p34c32021.08.01. 18:18

Man Cave Micro

Mindig is szerettem volna egy saját kis videojátékos kuckót kialakítani magamnak, most végre sikerült megvalósítanom...egy igazán apró változatban.

Volt egyszer egy Kelet-Magyarország

Először is nézzük meg, hogy honnan indultam: hosszas keresgélés után sikerült néhány képet találnom az archívumomban, amely a 2004-es állapotokat mutatja be a maga nyers valójában:

Ami előny volt akkoriban, az a "hatalmas" (kb. 15 m2-es) saját szoba, ahol kialakíthattam volna ezt magamnak. A hátrány viszont a mérhetetlen csóróság...ami azért eléggé átjön a képekről azt hiszem, különösebb magyarázat nélkül is.

Ennél a pontnál persze mai fejjel már megjegyzem, hogy azért a káros szenvedélyekre jutott, sajnos a nikotin/alkohol/koffein trióra észrevétlenül el tudunk költeni egy vagyont életünk során...nem véletlenül jött el a fordulat az én életemben is egyszer és a hátam mögött hagytam őket örökre.

A húszas éveim elején, csöves fősulisként nyilván nem az volt a prioritás, hogy eredeti játékokat vásárolok vagy elmegyek az Ikea-ba pár menő bútort venni a diákmunkákkal összekuporgatott pénzecskémből. Egy része elment persze a szokásos buli-haverok-fanta élményekre, ruházkodásra/oktatásra...de a lehetőségeimhez képest a PC hardverekbe is öntöttem azért rendesen a gubát. Arra emlékszem például, hogy ebben az évben vettem azt a 17"-os Samsung 753 DFX CRT monitort, amit majdnem 2 havi nyári fizetésem bánt.

A lényeg tehát, hogy ekkortájt bútorokra, lakberendezésre kereken nulla forintot tudtam költeni, az eredeti játékok meg csak álmok voltak, mint ahogy a minőségi hardverek, perifériák, megjelenítő is.

Szerencsére amint elkezdtem dolgozni, sikerült feljavítanom a szoba állagát, illetve normális bútorokkal berendezni. Azonban eredeti játékok, figurák, dekoráció vásárlása továbbra sem volt lehetséges a szűkös anyagi javak miatt. Képeket erről az időszakról nem találtam, de nem volt gamer hangulata egyáltalán: egy tök átlagos szoba volt számítógéppel, később egy notebook-al és egy Xbox 360-al, valamint egy projektorral. Amikor összeköltöztünk a párommal, néhány évig - a kisbabánk érkezéséig - volt egy félszobám, ahol általában a szabadidőmet töltöttem videojátékokkal, itt már annyit sikerült összehoznom, hogy vettem DVD állványokat, zöld tokokat, nyomtatható Verbatim DVD+R DL lemezeket és ezekre írtam ki az Xbox 360 játékokat, természetesen színes borítót is kaptak. Jó volt gyönyörködni a hatalmas "gyűjteményben", elképzelni, hogy milyen lenne, ha én is nyugatabbra születek... de elképzelhetetlen volt, hogy a családalapításra takarékoskodás jegyében ennél többet tudtam volna áldozni.

Gamer sa-rock

Ismét ugorva néhány évet az időben (2014) már egy német kisvárosban, egy picike tetőtéri lakásban laktunk a párommal és a kisfiammal, ahol elkezdett körvonalazódni a Man Cave gondolata. Már akkor megtálaltam a kis játszó sarkomat a hálószoba apró beugrójában, amikor először megláttam a lakást, az ott eltöltött három esztendő alatt ennyit sikerült kihoznom belőle:

Igen, valóban. Még ez sem a definitív Man Cave, de számomra már az is hatalmas ugrás volt, hogy eredeti játékokat tudtam vásárolni és volt egy nyugodt, csendes kis sarok, ahová alkalomadtán el tudtam vonulni és elmélyedni a képzeletbeli világokban.

Végállomás: Bismarckstraße

2017 végén költöztünk a jelenlegi helyre, egy szuper belvárosi, három szobás lakásba, ugyanabba a német kisvárosba. Szintén azonnal megláttam a kis kuckó lehetőségét már az első pillanatban, amikor beléptem az ajtón:

A három szobán kívül volt ez a kis helyiség, ami kamrának volt korábban használva és csupán két fémpolccal ("Salgó-polc") volt berendezve. Az előző lakó (egyik volt munkatársam, aki szintén gamer volt) is csak mosolygott rajta, amikor elmondtam neki a nagy tervemet.

Egy rövid kitérő: sajnos jelenleg nagyon magasak a lakbérek Németországban, mivel sok régióban lakáshiány van, a több millió közelmúltban érkező "vendég" elfoglalta az üresen állók nagy részét. Ha egy szobával nagyobb lakást szeretnénk kivenni, az havonta legalább 200 €-val többe kerülne a családnak, így alaposan meg kell fontolni, megér e számunkra évi 2400 €-t - mintegy egy millió forintot - egy igazi Man Cave fenntartása, vagy van értelmesebb helye is annak a pénznek.

Úgy döntöttünk, hogy van. Megpróbáltam tehát megvalósítani álmaimat a rendelkezésre álló 3 négyzetméteren. Ez nem egy hét alatt történt meg, hanem szép lassan elkezdtem gyűjtögetni, bolhapiacokon, apróhirdetésben, ebay-en beszerezni a számomra kedves figurákat, gyűjtői változatokat. Közben persze bútorokra is szükségem volt:

Ákos fiam is teljes lelkesedéssel segített be a dekorációba, az ő művei takarják el az elektromos kapcsolószekrényt, a felső címe: "I love videogames" Pixel Edition

Mindig is szerettem volna egy kényelmes, ergonomikus, masszív, többfunkciós ülőalkalmatosságot, amely egyaránt kényelmes számítógéphasználathoz és játszani is. Így válnak az álmok valóra: hp Omen Citadel

Idén megtörtént a nagy generációváltás is.

Megjelenítőből beértem az alsó-középosztállyal egy Sony Bravia KD-49XH8096 formájában. Fizikailag nem fért volna be ennél nagyobb méret, és már ez is hatalmas egy méter távolságból, illetve óriási ugrás a 42"-os, 8 éves full HD elődhöz képest.

Egyetlen hibája a rendkívül gyenge audio teljesítmény, ezért kénytelen voltam kicsit megvadítani egy Logitech Z625-el, ami enyhén szólva is őrült túlzás ide, de azért marad.

A játékélményből nem engedtem, a legjobbat akartam, a legjobbat kaptam: Sony PlayStation 5 a házban! [A PS4 Pro kiment végre VÉGLEG a nappaliba, így nem kell mindig vándoroltatni, ha VR-ozni akarok...]

Ezt sikerült megvalósítanom, ez az eddigi legjobb játékos mini férfi barlangom:

Barlangban dobolok

A játékokról majdnem elfeledkeztem!

Nem tartom magam gyűjtőnek, megmondom őszintén, hogy még az itteni fizetésből is sajnálok egy új Collector's Edition-ért 200 €-t kifizetni, bőven jó nekem, ha valaki más vállaja az early adopter szerepét és én majd tőle átveszem pár év múlva jócskán az eredeti ár alatt, ha már nincs rá szüksége. Ennek van egy olyan oldala, hogy néhány ritka darabért az eredeti ár húszszorosát, vagy még többet is elkérhetnek, és ezeket - mint nem gyűjtő, csak man cave dekorációt vásárló játékos - egyszerűen el kell engedni. Akármennyire szeretném, soha nem lesz már feltehetőleg The Last of Us Post-Pandemic Edition kiadásom, mert lassan egy autó árát kérik fizetségként, annyit meg nem adok egy fröccsentett műanyag figuráért. Van néhány ilyen darab, de a 90%-ra inkább az előbbi állítás igaz, kis türelemmel potom pénzekért meg lehet venni, már ha nem bontatlan darabra vágysz.

Egy-két kivételtől eltekintve minden polcon található figura valamiért fontos számomra.

The Last Guardian: a Sony, mint az érzelmekkel teli, emlékezetes egyjátékos élmények utolsó védelmezője.

Doom: nem létezik olyan ember a Földön/Marson, aki ne lenne tisztában a jelentőségével. A Revenant alatt egy piros LED és ventilátor található, ami sötétben igazán cool.

Dishonored: az egyik kivétel, csak a közelmúltban szereztem be egy bolhapiacon. Az első részt imádtam, a második valamiért eddig kimaradt, de az egyik legbitangabb gyűjtői, amit valaha láttam.

God of War: a PS360 érában nekem a PS még kimaradt, de megértettem, hogy miért Cory Barlog a videojátékfejlesztés félistene.

Red Dead Redemption: a világmindenség legfantasztikusabb videojátéka, minden elemében a legmagasabb szintet képviseli. Egyszerűen tökéletes.

Batman: az Arkham szériával végre megtalálta a helyét a videojátékok halhatatlan klasszikusai között Bruce úrfi is. Meg az én polcomon is a kis ficakban.

Assassin's Creed: volt idő, amikor a Ubisoft egy közepes történettel és felejthető karakterekkel is tudott olyan játékmenetet nyújtani, amit 50 óra után sem akartál letenni.

The Last of Us: az első PS4 játékom a The Last of Us Remastered volt, és már azután azt mondtam, ha nem lesz több ekkora durranás, akkor is megérte a konzolt megvenni. A Part II megalkotásával sikerült olyan magasra tenni a lécet, hogy azt talán még ők sem fogják tudni megugrani soha.

Spider-Man & Oddworld: gyermekkorom és fiatalkorom két ikonikus favoritja. Az általános iskolás évek alatt Peter Parker kalandjait bújtam éjjel-nappal, a gimnáziumi évek alatt Abe csodálatos világban vesztem el hetekre.

The Witcher: ez nem gyűjtői változatból van, csak a szerintem legütősebben kinéző Geralt. Azért ott figyel mögötte a 4 Gwent pakli is, hátha egyszer összefutok valakivel, akitől megkérdezhetem, hogy "Wanna play Gwent?"

Cyberpunk 2077: a másik kakukktojás, amivel nem játszottam még, mert várom, hogy elkészüljön a nextgen verzió. Amúgy meg ingyen volt, mert a CD Projekt Red visszatérítette az árát, és nem kellett vissza se küldenem.

Bioshock: a jó öreg Big Daddy, az első figurám, amire nem tudtam nemet mondani. Az egyetlen tetoválásomhoz is van némi köze a két csuklómon. A man chooses. A slave obeys. Én inkább választottam.

Ennyi volt mára a kis bemutatóm! Tisztában vagyok vele, hogy ez közel sem egy "teljes értékű", csupán egy "budget" Man Cave, de én teljesen meg vagyok vele elégedve, amit tudtam, azt kihoztam ebből a parányi területből. Talán még örülök is, hogy korlátozottak a lehetőségeim, így nagyon meg kell gondolnom, ha valami megtetszik. Egy jó időre most megpihenek...és várom az áll-leejtős új játékokat...amelyek egyelőre a kanyarban sincsenek.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==