[DLC Teszt] Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

LotharFuchs Róbert2024.05.19. 22:00

Első ránézésre baljós lehet, hogy ismét egy drágának mondható DLC csomaggal jelentkezik a sorozat, és megismétli a Shadows of Change blamáját. Üzleti modell szempontjából ezúttal annyi a változás, hogy a három Legendary Lord egyenként is megvásárolható. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy a 5.0-ás verzióval karöltve tartalmi és mechanikai szempontból érdemi újdonságokat hoz, melyekkel megpróbálja korrigálni az előző kiegészítő okozta csalódást.

Elspeth Von Draken. A Temető Rózsája. Korának egyik legerősebb Ametiszt Varázslója. Nuln, a Birodalom, és az emberiség védelmezője. Egyszerű nyelvek szerint meg egy gót mami karmazsin sárkányháton. Ez mind igaz rá, de ami esetünkben igazán érdekes, az az egyedi harcviselési módja, amit nyújtani tud térképen és csatában egyaránt. Miután Nuln szülöttéről van szó, a lőporról és a harci gépezeteiről híres városállamról, különösebben nem lehet meglepő, hogy hadseregének gerincét a távolsági egységek adják. Kampányának (ami szerencsére a Realm of Chaos esetében is mentes az Ursun sztorivonaltól) lényege, hogy az ominózus egységekkel minél több ellenséget lőjünk halomra, amiért cserébe schematic nevű ”nyersanyagot” kapunk. Ezeket aztán a hatékonyság jegyében elkölthetjük a Imperial Gunnery Schoolban mindenféle lőporral operáló egységre, hogy végül hozzáférjünk az emblematikus Ametiszt Fegyvertárhoz. És hogy ez mit takar? Speciális osztagokat, akiknek felszerelése egy furcsa frigyben, a lőpor és a halálmágia ötvözetében kovácsolódtak. A gyakorlatban ez lila robbanógránátokat, vagy akár mini ”feketelyukakat” generáló tüzérséget jelent. Ezzel, és még néhány egyedi egységgel (mérnök, négyágyús Gőztank, kerekeken guruló hadihajó) a Birodalom meg is kapta azt a ráncfelvarrást, ami a csatatéren régóta érett a frakciónak. Ezzel egyidőben, a térképen a Gardens of Morr építményegyüttesével adott lett a lehetőség, hogy bármilyen barátságos vagy semleges városba teleportáljon. És miután egy birodalmi frakcióról van szó, a jó diplomáciai helyzete miatt ez igen nagy lefedettséget jelent. Igazi game changer képesség, ami nem csak a Birodalom, de szinte minden faj számára irigylésreméltó, és a kezdetek óta áhított funkció. Cserébe a kampány célja (ölj minél többet, hogy kimaxold a fegyvertárat) meglehetősen egyszerű, kézzel készített csatáktól (quest battle) szinte teljesen mentes. Mégis, minimum a rövid kampánygyőzelem feltételéig (kb 60-80 kör) egy szórakoztató karakter. Leegyszerűsítve: ha szereted a birodalmi harcmodort, a könnyű- és nehézfegyvereket egy kis mágiai csavarral, a térképes részen pedig hiányoltad a teleportálást, akkor nem hogy a mostani hármas, de az összes DLC közül ez lesz a legjobb választás.

Tamurkhan the Maggot Lord. A bábmester, aki gusztustalan karrierje során számtalan testbe furakodta be féreg mivoltát. Jelen esetben Karaka Breakmountainba, hogy egy Ogre zsarnok tetemében indulhasson világ körüli turnéra. A szokásos feladatán túl - amit papa Nurgle elvár - hogy trutymózza össze az egész világot mindenféle betegségekkel és járványokkal, adódott egy másik, ami a gazdatesthez idomul: egy zászló alatt egyesíteni (értsd: irányítása alá vonni) az összes mutálódott törzsfőnököt, akiket a Plague Lord megérintett. Ez összesen hat hőst jelent, egy egész diverzív kis bandát. Van köztük Káosz Lovag, Káosz Törpe, Fimir, Vérfarkas, de még Beastman is. Ez nem csak azért izgalmas, mert csatában vagy térképen ezek a hősök sajátos repertoárral segíthetnek a céljaink elérésében (fenntartási költségek nélkül), de a fajuk egység felhozatalához is részleges hozzáférést ad. A végeredmény egy olyan Nurgle frakció, ami – többek között - akár egy Chaos Dwarf tüzérségi üteget is használhat. Ehhez azonban minden törzsfőnök lojalitását el kell nyerni, ami egy egész hosszú folyamat: az alapokat (nyilván) az adja, hogy egy-egy hős által legjobban megvetett faj tagjait ritkítjuk. Az utolsó lépés pedig egy-egy quest battle, amivel így ez a DLC hat+egyet tudhat magáénak. Új egységek terén a leginkább szembeötlő a Toad Dragon, ami ugyan nem sárkány, de hatalmas, erős és undorító, ami a Nurgle értékrend szerint egy szolid új teremtmény. Tamurkhan ráadásul a faj egy nevesített, kimagasló példányát, Bubebolost is megülheti, aki nem rest leokádni bárkit, aki a közelébe merészkedik. Az 5.0-val átdolgozott járvány és épületrendszer miatt már sokkal rugalmasabb lett a frakció, ami összhangban van a DLC filozófiájával, miszerint az új egységek beszerzése ne legyen fájdalmasan hosszú és unalmas folyamat.

Malakai Makaisson. A meg nem értett zseni. Szívében igazi halálvágyó Slayer, fejben azonban egy úttörő mérnöki lángelme. Furcsa kombináció, a Mérnökök Céhe ki is vetette magából, de ez nem tántorította el attól, hogy igaz törpe módjára ne akassza össze dús és vörös arcszőrzetét lényegében mindenkivel, aki kicsit is csúnyán néz rá. Magnum opusa, a Spirit of Grungni egy alaposan felfegyverzett, iszákos Slayerekkel megpakolt léghajó, ami csatákban megidézhető egységként viselkedik (fejlesztéssel akár időkorlát nélkül is jelen lehet), és iszonyatos, olykor egyensúlyt is teljesen felborító pusztítást tud végezni, főleg olyan ellenféllel szemben, aki híján van távolsági fegyverzetnek. A térképes részen is van jelentősége, emiatt ugyanis Malakai serege horda mechanizmussal működik, vagyis képes ”épületek” építésére, egységek toborzására, és az ehhez szükséges védelmi állás nem jár mozgáspont korláttal. Nem nehéz összerakni, hogy mi a koncepció mögötte: állandóan mozgásban lenni és harcolni. Kalandor lévén testhezálló, amit a kampány mechanizmusa is tükröz. Pénz fejében tematikus kalandokra vállalkozhat (Tamurkhanhoz hasonlóan általában egy-egy frakció ellen kihegyezve), amiért instant egységek járnak, alfeladatok teljesítésével az egységtípusok fejlődnek, és közelebb kerülhetünk a csúcsot jelentő quest battle-höz, amiből összesen nyolcat kell teljesíteni. Az újragondolt grudge rendszerrel együtt működését tekintve ez a kampány volt számomra a legszórakoztatóbb, azonban az új egységek terén a leggyengébb a három közül. A léghajó (Thunderbarge) klassz, a drága és relatíve nehezen elérhető Goblin Hewer viszont a legtöbb esetben használhatatlan, a Slayer Pirate-ek harcászati szempontból felejthetőek, a Doomseekerek rendben vannak. Mindenesetre hősökből itt sincs hiány: a legendás bulihajó olyan neveket húzott be, mint Gotrek és Felix, Ulrika Magdova, Snorri Nosebiter és Garagrim Ironfist.

Összegészében egy jó, és az előző DLC csomaghoz képest sokkal jobb kiegészítővel gazdagodott a sorozat, bár az árazás azért (még így feldarabolva is) szokás szerint leárazásért kiált. A kampány mechanikák non-stop motiválnak a harcra, mégis hagynak időt az esetleges térképes stratégiáknak. Ahogy az is jól érezhető, hogy az új egységeket nem akarták a kampány végére hagyni, vagy hogy fárasztó legyen a beszerzésük. Alapvetően játékosbarát, csataközpontú, ám néhol kicsit grindolós elképzeléssel készült mindhárom Legendary Lord. Bár egy-egy aspektusban valamelyik erősebb vagy gyengébb, minőségét tekintve mindhárom megüti azt a szintet, hogy végül kizárólag a szimpátia alapján lehessen választani közülük. Már ha akarunk.

PLATFORM PC KIADÓ SEGA FEJLESZTŐ CREATIVE ASSEMBLY, Feral Interactive MEGJELENÉS 2024. április 30. ÁR 3500 Ft / 3500 Ft / 3500 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Heti megjelenések

43 perce

Berserk Boy

Nem mondhatjuk el, hogy szana-szét lennénk kényeztetve Mega Man játékokkal, sőt még klónokkal se nagyon, de szerencsére a berzerkerek gondolnak ránk és elénk vetik a fiukat - ezzel is betöltve az űrt.

10 órája
1

Steam Next Fest 2024 nyár #2: varázslók, háborúk, háborgó önmagunk klónjai

A Next Fest következő állomásán megállunk, hogy varázslóként kommandózzunk, elnézzünk az emberiség egyik legsötétebb korszakába, a háborgó mélységbe, valamint önmagunk háborgó klónjainak segítségével éljünk túl egy vad bolygó viszontagságai között.

1 napja
1

Beyond Good & Evil 2 életjel, kevesebb belsős PS VR2 játék jöhet- ez történt pénteken

Továbbá: PowerWash Simulator, Fate Seeker II, Stray Gods: The Roleplaying Musical.

2 napja
5

Tiny Terry's Turbo Trip - Tipli van, Terry!

A Short Hike, a Lil' Gator és hasonló társaik felnyitották szemünket a falatnyi élvezetek irányába. Végy egy aprócska világot, egyszerű, de szemnek tetszetős látvánnyal, majd tömd tele kedves-rendes karakterekkel, pöttöm tennivalókkal, pár óra alatt teljesíthető sztorival.

2 napja
4

Visszatér a Beyond Good & Evil, tovább nosztalgiázik a Limited Run Games – ez történt csütörtökön

Továbbá: Warhammer 40,000: Space Marine 2, Dune: Awakening, Otherskin, The Berlin Apartment, Nivalis, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Pepper Grinder, Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate, Deliver Us the Moon.

3 napja
13

Steam Next Fest 2024 nyár #1: szörnyek, futárok, szájberpunkok

Indulhat a nyári Steam Next Fest zúzás? Első felvonásunkban egy John Wick szimulátorral, igazságosztókkal, futárkodással és cyberpunk városnézéssel szolgálunk. Öveket becsatolni!

3 napja
1

Kihagyja a Sony a Gamescomot, PlayStationre jön a Fesztáv – ez történt szerdán

Továbbá: Creatures of Ava, Eden Genesis, Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin.

4 napja
2

Kamaeru: A frog refuge – Hippity-hoppity

Chloe megunta a nagy hajtást és helyette nyugodtabb életre vágyik. Ezt a motivációját segítő szándékkal is ötvözi: békáknak akar menhelyet létrehozni. Ennek kialakításában és menedzselésében segítünk mi a Kamaeru játékmenetében.

4 napja
2

Game Pass: mozgolódás június második felében

Érkezik az EA Sports FC 24 az EA PLAY kínálatába, ezen kívül azonban túl sok nagy név nem tűnik fel a hónap második felében.

4 napja
1

Egy Direct és más szinte semmi - ez történt kedden

Továbbá: Yars Rising, Baten Kaitos I & II HD Remaster, Evotinction, Bandai Namco.

5 napja
3

Games to Get Excited About Fest 2024 - a mágikus szám: 105!

Vajon mennyi indie játék fér bele egy órányi műsorba?

5 napja
1

Új Metroidot és Zeldát hozott a nyári Nintendo Direct - összefoglaló

Metroid Prime 4: Beyond, The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom, Mario & Luigi: Brothership, Super Mario Party Jamboree, Donkey Kong Country Returns HD, Dragon Quest III HD-2D REMAKE, és még sok minden más...

5 napja
26

Elden Ring – Shadow of the Erdtree

Hogy mit nyújthat több száz óra után a FromSoftware legutóbbi souls-műremeke? Természetesen még több kihívást, még több kegyetlen főellenfelet - és ezzel együtt még több katarzist és felfedezést, amik kárpótolnak szenvedéseinkért.

5 napja
24

Játékadaptációt kap a Hang nélkül, bezár a Pieces Interactive - ez történt hétfőn

Továbbá: Graven, Captain Blood, Uncharted, Forza Horizon 5, Life By You, Lords of the Fallen.

6 napja
9

Heti megjelenések

7 napja
4

Alan Wake 2: Night Springs – szörnyen vicces rémálmok

Hasonlóan az alapjátékhoz a Remedy munkásságának ismerői ismét komoly előnyben vannak, de az Alkonyzóna nyomán született fiktív tévésorozat abszurd humortól sem mentes interaktív epizódjai bárki számára emlékezetes perceket tartogatnak. Night Springsbe látogattunk!

7 napja
5

Shovel Knight bejelentések, bezár a Galvanic Games - ez történt pénteken

Továbbá: Mina the Hollower, John Hight, Until Dawn.

9 napja
2

PS5-ön is nagyot ment a Sea of Thieves, masszív Life is Strange betekintés – ez történt csütörtökön

Továbbá: Lollipop Chainsaw RePop, THQ Nordic, PS5 x Discord, Dragon Ball: Sparking! Zero, Super Monkey Ball Banana Rumble.

2024.06.14.
4

Summer Game Fest: információ-morzsák

Dragon Age: The Veilguard. Gears of War: E-Day. Astro Bot. Perfect Dark. LEGO Horizon Adventure. Phantom Blade Zero.

2024.06.13.
9

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==