[30] Krisz576 (offline)

Segtksz - Alapos - Mnikus

egy 38 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4567 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 73047 kreditet gyjttt

2017 szeptember
07:15 UHD Bluray review 2 - Legenda vagyok
Legenda vagyok - Vegynk grcs al egy hresebb posztapokaliptikus drmt a kezdeti Bluray korszakbl


Annak ellenre, hogy sosem tartozott az lvonalbeli alkotsok kz, a Legenda vagyok mindig is egy szerethet drma volt a szememben, mely elejtl nzeti magt, ksznheten a posztapokaliptikus tmnak, ahol a tuds s katona Robert Nevill (Will Smith) magnyosan tengeti napjait Sammel, a 3 ves nmet juhsszal, keresve a gygyrt a vilgmret puszttsra.

Elzetes


A trtnet szerint egy genetikai mdosts segtsgvel, avagy a brnyhiml vrus manipullsval (az gy szletett Krippen vrussal) kezdik el gygytani betegek ezreit, akik kzl mindenki tnetmentes lett, avagy a jelek szerint megtalltk a rk ellenszert, s megindulhat a tmeggyrts…
3 v mlva mr a kihalt New Yorkot lthatjuk, amint Robert egy Mustang GT-vel s ngylb trsval az anyslsen szguldoznak Manhatten utcin egy csapat zre vadszva. Nem sokkal a vadszat utn mr jelez is az ra: id van, haza kell menni, s behzni a vasreteszeket otthonukban, majd tvszelni az jszakt. De vajon mi ell megbjva…

A Mustang GT htulja (fleg a SHELBY emblma fekete-fehr krvonala) kicsivel jobban kivehet UHD-ban, de a nagyobb klnbsg inkbb, hogy melegebbek a sznek, s termszetesebbek a fnyek Bluray-hez kpest.
(Fenti UHD, lenti BD: a fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


HDR UHD, Bluray

A film hangulatt mr a kezd prgsebb jelenetsorok (valamint a kihalt New York) kellen megadjk, majd elszr tvlt a htkznapok flig rdekes, flig vicces helyzeteibe , ahogy lassan bekattan hsnk prbl naprl napra tllni a kihalt vrosban, kzben szerethet jelenetekkel festik al, ahogy eteti, frdeti kutyjt, vagy ahogy ppen „egytt edzenek”, hiszen posztapokaliptikus trtnetekben ez ltalban jl mkd prosts (lsd „A fi s a kutyja”, Mad Max 2, vagy ppen Fallout 4). Utna azonban ersen tcsap a film drmai vonalra, alfestve James Newton Howard szvszort dallamaival, rzkeltetve milyen magnyosnak lenni, minden szerettt elvesztve, s kutatva akr csak egyetlen tll utn is, mgis cltudatosan remnykedni, hogy megleli az ellenszert…

I am Legend Soundtrack Main Theme (James Newton Howard)


Annak ellenre, hogy sem akcifilmnek, sem pedig horrornak nem tudnm nevezni, mgis tartalmaz mindkettbl elemeket, gy kpes fenntartani a feszltsget. Egyetlen komoly hibja van szerintem, a CG animcik, mely ahogy korbban egy cikkben fogalmaztak: a „Bambi futam s Szimba feltnse utn csalds”, de taln mg ezt is meg lehet bocsjtani neki (lttam mr sokkal rosszabbat). Bele lehetne ktni itt-ott a trtnet hitelessgbe (Pl. relatve kevs izmos szlks Will Smith dolgozhat kutatknt), illetve magbl a tmbl is tbbet ki lehetett volna hozni, de egyszer szerintem mindenkppen rdemes megnzni.

Az ilyen kpek az UHD-nak fekszenek, Will Smith arca rszletgazdagabb, sznesebb s letszerbb, mintha izzadna, a naplementnl pedig jobban rvnyeslnek a fny-rnyk hatsok, a nap meg ahogy megszoktuk vaktbb, noha ezt a fot nem adja jl vissza.
(Fenti UHD, lenti BD: a fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


HDR UHD, Bluray

UHD KP SSZEVETVE BLURAY-EL
2007-es filmrl van sz, melyet 35 mm-re forgattak, 2K-ban finalizltak s a vizulis effektusokat is 2K-ban rendeltk. Megint sklzott UHD kiadvnyrl beszlnk teht, akr csak a Suicide Squad esetben, de annak ellenre, hogy 9 vvel korbbi filmrl van sz, szerintem rezheten jobb munkt vgeztek. Kimagaslnak itt sem mondanm az UHD kpet, s itt is akadnak tlagosabb kpsorok, de legalbb jval gyakrabban van „4K betse” a filmnek. (Persze ez is csalka jelz, hiszen az jabb minsgibb kiadvnyok, mint pl. a Sicario, Alien Covenant, Terminator, Genysis vagy Szpsg s a szrnyeteg stb.stb. mr Bluray-en is 4K-nak tnnek.) A sklzott anyagoknl viszont elfordulhat nmi szemcsseds a kpen, melybl bizony itt is akad, de szerencsre legtbbszr csak kevske (egyetlen pr msodperces orbitlis hibt ltni a felkonvertlsnl a film vge fel az ablakprknynl), viszont az leket itt mg mindig kicsit lgynak mondanm, noha a kp mr egsz mozis hangulat plasztikus hatst keltett, ksznheten a HDR-nek, mely az utmunklatok utn szerintem itt (ha nem is remekl, de) nagyon jl rvnyesl.

A kutyafrdets (tipikus 180 fokos szably operatri) belltsnl az UHD verzi nem csak tisztbb, de minden szgbl gynyren rvnyesl a mlynarancs naplemente s a realisztikusabb fny-rnyk kevers HDR-ben, a Bluray verzinl ebbl SEMMIT se tapasztalni.
(Fenti UHD, lenti BD: a fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


HDR UHD, Bluray

Beszljnk kicsit a Bluray verzirl, mely a kezdeti kpsoroknl (Mustang GT szgulds) mg egsz korrektnek tnt, de utna mintha sok helyen silnyabb agyontmrtett hatst keltett volna, valsznleg a kezdeti Bluray korszak hagyatka (ma mr sokkal jobb kiadvnyok vannak). Ehhez kpest az UHD verzi mr fel lett hozva egy „j” nvra, ami pedig tnyleg dicsretet rdemel, az a 10 bites sznkevers s HDR magval ragad egyvelege. Az tlagos beltri jeleneteknl nem fogunk semmi extrt tapasztalni, de New York (nmi tlzssal) tncol a fnyben, rezni a napstsben a meleget, a naplemente gynyr, s persze a stt pletben s jszaka a mln is realisztikusabb a reflektor, jobb a fny-rnyk kezels, a tz ltvnya pedig egy kln fejezetet rdemelne, nagyon tetszett.

Msnap dleltt meleg fnyes napsts fogad HDR-ben, Bluray-en csupn egy vilgos jelenet.
(Fenti UHD, lenti BD: a fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


HDR UHD, Bluray

u]KIADVNY
Magyar kiadvny, dszes kartonbortssal. Az UHD lemez angol DTS HD 5.1-et, s j pr msik nyelv mellett magyar DD 5.1-et (448 KB/s) s magyar feliratot tartalmaz. A Bluray verzin is megtalljuk a magyar szinkront, valamint ezen kicsit trkksen elcsalhat az alternatv verzi is, alternatv befejezssel, de ez mr csak magyar felirattal. (A Bluray kiadvnyban a film indtsakor lehetett vlasztani mozis s alternatv verzi kztt, itt viszont a menvel jtszva oldhatjuk csak meg: Special Features.) Mikor elszr lttam x ve, azt mondtam jobb lett volna ezzel a befejezssel a film (vicces, hogy mg „Szimba” is felbukkan a vgn egy pillanatra)… de elsre ltva mgis az eredeti hozza az rzelmesebb lezrst a film vgre, teht nem is akkora baj, hogy az UHD lemezre csak a moziverzi kerlt r.

A tz (sznek s fny-rnyk) gynyren realisztikus, sokkal 3D-sebb varzsolva a kpet HDR-ben. Taln a legszebb effektus, amit az egsz filmben lttam.
(Fenti UHD, lenti BD: a fotk csupn illusztrljk az lben tapasztaltakat.)


HDR UHD, Bluray

Kln rdekessg, hogy a Bluray verzin angol True HD 5.1 tallhat, de nem hiszem, hogy rosszabb lenne a DTS HD-nl, radsul a magyar DD 5.1 is egsz mozis, csak ne az angol DTS HD utn hallgassunk bele az tsebb rszeknl.
A moziverzi 100 (s fl) perces, a (csak Bluray verzin tallhat) alternatv verzi 104. Klasszikus szuperszlesvszn 2.4:1 arny mozifilm (16:9-es TV-ken a kp kb. 74%-a hasznos, fent lent fekete cskokkal, UHD-nl 2160 sorbl 1600 hasznos).

Aki meg szeretn nzni az alternatv befejezst (CSAK ANNAK AJNLOM, AKI MR ISMERI A FILMET):
https://www.youtube.com/watch?v=kPSk30qzgFs s https://www.youtube.com/watch?v=OJBf94enIaU

MENNYIRE AJNLOM
Hozz kell tennem, hogy sajnos ez mg mindig nem AZ az lleejts HDR UHD lmny, amit annyira beharangoztak neknk, de mg a Suicide Squadra egy „kzepest” tudnk adni, addig a Legenda vagyokra mr egy „jt”, mr ami az UHD kiadvnyt illeti. Hozzteszem, a HDR fnyek s termszetes sznek itt annyira jl rvnyeslnek, hogy az utmunka egy elismer meghajlst mindenkppen megrdemel, s ha egyszer megnzted gy, utna valsznleg jellegtelennek fogod tallni a Bluray verzit. Maga a film pedig mindig is egy (msodrang) favoritom marad, gy szerintem egy UHD gyjtemnyben simn meglehet a helye, akr els krben is.

Krisz


gy tesztelek
Csakis eredeti UHD Bluray (magyar) kiadvnyokat tesztelek, melyeket kzvetlenl ssze tudok vetni a mellkelt Bluray verzival is, ha amgy nem lenne meg kln. Csak azokrl az UHD filmekrl rok, amiket teljesen vgignztem, hogy utlag tudjam mely rszeket rdemes sszevetni, kiemelni, illetve legyen egy ltalnos benyomsom.
A megjelent egy referencia FALD LED, mely abszolt Ultra HD Premium kpes: Sony 65ZD9. Sttben tesztelek, a lehet „leg-OLED-szerbb” feketk elcsalsa mellett, idelis fnyer belltsokkal a rszletgazdag s fnyes (de mg nem zavaran vakt) HDR kpek rdekben.
Az UHD lejtsz egy Panasonic UB700-as, mely az UB900-assal azonos kpet nyjt, jelenleg a legszebb HDR kpet nyjtjk a piacon (tlszrnyalva az Oppo 203-at is). A HDMI kbel egy In-Akustik Premium (2m), kzvetlenl a TV-re ktve.
A hangokra kln nem felttlenl trnk ki, esetleg csak rintlegesen.
A Bluray verzit egy Sony S7200-as BD lejtszn tesztelem, 1080p-s kimenettel. Az UB700-as minsgibb (4:4:4-es) 4K-s kpet varzsol a Bluray-ekbl, de irrelisnak tartom, hogy ezen teszteljem, mivel a Sony S7200-as mr gy is felskategria, s a TV-k amgy is sklznak sajt tudsuk szerint (radsul gy bemenetet vltva lemezcsere nlkl vethetem ssze a kt verzit). Ugyanezen okokbl kikapcsolom a HDR-t szimull XDR-t is a ZD9-en, mert ilyen csak a jobb TV-ken van, s NEM olyanrl szeretnk rni, ami nincs a lemezen natvan.
A fotkat egy Galaxy Note Edge-el lttem, gy a kpek nem tudjk visszaadni teljesen az lben ltottakat, inkbb csak illusztrljk. Ugyanakkor igyekeztem klnbz belltsokkal mr jobban visszaadni az lben tapasztaltakat.
6 komment

[30] Krisz576
szept 22., pntek 17:56 #6
Kszi fik
Nos igen, n tovbbra is vrom AZT az filmet, amire azt mondhatom "belenzsre" is, hogy h vazze. Illetve megvolt, de inkbb a modern kiads Bluray-ekre mondtam, hogy "ahhoz kpest" milyen komolyak.
A HDR keversek mindenesetre tnyleg megadjk az lmnyt, pont ahogy emltve lett, mint mikor egy remake jtkot tolok vgig, de inkbb utna tnik nagyon gyengnek az eredeti, nem pedig az j annyira kiemelkednek.
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
[45] multishoot
szept 22., pntek 2:46 #5
Ismt kirly bemutat, egy szmomra ismt... nem igazn "boltba rohans" filmrl.

A szn s fnyjavts tnyleg elg szembetn mg a kpeken is, de valsznleg, ha most nznm jra ilyen minsgben, nekem fel sem tnne, hogy mennyit vltozott az eredetihez kpest. A msik meg ugye a rmes CGI...ami gy is szrny.

sszessgben nekem tetszett a film, de nem emiatt fogok beleugrani az UHD-be, az tuti.
Egyre jobban. [Rhiblokker user]
[34] CHASE
szept 21., cstrtk 22:44 #4
Ez is j lett, vrom a kvetkezt.
[30] Krisz576
szept 19., kedd 16:51 #3
Vlasz keviny (#2) zenetre
Nem, dehogy
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
szept 19., kedd 14:25 #2
"Legenda vagyok" - azt hittem egy rgi blogsorozatra prblunk emlkezni.
let the sun never blind your eyes
[30] Krisz576
szept 19., kedd 9:22 #1
* javtva
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
Krisz576
Sony 65ZD9 . Pio KURO G8 . Pana UB700(UHD BD) . Sony S7200(BD) . Popcorn A500 . Dune HD 4K Pro . Himedia Q10 Pro . Marantz CD5005(CD) . Denon PMA-2010AE(amplif.) . Pio SC2022(AVR) . Quadral 570 (5.0 bi-dip.) . MS Aviano 9(Sub)
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
Playstation3
GameCube
PC
Playstation4
Mobil
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci/Kaland, Kaland, Verekeds, FPS, Vadsz, Verseny, Szimulator, Stratgia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk mindenhol, DVD, Magazinok, jsgok, Zene (hallgatom), TV, rs, Mozi , Grafika, rajzols, tterem, Bulizs, Bartok, Programozs, Email, Letlts, Chat, Frum, Internetes magazinok, Kzdsportok, Fitness, Body buiding
Bartok, ismersk
Dude
(offline)
BPepe
(offline)
Kenny
(online)
sting
(online)
granturismo
(offline)
legolas
(offline)
szondag3
(offline)
A Lucsy
(offline)
CHASE
(online)
Fido4life
(offline)
armi
(offline)
tetyo
(offline)
TCr
(offline)
picachu
(offline)
neuroflex
(offline)
FredPerry
(offline)
XBOX Live