[Teszt] Yuoni - siralomház

Yuoni - siralomház

AliceWakeGemeiner Brigitta2021.09.10. 21:11

A kerekesszék-korreláció. Majdnem minden horrorjátékban van kerekesszék. Minél hamarabb kerül elő a játék során, annál horrorabb akar lenni. Ha magától is hajlandó helyet változtatni, esetleg adekvát hanghatásokkal kísérve teszi mindezt, akkor valószínűleg tényleg nagyon akarták, de ritka kivételektől eltekintve sajnos prognosztizálható, hogy ez minden, ami kitellett a kreativitásból. Mármint nem konkrétan a kerekesszék. A gondolatmenetben nyilván a kerekesszék szimbolizál minden olyan audiovizuális, dramaturgiai és játékmechanikai eszközt, ami alkalmas a kívánt hatás, ebben a műfajban alapesetben a félelem kiváltására. A Yuoni 12 perc alatt prezentálja mindezt. A klisék mindamellett rendkívül funkcionálisak és szerethetők, csak megfelelő arányérzékkel és körültekintéssel kell alkalmazni őket. Remekül meghatározzák és folyamatosan újrateremtik egy-egy műfaj karakterisztikáját, a megfelelően kialakított kontextusban alkalmazva pedig az egyedi megközelítéseknek is kölcsönöznek egyfajta konzisztenciát, amitől az új narratívák és játékmechanikai megoldások mindig mégis egy kicsit ismerősek és otthonosak lesznek.

Feltehetően Japánban a Yuoni is az, arrafelé kicsit máshogy állnak hozzá a monotonitáshoz, mint a nyugati kultúrkörben; a szimbolikus gondolkodás rendkívül komplex és mélyen tradicionális, de innen nézve ez valami felfoghatatlanul ultra-repetitív, az errefelé felismerhető klisék pedig légüres térben lebegnek. Próbálom úgy értékelni az élményt, hogy figyelembe veszem a szociokulturális különbözőségeket, de végeredményben mégiscsak oda kell kilyukadnunk, hogy ez a játék itt és a tágabban értelmezett errefelé (földrajzilag és kulturálisan) nem valószínű, hogy eléri az ingerküszöböt. Mármint azt eléri, csak nem a megfelelő módon. Inger kétségtelenül keletkezik, például Steamen visszatérítést követelni, rosszabb esetben kideríteni, hogy ezt tényleg komolyan gondolták-e és letolni kínkeserves három és fél - négy órát, hogy kiderüljön, tényleg végig tök ugyanazt kell-e csinálni nagyjából ugyanott és ugyanúgy, ugyanabban a tempóban, ugyanolyan kihívásokkal. PC-n grátisz bugokkal. PS5-ön legalább nem voltak fennakadások.

És tényleg. Négy órán keresztül ugyanaz a környezet, ugyanazok az útvonalak, ugyanaz az elég vérszegény dinamika, ugyanazok az ellenfelek, ugyanazok a vizuális és audioingerek, ugyanaz a feladat és ugyanaz a megoldás, minimális történetvezetéssel. És mindez már elsőre sem volt valami komplex vagy egyedi. A diavetítésszerűen olvasható sztori sem kimondottan a narratíva csúcskategóriája, hogy finoman fogalmazzunk; a grafika egyáltalán nem megragadó (még PS5-ön sem), bár kétségtelenül van egy hangulata, de válasszunk ki egy random képernyőképet vagy tetszőleges három percet a játékmenetből és képzeljük el, hogy a világon semmi egyéb, sem pedig máshogy nem történik négy órán keresztül. A környezet nem interaktív, elnagyolt és ingerszegény, olvasni nincs mit (idő és lehetőség se lenne rá), gyűjteni nem lehet semmit, feladatok és rejtvények nincsenek. Néhány kulcsba botlunk bele, arra szükség lesz, de az össz’ feladatunk az, hogy elmenjünk A-ból B-be egy yorishiro babával és közben kikerüljük a módfelett barátságtalan és agresszív, de legalább konzisztensen viselkedő árnyéklényeket. A bujkálás opció, de nem hatékony és rendkívül lelassít, a legtöbb esetben az esztelen rohanás a célravezető.

Pár euróért még talán el lehetne lenni egy kicsit a játékkal, de véletlenül se fizessünk érte 20-at. Egyébként nem hiszem, hogy érdemben javítana valamit az élményen, ha legalább olcsó lenne, ahogy az sem, ha rövidebb és koncentráltabb, mert ez így tényleg nagyon kevés, még akkor is, ha pont kimagasló a monotonitástűrő képességünk. Ha mégis belenyúlt valaki, akkor sem feltétlenül érdemes végigkínlódni. Pont ugyanazt kell csinálni és ugyanaz fog történni végig, mint bármelyik, már megismert időpillanatban. A kerettörténet egyébként nem lenne rossz. Ha rövid novellaként publikálták volna, jobb illusztrációkkal.

Pontosan
2
Platform: Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4
Fejlesztő: Tricore | Kiadó: Chorus Worldwide Games
Megjelenés: 2021. augusztus 19. | Ár: 20 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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

Amikor az Angry Video Game Nerd és a Commodore 64 találkoznak

A Nerd éppen a C64 felhozatalt szemelte ki a következő bemutató témájaként.

10 órája

PlayStation-re is jön az art of rally

Direkt írtuk kisbetűvel, bár ez az oldal layoutján nem látszik, így van a hivatalos neve a játéknak.

13 órája
1

Lost Judgment

A Lost Judgment a Yakuza széria mellékága, amely a japán alvilági viszontagságok helyett, egy magánnyomozó életébe enged bepillantást. A második rész folytatja az előd hagyományait, és az anyasorozat rajongóit sem hagyja lógva. Teszteltük a játékot.

14 órája
1

A Netflix új játékában is véresen hentel Kate a méregzsák

A Kate: Collateral Damage az akciódús filmet követi stílusban és játékmenetben.

15 órája
1

Októberben korai hozzáférésben játszható a Shelter alkotói által készített Book of Travels

A játék amúgy a TMORPG címkét kapta a játék zsánerének meghatározásánál.

15 órája

A hét egyik legjobb trailerét hozza a The Plane Effect

A melankolikus narratív kalandjáték igényes videóval ünnepli a megjelenést.

20 órája
3

Samudra: tengeri szeméthegyekre hívja fel a figyelmet a gyönyörű 2D platformer

A játék az Unity ösztöndíjas fejlesztéseként szeptember végén érkezik.

21 órája

A Heroes stílusát keveri zsiványkodással a The Dragoness

Command of the Flame alcímmel készül a játék, amiből demót is tudunk mutatni.

22 órája
3

Konzolokra is megjelent a Gaijin sztalker-pótléka, a Shadow of Kurgansk

Bár a játék inkább kuriózumnak tűnik, mint trónkövetelőnek.

1 napja
1

Szuper összehasonlító traileren az Alan Wake Remastered

A friss változat csap össze az Xbox 360 kiadással.

1 napja
6

Lost in Random

Az EA Originals által felkarolt egyedi játékok sorába tökéletesen simul be a Lost in Random, melyben Tim Burton stílusa elegyedik a valós idejű és körökre osztott harcok keverékével.

1 napja
8

Perfect Dark: Crystal Dynamics x The Initiative

A modern Tomb Raider trilógia és a Marvel's Avengers alkotói segítenek be a Microsoft sztárstúdiójának a Perfect Dark fejlesztésének további munkálataiban.

1 napja
9

Switch Online: N64 és Genesis címekkel?

Feltéve, hogy előfizetünk az Expansion Pack névre keresztelt új előfizetési csomagra. Indulás a tervek szerint még idén októberben.

1 napja
11

A Super Mario Bros. szinkronhangjai

Az animációs film jövő év végén kerülhet a mozikba. Most pedig azt is megtudhattuk, hogy kik kölcsönzik majd a hangjukat kedvenc karaktereinknek.

1 napja
8

Splatoon 3: a Mammalianok visszatérnek

Friss mozgóképpel jelentkeztek az Inkling kutatólaborból, a vizsgált lények pedig szőrösek. Nagyon. Jövőre trilógiává bővül a sorozat!

1 napja

Metroid Dread: a rettegés hangjai

Természetesen a pár napon belül érkező 2D metroidvánia sem maradhatott ki a műsorból. Sounds of Dread címmel hozott új kedvcsináló mozgóképet.

1 napja

Triangle Strategy megjelenési dátum!

A HD-2D látványvilágával érkezik a Final Fantasy Tactics szellemi örököse jövő év márciusában! A próbakör visszajelzéseire reagáltak.

1 napja
1

Hyrule Warriors: Guardian of Remembrance kiegészítő

Alig több, mint egy hónap múlva érkezik az Age of Calamity második tartalmi bővítése új történetszállal. karakterekkel és helyszínekkel.

1 napja

Voice of Cards: a NieR alkotójától

The Isle Dragon Roars alcímmel és Yoko Taro kreatív irányításával érkezik egy kártyákra építő új szerepjáték. A próbakör már most elérhető!

1 napja

Monster Hunter Rise: Sunbreak bejelentés

Masszív kiegészítőt kap az idén márciusban megjelent Switch exkluzív szörnyvadászat jövő nyáron! Itt vannak az első információk.

1 napja