suicide Squad - Öngyilkos osztag - UHD HDR kép --> KÖZEPES KATT

Így tesztelek

Csakis eredeti UHD Bluray (magyar) kiadványokat tesztelek, melyeket közvetlenül össze tudok vetni a mellékelt Bluray verzióval is, ha amúgy nem lenne meg külön. Csak azokról az UHD filmekről írok, amiket teljesen végignéztem, hogy utólag tudjam mely részeket érdemes összevetni, kiemelni, illetve legyen egy általános benyomásom.

A megjelenítő egy referencia FALD LED, mely abszolút Ultra HD Premium képes: Sony 65ZD9. Sötétben tesztelek, a lehető „leg-OLED-szerűbb” feketék előcsalása mellett, ideális fényerő beállításokkal a részletgazdag és fényes (de még nem zavaróan vakító) HDR képek érdekében.

Az UHD lejátszó egy Panasonic UB700-as, mely az UB900-assal azonos képet nyújt, jelenleg a legszebb HDR képet nyújtják a piacon (túlszárnyalva az Oppo 203-at is). A HDMI kábel egy In-Akustik Premium (2m), közvetlenül a TV-re kötve.

A hangok minőségére külön nem feltétlenül térnék ki, esetleg csak érintőlegesen.

A Bluray verziót egy Sony S7200-as BD lejátszón tesztelem, 1080p-s kimenettel. Az UB700-as minőségibb (4:4:4-es) 4K-s képet varázsol a Bluray-ekből, de irreálisnak tartom, hogy ezen teszteljem, mivel a Sony S7200-as már így is felsőkategória, és a TV-k amúgy is skáláznak saját tudásuk szerint (ráadásul így bemenetet váltva lemezcsere nélkül vethetem össze a két verziót). Ugyanezen okokból kikapcsolom a HDR-t szimuláló XDR-t is a ZD9-en, mert ilyen csak a jobb TV-ken van, és NEM olyanról szeretnék írni, ami nincs a lemezen natívan.

A fotókat egy Galaxy Note Edge-el lőttem, így a képek nem tudják visszaadni teljesen az élőben látottakat, inkább csak illusztrálják, ugyanakkor igyekeztem különböző beállításokkal egyre jobban visszaadni az élőben tapasztaltakat.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==