BruceLee2020.07.28. 23:38

E.V.O. - The Theory of Evolution

6 év... ennyi idő telt el amióta nem írtam ide semmit. Persze azóta is szépen játszottam tisztességgel, de valahogy sose volt kedvem megosztani, főleg azért mert vagy valami esport címet nyüstöltem haverokkal vagy egyszerűen csak az autós szimulátorok világa szippantott be. De egy pár hete újra leporoltam az NES-t és nekiláttam újra a régi klasszikus kedvenceket végigtolni nosztalgiából... na ez a játék nem egy NES játék lesz :) Kb 3-4 napja találtam a címben szereplő játékot Youtube random feldobált videók közreműködésével és egyszerűen annyira beszippantott hogy 3-4 napon keresztül egész jól lekötött. Na erről szeretnék egy kis kedvcsinálót

Nincs műfaj amit utálnék vagy elvből elvetnék. Igazából csak 2 dolgot rühellek játékokban: random encounter ala turn based fight meg xp grindolás. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy pl. az RPG-k nem a szívem csücskei. Ez valamennyire meg is állja a helyét, persze vannak kivételek például az UnderTale ami valami zseniális módon tudta ezeket kiiktatni, megfűszerezve egy egyedi ötlettel és egy RPG-t tálalni teljesen RPG-casual embereknek.

Na az EVO valami hasonlóra vállalkozott és részben teljesíti is. Igazából maga a sztori illetve az ötletek a játékban annyira különlegessé teszik a hangulatot és a játékélményt hogy még arról is elfeledkeztem hogy igazából egy Dragon Quest harcrendszerrel rendelkező ős-RPG valamit játszok, ami aztán már tényleg nekem a hányinger kategória. Na szóval hol is kezdjem...

Gaia a Föld istennője, feladattal biz meg mégpedig azzal hogy az evolúciód során védelmezd a Földet illetve érd el a legmagasabb létformát (ember... ?). Persze ez túl könnyű lenne ebben a formában, így a sötétség úrnője(nem hiszem hogy a japánok sok Bibliát vagy teremtéstörténetet olvasnak) Lucifer próbál meg majd lépten-nyomon borsot törni az orrunk alá. A sztori elég klisés, de ahogy az ember halad előre annál jobban átszövi az egészet a valós őstörténet és egy furcsa - néha már History channel hajnal 1-es összeesküvés-elmélet szintjén mozgó - mitológia, amivel egy elég érdekes, de izgalmas cuve-t alkot.

Maga a harcrendszer elég bugyuta csak három opciót tartalmaz: Támadás, Special, Elfutás. Szóval semmi power-up vagy ruha vagy egyéb ilyen baromság: szimpla, repetativ gombnyomkodás mint a régi szép (?!) időkben. Na és ezek után jöjjön a csavar!

Ha legyőzünk egy ellenfelet, akkor XP helyett EVO pointokat kapunk amiket az evolúciós fánkon költhetünk el 4 kategóriában: Életerő, Szívósság, Támadás illetve Intelligencia.

Az Életerő növeli a max HP-t, Szívósság csökkenti a sebzést amit kapunk, Támadás az egyértelmű, míg az Intelligencia mértéke növeli a gyógyulási képességünket amit a Special szekcióban találunk. És itt jön a másik csavar: a radargráfként ábrázolt DNS-ünk minden ágán van egy végérték. Ha ezt elérjük akkor a játék felajánlja nekünk, hogy hogy az evolúciónkat egy másik élőlény formájában folytassuk. Természetesen hogy melyik fajt kapjuk azt befolyásolni fogja, hogy melyik iránybeli tresholdot értük el: pl. ha HP-ben vagyunk nagyon eleresztve akkor nőni fog a méretünk az adott fajtán belül, ha támadás akkor ragadozóbb szellemiségűvé válik egyedünk és így tovább. A dolog pikantériája hogy az esetek 65%-ban ezek valós létező fajok voltak, amikről a játék szép kis leírást is ad, néha ezzel adva tippet hogy jó vagy rossz irányba fejlődtünk-e. Igen mert ugyanis ez is egy létező challange, hogy milyen irányba fejlődj. A játék 6 korszakot ölel fel: ősóceán, őshüllők, korai dinók, kései dinók, modern ember kialakulása illetve egy jövőben játszódó korszak. És egy chapterben körülbelül vagy 10-20 faj van jelen amíg között oda-vissza lehet fejlődni.

Azonban résen kell lennünk, ugyanis ha nem a korszaknak megfelelő irányba fejlődünk vagy esetleg nagyon aszimmetrikusan akkor 2 dolog fog történni: a jobbik eset hogy csak szimplán nehéz lesz a játék, ami könnyen orvosolható ugyanis végtelen mennyiségű xp van jelen a világban. A másik ami rosszabb, hogy megakadunk esetleg zsákutcába jutunk egy fejlődéssel. Ilyenkor a játék egy többnyire vicces game over screent dob az arcunkba, ahol leírja, hogy igazából mit baltáztunk el: például az őshüllők korában túl sokat dobsz intelligencre, akkor egy szuperintelligens, mitológia sárkány lény leszel aki okos meg minden, de mivel túl-intelligens ezért nem találja helyét az akkori világban és remeteéletet él, ezzel cserbenhagyva Gaia-t. Vagy őshalként túl nagyra nősz és oké hogy senki nem zargat de túl lassú vagy ahhoz hogy a föld alatti vulkánkitörések elől elmenekülj és kihalsz. Rengeteg ilyen funny easter egg ending van (ha jól tudom legalább 20) ami oké hogy game over, de a játék megteszi azt a szívességét miután megnézted visszavisz a téves fejlesztés előtti állapotra hogy újrapróbálhasd.

Persze, ahogy a játék halad előre, folyamatosan questelgetünk, de valahogy a sztori meg az egész hogy mi lesz a következő evolúciós lépcsőfok meg faj illetve a kísérletezgetés a különböző kombokkal valahogy hajtja előre a játékost. Maga az egész feelingje egy kicsit nekem a Neon Genesis-re hajaz ezzel a sok filozófia néha túl sötét és nehéz kérdéssel, de valahogy imádom az ilyen médiumokat. A játék egyáltalán nem hosszú, ilyen 5-6 óra nettó játékidő nagyjából és egyáltalán nem grindolós annak ellenére hogy egy buta DQ klónnak tűnik.

Valszeg ezzel a kis írással nem sok mindenkit tudtam meggyőzni, mert ez tényleg egy olyan élmény egy RPG részéről amit nehéz leírni szerintem. Ezt ki kell próbálni legalább egy fél óra erejéig hogy az ember érezze át az egész feelingjét a játéknak. Esetleg ha valaki csak bele akar pörgetni hogy milyen is itt egy kis videó róla a full angol végigjátszással:

Click!

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

pendrivedealer
Animációs ripacskodás 4ever!

Sziasztok! Ezúttal nem telt el egy hónap a legutóbbi bejegyzésem óta, de remélem ez azért nem akkora baj.

8 órája

Stadia HUN
AVICII Invector (Stadia)

Hey Brother, there is an endless road to re-discover

12 órája
1

CHASE
A kedvenc dalaim a 90-es évekből

És már itt is van a következő évtized.

4 napja
8

Comedian
Godzilla Kong ellen

Hölgyeim és Uraim, tegyék meg tétjeiket!

7 napja
9

Necroman Mk2
Harvey's New Eyes

Aranyos kislány, a hullád körül keringő légynek se tudna ártani

7 napja

Comedian
A Jó, a Rossz és a Csúf

Eastwood-retrospektív #3: Egy komplett eszményképet kíméletlenül leromboló halhatatlan mestermű.

7 napja

Comedian
Top 10 - 2020 legjobb filmjei

Sorra vesszük a tavalyi év legjobb filmjeit.

2021.04.10.
3

CHASE
A legjobb számok a 80-as évekből

Kirándulás a 80-as évekbe.

2021.04.09.
24

Comedian
Pár dollárral többért

Eastwood-retrospektív #2: A fejvadász szakma szépségei.

2021.04.08.

Comedian
Hulk: Világháború

Egy szabály mind felett.

2021.04.07.
7

pendrivedealer
Még mindig AniMonológok!

Sziasztok! Nem is tudom mikor volt utoljára, hogy csak a videókészítéssel, animációzással kapcsolatba írtam nektek, de időhiány miatt ez egy ilyen csonka bejegyzés lesz.

2021.04.06.
2

Comedian
Batman: Az első év

A legenda kezdete...

2021.04.06.
4

Cash Bacsi
Infinite Galaxy - Teszt (iOS)

Ki ne vágyna egy jó kis űroperára?

2021.04.06.

Comedian
Batman: A gyilkos tréfa

Az őrület gondtalan, boldog szépségei.

2021.04.01.
12

Comedian
WandaVision

A gyász és a valóság elviselhetetlen keserűsége.

2021.03.31.
10

Comedian
Egy maréknyi dollárért

Eastwood-retrospektív #1: A nyers realizmussal és szatirikus humorral felmutatott szigorú, ámde cinikus mosolyú középső ujj.

2021.03.30.
2

CHASE
A 90-es évek legjobb filmjei

Én nem tudom olyan szépen megcsinálni mint Liquidék, de remélem így is megfelel.

2021.03.28.
27

p34c3
Videojáték zene TOP 20

Nemcsak játék, de egyéb tevékenységek közben is szívesen hallgatom a videojátékok zenéit, a kedvenceimből készítettem most egy top 20-as listát. A lista nem feltétlenül a dalokra vonatkozik, hanem a teljes albumra, egy játéksorozatból nem került be több rész zenéje, noha többször is indokolt lett volna.

2021.03.26.
16

c1b3rpunk
Dual Sense broken spring

Decembertől februárig bírta a PS5 kontrollerem R2 gombjának rugója.

2021.03.25.
3

Stadia HUN
Resi 8 és 7! - Stadia News #1

Aktuális hírek a Stadiáról. Atom bejelentések!

2021.03.23.
6