[Teszt] WarioWare: Get it Together!

WarioWare: Get it Together!

mcmackoGéczy Attila2021.09.19. 15:00

Első egyetemista éveim vasárnapjait általában a főváros felé való buszon zötykölődés tette ki - ezalatt pedig hű társam volt a Game Boy Advance masinám. Minish Cap, Mario & Luigi SuperStar Saga és ki tudja még hány játék pörgött le, de ami biztos, hogy az első WarioWare-t is a buszon nyomtam végig. A 2003-as játék a maga idejében forradalmi volt, és a formula sokáig kitartott. Ha jól számolom ugyanis ez a kilencedik WarioWare játék a sorban, és bár az alapötlet mit sem változott, valami rafkóval mindig sikerült új életet lehelni a sorozat friss részeihez.

Ez ugye adta magát a DS-nél, ahol a tapiképernyő volt a középponti elem. A Wii-nél az irányítót kellett használni a mozdulatokra és így tovább. Nos a Switches változat alapvetően az érintőképernyőt sem használja; gyakorlatilag a "Get it Together!" átvezetőiben látható egyanalógos, egy (kaki)gombos kézikonzolhoz térünk vissza. A játékot ugyan ketten is használhatunk a Switch kialakításából fakadóan, de az ötlet nem egy gimmickre van felfűzve, hanem tényleg visszatérünk a pőre alapokhoz.

A játékmechanikák tekintetében a csavar ott jön be a képbe, hogy a teljes WarioWare kompániát beszippantja egy elszabadult bugsereg, a csapattagok pedig együttes erővel kell, hogy végigérjenek a korrupt virtuális világban feléjük száguldó mikrojátékokon. Azaz több karakter van, minden hős egyedi mozgáskészlettel bír, a pályákon pedig mixelhetjük a résztvevő figurák induló csapatát. Az elején azt hittem, hogy a tizenpár karakter mind megkapja a maga mikrojátékait, de tévedtem - a figurák kommutatívak a minijátékokban, csak a megoldás menete lehet könnyebb vagy nehezebb egy adott szereplővel. 18-Volt például ülve hajigál lemezeket, a másikuk automatikusan ugrál és egy irányba lő, Wario pedig jetpackezik és klasszikus vállal nekiszaladós mozdulatával tesz rendet. De a dolog esetleges, random kell a karakterekkel megoldani a feladatokat, és hamar kiütközik, hogy a társaság fele inkább a szórakoázást hátráltató, mintsem szórakoztató mozdulatsorokkal rendelkezik. Azaz, mi a túróért szeretnék én Doktor Crygor-ral játszani, ha az úszkálós terelése nem túl jól irányítható? Ugyanez igaz Jimmy Thangre is, aki érdekes módon a táncolás helyett ilyen fura sportos tematikába keveredik bele és mozdulatai sem tűntek túl pontosnak. A főmenüben látható statokon szépen kijön, hogy melyik karakterrel buktál el többször, ez pedig nem feltétlen azért van, mert amúgy béna vagy, hanem azért, mert nincs jó balansz az egyes hősök lehetőségei közt.

A WarioWare: Get it Together! a szokásos minőséget hozza a prezentáció tekintetében. Azaz az egyszerű gyerekrajzoktól a zseniális Nintendo paródiáig mindent megtalálhatunk a látvány és hangzás tekintetében. A humor még mindig üt, a fokhagymaszagú hőssel olyan bátor sutkákat és altesti poénokat is megengednek a japánok, ami máshol fejvakarásra adhatna okot. A kidolgozás összességében viszont az Úr 2021-ik esztendejében nkább megúszósnak tűnik. Párfős indie produkciók masszívabb prezentációs értékeket tudnak felvonultatni, mint az Intelligent Systems és az EPD csapat közösen. Emellett a single player kétórás (!) játékideje sem éppen mindennapos (a szó negatív értelmében), ezen pedig maximum az segít, ha haverokkal is leülünk játszani, és multis varieté módban, esetleg a változó kihívás-rushban röhörészünk a játékokon, addig, míg rájuk nem ununk. Vagy pedig...

... vagy pedig a Nintendonak be kellene látni, hogy egy ilyen játékot manapság vétek teljes áron kínálni. Fele-harmad áron mérve lenne szinten az indie fejlesztők által kínált felhozatallal, ahol királykodhatna a duda orrú antihős. Wario maga is amolyan zabolázatlan-független fejlesztői szabadsághoz hasonló agymenés, sok-sok apró ötlettel, és mikroadagokban mért zsenialitással. De ezt a koncepciót szerintem ma már a piac máshogy árazza. Félre ne értsetek, a Get it Together! sem mentes azoktól villanásoktól, ami miatt a Nintendót tiszteljük-szeretjük, de egy ilyen hosszú életű sorozatnál elkélne a komolyabb átalakulás, vagy egy átértékelt piaci szegmens, ahol a mikrojátékok stílusa tovább élhet-virágozhat.

Pontosan
6
Fejlesztő: Nintendo EAD, Intelligent Systems
Kiadó: Nintendo
Platform: Nintendo Switch
Megjelenés: 2021. szeptember 10.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Bemutatkozott a Marvel Rivals, bezár a Smilegate Barcelona - ez történt szerdán

Továbbá: NOTTOLOT, Doronko Wanko, Boomeroad, Metal: Hellsinger, Hellgate: Redemption, Yellow Brick Games, No Man's Sky.

1 órája
2

PlayStation Plus: az áprilisi hármas

Űrvarázsló, kockaland és kicsontozott rogulike.

13 órája
4

South Park: Snow Day! - Kabbe gyíkok, megyünk hógolyózni!

South Park, ám ezúttal szolgáltatásalapú multiplayer hack n slash formájában. Avagy lehet-e várat építeni Kula Bából?

17 órája

Stellar Blade

A nagyközönség előtt próbálhattuk ki a SHIFT UP közelgő akciójátékát. De a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk.

19 órája
4

Judas részletek, új Marvel játék közeleg - ez történt kedden

Továbbá: It Takes Two, Another Crab's Treasure, The Stanley Parable, V Rising, Dollhouse: Behind the Broken Mirror.

1 napja
1

The Thaumaturge – Depresszió és ördögűzés Varsóban

Vannak azok a játékok, amiket úgy lehet a legkönnyebben jellemezni, hogy fél pillanat alatt lehozzák az embert az életről, de jó értelemben véve, a The Thaumaturge pedig pont egy ilyen cím. A lengyel Fool’s Theory legújabb alkotása már a Steam Next Festen bemutatott demójával belopta magát...

1 napja

Stellar Blade demó, live service játék a Bend Studio-tól - ez történt hétfőn

Továbbá: Cyberpunk 2077, Final Fantasy XVI, The Elder Scrolls, Judas, handheld Xbox élmény.

2 napja
9

Heti megjelenések

3 napja
6

Outcast: A New Beginning - visszatér a kitaszított

Ulukai visszatérése egy hihetetlen történet. Szinte nem is lehet annak a szentimentumnak megfelelni, amivel a játékos az első epizódra gondol vissza. Most huszonöt évvel később nem csak Laura Palmer, de Cutter Slade is visszatért, így megnéztük, mit tudnak Adelpha lakói kínálni számunkra 2024-ben. Teszt!

3 napja
5

Taxi Life - über kis taxi?

Verőfényes katalán napsütés, és kellemesen ismerős nyíltvilágú játékmenet, mindez közel 460 kilométernyi barcelonai úthálózattal megspékelve. A Taxi Life-tól sokat vártak a könnyed polgári járműszimulátorok fogyasztói, és bár az alapok ígéretesek, ez a taxitársaság bizony messze van még a piacvezetőtől...

3 napja
4

Dragon's Dogma 2 - a sárkány éve

A Dragon’s Dogma cím azoknak is ismerős lehet, akik a 2012-es, mára már ikonikussá vált játékkal nem is játszottak, hiszen 2020-ban egy Netflix animációs sorozat is igyekezett bemutatni ezt a különleges világot. Nagy kihagyást követően, a napokban azonban megjelent a játék folytatása, amely még kifinomultabb játékmenetet, és még grandiózusabb kalandot ígér!

4 napja
27

Csúszhat a GTA VI, törölt Overwatch 2 tartalmak - ez történt pénteken

Továbbá: Final Fantasy XVI, Soulframe, Assassin's Creed Jade, SWORN, Larian Studios.

5 napja
9

A Future Games Show-n túl – ez történt csütörtökön

Shadows of the Damned: Hella Remastered, Broken Roads, Dead Island 2, Soul Covenant, Maliki: Poison of the Past, Blackout Protocol, Inazuma Eleven: Victory Road, Loretta, Anomaly Collapse, Shinji Mikami.

6 napja
2

Több mint 40 játékkal töltötte meg a csütörtök estét a Future Games Show

Összefoglaló a 90 perces traileráradatról.

6 napja
9

Rise of the Ronin

A Team Ninja ismét maradt a bevált formulájánál, ezúttal azonban egy nyílt világba ültette azt. A nagyobb játéktérrel pedig egy nagyobb közönség felé is nyitni akartak. A végeredmény? Nem hibátlan felemelkedés, de érdekes fúzió.

6 napja
6

Final Fantasy VII Rebirth

Eltelt idestova több, mint negyed évszázad, mióta boldog tizenévesként először tudomást szereztem arról a csodáról, amit Final Fantasy 7-nek hívnak.

6 napja
14

Marvel 1943 leleplezés, Chrono Odyssey erődemonstráció – ez történt szerdán

Továbbá: Golden Lap, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Alpha Protocol, Dragon Ball: Sparking! ZERO, Epic Games Store, CorpoNation: The Sorting Process, Final Fantasy VII Rebirth, Card-en-Ciel, Foundry.

7 napja
13

Brothers: A Tale of Two Sons Remake

2013-ban a filmiparból érkező Josef Fares egy rendkívül egyedi debütáló alkotással vetette meg a lábát a videojátékok világában, aminek a koncepciója a mai napig egyedülállónak mondható. Ez elég indok arra, hogy egy évtizeddel később felpiszkálják a játékosok következő generációjának?

7 napja
5

Plunderstorm, avagy a WoW battle royale – ez történt kedden

Továbbá: Project Birdseye, Rise of the Ronin, Riven, Bleak Faith: Forsaken, Overwatch 2, SINce Memories: Off the Starry Sky.

8 napja
3

Game Pass: mozgolódás március második felében

A hónap végén debütál a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában a Diablo IV! De talán a többi érkezőre is megéri odafigyelni.

8 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==