CHASE2020.10.11. 15:56

Az évtized filmjei

15-11. Folytatom a sorozatot, mielőtt egy újabb évtized eltelik. Van itt még valaki?

A késlekedést egyébként az okozta (a szokásos tökölésen kívül), hogy egy csomó filmet láttam azóta, ami felborította a sorrendet.

Olyanokat amiket még nem láttam, amikor tavaly év végén megcsináltam a rangsort, pl. The Platform, Knives Out, Élősködők (nyilván csak előző évtizedből származó filmek számítanak) és így tovább.

Úgyhogy nagy kérdés volt, hogy ezek közül melyeket akarom betenni, de ezzel kitúrtam volna még egy valamit, amit biztosan ott akartam szerepeltetni.

Végül nem vettem be új filmet, és most már talán nem is fogok látni semmit ami visszamenőleg felborítaná a rangsort, szóval ja...megyek tovább.

Az eddig bejegyzések itt vannak: 25-21., és itt vannak: 20-16.

15. Snowpiercer

Francia eredeti képregény, dél-koreai rendező, de egy amerikai film látványával.

A Snowpiercer igazából olyan mint egy videojáték, ahol mész előre a szinteken keresztül, és minden egyes szint (itt: vasúti kocsi) más és más színt hoz.

A történet egy baromság és azzal nem is érdemes foglalkozni. Itt a film felépítése, és a stílusos akció ami számít - és a végén látható csavar.

Chris Evans itt a legjobb, máshol igazából nem is láttam ilyen jónak; de ez a film egy nagy csomag, amit nem érdemes szételemezni.

Két nevet azért még érdemes megemlíteni: az egyik Tilda Swintoné, a másik a rendező, Bong Joon-ho, aki az Élősködőket is rendezte.

14. The Grand Budapest Hotel

Következik egy film amit eleinte nem kedveltem... mondanám, de az a helyzet, hogy ezt a filmet nem lehet nem szeretni.

Eleve ott van a cím hogy Budapest - nyilván ha München lenne vagy Bukarest, meg se néztem volna talán - de ez a film annyira kreatív, annyira dúskál azokban a dolgokban amelyek manapság már szinte teljesen kivesztek a filmgyártásból, hogy nem lehet mellette elmenni; és igen, tudom hogy Wes Anderson filmjeire ez jellemző, de ez nekem nem ütött át úgy soha mint itt.

Igazi A-listás színészek és indie hozzáállás. A Grand Budapest Hotel valami olyan kort idéz meg, ami talán sosem létezett: kever különböző közép-európai nevezetességeket, Csehországtól Erdélyen át nyilván Budapestig, miközben a hangvétel egy angol színdarabé vagy nem is tudom mié.

Egy olyan egyedi koktél, amelyet egyszerűen nem lehet kihagyni.

13. Enemy

Denis Villeneuve - akinek remélem soha nem kell kimondanom a nevét élőben - egy film után szinte kedvenc rendezőmmé vált, és ez az Enemy miatt van. (sajnos a Prisonerst most már nincs módomban utólag rátenni a listára, de lehet hogy az első 20-ba betenném)

...

És itt hosszú csend következik, mert nem tudok az Enemyről mit mondani. Jake Gyllenhaalt nyilván nem kell bemutatni senkinek, de erről a filmről egy-egy kép többet mond el mint amit itt el tudnék mondani róla, úgyhogy ha érdekel, egyszerűen csak keress rá, és amikor nagyon hangulatodban vagy vagy nagyon ráérsz tegyél vele egy próbát.

Nem fog tetszeni, de ez a film kevés embernek tetszik, és ez így van jól igazán.

12. Free Fire

Volt itt egy Nolan vita annak idején, ahol elhangzott az a név (számomra először), hogy Ben Wheatley.

Ezt a nevet azóta követem és igyekszem tőle mindent megnézni, de az az igazság, hogy ami igazán tetszett tőle, az a teljesen nevetséges Free Fire.

Van az a szó, hogy gengszter-vígjáték. Ilyen Ponyvaregény meg Ravasz, az agy/Blöff jellegű filmekre használják. Képzeletben merevítsd ki ezeknek a filmeknek a legabszurdabb, legnevetségesebb jelenetét (ez általában az, amikor a film főszereplői a fegyverükért nyúlkálnak) és nyújtsd el 90 percre.

Ez a Free Fire.

Szabad fordításban is azt jelenti, amiről a film szól: lődd szarrá, amit látsz. Nincs itt más, kérem szépen. Viszonylag nagy nevek, megint csak indie hozzáállás.

11. Coherence

Volt már filmtől zsigeri, intellektuális szorongásod? Olyan mintha dobozba zártak volna, amelynek a tetejét nyitogatnák, te se sose tudod melyik szobában ébredsz épp és ki talál rád?

Ez a Coherence. A Schrödinger macskájának a teljes, elő szereplős változata ami pont annyira nevetséges amennyire hangzik.

Ha ezt a filmet boncolgatni tudnám, akkor valószínűleg zseni lennék, ezt a filmet az írója is csak egyszer értette, és azóta jó mélyre elrejtette a fiókjába a megoldást, hogy soha senkivel ne fordulhasson ez elő még egyszer.

Nézd meg, kötelező darab. (de úgyis láttad)

folyt köv...

p34c3
Pod előttem, pod utánam

Sok éve már, hogy a napjaim jelentős része podcast hallgatással telik, azok közül is talán a videojátékokkal foglalkozóak a legkedvesebbek számomra.

3 napja
8

Necroman Mk2
Surgeon Simulator 2013

Orvost! De ne azt az egybalkezest!

4 napja
2

axl
Tükörország peremén...

...hitem újra meglelém. (Nem kell aggódni, nem írok végig rímekben.)

5 napja
15

Stadia HUN
Stadia Premiere Edition

Mi kell a teljes Stadia élményhez? Hivatalos kontroller és Chromecast Ultra. Hardverbemutató!

7 napja
7

liquid
We Fight For Love

Mivel vasárnap van, és nem történik semmi...

9 napja
8

Stadia HUN
Panzer Dragoon (Stadia)

A SEGA jó szokásához híven mindenre is kiadta a Panzer Dragoon Remake-jét. Jól sikerült a Stadia-port?

2021.01.11.
3

Cash Bacsi
A3 Still Alive - Teszt (iOS)

A tavalyi év igencsak jól indult, vajon így lesz ez most is?

2021.01.06.

Hwopapa
VR-vélemények 2 hónap után

Aki már régebb óta olvassa a blogom, megszokhatta, hogy rendkívüli módon tudok lelkesedni az új dolgokért / friss élményekért, amik néha hosszabb-rövidebb idő után elhalnak és ilyenkor kicsit objektívebben tudok/fogok nyilatkozni a témáról.

2021.01.05.
20

Necroman Mk2
Flash játékok 2021-től

Élet a kivégzés után, avagy az utolsó FlashFan bejegyzés

2021.01.03.
3

p34c3
A VR soha nem érhet véget

Ahogyan szemezgettem az év játéka szavazás helyezettjei között, nem túlságosan meglepve szembesültem a VR játékok szerény szereplésével, mindössze két címnek sikerült bekerülnie a legjobb harminc játék közé.

2021.01.02.
8

Warhawk
21 indie 2021-re

Nézzünk szét a radar alatt!

2021.01.02.
16

mcmacko
Készázötvenhat

MB, GB, avagy 16 év távlata egy ezres nagyságrend ugrásának szemszögéből.

2021.01.02.
8

Stadia HUN
Cthulhu Saves Christmas (Stadia)

Megérkezett a könnnyed karácsonyi JRPG Stadiára is. Teszt.

2020.12.30.
4

Necroman Mk2
2020. év dala

2020-ban ismét keresem az év dalát! Nem a legjobb zenét, nem is a személyes kedvencemet, hanem azt a slágert, amely adott esztendőben, nemzetközi szinten a legnagyobb hatást váltotta ki. Így ha azt mondom, hogy 2020. év dala, akkora válaszom:

2020.12.29.
4

vem
Retró kvíz (tuti Steam kulcs!)

Gyere játékosnak vagy nézőnek, olyan címeket nyerhetsz mint pl. a Duke Nukem: Forever a 2 DLC-vel vagy a Two Worlds: Epic Edition. December 31-én este 20.00-kor.

2020.12.26.

Idgn
SYNERGY

Sziasztok! 12 évvel ezelőtt fogant meg először a gondolat bennem, hogy készítek egy grafikus novellát. Idő közben az alap koncepció többször változott átalakult, míg végre olyan formát öltött, amivel meg vagyok elégedve. Az elmúlt 10 évben beutaztam azokat a helyszíneket, ahol a történetem játszódik és szorgalmasan fotóztam, videóztam, jegyzeteltem. Nem ezen a platformon szeretném elindítani ezt a projektet, de úgy döntöttem teszek egy próbát az új Gamer365 blogban is. Új oldalak hamarosan!

2020.12.22.
4

reptile
AMONG US - PERMANENS DISCORD

Gyertek játszani, link a posztban.

2020.12.20.
1

maktub
Destiny 2 - Beyond Light

Amikor a sötétség jelenti a fényt az alagút végén.

2020.12.20.
13

Necroman Mk2
Hijacker Jack

Gazdag. Híres. Körözött. (Részben) Magyar.

2020.12.18.
10

Warhawk
Alba: A Wildlife Adventure

Környezetvédelmi kisokos a napsütéses mediterrán szigetvilágban.

2020.12.18.
4