TOHU

WarhawkLusztig Zsolt2021.02.28. 15:52

Mindenki tudja, hogy a kalandjátékok halottak – mindenki, kivéve a kalandjátékokat, melyek bár nem feltétlen örvendenek akkora népszerűségnek, mint akkoriban, azért van egy kellően népes vásárlóréteg, mely életben tudja tartani a jobb minőségű alkotásokat. Ezek közé tartozik a TOHU is, mely kitűnő feladványokat csomagol elképesztően jól kinéző köntösbe.

A Kalandjátékok Nagy Skáláján, melynek egyik végén az őrült karaktereket, őrültebb feladványokat és nagyon őrült párbeszédeket tartalmazó Monkey Island, míg másikon a sztorit a háttérbe küldő és inkább a puzzle elemekre fókuszáló Machinarium áll, a TOHU inkább az utóbbi felé húz, de azért nem teljes erővel. Példának okáért nem szolgál semmi magyarázattal afelől, hogy a főszereplő (aki nemes egyszerűséggel a The Girl nevet kapta) miért él egy űrben lebegő halakra épült világban, vagy miért képes bármikor átalakulni egy robottá, ezek olyan dolgok, melyek adottak, tegyük túl magunkat rajta. Ahogy a kezdeti bonyodalom sincs túlbonyolítva, valaki elrontott valamit, amitől a hal-bolygó kezdi megadni magát, A Lány pedig elindul megjavítani, kész, ennyi. Nem kell dialógusokkal vesződnünk, egyedül A Mesélő néha felbukkanó hangja lesz, ami megpróbálja összefogni és összefoglalni az eseményeket. És ez nem is baj, sőt, talán pont az zavart, ahogy a játék végére mégis megpróbáltak egy pici koherens történetet belecsempészni, egyszerűen nem állt jól neki.

Persze ha ennyi mindent kiveszel egy játékból, akkor fokozott az elvárás, hogy ami benne marad az viszont legyen tökéletes és azt kell mondanom, hogy a kalandjátékok legfontosabb része, a logikai elemek tekintetében a TOHU tökéletesen hozza a kötelezőt. Minden általunk meglátogatott világ egy kompakt kincsesdoboz, teli ügyesen elhelyezett és az esetek többségében tökéletesen érthető feladványokkal. Nincsenek teljesen őrült, egymással össze nem illő dolgok kombinálását kívánó feladatok, nincs képernyők sokaságát elénk toló oda-vissza járkálás, a feladványok, bár nem lehet őket egyszerűnek nevezni, jellemzően úgy vannak elhelyezve, hogy ha megvan a helyes elgondolás, akkor pillanatok alatt megoldhatóak legyenek. Ha pedig nincs meg, nos, 2021-ben már nem igazán képzelhető el kalandjáték valamilyen segítség-rendszer nélkül (ami akár egy hosszú, potenciálisan szomorú beszélgetés felütése is lehetne, de ezt majd máskor), szóval itt is egy gombnyomás és a játék ha nem is rágja a szánkba, de úgy nagyjából megmutatja, hogy mit is kellene csinálnunk. Pontosabban nem csak egy gombnyomás, ugyanis a segítségek egy nagyon egyszerű minijáték mögé vannak zárva, mely önmagában zseniális ötlet: pont annyira zavaró, hogy ne azzal kezdjük az egyes pályákat, hogy megnézzük a megfejtést, de szükség esetén azért ott van és egy kis melóval megmutatja, milyen irányban is kellene gondolkodnunk.

Mindez pedig nyakon van öntve egy olyan audiovizuális körítéssel, amit nem lehet nem imádni. A kétdimenziós, rajzolt helyszínek a maguk furán gótikus kinézetükkel egészen lenyűgözőek, melyeket olyan furcsa lények népesítenek be, hogy az Amanita Design mágusai is elismerően csettintenének. Minden a legutolsó részletig ki van dolgozva, a legapróbb kis lénynek is van valami egyedi, csak rá jellemző animációja, egyszerűen tényleg jó ránézni a játék képi világára. Ehhez pedig egy rendkívül hangulatos zenei körítést is kapunk, nem véletlen tanácsolják rögtön indításkor, hogy érdemes fejhallgatót használnunk, valahogy a háttérben felcsendülő dallamok és az előttünk zajló események olyan egyveleget alkotnak, amit jobb egyfajta privát élményként megélni.

A TOHU tehát jött, látott és néhány nagyon kellemes órát adott. A kalandjátékok kedvelőinek mondanom se kell, hogy kötelező tananyag, de ha valaki most ismerkedik ezzel a stílussal, esetleg egy olyan játékra vágyik, ahol a reflexek helyett a gondolkodásé a főszerep, az se nyúl vele mellé. Nem fogjuk új mérföldkőként jellemezni a Kalandjátékok Nagykönyvében, viszont minden benne van amiért egy ilyen stílusú játékot szeretni lehet.

Pontosan
7
Platform: PC (tesztelt), PS4, One, Switch, Stadia
Kiadó: The Irregular Corporation | Fejlesztő: Fireart Games
Megjelenés: 2021. január 28. | Ár: 13 Euro
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

Age of Empires: Fan Preview összefoglaló

Az idén megjelenő negyedik rész bemutatója mellett egyéb finomságokat is kap az AoE-közösség!

10 órája
3

Sugiyama 90!

A videojáték történelemnek vannak legendás, megkerülhetetlen alakjai. Koichi Sugiyama vitathatatlanul egyike ezeknek. Az elképesztő karriert befutott komponista, akit a szélesebb videojátékos közönség a Dragon Quest sorozat zeneszerzőjeként ismeri. A 90 éves mester köszöntjük!

10 órája
13

The Fabled Woods

Egy szépséges erdő, egy rejtély, RTX és DLSS - nagyjából ezzel reklámozza magát a The Fabled Woods, amely a horror-sétaszimek közé próbálja magát pozícionálni. Szeretjük a horrort, szeretjük a sétaszimeket - ideális talajon próbál megállni tehát a játék. Teszt!

1 napja

Érdekel a TimeSplitters 2 modern konzolokon?

A mai naptól megpróbálhatod végigjátszani - "csak" a Homefront: The Revolution kell hozzá!

1 napja
13

Optimus Prime feláll, a szájak tátva maradnak

A Hasbro következő nagy dobása megdobbantotta a geek szívünket.

1 napja
10

A Resident Evil Village térképétől te is lehidalsz

Mesebeli ábrázolásban éled fel a Falu és környéke a Resident Evil VIII legutóbbi screenshotján!

1 napja
4

Epic Games Store: információ-morzsák

Hány regisztrált és aktív felhasználója van? Hol érhető el? Mennyi játék található meg rajta. Na és a lényeg: mennyire nyereséges mindez?

1 napja
8

Sonic Colors Remastered?

Szivárogni kezdett a kék sündisznó bő tíz évvel ezelőtti kalandjának felújítása. Te még emlékszel arra, amikor először láttál wispet?

1 napja
5

A PlayStation csak a blockbuster címekről szól?

The Last of Us Remake készül? Soha nem lesz Days Gone 2? Jason Schreier újabb érdekes írással jelentkezett a Sony belsős stúdióinak mélyéről.

2 napja
43

Super Meat Boy Forever: a második kör

Egy bő évtized után éledt fel a húsfiú tavaly év végén. Most viszont visszatér oda, ahonnan elindult. Érkezik a PlayStation és Xbox változat.

2 napja

Say No! More

Egy igen érdekes kombinációt szállít a Studio Fizbin, Lux Games és a Thunderful triója. A Say No! More-hoz hasonlót garantáltan nem láttál még. Hogy kerül a Virtua Cop és Maurice Moss egy asztalra? így!

2 napja
2

Apex Legends: játékos háború, háborús játékok

Jövő héten új eventtel köszön be Mad Maggie és 5 új játékmódot is hoz magával.

2 napja

Wonder Boy: Asha in Monster World bemutató

Szűk két perces bepillantás a szörnyek harmadik dimenzióba átemelt világába. Érkezik az 1994-es epizód felújítása.

2 napja

NEO: The World Ends with You megjelenés

Tizennégy év után visszatér a Kaszás játéka Tokió utcáira egy új csapattal. Immár három dimenzióban, három platformon.

2 napja

The Fermi Paradox: narratív sci-fi stratégia PC-re

Egy fő kérdés foglalkoztja az univerzumot: hol a fenében van mindenki?

3 napja
1

Hupikék Törpikék: négy Smurfs játék készül

Hókuszpók hurkatöltőjében négy cím is be van tárazva - ebből az első még idén érkezhet.

3 napja
5

Hot Wheels Unleashed: gameplay bemutató

Bő félórás élő műsorral készült az olasz stúdió a játék gameplay leleplezésére. Információ-cunami és kellő mennyiségű gameplay érkezett!

3 napja
3

Szeptemberre csúszik a Deathloop

Még egy picit várni kell az időhurkos bérgyilkolásra.

3 napja
7

No More Heroes III: felzárkóztatás

Véget ért a No More Broadcasting 5.1 GHm műsora, hosszabb múltidézést és egy maréknyi új jelentet is kaptunk.

3 napja

Outriders

A People Can Fly csapata is kipróbálja magát a looter-shooterek műfajában, a szolgáltatás alapú modell helyett azonban egy komplett csomagot kínálva. Csatlakoztunk a pionírokhoz, hogy meglássuk, Enoch veszélyes világa vajon kincset tartogat-e.

3 napja
21