[Teszt] WarioWare: Get it Together!

WarioWare: Get it Together!

mcmackoGéczy Attila2021.09.19. 15:00

Első egyetemista éveim vasárnapjait általában a főváros felé való buszon zötykölődés tette ki - ezalatt pedig hű társam volt a Game Boy Advance masinám. Minish Cap, Mario & Luigi SuperStar Saga és ki tudja még hány játék pörgött le, de ami biztos, hogy az első WarioWare-t is a buszon nyomtam végig. A 2003-as játék a maga idejében forradalmi volt, és a formula sokáig kitartott. Ha jól számolom ugyanis ez a kilencedik WarioWare játék a sorban, és bár az alapötlet mit sem változott, valami rafkóval mindig sikerült új életet lehelni a sorozat friss részeihez.

Ez ugye adta magát a DS-nél, ahol a tapiképernyő volt a középponti elem. A Wii-nél az irányítót kellett használni a mozdulatokra és így tovább. Nos a Switches változat alapvetően az érintőképernyőt sem használja; gyakorlatilag a "Get it Together!" átvezetőiben látható egyanalógos, egy (kaki)gombos kézikonzolhoz térünk vissza. A játékot ugyan ketten is használhatunk a Switch kialakításából fakadóan, de az ötlet nem egy gimmickre van felfűzve, hanem tényleg visszatérünk a pőre alapokhoz.

A játékmechanikák tekintetében a csavar ott jön be a képbe, hogy a teljes WarioWare kompániát beszippantja egy elszabadult bugsereg, a csapattagok pedig együttes erővel kell, hogy végigérjenek a korrupt virtuális világban feléjük száguldó mikrojátékokon. Azaz több karakter van, minden hős egyedi mozgáskészlettel bír, a pályákon pedig mixelhetjük a résztvevő figurák induló csapatát. Az elején azt hittem, hogy a tizenpár karakter mind megkapja a maga mikrojátékait, de tévedtem - a figurák kommutatívak a minijátékokban, csak a megoldás menete lehet könnyebb vagy nehezebb egy adott szereplővel. 18-Volt például ülve hajigál lemezeket, a másikuk automatikusan ugrál és egy irányba lő, Wario pedig jetpackezik és klasszikus vállal nekiszaladós mozdulatával tesz rendet. De a dolog esetleges, random kell a karakterekkel megoldani a feladatokat, és hamar kiütközik, hogy a társaság fele inkább a szórakoázást hátráltató, mintsem szórakoztató mozdulatsorokkal rendelkezik. Azaz, mi a túróért szeretnék én Doktor Crygor-ral játszani, ha az úszkálós terelése nem túl jól irányítható? Ugyanez igaz Jimmy Thangre is, aki érdekes módon a táncolás helyett ilyen fura sportos tematikába keveredik bele és mozdulatai sem tűntek túl pontosnak. A főmenüben látható statokon szépen kijön, hogy melyik karakterrel buktál el többször, ez pedig nem feltétlen azért van, mert amúgy béna vagy, hanem azért, mert nincs jó balansz az egyes hősök lehetőségei közt.

A WarioWare: Get it Together! a szokásos minőséget hozza a prezentáció tekintetében. Azaz az egyszerű gyerekrajzoktól a zseniális Nintendo paródiáig mindent megtalálhatunk a látvány és hangzás tekintetében. A humor még mindig üt, a fokhagymaszagú hőssel olyan bátor sutkákat és altesti poénokat is megengednek a japánok, ami máshol fejvakarásra adhatna okot. A kidolgozás összességében viszont az Úr 2021-ik esztendejében nkább megúszósnak tűnik. Párfős indie produkciók masszívabb prezentációs értékeket tudnak felvonultatni, mint az Intelligent Systems és az EPD csapat közösen. Emellett a single player kétórás (!) játékideje sem éppen mindennapos (a szó negatív értelmében), ezen pedig maximum az segít, ha haverokkal is leülünk játszani, és multis varieté módban, esetleg a változó kihívás-rushban röhörészünk a játékokon, addig, míg rájuk nem ununk. Vagy pedig...

... vagy pedig a Nintendonak be kellene látni, hogy egy ilyen játékot manapság vétek teljes áron kínálni. Fele-harmad áron mérve lenne szinten az indie fejlesztők által kínált felhozatallal, ahol királykodhatna a duda orrú antihős. Wario maga is amolyan zabolázatlan-független fejlesztői szabadsághoz hasonló agymenés, sok-sok apró ötlettel, és mikroadagokban mért zsenialitással. De ezt a koncepciót szerintem ma már a piac máshogy árazza. Félre ne értsetek, a Get it Together! sem mentes azoktól villanásoktól, ami miatt a Nintendót tiszteljük-szeretjük, de egy ilyen hosszú életű sorozatnál elkélne a komolyabb átalakulás, vagy egy átértékelt piaci szegmens, ahol a mikrojátékok stílusa tovább élhet-virágozhat.

Pontosan
6
Fejlesztő: Nintendo EAD, Intelligent Systems
Kiadó: Nintendo
Platform: Nintendo Switch
Megjelenés: 2021. szeptember 10.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tcGF0cmVvbi1tcHVcIj5cbjxhIGhyZWY9XCJodHRwczpcL1wvcGF0cmVvbi5jb21cL2dhbWVyMzY1XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtYmcucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcm0ucG5nXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8wNVwvcGF0cmVvbi1tcHUtcmliYm9uLnBuZ1wiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxzdHlsZT5cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1e1xuXHRvdmVyZmxvdzpoaWRkZW47XG5cdHdpZHRoOiAzMDBweDtcblx0aGVpZ2h0OiAyMDBweDtcblx0cG9zaXRpb246IHJlbGF0aXZlO1xufVxuLi0tcGF0cmVvbi1tcHUgaW1ne1xuXHR0cmFuc2l0aW9uOiBhbGwgLjNzO1xuXHRwb3NpdGlvbjphYnNvbHV0ZTtcblx0dG9wOjA7IGxlZnQ6MDtcbn1cbi4tLXBhdHJlb24tbXB1IGltZzpudGgtY2hpbGQoMSl7XG5cdGZpbHRlcjogYmx1cigycHgpO1xuXHR0cmFuc2Zvcm06IHNjYWxlKDEuMSk7XG59XG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDIpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoNHB4KTtcblx0dHJhbnNmb3JtOiBzY2FsZSgxLjEpO1xufVxuXG4uLS1wYXRyZW9uLW1wdTpob3ZlciBpbWc6bnRoLWNoaWxkKDEpe1xuXHRmaWx0ZXI6IGJsdXIoMCk7XG5cdHRyYW5zZm9ybTogc2NhbGUoMSk7XG59XG48XC9zdHlsZT4iLCJpbWFnZXMiOltdLCJ1cmwiOiIifQ==

Cotton 100%: SNES és MD újrakiadások jönnek

Emellett PS4 és Switch változatokat is kap a pamutboszi 1994-es játéka.

9 órája

Gleylancer

Hogy mit keres 2021 piacán egy 1992-es MegaDrive shooter? Friss közönséget! A Ratalaika jóvoltából jött vissza a pixelmúltból a játék, amit tényleg érdemes lehet minden shoot 'em up rajongónak újra, vagy elsőre végigpörgetni. Teszt!

10 órája

Jövő héten újra State of Play!

Ismét új adással jelentkezik a PlayStation műsora, ami ezúttal a külsős fejlesztők korábban már látott és eddig be nem jelentett alkotásaira koncentrál.

14 órája

Advance Wars 1+2: csak 2022 tavaszán

A Re-Boot Camp alcímmel ellátott felújítás nem tudta tartani a decemberi megjelenési dátumot. Leghamarabb jövő év tavaszán láthatjuk.

15 órája
1

CD Projekt x The Molasses Flood

A botrányok ellenére egyre növekedő lengyel fejlesztő és kiadó rátette a kezét a The Flame in the Flood és a Drake Hollow fejlesztőire.

15 órája

NetEase Games x Grasshopper Manufacture

Kínai tőkével megy tovább a No More Heroes fejlesztőcsapata. A nyilatkozatok szerint a stúdió működését nem befolyásolja.

15 órája

Focus Entertainment x Douze Dixiemes

A francia kiadóóriás nem áll meg! A Dotemu és a Streum On Studio után most felvásárolta a Shady Part of Me helyi fejlesztőcsapatát is.

15 órája

Among Us: év végén minden konzolra!

Az őrült népszerűségnek örvendő apró független fejlesztés végre az otthoni konzolokra is megérkezik. Készülhetnek a barátok és az ellenségek!

16 órája

Gran Turismo 7: a startvonalnál

Kazunori Yamauchi áhítattal mesél az autóskultúra területeiről és arról, hogyan igyekeznek mindezt átültetni a jövő év elején megjelenő következő részbe.

16 órája
2

Megjelenési dátumot kapott a Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition

Nem egyszerre érkezik a digitális és a lemezes változat a gyűjteményes kiadásból.

1 napja
23

Fény derült a következő The Dark Pictures játék címére

A Man of Medan, a Little Hope és a House of Ashes után jön a The Devil in Me.

1 napja

Elindult a Behind the Beyond Kickstarter kampánya

A csapat szerény, de esszenciális összegért kalapol a közösségi finanszírozós felületen.

1 napja

Jövő év elején jöhet a King Arthur egypontnullás verziója

A sötét lovagsztori megjelenési dátuma mellé egy friss trailert is kaptunk.

1 napja
1

Panorama Cotton: ál 3D-ben is tarol a pamutboszi

Október végén jelenik meg a klasszikus shooter újrakiadása.

1 napja
1

Ilyen lett volna eredetileg a Mass Effect 3 sokat vitatott befejezése

Most először, tíz évet követően megtörténik a nagy leleplezés...

1 napja
5

Life is Strange: True Colors Wavelengths DLC

Röviddel az alapjáték megjelenése után gyorsan megérkezett a Life is Strange: True Colors DLC-je is.

1 napja
3

A múlt hamvaira épít az Apex Legends új szezonja

A Titanfall 2 ismert pilótájával és egy veszélyes vadállatokkal teli szigettel jön az új etap.

2 napja

Új játékmódot hoz a Doom Eternal 6.66-os frissítése

Fény derült a jövő héten érkező ördögi update részleteire: a fő attrakció a Horde Mode lesz.

2 napja

Több módon lesz bővíthető az újgenerációs Xbox

A Microsoft bejelentette, hogy érkeznek a 2 TB-os és 512 GB-os Expansion Cardok az Xbox Series X és S masinákhoz.

2 napja
6

The Dark Pictures Anthology: House of Ashes - tűzben edzve

A Supermassive sorozata új rémmesével zörgeti rá az ajtót az októberi szezonra. A House of Ashes egy ősi sumér templom titkait kínálja véres, sötét és akcióval teli formában. Teszteltük az epizódot!

2 napja
7