axl2020.07.11. 11:11

PS4 in da house

V. Miki egy régebbi élménybeszámolója adta az ötletet, hogy kb. háromnegyed év elteltével én is megírjam a saját PS4-es tapasztalataimat. Terjedelmes és némileg csapongó értekezés egy kattintással beljebb.


Generációt váltani mindig izgalmas dolog, hiszen a konzolok fix hardveréből adódóan (amit a mostani gépek esetében több gyártó is eléggé szabadon értelmezett) technológiai-vonalon ilyenkor szoktak bekövetkezni a Nagy Minőségbeli Ugrások, amiknek ugyan rendszerint szükségük van további 2-3 évre, hogy igazán beérjenek (nem beszélve a generáció végi csodajátékokról), de sokszor pusztán az újdonság varázsa elég ahhoz, hogy könnyfátyolos szemmel lelkendezzünk valójában minden szempontból középszerű játékokért. Némileg más a helyzet, amikor az ember annyira megkésve ugrik bele egy ilyen váltásba, hogy a generáció addigra már jócskán kiforrta magát és a következő is ott integet a kanyarból. Ilyenkor tényleg a meglévő kínálat krémjéből lehet csemegézni, ráadásul igen barátságos áron, valamint az összes résztvevő felfedte ütőkártyái java részét, ami megkönnyíti a döntést, egyszersmind hangzatos ígéretekkel szemben gyakorlati síkra helyezi azt. Ez történt velem is, nem túl hosszú vívódást követően így esett a választásom egy fekete PS4 Slim-re. Hogy miért pont arra és miért ilyen későn, az önmagában megérne egy hosszabb írást, de mivel senkit nem akarok halálra untatni, maradjunk annyiban, hogy Pókember meglehetősen nagy szerepet játszott benne.

A konzol maga szerintem igen mutatós darab a bármiféle felesleges dizájnelemet nélkülöző, végletekig letisztult, de azért hanyag eleganciát sugárzó formavilágával, még ha ez egy sokadrangú tényező is -- szerencsére, tekintve a nemrég bemutatásra került utódok finoman szólva megosztó külsejét (de nem szeretnék túlságosan eltérni a tárgytól). A fent említett technológiai fejlődés leginkább a megnövelt felbontásban, jóval folyamatosabb képfrissítésben és a játékok általánosan magasabb részletességében nyilvánul meg, de hát minek ezt taglalni, hiszen evidens és amúgy is évek óta érzékelitek. Azt gondolom szükségtelen ecsetelnem, hogy a hőn szeretett Xbox 360 (és a mellette / azóta is használt, finoman szólva sem élvonalbeli laptop) után mekkora előrelépés volt számomra mindez. Mindenesetre épp jókor váltottam, a karantén miatt elrendelt rengeteg kényszer HO-t úgy érzem, hogy ennél jobban nem tudtam volna kihasználni. De mikkel is játszottam rajta ez idő alatt? Egészen sok mindennel (főleg ahhoz képest, hogy szegény Dualshock 4 közben kétszer megjárta a szervizt), az alábbiakban ezeket veszem sorra időrendben, mindegyikhez fűzve egy rövidke véleményt. Lássuk először azokat, amiket végigvittem:

The Last of Us RemasteredErről most tényleg nem áradoznék hosszasan, megtettem már az előző bejegyzésemben. TL;DR: Nem bánom, hogy általa érintkeztem először a géppel, de korántsem tartom annak a hibátlan mesterműnek, aminek a szerepét sokak szemében betölti. Szimplán "csak" egy alkotóelemeiben közel tökéletesre csiszolt játéknak, amit koncepcionális döntések sora tart vissza attól, hogy jó szívvel a fenti megtisztelő címet aggathassam rá.

Uncharted: The Nathan Drake CollectionEz a játék (így, egyes számban, mivel még csak az első rész került terítékre) viszont teljes mértékben beváltotta minden hozzá fűzött reményemet. Annak idején - sokakhoz hasonlóan - engem is a bátor kincsvadász lenyűgöző kalandja kezdett a PS3 irányába húzni, de akkor képes voltam ellenállni a csábításnak. Aztán jöttek az egyre látványosabb folytatások és majdnem beadtam a derekam, de végül mégsem. Kellőképpen felspanolva és kiéhezve vettettem hát rá magam a negyedik asztali Playstation képességeihez igazított portra és pontosan azt kaptam, amire számítottam: egy egzotikus helyszíneken játszódó, filmszerű akció-orgiát szerethető főhőssel, mindezt egy csipetnyi humorral megfűszerezve és roppantul igényes körítésben tálalva. Szerintem a mai napig minőségi szórakozást biztosítanak ezek a nem túl összetett, cserébe betonstabil alapok. Izgatottan várom a következő expedíciót.

Marvel's Spider-ManEz volt az első *valódi* PS4-es játékom (és a legelső, amit platináztam), a Legfőbb Ok, amiért egyáltalán a gép mellett döntöttem. Mint ilyen, hatalmas teher nehezedett a vállára, de nagy örömömre szolgál, hogy kijelenthetem: sikerrel vette az akadályt! Hozta, amit vártam tőle, sőt, többet is, pedig nem vagyok a Hálószövő kimondott rajongója, legalábbis eddig nem tartottam magam annak (valamiért mégis AKARTAM ezt a játékot). Mi lehetne ennél nagyobb dicséret? A három DLC még hátravan, de már betáraztam őket.

Titanfall 2Annyi helyen hasonlítgatták a kampányát a Half-Life 2-éhez (ami örök kedvencem) - többek között egy itteni podcast-ben is - hogy kíváncsiságból belenéztem. Az óriásrobotos téma kapásból nyerő nálam és a Respawn Entertainment dizájnfilozófiáján valóban tetten érhető a HL-szellemiség: előbb megalkottak több külön-külön élvezetes mechanikát, majd felfűzték őket egy vázra és csak utána jött az egészet összekapcsoló történet. (Még egy plusz réteg a tortán, hogy ugyanazt a Source Engine-t használja, mint a nagynevű ihletforrás, igaz, annyira felpiszkálva, hogy a tulajdon alkotói sem ismernének rá.) A végeredmény valami elképszetően zseniálisra sikerült, BT pedig hatalmas arc. A játék az elődje összes kifogásolt elemén fejlesztett, eképp egy fricskának is felfogható: Nincsen sztorimód? Tessék, itt van az elmúlt 10 év legjobbja, amit FPS-ben láthattatok! Túl sok a fizetős DLC? Az összes tartalmi bővítést ingyen kapjátok! Nagy kár, hogy az EA egy Battlefield és egy Call of Duty közé küldte meghalni, így könnyen lehet, hogy fog rajta a Half-Life átok és nem kap harmadik részt...

Horizon Zero Dawn - Complete EditionEnnek tulajdonképpen még a Titanfall 2 előtt álltam neki, de utána fejeztem be, a Frozen Wilds kiegészítő végére pedig csak mostanában, nagyjából 120 óra után értem el. Ennyiből gondolom már sejthető, hogy teljesen rabul ejtett a játék világa, története. Imádtam kalandozni vagy épp céltalanul bóklászni a változatos, szemet gyönyörködtető tájain, hallgatni a varázslatos muzsikáját és cserébe még a szokásos open world bakikat is hajlandó voltam elnézni neki, úgymint a gyakran önismétlésbe fulladó (de egyébként korrekt) játékmenetet. Külön kiemelném a bámulatos fotómódot, ami remekül illeszkedik a szerintem valaha alkotott egyik legszebb virtuális homokozóhoz. (A soron következő bejegyzést talán pont egy válogatásnak fogom szentelni a kedvenc képeimből.) Örülhetnek a PC-sek, mert ez a csoda hamarosan náluk is tiszteletét teszi.

Operencia: The Stolen SunKicsiny hazánk egyik legújabb videojátékos-büszkesége, melybe a Zen Studios nagylelkű felajánlásának, a Gamer365 által rendezett gigantikus nyereményjátéknak és Robotmajom kegyének köszönhetően kóstolhattam bele. (Előbb-utóbb megvettem volna ám!) Kezdő dungeon crawler-ként is rendkívül élveztem köszönhetően az olyan mazsolabarát opcióknak, mint a bármikori újra-specializálódás lehetősége (ezzel sűrűn kellett élnem, különben még Rékán sem jutottam volna túl) és természetesen a mára alapnak számító automatikus térképrajzolás. Mindehhez mesés dallamok és helyszínek társulnak, nyakon öntve egy kis közép-kelet európai (elsősorban nyilván magyar) folklórral, hogy valóban egy fanta(sy)sztikus utazás részeseinek érezhessük magunkat. Még ilyet!

Star Wars Jedi: Fallen OrderHa mindössze három szóval kéne jellemeznem, azt írnám: *Egy új remény*. A játék, ami visszaadta a hitemet, hogy készülhet még jó termék a Star Wars névvel fémjelezve, de ami ennél is fontosabb: talán visszaadta az EA hitét a single player fókuszú kalandok létjogosultságában. (Bár ezzel kapcsolatosan nem táplálok illúziókat: a FIFA valószínűleg egyetlen hónap alatt többet hoz nekik a konyhára, mint a Fallen Order egész életciklusa alatt, emellett sokkal könnyebb / kockázatmentesebb elkészíteni.) Akár idézhetném is magamat Az év legjobbjai szavazásról, de azt hiszem, elég a záró gondolat: a FO közel sem tökéletes alkotás, de amit végül ad, az messze túlszárnyalja sokunk (joggal) pesszimista előzetes elképzeléseit és ezzel együtt valami olyasmit vetít előre, amire érdemes várni. Well done, Respawn!

Life Is StrangeÚjabb szökevény az előző generációból, egyben óriási elmaradásom. A Telltale által szabadalmaztatott (majd elcsépelt) "szabadon dönthetsz, de igazából nincs jelentősége" formulát követő játék csavar egyet a dolgon és a kezedbe adja az idő bármikori visszatekerésének képességét, ezzel látszólag kontraproduktív módon elvéve a döntéseid súlyát, valójában sokszor még inkább elbizonytalanítva a választásaid helyességét illetően látva, hogy egyik sem a remélt eredményt hozta. Ez és az ügyesen szőtt történet, a telitalálat körítés (idilli kisváros, mely azonban súlyos titkokat rejt), a két főszereplő kapcsolatának érdekes dinamikája és az ehhez asszisztáló pazar szinkronszínészi alakítások megmentik attól, hogy az ismert klisék puffogtatása miatt unalomba fulladjon. Twin Peaks és Alan Wake rajongóknak erősen ajánlott!

Amikbe csak belenéztem:

Vanquish - 10th Anniversary EditionEzt a közelmúltban pótoltam X360-on, úgyhogy egyelőre beértem annyival, hogy elindítottam és megnéztem, hogyan fut. A tény, hogy másodszor is megvettem, önmagában indikátora a tetszésemnek. Ugorjunk!

Assassin's Creed OdysseyAz ingyen hétvégén kóstoltam bele és élveztem, amíg tartott, de nem éreztem késztetést, hogy azonnal rohanjak megvenni. Az utolsó AC, amivel előtte játszottam, a (szerintem egyébként közel tökéletes) második rész volt, utána kifulladt nálam a sorozat. Valljuk be, ráfért a megújulás és az Odyssey (valószínűleg még inkább az Origins) ezt csípőből hozta, de most valami másra vágyom.

The ComplexItt a korábban tett "meglévő kínálat krémje" kijelentésem már kezd megbicsaklani, de Vega tesztje nyomán egyszerűen nem bírtam ellenállni az (akkor még legalábbis) aktuál-helyzetbe ennyire beletrafáló bűnös élvezetnek. Két "végigjátszás" alapján sem merném kijelenteni, hogy mindent láttam belőle (a trófealista és statisztikák alapján pedig pláne nem), ezért soroltam ebbe a kategóriába. Egyebet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki!

Hitman (2016)Először felbukkant, mint ingyenes játék a PS Store kínálatában. Majd rá 2 napra hivatalosan is bejelentették, hogy ez csak próbakor, mielőtt nagyon megörülnénk neki. Aztán 2 nappal a megjelölt időpont után még mindig tudtam vele játszani, mielőtt egyszeriben elérhetetlenné vált, én pedig mérgemben azonnal töröltem, hogy egy nap múlva bagóért mégis megvegyem és tölthessem le újra az 50+ GB-ját. Hát ilyen az én kapcsolatom a kopasz bérgyilkossal. (Amúgy nagyon tetszik és szerintem jól áll neki a nyitottabb világ. Úgy érzem, érdemes lesz időről-időre visszatérnem hozzá, hogy új módszereket próbálhassak ki benne.)

Star Wars: Racer RevengeA minőség-hajszolásom itt hullott végleg darabjaira, de az első részét imádtam, a folytatással viszont megfelelő gép hiányában eddig elkerültük egymást. Sokat nem veszítettem volna, ha ez így is marad. Mondjuk a karakterek meglepően szépen néznek ki benne, az opcionális dupla-analógos vezérlés pedig ötletes. (És ezzel nagyjából el is mondtam róla minden pozitívumot...)

Amik már a "polcomon" sorakoznak (egy részük digitális) - kommentár nélkül:

God of War (2018), Doom (2016), Bayonetta 10th AE, a fentebb emlegetett Nathan Drake Collection további részeiként az Uncharted 2-3 (előbbi épp most pörög), Journey, Injustice: Gods Among Us - Ultimate Edition és a Pac-Man Championship Edition 2 (ingyér' volt, na).

Ezzel zárom soraimat és remélem, hogy nem hiába raboltam drága idődet. Köszönöm, ha elolvastad, esetleg egy hozzászólás formájában meg is osztottad velem saját tapasztalataidat, véleményed!

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

14 órája
2

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

6 napja
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
12

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

CHASE
2020 25 legjobb száma

2020-ben őrületes mennyiségű zenét hallgattam. Ennek egy különleges világjárvány volt az oka, amely mindenkit otthon maradásra késztetett.

2020.12.31.

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
3

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4

Stadia HUN
Stadia bemutató

Már Magyarországon is elérhető a Google Stadia szolgáltatása. Mivel egy teljesen újfajta gaming platformról van szó, sok minden magyarázatra szorulhat. Rövid bemutató arról, hogy mit tud a Stadia, és mit várhatunk tőle a közeljövőben.

2020.12.18.
15

p34c3
Jó polákok / Loot atyafiak

Hosszú várakozás után döbbenetes körülmények között jelent meg az amúgy is elég kalandos utat maga mögött tudó lengyel szerepjáték. Ennek kapcsán - meg persze a gamer 2.0 miatt is - végre belecsapok én is a lecsóba, hiszen alig 15-20 éve tervezem csak a blogolást.

2020.12.15.
14

c0m1n65un
Pumpkin Jack és egy aniMonológ!

Sziasztok! Eljött az idő egy újabb bejelentkezésnek, hogy mit csináltam, vagyis pontosabban mit nem csináltam az elmúlt hetekbe.

2020.12.15.
1