Krisz5762017.10.23. 12:12

Himedia Q10 Pro - 4K HDR Media Player benyomások

Összevetve a Popcorn A500-assal (és Panasonic UB700-al)

A pár napos benyomásaimat írnám le tömör gondolatokba szedve, gyakorlatban is összevetve a Popcorn A500-assal (és akár a Pana UB700-assal szemben), semmiféle részletes tesztbe belebocsátkozva, hiszen aki ilyesmire kíváncsi, az olvassa el ezt a két magyar review regényt:

prohardver, geeks

Zenei részlegbe pláne nem mennék bele, mint tudjuk a Popcornnak elég korrekt DAC-ja van, pláne a Pro-nak, én ilyen árkategóriában eleve nem is várok el ilyesmit a Himedia Q10 Pro-tól (bő 57 ezerért kaptam), de eleve mint HDMI 2.0-as UHD HDR Media player vettem.

  • A doboz és a csomagolás nagyon tetszik, jobban, mint a Popcorné. Meglepő módon a kütyü még nagyobb is kicsit, ám a távirányító picit egyszerű, de hamar megszokható. Mellékeltek egy HDMI kábelt is, aminél én inkább komolyabbat használnék, noha szerintem jó HDR filmekhez is.

  • Az android kezelőfelület elfogadható, de a beállítások helyenként jól el vannak dugva, és nem is túl széleskörű, szóval röviden tömören közepes a Popcornhoz képest. Van magyar nyelv, de nevetséges, hogy a menü egy része magyar, része angol. Kodi megy rajta, és hát androidhoz híven sorra szedhetjük le az applikációkat, azt írják kellemesen gyorsan is futnak, szóval bírja a proci.

  • A frissítés elég macera, online túrót nem talál, és manuálisan sem olyan egyszerű a dolog, mivel winyóra hiába töltöttem le a 600(-valahány) megát, és hiába csináltam a trükkös „tűvel” beszúrós bő 5 másodperces boot indítást, szerintem pendrive-ról kell neki. Majd máskor szenvedek vele a fránya mindenit.

  • A winyókat gond nélkül betölti, 3 USB-je is van, és ahogy a Popcornnál, itt is lehet mindent egybe, tehát nem kell előre választani, hogy videó, kép, vagy zene, ám a képeknél itt is zavaró, hogy nincsenek kis (elő)ikonok a képekről, de relatíve gyorsan tölti be őket.

Az USB a kütyü bal oldalán vannak, ami teljesen jó, mivel a Popcornnak jobb oldalt, így remekül elférnek egymás mellett.

  • A filmeket meglepő gyorsasággal tölti be, még a 70 gigásak sem okoznak gondot neki: ZUTTY! Beletekerésnél sem volt gond, megy mint a villám, és ha egyszer tapasztaltam is elcsúszást utána, egy pause/play duó azonnal segített. Ebben simán veri a Popcornt, pedig az főleg a 4K filmeknél jócskán szenved. Hasonló kellemes betöltési sebességet eddig a Mede8er kapcsán hallottam.

  • A HDR filmeket gond nélkül viszi, mindet! Nagyon szépen visszaadja a színeket, kontrasztot, fényerő értéket, mindent.

  • A kép viszont JOBB a Popcorn esetében, főleg Bluray-nél, de 4K-nál is. Egy 1080p-s mkv Himedia-n a Popcorn után némi túlzással csak erős 720p érzetet kelt, és valahogy a 4K filmek is élesebbek. Úgy fogalmaznék a Himedia képe „JÓ”, míg a Popcorn felső szint, ez főleg egymás után megsasolva szembetűnő, pláne ha megszoktuk a Popcorn szintjét. Lehet persze állítgatni kicsit a Himedia-t, és annak se rossz a képjavító procija, de mint írtam, nem Popcorn szint. Az élességet (Himedia saját beállítása) feltolva jobb lett a dolog, főleg 4K „videók” esetében, és pláne ami a HDR videókat illeti, az eredmény nagyon is komoly, csak szimplán nem felsőkategória. Nyilván egy eredeti UHD lemez az UB700-on a referencia, de nem olyan sokkal marad el tőle.

Megjegyzem a Panasonic UB700 az mkv file-ok lejátszása, ha komoly képet is eredményez, már egy 40-50 gigás file-nál is akadozhat, a HD hangsávokat úgy ahogy van nem is ismeri fel, jópár file-al nem is kompatibilis stb. Szóval a Pana egy nagyon komoly referencia szintű Ultra HD lejátszó, de NEM alkalmas Media lejátszásra, legfeljebb csak egyszerűbb szinten.

  • True HD-t, DTS HD-t és Atmos-t és DTS:X gond nélkül átvisz HDMI-n (az utolsó kettőt csak fórumon olvastam, míg a HD hangokat magam is próbáltam). Coax-on DTS HD-nél DTS-t ad, True HD-nál (és Atmosnál) sajnos SEMMIT. (DTS:X-nél nem próbáltam még ki mi a helyzet.) Ez ugyanígy volt sajnos Popcornnál is. Szóval akinek nincsen HDMI 2.0a-s erősítője, és a HDMI-jét közvetlenül a TV-be kell dugnia, az erősítőbe meg csak az optikait és coax-ot tudja dugni, az vegye ezeket figyelembe.

(Tehát újra: Ha van egy True HD vagy Atmos hangsávunk, az coax-on /optikain néma lesz, noha arra számítottam DD 5.1-et kapok, mivel DTS HD esetén DTS lesz, de Dolby esetén sajnos más a helyzet.)

  • Nincsen külön tekerőgomb, a bal-jobb nyilakkal lehet 10 másodperceket ugrani, illetve nyomva tartva egyre jobban begyorsul. Ebben az a jó, hogy villámgyorsan bele tudok tekerni a film feléig, de ha csak 2 percet akarok előrelépni, azt bizony csak gyakorlással lehet, mert baromi könnyen túltekerem. Szokni kell!

  • A filminfókat „beletekerésnél” vagy pause-nel adja ki. Ebben csak az nem tetszett, hogy a TV a tekerésnél kiírta újra meg újra a kapott jelet egy másodpercre, mert először arra gondoltam, hogy a frekvenciát visszadobja s„24”-ről 50 vagy 60 Hz-re, és a dühítő, hogy pont addig írja ki felül a Himedia az infókat, amíg a retkes TV is kiírja a 3840x2160-as kapott jelet adott HDMI kimeneten, letakarva az előbbit. A menüben a frekvenciát alapból 24 Hz-re állítva ez a probléma mintha elhárult volna, de valószínűbb, hogy szimplán változik a jel. Egyébként 1080p esetében eleve nem tapasztaltam.

(Megjegyzem a Popcornnál meg általában filmenként egyszer, vagy minden második/harmadik filmnél előfordul, hogy egy óra után a TV kiírja a kapott jelet, vagyis egy pillanatra megszakad a jel?? De még szerencse, hogy nulla akadás. Tekerésnél is ugyanúgy megszakad egy pillanatra a jel,vagy változik a frekvencia, tehát lehet egy Media lejátszóknál normális.)

Ugyanakkor utólag az is gyanús, hogy szerintem nincsen automatikus frekvencia felismerése. Ráadásul ugyan 50/60 Hz-et be lehet állítani mindennél (720p/1080i/1080p/2160p), de 24, 25 és 30-at csak 2160-nál (na jó, a védelmében tegyük hozzá az is igaz, hogy 25-re és 30-ra perfekt az 50 és a 60 Hz). Mindenhova belépve nekem kell megnéznem hány FPS az adott videó és manuálisan kell átállítanom? Ez gáz. Ha pedig igazam van, akkor az 1080p filmeket is csak 2160p-ben képes 24 Hz-en visszaadni, márpedig milyen jogon akar mindenáron a Himedia mindent maga skálázni 4K-ra, miközben lehet a TV-nk vagy az erősítőnk sokkal jobb ebben. Hmm? És ezt egy erős banyeggel kérdem. Szóval egy automatikus felbontás/frekvencia felismerés és egy 1080p24 lehetőség KÉNE kimenetnek. Lehet frissítéssel megoldják…

A kandenciahelyesség azt hiszem stimmel, tehát a 24 Hz = 23.976 Hz, de ezt is fürumon olvastam, mindenesetre nekem folyamatosnak tűnt.

(Megjegyzem a Popcorn sem olyan perfekt, az automatikus frekvencia mindent 1080p-re dob, vagyis 24Hz-nél 1080p24-re, de legalább ott alapból átállíthatom 4K 24 Hz-re manuálisan.)

  • A feliratokat itt is lehet (méret)növelni, le-fel vinni a pozíciót, és ISO-nál is (Popcorn csak mkv-nál engedni, ISO-nél nem, hogy rekedne meg). Viszont time adjust, azaz időzítés igazítás csak feliratnál lehetséges, Popcornnál az elcsúszott hangsávot is korrigálhatjuk, de itt nem.

Itt zavaró azonban - csak úgy, mint Popcornnál - hogy NEM lehet sötétebbé tenni a feliratot, mint a Pana UB700 esetében, sőt akár automatikusra állítani a képernyő fényességéhez állítani (mint néhány top DVD/BD lejátszó esetében), pedig hadznos funkció. Egy sötét jelenetnél, pláne HDR-ben nagyon zavaró a virítóan fényes fehér felirat.

  • Nincsen zoom funkció, míg Popcornnál százalékonként lehet le fel menni szinte akármeddig, pl. 1.12%-os zoom, vagy 93%-os is lehetséges. Itt semmi, de még képnél sem, pedig ott tényleg nem ártana, hiszen 2017-ben általában tömve vagyunk 20 megapixeles családi fotókkal. (Vagy pornóval, kinek mi tetszik.)

  • Főleg HDR filmeknél - de úgy olvastam olykor 1080p-nél is - előfordul, hogy nem 3840x2160-ban tárolják a filmet, hanem pl. 3840x1600-ban, ez a 2,40:1 filmek esetében fordul elő, de ritkán. A Himedia ezeket sajnos kihúzza 16:9-re, vagyis a kör tojás alakú lesz. Sehogy se tudtam átállítani, és hát TV-ken is ritka, hogy ilyen függőleges összenyomó funkció legyen. Állítólag a frissítéssel megoldódott a probléma, de addig rájöttem egy drasztikus módszerre. A beállításoknál a képméretet mind a 4 oldalról össze lehet nyomni 75%-ig. Ha ezt fent-lent megtesszük, majdnem helyes arányt kapunk. Kipróbálva ezzel majdnem teljesen korrekt, de legalábbis abszolút élvezhető képet kapunk, HA a frissítés nem jönne össze, VAGY ha azzal se oldódna meg. Hangsúlyozom nem olyan gyakori jelenség, de azért találtam pár filmet.

ÖSSZEGEZVE

Szerintem egy remek HDR Media lejátszó, ami a Popcorn A-500 és a Pana UB700 UHD lejátszó mellé nekem egyelőre teljesen megfelel. A Popcorn HDMI 1.4-es és HDR tudás nélküli (ráerőltethető utólag a TV-n a HDR, de akkor csak 8 bites színt kapunk), a Pana UB700 pedig inkább eredeti lemezekhez való, a puritán funkciótárházú (és nagy méretnél akadozó) HDR mkv lejátszási képessége pedig szimplán bónusz. Szerintem ez a helyzet a többi Ultra HD lejátszóval is.

A Himedia gyors és tudja amit kell, de sem a funkciók, sem a képminőség terén nem ér fel a felsőkategóriával, viszont 4K esetében nem nagy a különbség, és azt mondom arra „JÓ” masina. HDMI 2.0a-s HDR Media lejátszókban eleve nem bővelkedünk egyelőre, a Zappiti is kb. ezt, vagy még ilyen szintet sem tud, és a Popcorn A600-ig (hehe) vagy HDMI 2.0a-s Dune-ig szerintem nincs is még mire váltani. Na persze ott van még az Oppo 203, melynek Media lejátszási képességei is komolyak lehetnek (leszámítva, hogy Atmost csak eredeti lemezzel tud, mkv-val nem), ráadásul 2 HDMI-s, tehát BÁRMILYEN erősítő jó hozzá, de 270-et nem ér meg, és eredeti lemezekkel (UHD és Bluray) egy majdnem fele annyiba kerülő Pana UB700 (és persze az UB900) is veri. Tud viszont Dolby Visiont az Oppo, amiben különleges, de nem mellesleg a Himedia-ba is hardveresen implementálták, de lehet, hogy a frissítés soha nem érkezik meg rá (a Sony Premium TV-kre sem akar valahogy, nem is értem)…

Addig is itt HDR Media lejátszónak a Himedia Q10 Pro bő 57 ezer forintért szerintem teljesen megéri, noha 1080p-t és SDR (tehát nem HDR) 4K-t továbbra is Popcornon fogok nézni., szóval én CSAK a HDR mkv-kért vettem (vagy ha 300-ból 1 filmet nem visz a Popcorn, mert van ilyen)…

Létezik amúgy egy egyszerűbb Q5 változata, winyó slot nélkül, mely ugyanazt tudja bő 10-essel olcsóbban, de szerintem kicsi és ronda (ezüst lenti fotón)…

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==