[Teszt] Tin Hearts

Tin Hearts

siklaraSimon Klára2023.05.21. 22:00

A nagyobb címek megjelenésének árnyékában kissé elsikkadnak az olyan különleges gyöngyszemek, mint a Tin Hearts, amelynek létezéséről bevallom, én is csak a tesztkódért jelentkezéskor értesültem, pedig micsoda vétek lett volna lemaradni róla!

Néhány egykori Fable fejlesztő szerelemprojektje ez az egészen egyedülálló puzzle játék, amely már a prológus során bebizonyítja, hogy nem csak kiadós agytornaként állja meg a helyét. Az egyre összetettebb fejtörők sorából felépülő Tin Hearts a Lemmings távoli leszármazottja, amelyben egy viktoriánus kori feltaláló, Albert J. Butterworth eltökélten masírozó felhúzós játékkatonáit kell akadályok tömkelegén átsegítve a játékdobozukból a pályavégi ajtóig eljuttatni. A több mint 50 pálya a háromtagú Butterworth család otthonának különböző helyszínei, mint például a szalon, a dolgozószoba, a padlás, a kert, vagy a kis Rose gyerekszobája. Miközben az eleinte csak pár perces, majd fokozatosan nehezedő, egyre több eszközt és összekapcsolódó feladatot tartogató pályán a játékkatonák útját egyengetjük, a családi házban megelevenedő életképekből kibontakozik a fejtörőket összefűző érzelmes történet is. Ha a legteljesebb élményre vágynánk, a játékhoz készült egy előzményként szolgáló mese is, amelyet a csodálatos Steven Fry narrálásában nézhetünk végig Youtube-on.

A prológus során nem csak az irányítással, hanem legfontosabb eszközeinkkel is megismerkedünk. A kis katonák útját befolyásolhatjuk forgatható, fix pontra vagy épp bárhová letehető játékkockákkal, játékvasúttal, játékágyúval, traumbulinként szolgáló dobbal, és egy sor más környezeti elemmel, amelyeket egyfajta mindenható szellemként megszállhatunk és mozgathatunk. A pályaként szolgáló szobában belső nézetben szabadon mozoghatunk, alaposan körülnézhetünk, olykor pedig a családtagok életéhez fűződő leveleken vezet át a pöttöm katonák útja, amelyek tartalmát annak írója hangján meghallgathatunk. Az egyik legfontosabb képességünk az időmanipulálás, legyen szó az idő felgyorsításáról, megállításáról, vagy visszaforgatásáról. Visszacsévélni akkor kell, ha katonáink például lesétáltak egy asztalról, vagy más veszély végzett velük, az idő megállítása pedig noha komoly könnyítésnek hangzik, pláne mivel ilyenkor még katonáink előre látható útvonala is megjelenik, már az első fejezet közepétől elengedhetetlen.

Bevallom, nekem elég átlagos fejtörő-megoldási képességeim vannak, így a Tin Hearts is elsősorban narratív kalandként érdekelt, azonban lenyűgözően felépített feladványait közel sem lehetetlen megoldani, csupán türelem, alapos körülnézés és olykor kitartó próbálkozás kell hozzá. Ahogy haladtam előre az összetettségük miatt egyre hosszabb pályákon, a kihívással egyenes arányban nőtt a megoldás felett érzett sikerélményem. Ez nem csak megadta a kellő lendületet a még előttem álló további kihívásokhoz, hanem azon kaptam magam, hogy alig várom az agytekervényeimet máshogy és alighanem még inkább megpörgető következő szobát, némelyik megoldása után pedig valóságos géniusznak éreztem magam. Nem akarok poénokat lelőni, de mindig kapunk valami olyan új eszközt, amely teljesen felrázza és kibővíti az addigra megtanult megoldásokat (például átvehetjük az irányítást az egyik katona felett), illetve a fantáziánkra és képzelőerőnkre is gyakran szükség van egy-egy ajtóig vezető útvonal megtervezéséhez.

A VR-ért kiáltó (és Quest 2-re meg is jelent) Tin Hearts az egyik legzseniálisabb és közben mégis leghozzáférhetőbb puzzle játék, amellyel valaha dolgom volt. Elsőre ijesztően nehéznek tűnhet egy-egy pályája, de a legtöbb teljesítése csak idő kérdése, illetve bármikor kérhetünk segítséget, ha nem bánjuk, hogy elesünk egy-egy acsitól. A nehézséget pont megfelelőnek éreztem, mert ha néha kicsit meg is torpantam, a legtöbb pálya végül ment puskázás nélkül, legfeljebb kicsit elfáradtam agyilag a sok ide-oda tekerésben és tereptárgy variálásban. Ha valamibe bele tudnék kötni, az a PC-n nálam olykor felmerülő komoly szaggatás. Ez többnyire akkor jelentkezett, ha az időt megállítva a játéknak nem csak a katonák útvonalát kellett épp kiszámítania, hanem mondjuk egy ágyúgolyó röppályáját is. Páran az irányítására is panaszkodtak, de billentyűzettel és egérrel nekem csak egy-egy trükkösebb célzásnál volt nehézkes. Ezeket és a néhol kicsit gépies mimikájú karaktermodelleket leszámítva egy pazarul kinéző és jól is hangzó játékkal van dolgunk, amelynek nyugalmat árasztó dallamai nem csak az agyalást segítik, hanem azt is, hogy a mesevilág hangulata még inkább magával ragadjon.

A Tin Hearts egy kivételes elme megható története meseszerű körítésbe csomagolva, észbontó fejtörőkkel átszőve, és olykor egy játékkatona szemszögéből bemutatva, amelyben a sok nem egészen hétköznapi játékot és találmányt rakosgatva egy kicsit újra gyereknek érezhetjük magunkat egy meseszerű világban. Sosem gondoltam, hogy a felhúzós játékkatonák masírozását egyengetni, majd nézni ennyire élvezetes lehet!

PLATFORM PC (tesztelt), PS4, PS5, Xbox One, Xbox S/X, Switch, Quest 2
KIADÓ Wired Productions | FEJLESZTŐ Rogue Sun
MEGJELENÉS 2023. május 16. ÁR 30 EUR

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Men of war II – elhamarkodott háború

A Best Way elhozta a Men of War sorozat új részét, ami kicsit csúszott is, a közelmúlt történései miatt, hiszen a cég székhelye Ukrajnában van, ahol most is harcok dúlnak. De talán még így is korán adták ki a folytatást…

7 órája

Új Sony platform, szivárog a Deadlock - ez történt szerdán

Továbbá: Rise of the Ronin, Arrowhead Studios, Dragon Ball Xenoverse 2.

8 órája
4

Elden Ring DLC sztori trailer, Downward Enhanced bejelentés – ez történt kedden

Továbbá: Kingmakers, Drill Core, RAWMEN, Train Valley World, Vanillaware, The Last Alchemist.

1 napja
10

System Shock Remake - kiberanyu karmai között!

A tavalyi megjelenést egy friss kiadvány követi - a konzolos System Shock Remake érkezésével visszatértünk a Citadel Station-re, hogy ismét elkenjük Shodan száját (ehm). Teszt következik!

2 napja
2

Bővül a Larian Studios, költözik a V Rising – ez történt hétfőn

Továbbá: Stellar Blade, Senua's Saga: Hellblade II, Inazuma Eleven: Victory Road, NeoSprint, tinyBuild Connect 2024, Life by You, Black Myth: Wukong.

2 napja
6

Moses & Plato: Last Train to Clawville

A World of Wilderness újra bővül, ám a Chicken Police helyett két másik detektív is a rivaldafénybe szeretne kerülni. Megnéztük a Moses & Plato: Last Train to Clawville Steam demóját!

3 napja

Heti megjelenések

3 napja
6

Total War: WARHAMMER III - Thrones of Decay

Ismét triplázik a Total War: WARHAMMER III, de most kicsit másképp. Vajon jóvá tudja tenni a közelmúlt DLC ballépéseit? Lássuk!

3 napja
2

Crow Country - varjúdombi rémmesék

"Hát ismét beléptél a túlélő-horror világába. Sok szerencsét!" - Resident Evil, 1996.

5 napja
1

Xbox Game Pass-cím lehet az új Call of Duty – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, The Glass Staircase, College Football 25, Isles of Sea and Sky, Cygames Singapore.

5 napja
2

GTA VI megjelenés, új Activision Studio az Elsewhere képében - ez történt csütörtökön

Továbbá: Roll7, Intercept Games, Xbox Proteus Controller, GreedFall II: The Dying World, Shield Strike, Phoenix Labs, Pinball FX, Horizon Chase 2, XDefiant.

6 napja
2

Buckshot Roulette - pofád leszakad!

Az egyik friss tavaszi virális csapást (sic!) a Buckshot Roulette lőtte bele a világ arcába, pedig a Mike Klubnika által fejlesztett indie szösszenet már 2023 év végén elérhető volt az Itch.io felületén. A Steam verzióval játszva egyértelművé vált - erről a játékról írni kell. Viszont egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy valódi értékről beszélünk-e.

6 napja
1

EDGE #398 pontszámok

Instant klasszikusok közé lépő független fejlesztések és néhány alacsony pontszámmal lenyomott AAA cím a brit magazinban.

7 napja
7

Sand Land

A Sand Land ugyan nem váltja meg a világot (a sajátján kívül persze), mégis azon kaptam magam, hogy észrevétlenül repülnek vele az órák. Kiporoltuk a homokot a szánkból és elmondjuk hogy mi a véleményünk Toriyama mester utolsó (?) kollaborációjáról.

7 napja
3

Assassin's Creed Shadows leleplezés, új játék a NieR alkotóitól – ez történt szerdán

Továbbá: PlayStation Plus, The Division Heartland, F1 Manager 24, Enotria: The Last Song, Sword of the Necromancer: Resurrection, Future Games Show.

7 napja
41

PlayStation Game Catalog: a májusi felhozatal

Red Dead Redemption 2. Deceive Inc. Crime Boss: Rockay City. Cat Quest I-II. Csöndes hónap társul a megszokottnál lényegesen több távozó mellé.

7 napja
3

MADiSON VR

A népszerű argentin pszichológiai horror két évvel a megjelenése után VR platformokra költözött, nekünk pedig minden bátorságunkra szükségünk volt, hogy a fejünkön tartsuk a headsetet. TESZT!

8 napja
2

Bemutatkozott a SteelSeries legújabb gaming headsetje, az Arctis Nova 5

Az új Nova 5 Companion App több mint 100 féle hangprofillal segíti a minél jobb hangzást.

8 napja
3

Sony évértékelő, Dead by Daylight bejelentések - ez történt kedden

Továbbá: ALZARA Radiant Heroes, What the Fog, The Casting of Frank Stone, Midsummer Studios, Albatroz.

8 napja

Dread Delusion – Morrowind rémálomföldén

Még szerencse, hogy az indie csapatok jóval bevállalósabbak az átlagnál, és nem restek bedobni játékosaikat a mélyvízbe, ahogy azt a korai hozzáférésből mostanában kilépő Dread Delusion példája is jól mutatja. Teszteltük a nagyon furcsa kinézettel bíró szerepjátékot.

8 napja
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==