[Teszt] Two Point Campus

Two Point Campus

mcmackoGéczy Attila2022.08.05. 15:08

Amikor 10-11 éves korom körül megkaptam az első komolyabb PC-met, akkor nem voltam igazán ügyes a sim/menedzsment játékokban, de imádtam a velük való próbálkozást. Különösen jópofa volt a Theme Park és a Theme Hospital, amely humorral locsolta meg a bokros teendők sokaságát, és bármennyire is béna voltam a játékmenetet illetően, csak a felhőtlen szórakozás és a jó hangulat maradt meg ezen címek kapcsán a fejemben.

Fast forward, bocsánat előre huszonpár évet az időben! Ha nem is egy kórházban, de ma már én is egy egyetemen dolgozok, belelátva különböző szintek működési rendjébe, úgyhogy keresve sem találhattam volna magamnak jobb elfoglaltságot a nyári szabihetekre, mint hogy a virtuális térben is hasonló dolgokkal vacakoljak a Two Point Campus játékmenetében.

Meglepő fordulatként most nem a diákéveket kell újraélni, inkább "akasztják a hóhért" jelleggel egy rektori szerepkörbe tesz minket a játék. Szerencsére a Two Point Campus nem megy a dolgok mélyére. Felületesen, kábé úgy mutatja be egy felsőoktatási intézmény működését, ahogy azt egy filmből elképzeli az ember. Ahogy az szórakoztató tud maradni. Stílus és vonalvezetés tekintetében a "Theme"-veteránokat is felvonultató Two Point Studios egyszerre modernizál és idézi az ősi élményt, így előrebocsátom, a jókedélyű nosztalgia és a feszesre hangolt friss játékmenet kombója teljesen lebilincselt.

Pedig egy kampuszmenedzsment számára az élet nem csak a vizsgajegyeken való kacagásból áll. Adott pénzkeretből gazdálkodva, különböző kampuszokon kell felfuttatnunk a tudás birodalmunkat a játékban oktatás, telephelymenedzsment és gazdálkodás szempontjából. Minél jobb a képzés és a kampusz, annál többen jönnek fizetős hallgatók. Minél jobb sulit akarunk működtetni, annál többe kerül a személyzet és a karbantartás. A balansz megtalálása és a profit természetesen itt is kulcs - de mellékes feladatok is akadhatnak (például diákok egyéni kérései). És adott helyzetekben milestone-okat is elérhetünk kampuszunk szintjének feljebb tornászásával, ami a berendezési katalógusunkat jelképező (és talán kicsit lassan szaporodó) Kudosh valutát is megtolja. Ezekkel lehet új tárgyakat megnyitni, és ahogy gondoltátok, a berendezés, az egyes hallgatók igényeinek maszatolása és követése majdnem Sims szintig kibontható a játék szövetéből.

És ennyi? Dehogyis, a játék kampánya pályáról-pályára kínálja az újabb és újabb bohókás elemeket. Kémek, lovagok, varázslók, sport, egészségügy, tudomány, zenei képzések és a kapcsolódó bulik... Fontos a tanulás, de valahol pihenni is kell. Érdekes a szakma, amit tanítunk, de higénia nélkül romlik a hangulat és a teljesítmény is. Befolyásoló tényező lehet például az időjárás, de izzadni a hitelfelvétel szüksége miatt is lehet. Amit el tudtok képzelni, az szinte minden megjelenik minimum egy-egy lehetőség vagy poén formájában. A képzési kurrikulák további tárgyakra és terepelemekre, szobákra, laborokra, helyiségekre bomlanak, feltéve, hogy van elég zsozsó a megvalósításukhoz. A mikromenedzsment egyes szintjeit ugyan hiányoltam a valós tapasztalatok alapján, de lehet ezek amúgy is a szórakozó gameplay rovására mentek volna.

Néhány kritika is kell, hogy illesse a britek fejlesztését, mert olyan nincs, hogy egy ennyire komplex rendszerbe ne csússzanak apró gondok. Például ott van az irányítás, ami Steam Decken és konzolokon hozza a Two Point Hospital szintjét, és végülis mindent lehetővé tesz, amit billentyűzettel meg egérrel kéne elérni... De én órák után is bénáztam a kijelöléssel, az oda-vissza váltogatással, a megfelelő pozícionálással. Sokszor inkább benyomtam egy időre a pause-t, csak hogy pontosan tudjam felvenni, letenni, kiválasztani azt, amit ki szerettem volna. Feltételezem ez PC-n akár menet közben is menne, szóval a gameplay-t, valamint az idő- energiaráfordítást befolyásolja az irányítás komplexitása. CAD-et is oktatok a valódi egyetemen, ahol dolgozok, gondolhatjátok mennyire tett jót az OCD-mnek a három díszvirágból a jobb szélső, amit a thumbstick-es kurzormozgatás miatt tettem fél pixellel odébb, mint ahogy szerettem volna...

De amúgy Decken is szépen fut a játék, el tudom képzelni, hogy a technikával konzolon sincs gond. 800p-ben 30-60 FPS között játszol a hordozható PC-n. A dinamikusan változó frame érték egyáltalán nem veszik össze a játékmenettel, és ezek mellett minden grafikai beállítás ki volt csutkázva. Röviden: nem ezzel a játékkal fogod megizzasztani a gazdasági vonatszerencsétlenség előtt bezsákolt bivaly gaming PC szettedet...

Bár a művészeti stílus kifogástalan a humor és a karakterábrázolás oldaláról, még egy érdekes hiányosságra figyeltem fel idővel. Amíg a kórházaknál teljesen elfogadható a kissé kockásfüzetre hajazó alapjrazok megoldása, azaz a technokrata, rácsokra alapuló beltér... addig egy kampusz ritkán olyan mint egy űrhajó belseje. Hiába változatos a kültér, ha belül az építészet egy szigorú grid alapú szobaszervezéshez viszonyul. Szerencsére ezt a belső berendezésekkel fel lehet dobni, de a játék első felében azért sok minden zárva van, később meg egy idő után kifulladnak a dekorokban rejlő újdonságok. El tudom persze azt is képzelni, hogy a konzolos portok miatt nem akartak ennél mélyebbre ásni a készítők...

A Two Point Campus egy varázslatos időkút, amibe csak úgy potyognak a percek és az órák - akárcsak egy vizsga előtti készülésnél. Csak itt épp az ember élvezi is, amit csinál. A menedzsment és a humor párosa most is nagyon jól működik, a játékmenet pedig sokrétű és sokáig fog majd újdonságokkal szolgálni. Bele se merek gondolni mennyi idő lehetett a rétegek összjátékát implementálni a készítőknek (és hogy mennyi ötlet maradhatott vágóasztalon). De az biztos, hogy a kórházasdi után a projektfeladat és az államvizsga is sikerült, a Two Point Studios pedig így egy újabb diplomát tehet fel a falra.

Pontosan
8
Two Point Campus | Platform: PC (tesztelt), Xbox, Playstation, Switch
Kiadó: SEGA| Fejlesztő: Two Point Studios
Megjelenés: 2022. július 2. | Ár: €49.99

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

1 órája
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

13 órája

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

17 órája
1

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

1 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

1 napja
5

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

1 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2 napja
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2 napja
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

3 napja
17

Ereban: Shadow Legacy – Árnyakkal sunnyogó

A sunnyogást az árnyakba olvadással keverő koncepciójával az Ereban már korán felhívta magára a figyelmet. A játékot a régi idők nagy lopakodós címei iránt érzett határtalan tisztelet hívta életre. De ebből vajon mennyit sikerült átemelni és jól értelmezni? Teszt!

3 napja

EDGE #397 pontszámok

Dragon's Dogma 2. Rise of the Ronin. Alone in the Dark. Princess Peach: Showtime! Izgalmas címek. Rendkívül vegyes pontozás.

4 napja
21

Heti megjelenések

4 napja
2

Stellar Blade fejlesztői napló, Final Fantasy VII Remake harmadik rész morzsák- ez történt pénteken

Továbbá: Sea of Thieves, Palworld, GTA+, The Rogue Prince of Persia, Crash Bandicoot 4: It's About Time.

6 napja
14

Drágul az EA Play, jön az új Remnant 2 DLC - ez történt csütörtökön

Továbbá: Fallout 4, WRATH: Aeon of Ruin, Beyond the Ice Palace II, Nanuka: Secret of the Shattering Moon, Heading Out, Ascendant Studios, Warhorse Studios.

7 napja
8

PlayStation Game Catalog: az áprilisi felhozatal

Tales of Kenzera: ZAU. DAVE THE DIVER. Animal Well. Indie premier dömping az előfizetéses szolgáltatás kínálatában!

8 napja

A The Triple-i Initiative-en túl – ez történt szerdán

Benne: Dead Space, The Bridge Curse 2: The Extrication, Let Bions Be Bygones, Super Monkey Ball Banana Rumble, Reigns: Beyond.

8 napja
2

Ilyen volt a The Triple-i Initiative

45 perc, majdnem ugyanennyi játék. Összefoglaljuk a lényeget.

8 napja
6

Hungame.Blog: TOP 50 magyar játék és interjúsorozat

A Hungame.blog alkotói folyamatosan próbálják a hazai játékfejlesztés történelmét és különböző aspektusait érdekes-színes formában tálalni a nagyközönség számára. Toplisták, interjúk, mutatjuk a tutit!

8 napja
6

Final Fantasy progmetál koncert: MondoConra jön a Chocobo Band

Remek hírt hozott a tavaszi szél, meg a MondoCon szervezőcsapata, akik a Final Fantasy zenei felhozatalát a progresszív metál stílusában fogják nektek asztalra teríteni a Chocobo Band segítségével.

8 napja

Augusztusban jön a Star Wars Outlaws, bővül a Mortal Kombat 1 – ez történt kedden

Továbbá: Dredge filmadaptáció, Battlefield, 63 Days, Blizzard x NetEase, Runa, Amber Isle, Echoes of Elysium, Tales from Candleforth, Dicefolk, Hidden Grove, Prince of Persia: The Sands of Time Remake.

9 napja
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==