Krisz5762017.11.02. 02:01

HDR filmek nem-HDR lejátszóval + AV erősítők, és Sony's Smooth Gradation

Hogyan játszunk le HDR filmeket olyan 4K médialejátszókkal (vagy PC-vel), melyek nem tudnak HDR-t?

Média lejátszó és erősítő kompatibilitási problémák, valamint a Sony Smooth Gradation feature-éről.

HDR Ultra HD (4K) filmeknél - avagy jelen bejegyzésem keretében mkv-knál - optimális esetben HDR kompatibilis és teljes UHD sávszélességű 2.0a (/2.0b) médialejátszóra lenne szükség, és természetesen egy HDR TV-re (valamint a HDMI-n át kapott HD hangok érdekében közbeiktatva egy HDMI 2.0a-s erősítőre is).

Mad Max klasszikus nyitójelenete igazi 10 bites UHD HDR-ben Himedia Q10 Pro-val.

NAGY FELBONTÁSBAN

2017-ben már nem ritka eset, hogy rendelkezünk HDR TV-vel, és egy HDMI 1.4(a)-es 4K lejátszóval, akár PC-ről kivezetve, ami ugyan nem tud HDR-t, de magát a 4K filmet akadásmentesen lejátssza (például Popcorn A-500 is). Ilyenkor a HDR filmek sajnos irreálisan fakók lesznek, mert a HDR metaadat nincsen értelmezve.

A Popcorn A-500 ugyan dekódol HEVC-et, sőt 30 Hz-ig 4K-t is tud, de HDR metadatokat nem ismer fel, ezért a jelenet fakó színhibás lesz, feltolt fényerővel. Ugyanez lenne az eredmény, ha nem HDR-képes erősítőn vezetnénk át egy HDR filmet.

NAGY FELBONTÁSBAN

VAGY: Előfordulhat olyan eset is, hogy HDR TV-nk, és HDR lejátszónk is van, de ki szeretnénk nyerni a csak HDMI-n át megkapható HD hangokat (True HD, DTS-HD, Atmos, DTS:X, LPCM 7.1, Dolby Digital Plus…), viszont ha a HDR lejátszónknak csak 1 HDMI kimenete van (ilyenkor a coax / optikai digitális hangmenetet kell használnunk) és mondjuk keresztül szeretnénk vezetni egy régebbi erősítőn, ami nem tud HDR-t, csak 4K-t (pl. 2014-2015-ös) -->

Az eredmény sajnos ugyanaz lesz, mint előbb, mert ilyen erősítő HDMI csatiján átvezetve elvész a HDR, de nagyon régi erősítőn akár még a 4K felbontásból is csak 1080p lesz…

Figyelem: 4K Konzoloknak is csak 1 HDMI kimenete van, márpedig játékoknál a PCM 7.1-hez vagy Atmos-hoz szükség van a HDMI-re, és ha az Xbox One S-el szeretnénk UHD filmet nézni, ugyanez a probléma áll fenn, mint amit feljebb vázoltam. Tehát az UHD HDR képhez és a HD hangokhoz is szükség van HDMI-re, és legtöbb esetben csak 1 kimenet van (4K konzolok, 4K médialejátszók).

VAN MEGOLDÁS

Egy egyszerű trükkel azonban sokat segíthetünk ezen (mármint a HDR-en, mert ha véletlenül az erősítő 1080p-re butította, abból már aligha lesz újra natív 4K, de egy minőségi 1080p ál-HDR még abból is lehet).

A Popcorn A-500-ból eredő fakó képre utólag ráerőltettem a TV-n a HDR10-et. Ugyan némileg kicsit eltér a szín, meg nem találtam elég teltnek, így kicsit még toltam még rá színt, de leszámítva a két lejátszó karakterisztikáját, körülbelül visszakaptuk a színhelyességet. A Mad Max vöröses sivatagát amúgy is kevés TV adja vissza helyesen, illetve erős eltérések lehetnek. Az eredmény viszont valószínűleg csak 8 bites lesz, ami a felhők színsávosodásain látszik is, de ez ritka a gyakorlatban, és ami a lényeg, megkaptuk a HDR-t, amolyan ál-HDR-t.

NAGY FELBONTÁSBAN

A HDR módot utólag is rá lehet „erőltetni” egy HDR TV-n a filmre, szimplán úgy, hogy nem automata felismerésre állítjuk a TV settings-ben, hanem manuálisan választjuk ki a HDR módot (HDR10) (amelyik TV-n ez lehetséges, de feltételezem mindegyiken). Az eredmény persze nem igazi HDR, és helyenként kicsit állítgatni kell utólag a fényerőt/színt, szóval én szimplán „ál-HDR”-nek hívnám, de a színhelyesség legalább (körülbelül?) stimmel, tesztjeim során pedig a helyi fényerő értékek is nagyon hasonlítanak az eredeti értékekhez. Színbeli eltérések amúgy is akadhatnak nem csak egyes lejátszók, de TV-k között is.

A probléma viszont az, hogy ez az ál-HDR, noha (körülbelül?) színhelyes, sajnos 10 helyett (valószínűleg) csak 8 bites lesz, így a finom színátmeneteknél lépcsőzetes ugrások lehetnek (pl. egy zseblámpa fénye, vagy égbolt). Ezt a színsávosodást „bandingnek” hívják, 8 bites anyagoknál gyakori. Ez szerencsére ritkán látható, és azt is vegyük figyelembe, hogy ezzel a módszerrel átmenetileg megspórolhatunk egy normális HDMI 2.0-s HDR 4K Media lejátszót 55-75 ezerért (pl. Himedia Q10 pro vagy Zappiti HDR mini), mégis használhatjuk vele esetleges 4K lejátszónkat „HDR” módban is.

Direkt extrém körülményeket mutatva jól látszik a „banding” színsávosodás.

A letölthető The World in 4K HDR-ban nagyon finom átmenetek mutatkoznak, amik maximálisan kihasználják a 10 bitet, és ezzel az utólagos 8 bites ál-HDR módszerrel látványos képhibák(színsávosodás-banding) keletkezik Popcorn A-500 esetén.

Panasonic UB700 - igazi 10 bites UHD HDR

NAGY FELBONTÁSBAN

NAGY FELBONTÁSBAN

NAGY FELBONTÁSBAN

Popcorn A-500 - utólag ráhúzott 8 bites ál-HDR

NAGY FELBONTÁSBAN

NAGY FELBONTÁSBAN

NAGY FELBONTÁSBAN

Akadhatnak tehát problémák, de ÁTMENETI megoldásnak mindenképpen klafa! A jó hír pedig az, hogy a gyakorlatban az UHD HDR filmeknél ezek a sávosodások ritkák , vagyis sajnos egyelőre még nincsenek még olyan jól kihasználva a filmek. Igazából Sokkal több lehetőség van még az UHD HDR-ben.

Ami viszont az átmeneti megoldást illeti, ha a problémánk egy közbeiktatott nem-HDR erősítő, amin sajnos csak egy új (200-400-600 ezres) erősítő segítene, lefogadom sokan választanának 8 bites ál-HDR-t True HD-val / Atmos-szal , mint igazi 10 bites HDR szimpla Dolby Digitallal.

Coax / optikai digitális hangmenetet használva médialejátszókon az eredmény (Popcorn A-500 és Himedia Q10 Pro alapján)

Dolby Digital hangsáv --- > marad Dolby Digital (max 640kbps)

DTS hangsáv ---> marad DTS (max 1500 kbps)

PCM 5.1 ---> ritka, átviszi, ha jól tudom (pár mbps?)

PCM 7.1 --> ritka, azt hiszem néma lesz

Dolby Digital Plus --> ritka, azt hiszem néma lesz

DTS HD --> DTS lesz (1500 kbps)

True HD --> sajnos néma, nem viszi át, és nem DD lesz

Atmos --> sajnos néma, nem viszi át

DTS:X --> ritka, még nem teszteltem (néma vagy DTS lesz)

Ultra HD Bluray lejátszók

UHD BD lejátszóknál ez az erősítő probléma nem áll fenn, hiszen 2 HDMI kimenettel rendelkeznek, az egyik (általában) kifejezetten csak a hangnak. Médialejátszóknak viszont nagyon puritánok mkv-khoz, funkciókban pláne, szóval egy-két tesztet leszámítva, én inkább csak eredeti UHD Bluray lemezekhez ajánlanám őket.

Lent középen, Panasonic UB700 Ultra HD Bluray lejátszó két HDMI kimenettel. Balra fent Popcorn A-500 egyetlen HDMI kimenettel, jobbra fent Himedia Q10 Pro, szintén egyetlen HDMI kimenettel.

NAGY FELBONTÁSBAN

Összefoglalva

Igazából elég, ha a lejátszónk HEVC (H265/X265)) kódolást tud (az eddigi H264-en túl), hiszen még ha csak 1080p-re is képes a lejátszó, vagy az erősítőnk, már úgy is komolyan néznek ki ezek a modern HDR filmek, a HDR10-et pedig utólag ráerőltetve egy majdnem azonos képet kapunk. Átmeneti megoldás, így nem kell rögtön új HDR média lejátszót venni, vagy ha régi erősítőnk van, ezáltal egy új erősítő megvásárlásáig is élvezhetjük egyszerre a HD hangokat és a (közel olyan jó) HDR képet. Sajnos „banding” / színsávosodási hibák előfordulhatnak, mert ez így csak 8 bit, de a gyakorlatban ez egész ritka, és hangsúlyozom: átmeneti megoldásnak nagyon jó.

A kompatibilitási problémákról egyébként lesz még egy hosszabb bejegyzésem.

Természetesen az igazi 10 bites UHD HDR élményhez HDMI 2.0a-s (/2.0b) HDR lejátszó kell, mint a HIMEDIA Q10 Pro is, amit nemrég sikerült megszereznem és letesztelnem (folyamatosan frissítem az észrevételeim nála): Himedia Q10 Pro teszt

Ha pedig a 10 bites UHD HDR kép mellé HD hangokat is szeretnénk, akkor pedig ugyanilyen HDMI 2.0a-s (/2.0b) csatijú erősítő is kell.

Smooth Gradation (SONY)

Nem tudom más gyártók mennyire gondolnak ilyesmire (tudtommal nem), de a Sony „találmánya” kifejezetten hatékonyan tisztítja meg (vagy legalábbis CSÖKKENTI) ezeket az ún. színsávosodási („banding”) hibákat, főleg a 8 bites anyagoknál. Eredetileg tavaly év végén a ZD9-en jelent meg először, és 14 bites színfeldolgozással látványosan szuperál a hasonszőrű képhibáknál, de magát a feature-t idén 2017-ben egészen az X850E-től bevezették.

A Sony Smooth Gradation feature-e sok esetben hatékonyan csökkenti a színsávosodást. A lenti képek Popcorn A-500, ál-HDR 8bit + Smooth Gradation „magas” fokozat.

NAGY FELBONTÁSBAN

NAGY FELBONTÁSBAN

NAGY FELBONTÁSBAN

Ugyan az X850E-be és X900E-be pakolt X1 chipset picit gyengébb, mint a ZD9-nél kifejlesztett X1 Xtreme jelfeldolgozó proci, de tesztek alapján nagyon hasonló tudású, reméljük a Smooth Gradation esetében is.

A Smooth Gradation („Átmenet”) ezen a Sony modelleken elérhető: X850E, X900E, X930E, X940E, ZD9, A1 OLED

2017-es Sony 4K HDR TV paletta

Igazi 10 bites UHD HDR képnél azonban nem javaslom a Smooth Gradation használatát, (vagy maximum „Alacsony” fokozaton, mert esetleg tömörítési hibáknál hasznos), mivel „Magas”-nál túl agresszíven igyekszik elmosni az átmeneteket, így pl. a Tádzs Mahal feletti égbolt abszolút egybemosódott, és sok képinformáció elvész, hiába jelenítette meg eredetileg makulátlanul 10 bittel a Panasonic UB700:

NAGY FELBONTÁSBAN

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==