[Teszt] World of Horror - az őrület torkában

World of Horror - az őrület torkában

Gamer3652023.11.20. 11:30

A World of Horror a 80-as évekbeli Japánba invitál bennünket, ahol Shiokawa városában kell nyomoznunk. A játék fő helyszínén ugyanis elszaporodtak a furcsa bűnesetek, környezeti katasztrófák, különös eltűnések, maszkokat viselő szektások és mindezek mellett különböző nem-túl-barátságos földöntúli lények. És akkor még az ősi istenek ádáz ügyködéséről nem is beszéltünk… Teszteltük az idei ősz kult-horrorjátékát, a World of Horror-t.

A játék 1-bit pixel art stílusával máris olyan érzést vált ki mintha valamilyen DOS, vagy egy rég elfeledett japán számítógépre készült játékkal találnánk magunkat szembe. Ezt a hatást erősíti a sokszor már a fejfájás határát súroló zenéje is. Minden a játékban megjelenő képi anyagot egyébként Paint-ben rajzolt az alkotó. Ezek részletessége viszont meglepően növeli a horror-faktort, az alkotások a különböző támadó entitásokról pedig a régi kaland játék kockázat könyveket idézik.

A város megmentése az aktuális ősi istentől koránt sem egyszerű még alacsonyabb nehézségi szinten sem. Egyszerre kell életben tartanunk a karakterünket mind egészségügyileg mind mentálisan, miközben folyamatos szélmalomharcot vívunk, hogy a város Doom szintje se emelkedjen 100%-ra. (Erről majd később…) Nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy minden istenség valamilyen szabályt alkalmaz az aktuális játékmeneten; néha ez csak kisebb kellemetlenség, de van, amikor igazán ellehetetlenítik a játék amúgy nagyjából másfél órára rúgó végigjátszós futamait.

Fő célunk, hogy eljussunk a világítótoronyba, amihez bűnesetek (vagy ahogy a játék hívja őket: „rejtélyek”) megoldásán keresztül vezet az út. Ezeket az „otthonunkban” tudjuk kiválasztani. A választás után a játék vezet minket, hogy merre kell majd nyomoznunk azért, hogy eljussunk a befejezéshez. Minden rejtélynek többféle megoldása lehet, de hogy ezeket elérjük, néha rendelkeznünk kell valamilyen tárggyal vagy társsal. Máskor véghez kell vinni az aktuális mellékküldetést, amit bevállaltunk. Minden egyes bűneset megoldása után a játék nehezedik, ugyanis a város kap egy átkot, amin nem tudunk változtatni. A játékmenet során a karakterünket is érhetik átkok, - amelyek hatását legtöbbször szintén nem tudjuk semmissé tenni -, vagy sérülések, amikről dönthetünk úgy, hogy nem foglalkozunk velük, vagy pénzért (ha van) meggyógyíttatjuk magunkat a kórházban.

A World of Horror összességében egy nagyon hangulatos játék. Viszont semmiben nem segít a játékosnak, hogy bemutassa, hogy mit és hogyan kell tennie. Belelök a mély vízbe és a horror játékok jó szokásához híven legtöbbször hagyja, hogy bele is fulladj. Többszöri próbálkozás után egyre inkább tanulhatóvá válik, viszont a véletlenszerű bűnesetek, ősi istenek, és lejátszódó események, és a többféle főkarakter miatt nem válik monotonná az ismétlések ellenére sem. Ha a zenétől nem marjuk le a saját arcunkat idejekorán, akkor elég sok időt eltölthetünk vele, viszont nem tartom kizártnak, hogy az álmaimat kísértő szellemek exponenciális növekedése némileg köthető volt a játékóráim számához. Ja és ha megkérdezed a játékot „Elnézést, mentés vagy valami?” akkor csak simán belenevet az arcodba. Mint egy démon az 1-bites rémálmaidból.

PLATFORM PC
KIADÓ Ysbryd Games, PLAYISM FEJLESZTŐ panstasz
MEGJELENÉS 2023. október 19 ÁR 20 EUR

Szerző: brkssh

eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Resident Evil 4 (Remake): érkezik a VR Mode!

Alig pár nap múlva már PlayStation VR2 headsettel a fejünkön is beléphetünk az idei év egyik legkiválóbb felújításának világába.

12 órája
1

Luto: PlayStation 5 próbakör

A “The Choice” anélkül ismertet meg az erős atmoszférával, a helyszín egy szeletével és a várható játékmenettel, hogy bármit elárulna a történetből.

12 órája

Game Pass: mozgolódás december első felében

Két új címmel bővül a Game Pass Core, a magasabb szintű előfizetésekbe pedig egész nagy dömping várható!

15 órája
1

Turok 3: Shadow of Oblivion - az N64 árnyékából kilépve

A Turok harmadik része soha nem lépett ki az N64 árnyékából, de a Nightdive-nak köszönhetően a Trilógia végre modern gépeken is elérhetővé vált. Tesztlaborba vittük a sokrétű harmadik epizódot.

17 órája
3

PlayStation Plus: a decemberi trió

Tákolt száguldás, megnyugtató takarítás és művészi űrutazás. Ez vár ránk az idei év utolsó kínálatában.

1 napja
11

Masszív Xbox jelenlét várható a Game Awardson

A tavalyi lagymatag felhozatal után idén ütős részvételt ígérnek a zöldek.

1 napja
8

Szépen teljesít a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

A CD Projekt RED a számok mellett ráadásul már a Witcher 4 teendőiben is lubickol.

1 napja
6

Újra felbukkant a Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition

Jövőre meg is jelenik. Közben a második rész körül továbbra is síri csend honol.

1 napja
10

Összefoglaló traileren a Batman: Arkham Trilogy

Kellemes extra tartalmat is hoz majd a trilógia újrakiadása.

1 napja
10

Márciusban érkezik a Dragon's Dogma II

A Capcom egy friss bemutató keretében fedte fel a régóta várt megjelenési dátumot.

2 napja
6

Újabb rekordokat döntöget a Star Citizen

Lélegzetelállító videón a StarEngine és a Squadron 42, miközben a Cloud Imperium Games már gigantikus összegnél jár.

2 napja
9

Mától ingyenes a Killer Instinct

A legendás bunyós sorozat free to play üzemmódba vált Xboxon és PC-n ráadásul újdonságokkal is vár!

2 napja
4

Blasphemous 2

A Vezeklő ismételten útnak indul, hogy megtisztítsa A Csoda rontása által bemocskolt világot. De vajon tud-e másodjára újat mutatni a stílusával nagyot villantó metroidvania?

2 napja
8

Bohóc-bárddal támadja a jóízlést a Gangs of Sherwood

A játék szokatlan launch trailert kapott. Ne kattints, ha bohócfóbiád van.

2 napja
5

A 25 éves Half-Life örökségét vetette dokufilmre a Valve

Az időközben "jóságos mikulás" fazonná alakult Gabentől várnánk már valami jó hírt a következő 25 évről is.

3 napja
4

Snoopy, Charlie Brown, karácsony és a játékos éjszakák: nagyot bővül a Pinball FX világa

A Pinball FX világa masszív kiegészítőket hoz nekünk a decemberi forgatagban.

3 napja

King Arthur: Legion IX - kiegészítőt kap a hazai taktikai szerepjáték

Haláli hangulat egy római légió szemszögéből.

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
8

A PlayStation Portal nem nyerte el a Digital Foundry teljes tetszését

Sok a hiányosság a gép körül, ezt jelenti nekünk videós anyagában a pixelszámláló fejese.

4 napja
19

Tarol a Hogwarts Legacy Nintendo Switch portja

A briteknél a Nintendo gépén már most idei dobogós a játék.

4 napja
8

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